Kweekvijver: Wie treedt in voetsporen Frenkie?

BvdPloeg, 22-05-2019 om 16:30, 13230 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog niet zo lang geleden stond het Ajax-publiek op de banken voor de mannetjesputter. Gabri, Eyong Enoh, Christian Poulsen; ze werden allemaal gewaardeerd omdat ze iets brachten waar Ajax behoefte aan dacht te hebben. Sinds Peter Bosz het aandurfde met Lasse Schöne worden de zogenaamde brekers echter langzamerhand verdreven uit Amsterdam. En dat is goed nieuws voor de jeugd, waar er keuze te over is als het gaat om de voetballende zes.

Het vertrek van Frenkie de Jong zal zich doen voelen, maar biedt tegelijk ook de kans aan Ajax om door te gaan op de ingeslagen weg. Ajax heerste in de Champions League met Schöne en De Jong als controleurs en het haalde de finale van de Europa League met alleen Schöne op zes. Marcel Keizer ging nog verder en zette De Jong zelfs achterin, om zo nog meer voetbal achter de bal te krijgen. Komend seizoen wordt het vooral de vraag wie in de voetsporen treedt van Frenkie.

Mazraoui, Marin en Eiting gaan voor basisplaats

Erik ten Hag kan in principe nog rekenen op Schöne, maar die zal meer dan ooit uitgedaagd worden voor zijn basisplaats. Naarmate het seizoen vorderde, werd de Deen al steeds vaker gewisseld of zelfs aan de kant gehouden. Zijn vrije trap is een wapen, maar Ten Hag lijkt ook zijn ogen niet te sluiten voor wat komen gaat. Noussair Mazraoui lijkt een serieuze kandidaat voor op het middenveld in het komende seizoen en met Razvan Marin haalde Ajax al een creatieve speler die in principe in de controle speelt.

Daarnaast keert Carel Eiting terug, een speler die van Ten Hag en ook Frenkie de Jong zelf al complimenten kreeg. De linkspoot was maanden geblesseerd, maar iedereen weet nog hoe hij in de zomer van 2018 met de borst vooruit een basisplaats veroverde in de meest cruciale fase van de voorronde van de Champions League. Mazraoui, Marin en Eiting zullen Schöne het vuur aan de schenen leggen, vanaf de eerste dag van de voorbereiding. Alle drie zijn het voetballende controleurs met de blik vooruit en in het geval van Mazraoui ook met een uitstekende dribbel.

Gravenberch voelt hete adem uit O19

En dan is er dus nog de jeugdopleiding, waar verschillende spelers staan te popelen om in ieder geval aan te sluiten. Vanuit de beloften roken Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp al aan het eerste, maar ook zij mogen geen moment verslappen. In Ajax O19, O17, O16 en O15 viert de voetballende zes hoogtij. In iedere ploeg wordt er gekozen voor voetbal, met de blik vooruit en met de nodige risico’s. Het is niet voor niets dat een speler uit de categorie breker in de persoon van Azor Matusiwa niet eens meer de kans krijgt en mag vertrekken.

Ten Hag lijkt te beseffen wat eraan komt. In Ajax O19 ziet hij al het hele seizoen een ijzersterke Quinten Timber, die wat pendelt tussen acht en zes. Hij lijkt een speler van de geleidelijke weg en dus lijkt Jong Ajax de logische volgende stap. Maar als fysiek sterke dribbelaar met overzicht, een goede passing en een oog voor positie trainde hij al wel met het eerste mee. Een speler als Ekkelenkamp heeft aangetoond dat het plots snel kan gaan. Enric Llansana lijkt nog wat tijd nodig te hebben, maar is ook pas eerstejaars A-junior. Als type Busquets heeft hij enorm veel potentie met zijn combinatie van felheid, rust en voetballend vermogen, al is de concurrentie voor hem wel enorm.

EK O17 een openbaring voor Ten Hag?

Want het EK O17 zal Ten Hag ook geleerd hebben dat er plots nog een speler aan de poorten rammelt vanuit de O19. Kenneth Taylor (foto) speelde als captain een geweldig sterk toernooi en dat terwijl hij op een positie speelde waar hij bij Ajax O19 zelden tot nooit gebruikt wordt. Als controleur bij Oranje was hij de baas op het middenveld, ook toen hij de halve finale en finale met een kapotte enkel moest spelen. De band om zijn arm transformeerde hem in een coachende en felle leider, die voetballend bijna altijd de juiste oplossing vond.

Waar Donny van de Beek, waarmee hij veel wordt vergeleken, van een zes in de jeugd uitgroeide tot een bepalende tien in het eerste, is een omgekeerde route voor Taylor niet ondenkbaar. Of nou ja, omgekeerd; tot de O15 speelde Taylor altijd al als controleur of zelfs centrale verdediger. Pas daarna schoof hij langzaam aan naar voren. Onder Ten Hag kan hij op zes de rust van De Jong brengen, terwijl hij met zijn linker de pass heeft van Schöne. Of, zoals Oranje O17-coach Peter van der Veen zo mooi zei: ‘Hij is een verbindingsspeler die de restverdediging goed in de gaten houdt, maar ook de kwaliteit heeft om mensen alleen voor de goal te zetten met zijn luie ballen achter de verdediging. Hij is goed in het kleine positiespel en de bal verplaatsen.’

Dubio: eigen jeugd of nog een aankoop?

Klinkt goed, hè? En dan te bedenken dat er in de O17, O16 en O15 met onder meer Donny Warmerdam, Jenno Campagne en Julian Brandes spelers aankomen met potentie. Spelers die net als Taylor op het EK O17 leiders zijn als ze spelen op die positie. Stuk voor stuk zijn ze goed in de korte combinaties én hebben ze een mooie lange bal in huis. De één moet echter nog vier stappen maken, de ander misschien nog twee of drie.

Lang leve de voetballende zes, zou je bijna zeggen. De grote vraag is echter; in hoeverre kiest Ajax komend seizoen voor de eigen jeugd? Ten Hag heeft veel om uit te kiezen in iedere leeftijdscategorie en heeft nu dus al zo’n drie á vier controleurs die er meteen kunnen staan. Maar hij heeft ook een gevulde portemonnee, dus is de verleiding groot om miljoenen neer te leggen om het verlies van De Jong op te vangen. In de jeugdopleiding wacht men ongetwijfeld in spanning af. Taylor kondigde niet voor niets aan dat hij hoopt op een debuut op zijn zeventiende. Als Ten Hag het aandurft, is dat voor hem en misschien één of twee anderen geen onrealistisch scenario.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018
Deel 13: Elf anderen die ik tip voor 2019
Deel 14: Opleiding stokt onder de lat
Deel 15: Drie lichtingen te vroeg weg
Deel 16: Hoe Hansen Ajax een dilemma bezorgde
Deel 17: Jong-talent vooral blok aan het been
Deel 18: Wie grijpt de erfenis van Ünüvar?
Deel 19: Ajax-jeugd heeft de Future (Cup)
Deel 20: Loopt toptalent op laatste benen?

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cruyffie
Frenkie is idd haast onvervangbaar, maar Schöne wordt m.i. gruwelijk onderschat: zó intelligent en zo’n verfijnde techniek. Fenomenaal.

Overigens: Donny in de jeugd op 6? Hooguit werd hij daar af en toe neergezet, maar vanaf de B (U17) speelt ie al op 10, met naast zich Nouri en op 6 afwisselend Eiting/El Mahdioui. Wel in de punt naar achter, maar zeker niet als 6.
2 0
ram
Eens over Lasse. En daarbij is dat gewoon een legend.

Donny was in het verleden meer een '8' en eigenlijk speelt hij nog altijd een beetje zo; óók als ie op '10' staat.

Ik ben erg benieuwd naar het middenveld volgend jaar! Ik ga ervanuit dat Donny blijft maar als hij gaat is Marin zijn vervanger. Dat zijn vergelijkbare types. Dus als Donny blijft, is dat ook wel weer een klein probleem. De andere middenvelder moet dan extra voetbal/creativiteit brengen; zowel in dribbels als in passing. Ik weet niet of Lasse die last kan dragen. Misschien Mazraoui maar dat is nu ook niet echt een creatieve speler. Eiting kan het in potentie maar die moet eerst naar een jaartje back-up zijn.

Kortom: ik hoop en verwacht nog een topaankoop voor het middenveld.
0 0
De Stift
Frenkie is een talent van de buitenklasse. Categorie Xavi en Iniesta. Onvervangbaar dus. Daarom hoop ik ook dat Ajax de jeugd de kans geeft op zijn plek. Met Sinkgraven (helemaal vergeten in bovenstaand artikel, maar een fantastische linkspoot) en Mazraoui kan je een buitengewoon dynamisch centraal blok op het middenveld vormen. En dan heb je nog Eiting, Marin, Schone, Ekkelenkamp, Gravenberg etc. Genoeg opties! Wel kopen: Depay, Odegaard, Fosu-Mensa.
1 0
hakkietjakkie
Goed en leuk artikel dit! Kunnen we meer van dit krijgen???

Een stuk over de spitsen Danilo, Traore, Brobbey, Sierhuis, Hansen?
1 0
altijdwelwat
Ik zou Noa Lang daar wel willen zien , veel voetballend vermogen , fel in de duels , atletisch, goede dribbel en veel loopvermogen, heeft daar in de jeugd ook goede wedstrijden gespeeld. Edgar Davids was in de jeugd ook een linksbuiten, beschikte over dezelfde eigenschappen.
0 0
Minsc
Bizar dat Carel Eiting toch weer genoemd wordt. Is inmiddels wel duidelijk dat hij fysiek niet goed genoeg is voor het niveau dat wij graag willen zien en dat hij dat technisch niet voldoende compenseert.
De gun factor, omdat hij leuk meedeed in de jeugd, speelt weer eens een te grote rol hier.
0 -7
Yeshyeshyall
Leuk stuk. Eiting is me een aantal keer positief opgevallen. Gravenbergh verwacht ik veel van maar die zal nog wat tijd nodig hebben. Blind is natuurlijk ook fantastisch voor die plek maar denk niet dat je na de Ligt ook nog Blind wilt weghalen achterin
3 -2
chloorbestendig
Luka Modric
0 -1
marcinator
1. marin
2. mazraoui
3. eiting
4. gravenberch
5. Schone
2 van deze 5 kunnen/gaan spelen op het middenveld. Bij vertrek van donny, zou Odegaard de ideale aanvallende middenvelder zijn.
2 -2
Cupmetgroteoren
Eiting komt tekort. Is een redelijke speler maar blinkt nergens in uit. Schöne loopt op z'n laatste benen. Graveberch moet alles nog bewijzen en is nog maar 16. Mazraoui heeft zich bij Ajax nog niet bewezen op het middenveld en Marin komt bij een geheel nieuwe club en moet het ook nog maar tonen.
2 -5
Ajaxhart
Ik waarschuw Ajax nu echt voor de laatste keer: ogenblikkelijk Maher inlijven voor de Frenkie rol. Doe dat nou gewoon, ja?
0 -11
hakkietjakkie
Is een onderschatte speler dit seizoen. Bij VTBL werd getoond hoeveel ballen deze jongen afpakt en hoeveel passes er naar voren gaan bij hem en aankomen. Interessant om lig naar te kijken.

Zou wat zijn he, als hij dan bij Ajax ineens wel dat talent laat zien.
0 0
Ajaxhart
Ook Van Persie (toch niet de minste) heeft in een interview z’n waardering voor Maher op dit vlak duidelijk verwoord, toen hij terugkeek op een wedstrijd tegen AZ.
Snap er niets van als Ajax deze buitenkans laat lopen. Het goed invullen van de Frenkie rol is m.i. doelstelling nr. 1, Maher is Nederlander, ervaren en transfervrij. What more do you want?
0 0
Cupmetgroteoren
Nee. Heeft het bij PSV ook niet gered.
0 0
Ajaxhart
Werd daar verkeerd gebruikt. In de Frenkie rol, vind ik hem geweldig goed spelen bij AZ.
0 0
trodat4030
Mwuahahahahaha! Jij waarschuwt Ajax voor de laatste keer.. Op AS nog wel, goeie grap man! Marc staat nu vast te bibberen...
2 0
Ajaxhart
We gaan het zien.....
1 0
Vlieske
Waarschijnlijk een Argentijn
2 0
Martano
Eiting en Ekkelenkamp gaan het dichtst in de buurt van een basisplaats komen, denk ik.
2 -4
Minsc
Dat is niet te hopen want die komen allebei vreselijk tekort voor Ajax 1, echt belachelijk dat je denkt dat die 2 basisspeler kunnen worden.
1 0
GvanderK
Die tijden zijn voorbij. Tenzij Eiting en Ekkelenkamp vleugels krijgen wat nog kan.
1 -2
Martano
Dat denk ik niet. Mazraoui maakte dit seizoen de overstap van Jong naar eerste elftal, Eiting was al een paar keer basisspeler en speelde zeer goed.

Ik vind Ekkelenkamp een groter talent dan de meeste commentatoren op AS.
4 0
RayJordaan
Hoop van niet, komen beiden totaal niet in de buurt qua niveau, ook niet van de Frenkie van Jong Ajax 2 jaar geleden.
2 -1
DeKenner
Ik ben vooral benieuwd naar de invulling van de RB positie. Ten Hag lijkt toekomst te zien in Mazraoui op het middenveld.. anders zou hij hem daar aan het einde van het seizoen niet meerdere keren gebruikt/‘getest’ hebben. Dan heb je dus nog Rasmus K. en Veltman over. Die eerste gaat/moet hopelijk weg. Daar zit te weinig potentie in. En Veltman.. als hij niet geblesseerd zou zijn was hij allang weg. Maar nu? Wat wil hij zelf, en wat wil Ajax met hem? Volgens mij loopt zijn contract niet lang meer. Ik vind Veltman een prima degelijke RB. Met de nadruk op degelijk. Zijn ervaring is een pluspunt. Ben erg benieuwd wat er met hem gaat gebeuren deze zomer! Daarachter komt vanuit Jong nog Dest eraan. Hoewel die zich prima ontwikkelt en ik zeker potentie in hem zie, denk ik dat een extra jaartje Jong Ajax ook prima is voor zijn ontwikkeling. Tenzij Mazraoui als RB gezien blijft worden zie ik op deze positie dus nog een vacature openstaan.
4 -1
AnsB
Ik vermoed dat Veltman graag de stap wil maken naar het buitenland en qua timing kan dat niet beter. Echt door de voordeur na zijn sterke comeback.
Opbouwend brengt hij te weinig voor het Ajaxspel, dus eigenlijk hoop ik daar wel een beetje op.

Ik schrijf Kristensen nog steeds niet af. Is nog jong, heeft nooit spelritme kunnen opdoen en is nieuw op dit topniveau. Maar dan moet het wel dit seizoen gebeuren.
En ja, zijn spel was weinig belovend, maar ik las ooit een erg lyrisch stuk over hem van een buitenlandse journalist (een Engelstalig stuk) én weet uit eigen waarneming dat niet altijd alles is wat het lijkt: ook uitstekende technici kunnen lijken op houthakkers als er te veel spanning op staat. Wij hebben Kristensen nog nooit op zijn best gezien, zodat we dat referentiekader missen. Denk vBasten WK Italië, denk vPersie op eindronden; zonder een eerder referentiekader zouden dat ook prutsers hebben geleken.
0 0
geDaante
Mazraoui / Dest / Veltman wat mij betreft, van eerste keus naar laatste.

Zie Mazraoui graag op het middenveld, maar Sinkgraven (kan het dichtst bij het spel van Frenkie komen) nog meer, Marin is ook gehaald, en Van de Beek is er nog. En dan heb je nog Schöne en Eiting.
1 -4
Minsc
We hebben het over Ajax 1, waarom noem je Eiting?
0 0
JariHeijden
Goed stuk, Bram! Het geeft zo een mooie inkijk in wat er in de jeugd rondloopt.
Merci!
4 0
marrene
Hoe sterker het eerste is/wordt, hoe groter het gat met de jeugd. Tussenstap bij Jong AJAX in de KKD is voor sommige mss wel te gemakkelijk. Is best een probleem. Te goed voor de KKD maar nog niet goed genoeg voor het eerste.
Mss. samenwerkingsverband zoeken bij een club uit de hoogste divisie in bijv. België. Dat ze zich daar op een vrij hoog niveau verder ontwikkelen. Een club van het niveau subtop.
Of een goede club uit de tweede Bundesliga in Duitsland. Daar is het niveau veel hoger dan bij ons in de KKD.
Ik denk dat dit het grootste probleem de komende jaren. Talenten als De Ligt die er meteen staan zijn heel zeldzaam. Zelfs Frenkie was dat niet gegeven.
0 -2
Pheadrus
Ja, de puzzeltijd is weer aangebroken! Welke stukjes vertrekken en welke nieuwe stukjes worden ingepast. Vind ik altijd de leukste tijd van het seizoen. Ik vind wel dat er weer een "nieuw" team moet staan. Sterkhouders Ziyech en de Ligt hebben net als Frenkie niets meer te "bewijzen" in de ED. Het hoort bij Ajax dat zij dan naar en grotere competitie gaan. Er moet ruimte komen voor nieuwe talenten. Als we er vanuit gaan dat Schone afbouwt dan zijn er 4 plekken vrij. Donny moet blijven en de aanvoerdersband krijgen. Neres op rechtsbuiten en als hij toch vertrekt dan Odegaard op rechtsbuiten. Kan Eiting rechtsachter spelen? Grootste probleem blijft de opvolging van Mathijs. Die is bijna niet te vervangen.
0 -6
Jorehn
Waarom zou je ooit met Veltman en El Mazraoui in de selectie Eiting op rechtsachter zetten? Eiting is in mijn ogen een middenvelder, geen verdediger.
5 0
AjaxYahudi
Een trage linkspoot op rechtsback lijkt mij geen goede keuze inderdaad haha
5 0
Pheadrus
Hij is inderdaad een linkspoot. Ik dacht dat hij rechts was.
Dan is dat niet voor de hand liggend. Rechts achter is het alleen mager als Mazraoui naar het middenveld gaat.
0 0
Schip
Leuk artikel, zoals altijd. Alleen vind ik de tegenstelling van 'breker' - 'voetballer' niet op zijn plaats en eigenlijk wat misleidend. Dat suggereert dat je niet voor voetbal zou kiezen.

Dat klopt niet helemaal. Ten eerste kies je met een type Anita ook voor voetbal, omdat hij altijd in de diepte eenvoudig, maar zuiver en logisch voortzette. Daarmee versnelt hij het spel en kwam Ajax in de eerste twee jaren onder De Boer erg goed en effectief onder de druk uit. Dat stond echt in schril contrast met het anti voetbal dat later volgde, door die extreem trage opbouw.

Een speler die duels wint, gaten dichtloopt, tackelt en blocks kan zetten, staat dus niet enkel voor fysiek spel en arbeid, maar kan net zo goed cruciaal zijn voor je opbouw in de as. Poulsen was daarin veel en veel minder, al had hij best een aardige lange pass in huis. Poulsen controleerde, bewaakte de onderlinge afstanden (Dortmund uit was hij daarin erg sterk bijvoorbeeld) en kon erg goed de sterke spelers van een tegenstander neutraliseren. Kan me voorstellen dat je andere prioriteiten stelt als trainer.

Als je een balafpakker wil, moet hij bi Ajax wel vol meekunnen in het positiespel vind ik en ook voorin nog iets kunnen. Types als Anita, Davids, Wouters konden dat. Davids was op zich een wereldvoetballer, zeker in de as.

Ten tweede lever je qua creativiteit weliswaar in op de 6, maar je ontlast je andere, echt creatieve spelers. Zoals Theo Janssen aangaf dat hij vond dat Anita enorm belangrijk was, omdat hij de vrijheid van Theo om acties te maken mogelijk maakte. Je verplaatst dus eerder de creativiteit, dan dat je inlevert.

Een type VdBeek of Blind op 6 brengt opbouwend vermogen, voetbal, passing, overzicht, maar ook loopvermogen, duelkracht en drive. Ook een prima oplossing. Maar ergens wil je wel graag een speler hebben die makkelijk ballen afpakt. Wat dat betreft gaan we gek genoeg Ziyech enorm missen. Ook als een Odegaard zou komen, dan heb je een spelmaker. Maar (nog) geen speler die zoveel werkt, omschakelt, loopt en ballen verovert als Ziyech. Met een type Odegaard, zul je voor de 6 positie sneller een andere keuze moeten maken imo.
3 0
BvdPloeg
Ik vind je ode aan Anita prachtig, maar ik noem Vurnon Anita toch niet in het hele stuk?
0 0
Schip
Nee, vroeg me even af of dat opzettelijk was. Ja dus, als ik je goed begrijp :)

Bedoel, zoals Ozymandias zegt, dat balafpakkers niet alleen 'breken' waardoor je voetbal inlevert. Maar dat ze voetbal door je beste spelers weer beter mogelijk kunnen maken. Een type Enoh bracht daarin niets. Maar een type Anita, Wouters etc, die deden dat wel.

En persoonlijk zou ik iig zo'n speler in de selectie willen hebben. Ik zie Blind er ook graag spelen, maar ik denk dat TH liever Blind achterin laat coachen en de nieuwe verdediger 'inwerkt', dan dat hij met een compleet nieuw centrum gaat spelen.

Overigens zwaar fan van jouw analyses, maar als betweter kan ik niet mijn ware aard verloochenen hè... ;)
1 0
Ozymandias
Volgens mij maakt Schip het punt maakt dat er geen tegenstelling tussen een 'breker' en een 'voetballer' hoeft te zijn en Anita daar als (passend) voorbeeld voor gebruikt. In dat opzicht heeft hij natuurlijk geheel geleik. Al zijn voetballende brekers als Davids en Anita nog steeds relatief zeldzaam. Nigel de Jong had zo'n speler kunnen worden maar die raakte bij City om de een of andere vreemde reden zijn voetballend kwaliteiten voor een groot deel kwijt en ontwikkelde zich tot een pure breker.
1 0
Ozymandias
Goed stuk!

Anita was qua type de ideale '6' voor Ajax. Positioneel was hij fenomenaal (ik kan me nog goed herinneren hoe Van Halst daar keer op keer op hamerde in zijn analyses) en hij hield de bal nooit ook maar een seconde langer bij zich dan absoluut nodig was. Hij was een '6' die de spelers om hem heen beter liet spelen. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat de enige periodes waarin Vertonghen bij Ajax goed speelde ook de periodes waren dat Anita op '6' stond. Anita zorgde er namelijk voor dat Vertonghen in zijn kracht kon spelen door spelers uit het centrum weg te trekken zodat Vertonghen met de bal aan de voet het veld over kon steken en vervolgens zorgde Anita ervoor dat Vertonghen geen groot gat achterliet doordat hij die ruimte verdedigde. Daarbij was Anita een geweldenaar in het drukzetten naar voren.
4 0
jaripettersson
Eigen jeugd is dé manier om spelers van buitencategorie in je eerste elftal te krijgen. Vooral daarin kan Ajax zich onderscheiden van de Europese (koop)top. Slim aangevuld met 3 of 4 mid/eind twintigers die zo'n elftal ruggengraat geven. Gevaar van die grote portemonnee is dat er weer zo'n verlammende oproep komt iemand te kopen voor zowat alle posities. Dat werkt niet.
2 0
pizzapunt
Toch mis ik die 'breker' in de selectie. Die heb je gewoon nodig om een wedstrijd op slot te gooien bij een voorsprong. Spurs thuis is een schrijnend voorbeeld.
1 -1
geDaante
Op slot gooien doe je door extra te scoren. Ajax moet juist leren beter onder druk uit te voetballen, en dus juist méér voetbal erin.
0 0
ram
Ik vind nog altijd dat je gewoon Matusiwa had moeten houden. Hij is dé man bij de Graafschap dus dan kan je, denk ik, prima bij ons op de bank zitten en af en toe invallen als het nodig is. Minder dan De Wit is ie echt niet.

Maar misschien kan hij het niveau van Ajax nog niet aan hoor. Ook prima. Maar had hem in ieder geval nog een jaar verhuurd of in Jong Ajax gezet. Zonde.
0 -2
trodat4030
Maar die heb je slechts een handvol wedstrijden nodig en dan vooral als invaller als de wedstrijd niet verloopt zoals je hoopt. Zie Poulsen indertijd. Was van waarde, maar slechts sporadisch. Daarom snap ik de keus om Matusiwa te laten gaan, die jongen moet gewoon op deze leeftijd 15-34 wedstrijden spelen om zich te ontwikkelen. Die moet je er niet bij houden voor een handvol invalbeurten, daar heeft de speler zelf gewoon veel te weinig aan. Ik hoop voor deze rol op een speler die in de herfst van zn carriere zit en genoegen neemt met een dergelijke rol, bankzitter.
1 0
pizzapunt
Het zijn wel die 4/5 wedstrijden per jaar die het verschil maken tussen eremetaal en een eervolle vermelding!
0 -1
behangdelul
Ik mis nog de meest geschikte kandidaat eigenlijk: Blind?
In mijn ogen DE 6 van Ajax.
1 0
Ozymandias
Blind zou een goede '6' zijn maar dan moet Ajax wel met een '6' gaan spelen. Hij heeft volgens mij namelijk niet de inhoud (en snelheid) om als linkercentrale middenvelder te spelen zoals De Jong deed. Hetzelfde geld trouwens voor Eiting die ik geschikt acht als (toekomstige) '6' maar niet als (toekomstige) linkercentrale middenvelder door zijn gebrek aan atletisch vermogen.
4 0
AjaxPassion
Ten Hag noemde het een dubbele 6, dus wat dat betreft hebben jullie allebei gelijk. De 6 waar jij op doelt, is echter meer de 8, zoals Frenkie het invulde.
0 0
Ozymandias
Tja, ik ben het niet echt met Ten Hag eens dat hij het zo benoemd. De rol van de '6' is substantieel anders dan die van de linker- of rechtercentrale middenvelder.
0 0
JariHeijden
Ik zie sowieso het liefst dat Blind als centrale verdediger blijft staan. Dat heeft hij fantastisch ingevuld. Hij kan een mannetje dekken, maar is vooral goed in positioneel verdedigen. Tactisch ijzersterk. Opbouwend is hij ook goed. Een zeer slimme speler die daarnaast ook als voetballende verdediger geleerd heeft dat een bal wegrossen indien nodig absoluut geen schande is, maar gewoon nuttig.
1 0
Ozymandias
Blind doet het inderdaad geweldig als '4' en van mij mag hij daar blijven staan maar hij is ook zeker de beste optie voor op '6' en van mij mag hij daar komen te spelen. Zolang Blind bij Ajax blijft en op '4' of '6' speelt ben ik blij.
1 0
ram
Precies. Blind kan prima op '6' maar dan moet je met Donny en Marin als halven gaan spelen. Dat kan een goede optie zijn!

Maar ik zie liever dat er niet teveel wordt aangepast in de achterhoede. Ik zie graag een topper (aankoop a la Tadic, Blind) komen als vervanger van De Ligt. En verder lekker in tact houden achterin. Als je veel gaat aanpassen is de kans groot dat je in de beginfase veel punten én Europees voetbal gaat verspelen.

Liever zie ik Donny op '10' en een aankoop met creatief vermogen naast Marin. Of je een nieuwe creatieve speler op '10' en zet Donny en Marin als blok neer. Het ligt er maar net aan wie je kunt halen en wie er wel/niet vertrekt. Lastig hoor...
1 0