'De les is dat Ajax niet zonder routine kan'

FinnDekker, 14-05-2019 om 07:50, 7498 views, Trouw |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Iemand die enorm benieuwd is of Ajax de lijn van vorm en resultaten naar volgend seizoen kan doortrekken is Foppe de Haan. De voormalig oefenmeester blikt in gesprek met Trouw terug en vooruit. Een tip van De Haan is het vasthouden van dezelfde ideeën bij de reeds ingezette koers.

'Ergens naartoe groeien en dat bestendigen, is het moeilijkste wat er is in de sport', begint de 75-jarige. 'De kans is groot dat Ajax na dit seizoen veel spelers kwijtraakt, al kun je dat nooit helemaal voorspellen. Het enige wat je kunt doen, is vasthouden aan het ingezette beleid. Dat heeft in het verleden gewerkt. Daar moet je in blijven geloven.'

'Voor een jarenlange dominantie van Ajax in de eredivisie ben ik niet zo bang. PSV is een andere club, maar zij hebben het ook goed voor elkaar. Het verschil met Ajax is niet zo groot. Het gat met Feyenoord is juist groter geworden. Daar mis ik beleid, ideeën', aldus De Haan, die complimenten uitdeelt aan de staf van Ajax. 'Bij Ajax zit er echt een idee achter. Dat is een groot deel van het succes. Ook Ten Hag verdient daarvoor de credits. Hij heeft een idee en blijft daar aan vasthouden.'

Interessant wordt wat Ajax gaat doen met de enorme bankrekening. 'Er komt na dit seizoen natuurlijk nog meer geld binnen bij Ajax. Het is te hopen dat Tadic en Blind blijven en dat er een vervanger komt voor Schöne, die op zijn laatste benen loopt. De les is toch ook geweest, dat Ajax niet zonder routine kan. Je hebt een zekere stabiliteit en rust nodig in je elftal.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AlexIbarra
Je moet wel ergens wat routine in je selectie hebben ja, dat lijkt me niet nieuw.

Toch vind ik het opvallend dat juist Klaas en Lasse soms ‘onbezonnen’ dingen doen. Een spits die 2x totaal onnodig geel pakt in 15 min. Een vm die niet snapt wanneer hij een professionele overtreding moet maken.

Iedereen maakt fouten in een lang seizoen maar ik heb een Donny volgens mij nog nooit 2x geel zien pakken in een wedstrijd. En denk dat Veltman niet zomaar een man zou laten doorlopen bij 2-0 voor tegen Tottenham..

Maar het is erg fijn dat we tegenwoordig weer spelers in de leeftijd 25-32 kunnen halen.
1 0
Ferd
Grappig dat je Veltman noemt. Dat is namelijk ook een geroutineerde speler van 25+. En dus geen jong talentjes meer.
0 0
AnsB
Alles valt en staat bij goed beleid en daaraan vasthouden - ook ik geloof daar heilig in.
Je kunt best 1-2 jaar naast alle prijzen grijpen en/of tegen een paar miskopen aanlopen, maar als je beleid goed is, komen de successen vanzelf weer.
Uiteraard geldt hetzelfde voor (de scouting en) de jeugdopleiding. Een goed beleid dat innovatief blijft is de beste garantie voor een bijna-continue aanwas van talent.

Daarom hoop ik zo dat Ten Hag nog een paar jaar blijft. Zijn visie past prima bij Ajax en ik heb er alle vertrouwen in dat hij weer een goed team zal kunnen samenstellen. Dat geeft continuïteit binnen het kader dat de beste spelers steeds vertrekken.
Wéér een nieuwe trainer zou bijzonder vervelend zijn, nog afgezien wie dat is of zou moeten zijn.

De enige zorg die ik heb is het in laten stromen van jeugdspelers. Dat wordt naarmate de kwaliteit van het eerste toeneemt, steeds moeilijker. Neem Schuurs, die zou qua leeftijd en na één jaar JAjax volgend seizoen kansen moeten krijgen (ik lees tenminste dat hij zich goed ontwikkelt). Gaat hij die ook krijgen? Het hoeft geen basisplaats te zijn, maar regelmatig invallen en af en toe een basisplek. Zoals Donny is 'gebracht' (al duurde dat langer dan ik wenste) en met Cerny is geprobeerd.
1 0
Gonzalez75
Wel team kan dat wel?
0 0
Schwalbino
Dat een elftal niet op het hoogste niveau kan presteren zonder voldoende ervaring in het team is een open deur.
0 0
Pheadrus
Wat Tadic brengt is niet routine maar intensiteit en geldingsdrang. Een grote persoonlijkheid gekoppeld aan voetbal-kwaliteit is belangrijker dan leeftijd en ervaring. De ligt is een persoonlijkheid, Frenkie ook. Schone heeft routine maar is geen grote persoonlijkheid.
0 0
TomAjaciedd
En dat bepaal jij dat Lasse geen grote persoonlijkheid is?
0 0
Schwalbino
Tadic brengt net zo goed routine in. Zijn rust in hectische spelsituaties, zijn overzicht, zijn slimmigheidjes.
1 0
ram
Tsja... Dat zeg ik al jaren en dan werd ik bestempeld als PSV'er omdat ik een paar oudere jongens wilde halen. Achteraf grappig.

Dit succes is voor mij geen verrassing met dit nieuwe beleid - eindelijk is de juiste weg gevonden! Ik has alleen niet verwacht dat het succes zó snel zou komen. Nu verder bouwen en dit meer structureel maken!
1 0
Rentokill
Ach dat wisten we allang. Probleem was dat er nooit budget genoeg was om die routine te kopen en nu wel.
1 0
Schwalbino
Precies. In de tijd van De Boer moest je met 5 euro gaan shoppen en kwam je terug met een speler die ook voor 5 euro presteerde.
0 -1