Jongkind waarschuwt: 'Omgeving nu anders'

FinnDekker, 09-05-2019 om 17:10, 9253 views, BBC |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Ruben Jongkind heeft weinig vertrouwen in een snelle herhaling van het scenario wat zich nu afspeelt bij Ajax. Momenteel domineert Ajax mede het Europese voetbal door de inzet van eigen jeugdexponenten. Maar over een aantal jaar zal dat anders zijn, denkt Jongkind.

Dit omdat Jongkind vindt dat er verkeerde keuzes worden gemaakt in de jeugdopleiding. 'Mensen zeggen dat alles nu perfect gaat, maar ik vind juist van niet. Ze doen de verkeerde dingen in de jeugd. Ik denk niet dat ze het weer kunnen doen. De omgeving is te veel veranderd. De cultuur, de werkwijze en de sfeer is anders. Het is niet de Cruijff-spirit', vertelt de oud-uitvoerder van Plan Cruijff bij Ajax aan de BBC.

'Het gaat moeilijk worden', vervolgt Jongkind. 'Volgend jaar hebben ze veel geld om te investeren in versterkingen. Maar wat je echt nodig hebt, is een jeugdopleiding op niveau. Een jeugdopleiding die spelers van een topniveau blijft produceren.'

Bestel nu het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Aspers73
Ach, de jeugd staat of valt bij de talenten die er rondlopen. Frenkie de Jong wordt geboren en niet gemaakt op een jeugdopleiding.
1 0
geDaante
Wat een uiterst simpele beredenering, doek de hele opleiding maar op dan, kloot maar wat aan, er loopt talent of niet....

Een kind met de potentie een meesterschilder te worden, kan totaal niet verven als ie nooit een penseel aanraakt. Daar gaat enorm veel oefenen en uitbouwen van dat talent aan vooraf. Talent dat steeds geprikkeld moet worden en uitgedaagd, om verder te ontwikkelen.

Dat geldt ook voor toptalenten. Bij voldoende speeltijd en ouder worden worden ze uiteraard al steeds beter en uiteindelijk heel goed, maar het maximale eruit halen, en zeker gericht op het spel dat je wil spelen, is een heel ander verhaal. Niet alleen technisch, maar ook tactisch.

De talenten daaronder, kan je top maken, en middelmaat kan je zeer bruikbaar maken, met een bepaalde, goede ondergrens/basisniveau.

Wie dat niet snapt, heeft geen kaas gegeten van talentontwikkeling. Is niet erg, maar praat er dan ook niet over mee.

Messi opgeleid bij Celtic, zou van een ander niveau zijn dan de Messi opgeleid bij Barca. Nog steeds erg goed, maar niet zó verfijnd en goed in combineren en dat combinatiespel ook door en door snappen, daar één mee zijn.
0 0
MosesD
Talent is de basis van alles. Als je dat niet hebt kan je nog zoveel schilderen, je zult het nooit echt goed leren.
Wat een opleiding goed maakt is dat je de beste faciliteiten biedt, veel traint, maar vooral traint met de beste talenten van je generatie. Kijk naar een Frenkie de Jong, die was de beste bij Willem II. Dankzij zijn enorme talent, niet door één of andere trainer. Bij Ajax is hij weer doorgegroeid omdat hij er te maken kreeg met betere spelers om zich heen en het spelen van CL wedstrijden. Zie van de Beek die dit seizoen die enorm stap maakt, dat komt omdat hij veel wedstrijden speelt tegen betere tegenstanders.
Messie bij Celtic zou al snel zijn teamgenoten ontgroeit zijn en dus naar een grotere club zijn gegaan om te spelen met betere spelers tegen betere tegenstanders. Zelfde verhaal als de Jong dus. Het talent komt dus uit de jongens zelf.
Ajax is altijd afhankelijk geweest van de opleiding. Men probeert altijd de beste talenten overal vandaan te trekken. Dat is altijd geweest en dat zal altijd zo blijven.
0 0
geDaante
Het draaide toch om puur talent volgens jou? Waarom dan toch zaken noemen waardoor talent zich ontwikkeld? Dat heeft volgens jou geen impact.

Het belangrijkste in opleiden is weerstand, en dat greep Jonk aan door spelers veel vaker en sneller door te schuiven, en op andere posities te zetten, om ook meer weerstand te ondervinden en completer te worden, met daarbij individuele training met tips en trucs, en meer bagage. Verder is kort en vlot combinatiespel de ideale speelwijze om alle technische facetten te trainen; veel passing, veel balcontanten, aannames, wegdraaien, driehoekjes leren begrijpen en toepassen, doorbewegen, doordekken, drukzetten, combineren, etc. Dat samen met extra weerstand daagt je techniek en handelingssnelheid en creativiteit uit. Belangrijk is ook dat spelers de vrijheid krijgen te falen en hun ding te doen, in plaats van in een keurslijf te lopen met een beperkt aantal vaste taken.

Zo kan ik nog wel een eeuwigheid doorgaan. Als jij niet wil begrijpen dat dat allemaal erg veel bijdraagt aan de verdere uitontwikkeling van ook toptalent, dan hoeven we niet verder te discussiëren, dan ben ik er klaar mee.

Talent is een voorsprong hebben, en een basis om het verder te schoppen dan de gemiddelde andere persoon, mits je dit talent niet laat liggen, en er aan werkt.

Een kind dat niet zo goed kan tekenen, maar iedere dag tekent en oefent, wordt uiteindelijk een vele malen betere schilder, dan een kind dat goed kan tekenen als kind, maar het nooit doet, en nooit oefent.
Bij schilderen komen namelijk technieken kijken, hoe je een schilderij opbouwt, van donker naar licht, laag op laag, kleuren mengen, dikte van aanbrengen, etc., etc. Ik kon vroeger heel goed tekenen, heb er niks mee gedaan. Een vriendje van mij kon dat minder, maar was geïnspireerd door mijn tekeningen, is daar veel mee bezig gegaan, en is nu de betere tekenaar.

De meeste technische basisfacetten binnen het voetbalspelletje zijn trainbaar (aannames, passing (in de loop), driehoekjes, etc). Doe je dat goed, en scout je goed, krijg je een hoog basisniveau met allemaal spelers die prima meekunnen in het combinatiespel, en dus sowieso bruikbaar. De talenten met meer en/of specifieke talenten, brengen dan dan extra's, en zullen dan van echt toegevoegde waarde zijn voor Ajax 1. Door betere medespelers, zijn de positiespelletjes vlotter en secuurder, en het spel ook. Schuif ze dan ook nog door en op een andere positie eventueel, en die toptalenten ontwikkelen zich optimaal, en worden completer.
0 0
MosesD
Puur talent, daar draait het om. Je kan als trainer/opleider wat handvatten aanreiken, veel trainen en vooral trainen met de beste spelers van je leeftijd en iets ouder. Daar gaat het om.
Alles wat jij noemt gebeurt in de jeugd, dus dat is helemaal prima. Echter beweer jij dat er helemaal niets van deugt. Dat bestrijd ik dus.
Natuurlijk kan je door veel oefenen beter worden. Maar je kunt niet van een matige speler, een hele goede of zelfs een topspeler (of schilder) maken. Het gaat om procenten, weliswaar belangrijke procenten, maar het talent, dat is allesbepalend.
En dat zeg ik dus continue dat je niet continue talent van hoog niveau kan hebben. Dat gaat in golfbewegingen. Jij ontkent dat blijkbaar, maar komt nooit terug als je de vraag of je dan voorbeelden wil noemen van een in jouw ogen betere tijd (toen er zogenaamd beter werd getraind) dat er generatie na generatie toptalenten doorkwamen. Je komt maar niet met voorbeelden, maar goed die zijn er ook niet. Na JC duurde het 16 jaar toen van Basten kwam. Dat is gewoon een feit. Als je dat kan weerleggen graag, noem dat de topspitsen die zich in de tussenliggende periode doorkwamen. Continue een golfbeweging (zelfs langer dan 10 jaar) ontkennen, maar het niet weerleggen met harde bewijzen of feiten, dat vind ik niet sterk van je......
0 0
Engeltje
Deels wel gelijk, ik ben ook benieuwd hoe het de komende jaren zal gaan, nu veel geld beschikbaar is zullen er veel meer aankopen komen en de opleiding minder gebuikt gaan worden. Maar ik heb liever jongens als Matthijs, Donny, Frenkie, enz dan een elftal met Mexicanen Argentijnse en Brazilië voetballers
1 0
Babangida83
Even Jongkind apart gelaten. Ik denk dat er velen al zien dat de jeugdopleiding niet meer is, wat hij pakweg 3 a 4 jaar geleden wel nog was. Het heeft ons verschrikkelijk goede exponenten opgeleverd. Maar dan ook echt buitencategorie. Met Vd Beek als beste voorbeeld in mijn ogen. Hij stond niet te bezoek als uitzonderlijk talent. Maar zie zijn ontwikkeling de afgelopen 6-7 jaar tot nu.

Dat wil niet zeggen dat alles nu fout gaat. Integendeel. En er worden soms ook weer Cruijff elementen toegevoegd. Maar gemiddeld genomen is de daling is wel ingezet. Dus daar heeft Jongkind gewoon wel een punt.

Ik denk echter wel dat herhaling mogelijk is. Want er komen nog steeds gewoon hele grote talenten aan. En wat Ajax nu heeft neergezet, zal de positie voor Ajax en die talenten makkelijker maken. Ik denk dat deze prestaties ook helpen om talenten te behouden.

Maar verval is een langzaam, bijna onzichtbaar proces. Het scheelt wel dat we nu voetballers aan het roer hebben op management niveau, die wel snappen wat belangrijk is in een jeugdopleiding. Maar dat is iets anders dan vooruitstrevend.
Dus pak hem beet over 10 jaar ben ik heel benieuwd hoe we er dan voorstaan. En wat een volgende TD met onze jeugdopleiding gaat doen. Zolang we in ieder geval een oud-voetballer als algemeen directeur hebben, dan behouden we in ieder geval nog EL-subtopniveau. Echter hoop ik ten zeerste dat we weer teruggaan naar de jeugdopleiding die de huidige talenten heeft voortgebracht. Dat zou ook het meest logische zijn, als je ziet hoe ze nu presteren.
2 -1
Ajax114
Als we jonk terug zouden halen en Overmars nou eens groter gaat denken en acteren zou de toekomst er goed uit zien maar beiden gebeurt helaas niet. Als je met aankopen als Pierie en Scherpen komt aanzetten terwijl je de halve finale CL haalt dan loop je niet over van ambitie.
1 -4
waayop
Jongkind is een enge libertair die Cruyff gebruikt voor eigen gewin.
5 -4
dianaajax
wat een gelul/

Cruijff heeft het neergezxet met zijun mesnen en zie wat ervoor talenten komen

van beek / Frenkie/ De Ligt

ben beiniuewd vioor de komende jaren er wordt volgend mij weer op zijn van Gaals opgeleiid
0 -1
31xAjax
Frenkie is een aankoop, sukkel
0 -2
JanTa
Ja!
0 0
mcjc
We kunnen niet weten in hoe ver de visie van Cruijff nog wordt gehanteerd. Quali gaf pas geleden nog aan dat het vooral om het individu gaat. Dat is dus volgens Cruijff zijn visie. Aan de andere kant is qua systeem en spelopvatting de visie deels verdwenen. Een 4-3-3 system met 2 aanvallende middenvelders en kort combinatiespel werd sterk bewaakt onder het bewind van Jonk.
2 0
geDaante
Volop drukzetten, altijd aanvallen en aanvallend combinatiespel ook. Tegenwoordig zie je weer meer resultaatvoetbal, lange ballen zelfs, en veel minder combinatiespel.

Ouaali kan zoveel zeggen, is ook niets meer dan een loopjongen. Overmars en co. bepalen. Zo speelt de bovenbouw van de opleiding nu meer naar de visie van Ten Hag. Bij zijn opvolger zullen ze weer anders spelen. Kansloos.
3 -2
Broekzak
oftewel, wat er nu speelt aan eigen jeugd is mijn verdienste.

Jonk gaf aan dat bv de Ligt op het middenveld werd gezet om hem te ontwikkelen. Als ze prestaties wilden hadden ze hem achterin gezet. Maar het ging om ontwikkeling..En nu komt die Jongkind met "er worden er maar 1 of 2 kampioen" ontwikkeling is belangrijk, niet de kampioenschappen.
1 -1
geDaante
Dat is inderdaad de enige uitspraak die ik van hem niet snap.
1 -1
31xAjax
Nu moeten we echt op gaan passen!!! Zijne Koninklijke Hoogheid Ruben E. S. Jongkind waarschuwt Ajax dat het op instorten staat....
2 -4
geDaante
Jij vindt het een gezonde situatie voor de lange termijn dat één TD de alleenmacht heeft over het gehele technische plaatje? Tegenwoordig ook over de opleiding? Misschien dat jij Overmars wel ziet zitten, en dat je dat prima vindt, maar wie zegt dat zijn opvolger jou bevalt? Zijn opvolger zal ook die alleenmacht hebben, en dan is Ajax overgeleverd aan de grillen van die ene persoon. Totaal belachelijk, kortzichtig en visieloos, net als het feit dat de visie in de bovenbouw van de opleiding bepaalt wordt door de coach van Ajax 1, een passant die na een half seizoen alweer weg kan zijn.
2 -1
MosesD
Overmars heeft niet de alleenmacht en al helemaal niet over de opleiding. Alles gaat in nauw overleg. Wel is het Overmars als eindverantwoordelijke die bepaalde knopen doorhakt. Zo gaat dat in elke organisatie. Niks mis mee. Jij wil weer terug naar een vergaderorgaan als het TH waar er eentje niet bij vergaderingen komt opdagen, een ander als assistent feitelijk de baas is van de hoofdtrainer, waar de algemeen directeur als een soort babysitter moet 'supervisen' en waar niet duidelijk wie uiteindelijk eindverantwoordelijk is?
De visie in de opleiding daar gaan praten meerdere mensen over. Ouaali, Overmars, ten Hag, Sar en trainers. Allemaal voetbalmensen, precies zoals JC het wilde. Ten Hag bepaalt helemaal niets, Die heeft zijn handen vol aan Ajax1. Wel geeft hij zijn mening/visie en dat is alleen maar prima.
0 0
geDaante
De visie van Ten Hag is al overgenomen in de bovenbouw, dus de passant/trainer bepaalt.

Overmars trekt niet voor niets inspraak over ook de opleiding naar zich toe, en heeft niet voor niets al zijn mondige 'collega's' eruit gewerkt. Die is uit op alles bepalen. Een egokwestie, zoals altijd.
0 0
MosesD
Ten Hag heeft een prima visie. Is die schadelijk voor Ajax? Lijkt me niet. Als ten Hag nou een soort Mourinho zou zijn, dat ga ik met je mee. Buitenstaanders en passanten als ten Hag en Bosz kunnen toch dingen toevoegen aan het voetbal en de opleiding van Ajax? Dat is verschrikkelijk? Je denkt veel te rigide.....
0 0
Freddy Al
Natuurlijk blijft de jeugdopleiding belangrijk, maar als je geen goede of onvoldoende aanwas hebt zul je toch iemand moeten kopen.
Jongkind oordeelt te makkelijk mede omdat hij nu op afstand zit,hij vergeet dat Ajax al voor zijn geboorte talenten afleverde die de wereldtop haalde ,een beetje nuance is dus op zijn plaats.
3 -1
geDaante
Geen goede of onvoldoende aanwas is natuurlijk veelal een gevolg van verkeerd opleiden en scouten.

Ajax leverde na de hervormingen van Van Gaal geen echte talenten meer af, los van een handjevol toppers als Van der Vaart en Sneijder. En dat in meer dan 15 jaar tijd.

Overmars, oftewel de TD (ook zijn opvolgers), krijgt naast de technische alleenmacht rond het eerste, nu ook meer inspraak in de opleiding. Te belachelijk voor woorden. Deze man overschat zichzelf schromelijk, en is duidelijk uit op alles bepalen.

Zeer slechte zaak voor de toekomst van Ajax, zeer riskant. De technische visie waaronder opleiden verandert dus bij iedere nieuwe TD. Bij iedere nieuwe coach al, daar de coach van Ajax 1 de speelwijze mag bepalen, en deze wordt doorgetrokken in de bovenbouw van de opleiding.

Kansloze, visieloze ontwikkelingen.
4 -2
AFCA.
Geloof je nou werkelijk dat Cruijff, van Basten, Bergkamp, Seedorf en noem ze allemaal maar op er niet waren geweest zonder Ajax opleiding?
Frenkie is ook niet door Ajax opgeleid en is een fenomenale voetballer. De echt natuurtalenten komen altijd bovendrijven. Of ze nu een Ajax opleiding krijgen volgens visie Cruijff of bij Nac hun opleiding krijgen.

Een hele goede jeugdopleiding zorgt er vooral voor dat de middelmatige talenten ook bruikbare spelers worden.
1 0
MosesD
En zo is het. De Jong is opgeleid bij Willem II, denk nou niet dat er daar ook maar één trainer is die zegt Frenkie de Jong te hebben opgeleid of gemaakt. Talenten als de Jong, de Ligt, die staan eens in de zoveel jaar op. En kijk naar van de Beek dit seizoen, Die maakt stappen omdat hij veel wedstrijden speelt, tegen betere spelers. Daar gaat het ook om. Opleiden dat wordt zo overschat. Je kan een speler goede en bruikbare handvatten aanreiken, persoonlijk met hem trainen, zodat hij enkele procenten beter kan worden. Een goede voetballer wordt geboren, die maak je niet. Een looptrainer als Sedoc, kan een speler enkele (belangrijke) procenten sneller maken, maar niet van een waggelende eend een hazewind.
Kortom, met goed opleiden maak je van een Dani de Wit echt geen Frenkie de Jong. En wat ook verschrikkelijk belangrijk is: het mentale aspect. Hoe zit het tussen de oortjes? Zou een Frenkie de Jong het mentale van die andere Dani (Cruz Carvalho, een geweldig voetbaltalent dat dat heeft gekregen van zijn ouders en onze lieve heer) hebben, dan zou hij niet zover komen. Maar ook dat is grotendeels aangeboren (karakter) en niet aangeleerd.
0 0
MosesD
Ga je weer. Je overschat volledig het opleiden. Echte talenten staan vanzelf op, kan je hooguit enkele (weliswaar belangrijke) procenten beter maken. Van een matige voetballer, maak je geen hele goede voetballer. We hebben nu weer te maken met een goede lichting nieuwe talenten. Heeft alles van doen met de golfbewegingen waar je mee te maken hebt. Zeker een klein voetballend als Nederland. Toen JC trainer werd bij Ajax, viel hij met zijn neus in de boter met geweldige talenten als Rijkaard, Vanenburg en van Basten. Erna duurde het een jaar of 15 tot de volgende geweldige talenten opkwam. En nu heeft Koeman ook weer de mazzel dat enkele extreem goede talenten opkomen. Zo is het altijd geweest en zal het altijd zijn. Kijk eens welke spits na JC kwam die echt goed was. Dat was van Basten, daar zat 16 jaar tussen. Na Keizer, welke echt goede linksbuiten uit de opleiding? Zeg het maar. Na Sjaak Swart, een rechtsbuiten van internationale klasse? Kom maar op.
Qua scouting is het idd vaak niet best. Maar dat was eigenlijk altijd al zo. Onder bijna iedere trainer kwamen er telkens wel een paar spelers waar je niets van begreep. Zo ook nu. Kristensen, Bandé, Magallan, waarop zijn deze spelers in vredesnaam gescout? Hoe gaat zo'n proces? Wordt e.e.a. geëvalueerd? Werkt de scouting met een bonus systeem? Ajax staat er financieel nu natuurlijk geweldig voor, dat betekent niet dat men maar met geld moet smijnten met voetballers die er niets van kunnen of in ieder geval niet bij Ajax passen. Ik zou daar graag eens wat meer van willen horen van de verantwoordelijken.
0 -1
Bocarra
Blij dat dit soort farizeeërs niet meer bij Ajax werken en dat er afscheid genomen is van de JC dogma’s.
3 -14
geDaante
Heb je 'm weer met zijn dogma's.

Je weet ze niet eens te noemen. We vroegen je er laatst nog naar, welke dogma's dat dan zijn. Geen reactie, en die zal nu ook wel niet komen.

Je lult dus maar wat, en je gaat uit van antipathie naar bepaalde mensen toe, bent niet objectief.
2 -1
MichelAngelo66
Jezus wat een domme opmerking. Dat is precies waarom het nu crescendo gaat. De meeste mensen zijn echt stekeblind en oliedom.
2 -1
Nick
dE JC d0gMa's

Gewoon vol blijven houden dat verhaaltje.
Hoef je verder niet na te denken.
3 -1
Ajax4xbestevaneuropa
Jonkind roept nu dingen voor de bbc, hij surft mee op het feit dat hij onder de naam van johan bij ajax in de opleiding werkte. Als hij bij vlug en vaardig werkte had de bbc hem nooit wat gevraagd.
Dus om dan zo'n negatieve toon aan te slaan tegenover de wereld over Ajax.Had dan gezegd dat het Johan's grote droom was om met zijn revolutie Ajax weer europees mee te laten doen, en laat het negatieve erbuiten en stap dan naar Ajax zelf als je wat wil doen.
Wie bewaakt nu de visie van Cruijff op de toekomst, en wie weet precies wat johan voor idee had en wat hij wilde. Jonk belde wekelijks met cruijff dus hij weet het het beste.
Onder Jonk waren ze vooral innovatief, op allerlei gebieden binnen de toekomst.Externe mensen van buiten het voetbal laten komen. Zaten voltreffers bij en uiteraard ook missers. Ze zeiden dat Jonk doorsloeg en een eigen clan om zich heen had. Met johan's steun kon niemand hem wat maken dacht hij.
Maar toen puntje bij paaltje kwam en Cruijff letterlijk eiste dat Jonk terug moest omdat hij anders ook weg zou gaan, toen gaven er weinig tot geen mensen thuis bij Ajax. Cruijff vond dat Jonk moest blijven om zijn plan uit te voeren, zo niet dan trok Johan zijn handen eraf. Bij een stemming eind 2015 stond er niemand op om Johan te steunen, op wat mensen van de toekomst na, naast de Arena a4'tjes uitdelen. Jonk niet terug en Johan dus ook weg. Paar maanden later was hij dood.
En Ajax dat vol bleef houden Cruijff's visie uit te voeren, terwijl hij zelf zei : Ik word gepiepeld (o,a door henrichs). Tijdens Cruijff's ziekte was het opvallend stil van Ajax' kant, weinig informeren. Haal ik letterlijk uit zijn bio en zijn zijn woorden. Derksen zei zelfs dat Cruijff bloemen kreeg nadat hij kanker had clubs uit Peru waar hij 1 keer 40 jaar geleden tegen speelde, maar van AJax geen eens een kaartje.
Zonder Cruijff die een rechtszaak aanging, waren ten have&co jaren lang de baas gebleven.Geen oud spelers zoals Vd Sar en Overmars. Heel Ajax had er anders uit gezien.
En de opleiding? Cruijff zei vaak dat kampioen worden niet het belangrijkste is. Stel je speelt met jongere spelers tegen andere jeugdteams, leren die weer meer bij en is de persoonlijke ontwikkeling bij bepaalde spelers veel verder. Natuurlijk hoort elk Ajax jeugdteam minimaal top3 te staan en kampioen worden is een must. Maar ik kan zo 2 toptalenten opnoemen en ik ben niet eens echt op en top op de hoogte. Unuvar en Brobbey. Als die de eerste selectie halen binnen nu en 2 jaar, dan zit je voor een deel al weer gebakken.Misschien zijn die 2 uitzonderingen,
Weet niet of die Said Ouaali zorgt voor vooruitgang en verbetering of meer voor stil stand (wat achteruitgang is). Een leek die weinig over de toekomst weet kan misschien zeggen, hij zit er 25% voor zijn voetbalkennis 25% voor zijn redelijke ervaring 25% voor zijn organisatorisch vermogen en 25% omdat hij marokkaan is en hij daarom misschien een positieve invloed kan hebben op de toekomst.
Je moet niet iemand hoofd jeugdopleidingen maken door zijn afkomst en bij gebrek aan beter. Je moet wel iemand hebben die de opleiding '' 1 van de beste ter wereld'' naar een hoger plan kan brengen en een visie heeft. En dan kunnen ze zeggen Ja de visie van Johan is nog steeds leidend.
Ja en wie houdt de boel in de gaten en wie zet de boel op scherp?Weten Marc en Sar van de hoed en de rand wat betreft johan's idee. Ja in grote lijnen, maar uitwerken? En ook de toekomst in de gaten houden? Je hebt iemand nodig die overal boven staat en die kennis heeft, en die is er bijna niet. Van gaal die Cruijff's plan onder de loep neemt en uitwerkt, haha.
Ken er wellicht 2 en die beginnen allebei met een J, Jonk en Jordi. Rijkaard als adviseur, weet bijv. hoe johan het bij barcelona in de jeugd regelde.
2 -5
31xAjax
Wat een slecht en suggestief stuk.....
2 0
Freddy Al
In dit verhaal zeg je maar heel weinig over de jeugdopleiding zelf en geef je jouw visie op de bestuurlijke ellende die er toen was.
Het zegt weinig of niets over de opleiding wat de bobo's toen flikten en ook het onvolwassen geruzie tussen Bergkamp en Jonk waren op een goed moment eerder een hindernis dan een basis voor een jeugdopleiding.

Cruijff had hele goede ideeën maar wist niet hoe dat bestuurlijk aan te pakken, dat was ook helemaal zijn ding niet.
Tussen de onderling ruziënde staf ging het mede daardoor fout,verantwoordelijkheden en taken waren niet goed vastgelegd en het overleg werd niet op een proffesioneel gestructureerde manier gevoerd.
Dit omdat ook Johan teveel uitging van de "kleedkamer mentaliteit", dit bleek helaas ten onrechte.

Kijkend naar Ajax nu zie je wel degelijk dat er op belangrijke punten invulling wordt gegeven aan de plannen van Cruijff maar men heeft wel geleerd van de recente fouten .
In die hele omwenteling zijn er slachtoffers gevallen die de overeenkomst hadden het beste met Ajax te willen, dat helaas niet geheel zonder het eigen ego te laten varen.

Sad but True, toch zal Ajax altijd een goede opleiding houden ,het is al 60 jaar de levensader van de club,er is geen keus.
En ja dat zal links en rechts weer gaan schuren en pijn doen,helaas leer je het meeste van je fouten,die moet je dan wel eerst maken.
1 0
AjaxDaniel
Waarom blijf ik steeds maar lezen dat Cruijff tegen aankopen zou zijn? Hij heeft zelf gezegd dat het team moet bestaan uit talenten maar wel aangevuld met ervaren spelers die het niveau opkrikken op posities waar dit nodig is. Ook bij de echte Europese topclubs breken jeugdspelers door. Als je goed genoeg bent, krijg je vanzelf je plek.

1 van zin argumenten is ook:

"Als je nu kijkt naar de O14, O15 of O16, dan zie je dat maar één team kampioen gaat worden. Misschien twee. Gemiddeld staan ze vijfde of zesde in de competitie."

Dit is een vrij zwak argument imo, het gaat om talentenontwikkeling en niet om de teamprestaties in de jeugd. Je kan leuk elk jaar kampioen worden met je jeugdelftallen maar als er vervolgens niemand goed genoeg is om door te stromen naar het eerste elftal heb je er nog niks aan.
2 0
Babangida83
Wat hij denk ik bedoelt te zeggen, is dat de klasse van die spelertjes al zo hoog zou moeten zijn, dat er zoveel kwaliteit is, dat ook als je weinig prioriseert op kampioenschappen, je nog steeds minstens derde wordt ofzo of meestrijdt om t kampioenschap. Simpelweg vanwege de hoge algemene kwaliteit van de opleiding. Dus dan zou t bij O13 naar beneden het niveau nu al dermate laag zijn, volgens hem. En dat kan liggen aan een combinatie van meerdere factoren zoals selectiebeleid, mentaliteit, techniek, methodologie etc.
Bedenk dat de beste spelertjes niet bij ADO spelen. Dus ook met een lagere leeftijdsgroep, zou je die alsnog moeten oprollen.
0 0
mcjc
Jongkind heeft gelijk. Als Overmars verstandig is haald hij Jonk en Jongkind terug om de jeugdopleiding weer helemaal te vormen als hoe Cruijff het had neergezet.

Dat het niet heeft gewerkt komt doordat iedereen de baas Wilde zijn. De Boer, Bergkamp, Jonk en Overmars hadden zo ieder hun eigen mening.
6 -5
31xAjax
Jonk hooguit als trainer maar zeker niet als HJO. Jongkind heeft geen enkele toegevoegde waarde....
1 0
geDaante
Jonk deed het uitstekend als HJO, ongelooflijk veel hervormd en neergezet, teams draaiden als geoliede machines en talenten ontwikkelden zich werkelijk stormachtig.

Het enige waar criticasters van Jonk als jij mee komen is 'hij was communicatief niet vaardig'. Is dat zo? Heb je onder of met hem gewerkt, of praat je gewoon anderen na?

Overigens gaf Jonk zelf aan dat hij qua communicatie het beter kon doen, maar had daar ook al hulp bij ingeschakeld. Alsof minder zijn in één ding je meteen ongeschikt maakt, terwijl je zóveel goed doet, vrijwel alles verder goed doet. Dan is dat gewoon een laf stokje om hem mee te slaan, en is het gebaseerd op antipathie jegens de man.
1 -1
MosesD
Hoe kom je daar toch bij? Er heerste een nare sfeer van achterdocht, er was geen heldere communicatie, het kwam zelfs voor dat een wedstrijd moest worden afgelast omdat er te weinig spelers waren. Jonk had totaal geen overzicht, gaf geen leiding (Jongkind was zijn spreekbuis, maar daar werd door voetbaltrainers niet naar geluisterd), en was 0 communicatie met ouders. Ik geloof best dat Jonk een goede trainer is (laat het maar zien bij FC Volendam!) maar een manager om een hele opleiding aan te sturen, die vaardigheden en kwaliteiten mist hij simpelweg. Niks geoliede machine dus.
0 0
Pauw
Er zijn er meer hier die de ontwikkelingen op de Toekomst goed volgen en niet onverdeeld positief zijn. De grote zak geld zal de resultaten de komende jaren heus stabiliseren. Zonder een constante instroom van voldoende talentvolle jeugd kan de financiële reserve zomaar weer verdampen (als dure aankopen mislukken). Dat is Ajax eerder overkomen.
2 0
JPM
Dit klinkt zuur en het is wel het laatste wat we de "day after" willen zien of horen, maar ergens vind ook ik dat we scherp moeten blijven op onze jeugdopleiding. Zonder (super)talenten zoals Matthijs, Frenkie en Donny hadden we deze resultaten niet behaald en hadden we dit spel niet kunnen spelen.

Ik zie in de jeugd nog te veel pure middelmaat, te veel trainers die op resultaat spelen met lange ballen en behoudend spel ipv zich te focussen op de ontwikkeling van het individu, en enkele geweldige initiatieven die Jonk en Co introduceerden zijn vrij snel weer uit het raam gegooid. Ik vind het bijvoorbeeld ook bizar dat iemand zoals Heitinga zonder enige ervaring en met een belabberde spelopvatting werd aangesteld om het belangrijkste jeugdelftal een seizoen lang te trainen en maar wat aan te kloten. Dat soort signalen, hoe goed het ook met het eerste gaat momenteel, vind ik zorgwekkend.

Ik vertrouw Marc inmiddels blind als het aankomt op het selectiebeleid van het eerste en ook de verbeteringen die hij heeft aangebracht mbt het scoutingapparaat zijn positief te noemen (ook voor de jeugd gelukkig), maar ik hoop toch dat er wat visie (terug) komt wat betreft de jeugdopleiding - concreter: de manier van opleiden en de manier van spelen. De jeugdopleiding blijft ons bestaansrecht en is de enige manier om op een duurzame manier structureel tot de Europese subtop te behoren.
5 -1
geDaante
Waarom vertrouw je blind op Overmars en het scoutingapparaat? Er zijn goede spelers gehaald, maar ook belachelijk, echt belachelijk slechte voor vele, vele miljoenen. Spelers die in niks bij Ajax passen. Na Van der Hoorn zou je denken dat men geleerd zou hebben van dat extreem eenzijdig kijken naar spelers, maar daarna volgden nog Gudelj, Orejuela, Kristensen, Siem de Jong, nu weer Magallan.

Hoe kom je er in godsnaam bij deze spelers te halen? Spelers waarvan je binnen een paar minuten als leek al ziet dat het geen Ajaxmateriaal is, qua niveau niet, en belangrijker nog, qua type en individuele kwaliteiten niet.
0 -1
RusselWestbrook
Zou wel fijn zijn als Ruben ook een beetje in detail zou treden, maar dat doet ie natuurlijk niet.

Daar hebben we dus helemaal niks aan en lijkt vooral als doel te hebben zichzelf op de kaart te zetten.
11 -2
31xAjax
Je vraagt je af waarom nota bene de BBC deze nitwit een platform geeft.....
0 0
CoolRunnings
Jongkind kan niet oordelen of het wel of niet goed gaat met de opleiding.

Zelfs Jonk heeft bij de 'Tafel van Kees' toegegeven dat hij niet kan oordelen wat wel of niet goed gaat in de opleiding omdat hij er niet meer komt en al jaren weg is bij Ajax.

Dus als Jonk het niet kan waarom Jongkind wel.
2 0
geDaante
Het is er ook niet het interview naar om daar verder over uit te wijden, wellicht is het er ook uitgefilterd.

Feit blijft dat waar Cruijff eruit wordt gewerkt, zijn visie verloren gaat.

Door het ego van andere technische mensen en bestuurdertjes die het beter denken te weten en hun stempeltje per se moeten drukken.
5 -4
insectenverdelg
feit blijft dat Jongkind als reden aanhaalt dat er maar 1 of 2 jeugdteams kampioen worden. Als iets niet in de visie van Cruijff past is om dat als reden aan te halen. Het ging immers om het individu. Tuurlijk voetbal je om te winnen, maar de ontwikkeling van het individu staat voorop. Niet de kampioenschappen van de jeugd teams van Ajax. Door dit te roepen vraag ik me werkelijk af of Jongkind ook maar iets van de visie van Cruijff snapt.
3 0
geDaante
Die uitspraak vind ik ook vreemd.
0 0
AdK
Precies, lijkt wel politieke prietpraat. Wel roepen dat iets slecht gaat of anders moet, maar niet concreet voorbeelden of oplossingen geven.

#stemmingmakerij
2 -1