Kweekvijver: Loopt toptalent op laatste benen?

BvdPloeg, 28-04-2019 om 22:45, 17799 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Zaterdag, zondag, maandag, woensdag, vrijdag, maandag. Zes keer in tien dagen tijd komt Naci Ünüvar deze dagen in actie en dat terwijl hij amper was hersteld van een flinke griep en wat lichamelijke pijntjes. Ajax bouwt op zijn toptalenten, die in de beslissende fase van het seizoen overal moeten spelen.

De 15-jarige Ünüvar is slechts één voorbeeld van het groepje spelers dat in deze periode soms zelfs drie keer in de week speelt. De jonge middenvelder wilde dolgraag meedoen aan de Future Cup en rekende daarvoor net op tijd af met de griep. Op zaterdag, zondag en maandag speelde hij opgeteld 270 minuten. En dan hebben we medelijden met de spelers uit het eerste...

Twee dagen na een loodzwaar toernooi moest Ünüvar alweer mee naar Groningen. Hij was nodig in de kampioenswedstrijd, al werd er wel afgesproken dat hij slechts een helft zou spelen. Weer twee dagen later startte hij zelfs in de basis bij Ajax O19 en speelde hij bijna de hele wedstrijd tegen AZ. Maandag wacht in Rotterdam de mini-klassieker met O19 tegen Feyenoord en Ünüvar wordt gewoon in de basis verwacht.

Ajax wil kampioen worden met het vlaggenschip van de jeugdopleiding. Het wil Youth League spelen volgend seizoen, dus zijn alle toptalenten nodig. Maar ook op de Future Cup wil Ajax presteren en een bepaalde imago uitstralen. En als het met de O17 kampioen kan worden, dan moet die toch even worden meegepakt. Maandag na de wedstrijd in Rotterdam pakken veel spelers uit de O19 echter alweer hun koffers en gaan ze naar de KNVB. Met Oranje O17 wacht in mei het EK.

De ambities van Ajax zijn logisch, maar de vraag is in hoeverre spelers kunnen worde uitgeperst. Stuk voor stuk zijn het voetbaldieren die niet klagen als ze moeten spelen. En aan de andere kant is het ook logisch dat Ajax zijn toptalenten in de beslissende fase van de competities wil gebruiken. Hier worden de prijzen verdeeld en hier leren ze ook het meeste van.

Julian Brandes is in dat opzicht ook een knap voorbeeld. De middenvelder is aanvoerder in de O15, maar hij speelt de laatste weken ook veel in O16 en debuteerde reeds in O17. Daar tussendoor kwam nog eens Oranje O15. En O15 en O16 moeten nog een maandje door. En net als bij Ünüvar lijdt het niveau er amper onder, wat razend knap is op slechts 14-jarige leeftijd.

Julian Rijkhoff, Nassef Chourak, maar bij de ouderen bijvoorbeeld ook Jurriën Timber; ze kregen allemaal al eens te maken met een dubbel programma, deels ook door veel blessures in O16 en O17. En dan was er nog Kenneth Taylor, die op de Future Cup zijn kuitbeen zwaar kneusde, maar vrijdag alweer bij de selectie werd gehaald en inviel. Nooit eerder was de belasting in deze fase van het seizoen zo opvallend en ogenschijnlijk extreem. Hopelijk weet Ajax wat het doet en gunt het ook zijn beste spelers de rust die zij zo af en toe verdienen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018
Deel 13: Elf anderen die ik tip voor 2019
Deel 14: Opleiding stokt onder de lat
Deel 15: Drie lichtingen te vroeg weg
Deel 16: Hoe Hansen Ajax een dilemma bezorgde
Deel 17: Jong-talent vooral blok aan het been
Deel 18: Wie grijpt de erfenis van Ünüvar?
Deel 19: Ajax-jeugd heeft de Future (Cup)

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bensco
Het valt me op dat de belasting van voetballers de laatste jaren sowieso enorm is toegenomen. De competities worden groter dan voorheen en er lijken er ook meer te zijn. Ik hoorde laatst dat in het NBA je zomaar 100 wedstrijden in een jaar kan spelen. Zou dat bij voetbal ook gaan gebeuren?
0 0
JopieCruijff
Wat te zeggen over Gravenberch die morgen aan zn 48e wedstrijd van het seizoen begint? Ook hij is nog steeds maar 16 jaar oud!!!
3 0
PuurGeluk
Aan de ene kant goed hem zoveel mee te nemen, aan de andere kant wordt er dus nu al iemand anders beperkt i n zijn opleiding.

Hopelijk haalt hij de absolute top.
0 -1
Len nart
Hopelijk leidt dit niet tot blessures, want tijdens een blessure wordt een talent niet beter.
4 0
Simpelishetmoeilijkst
Zo een zwaar programma lijkt me goede voorbereiding op de toekomst voor die jongens die zoveel spelen.
2 -1