De Ridder: 'Het verschil was voor mij Dybala'

JesseTH, 21-04-2019 om 23:40, 9803 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Daniël van Ridder is van mening dat het vervangen van Paulo Dybala door Moise Kean erg belangrijk was tijdens Juventus - Ajax. De ploeg uit Turijn had de Amsterdammers in de eerste helft bij fasen behoorlijk onder druk, maar dat was na rust vooral anders.

'Er zit een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft van Ajax tegen Juventus', oordeelt De Ridder aan tafel bij Studio Voetbal, waarna de oud-Ajacied het nader toelicht. 'Voor mij was dat Dybala. Ajax kan fantastisch voetballen. Zo goed dat je geslacht wordt wanneer je voor negentig procent een tactiek uitvoert. Als je het wel perfect doet, dan komen ze niet aan het voetballen toe en wordt het wat lastiger voor Ajax.'

'Kean deed dat heel slecht en dan zie je dat Ajax direct machtig en beter is dan Juventus', spreekt De Ridder vervolgens over de vervanger van Dybala. 'FC Groningen maakte duidelijk de keuze om niet druk te gaan zetten. Wel met Reis en Memisevic op het middenveld, maar niet continu op de verdediging. Er was heel weinig ruimte voor Ajax om het spel te maken.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Woodenshoe
Waarom zit deze man die niets te melden heeft aan tafel daar?
1 0
Ozymandias
Volgens mij bestaat er geen enkele twijfel dat Ronaldo nog steeds bij de twee (vul de andere naam zelf maar in) beste spelers ter wereld hoort. Alleen als ik Juventus van dit seizoen vergelijk met dat van vorig seizoen bestaat er volgens mij ook geen enkele twijfel dat Juventus als team beter was zonder Ronaldo. Net als de meeste hoofdtrainers bij Real Madrid deden heeft Allegri bij Juventus de tactiek geheel rond Ronaldo gevormd en andere topspelers als Dybala krijgen daardoor nauwelijks de vrijheid om hun eigen stempel op het spel te drukken. Het is geen toeval dat Dybala dit seizoen maar 10 doelpunten heeft gemaakt in vergelijking met zijn 26 doelpunten vorig seizoen. Natuurlijk is Ronaldo in de competitie de topscoorder voor Juventus met negentien doelpunten maar dat lijkt me niet zo vreemd als 99% van de aanvallen van Juventus erop zijn gericht om Ronaldo in stelling te brengen.

Trouwens is Ronaldo is er duidelijk wel achter gekomen dat het moeilijker is om te scoren in Italië dan in de Spaanse competitie waar de meeste tegenstanders de rode loper voor hem uitrolden. Ik schreef al jaren dat de absurde cijfers van Ronaldo en Messi een vertekenend beeld gaven doordat ze negen van de tien wedstrijden met een team vol wereldtoppers tegen een verdediging van Eredivisie niveau spelen (in Spanje wordt er door veel clubs namelijk op Eredivisie niveau verdedigd).
3 -3
ETM
Messi en Ronaldo zijn internationaal ook nauwelijks te stoppen. Spaanse clubs hebben in Europa ook geen last van slechte verdedigers. Het is uiteraard wel zo dat in Italie nogsteeds de nadruk op verdedigen ligt.
1 0
Ozymandias
"Messi en Ronaldo zijn internationaal ook nauwelijks te stoppen."

Zeker, daarom schrijf ik ook dat Ronaldo (samen met Messi) in mijn ogen duidelijk de beste speler ter wereld is. Ronaldo is een fenomeen misschien wel de beste doelpuntenmaker die het voetbal ooit gezien heeft. Maar dat neemt niet weg dat het in Spanje veel makkelijker is om veel te scoren dan in bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en Italië. Ik denk dat je bij Ronaldo (in Spanje) en Messi zo'n tien competitie doelpunten per seizoen kan toeschrijven aan het niveau waarop in Spanje wordt verdedigd. Nu wil ik niet zeggen dan ze in bijvoorbeeld Engeland geen verdedigende fouten maken maar over het algemeen wordt een veel beter verdedigd dan in Spanje.
1 0
ETM
Ok, maar ik vind je La Liga vs Eredivisie vergelijking wat overdreven. De top 5 van Spanje kan zich prima meten Europees. De top 5 van Eredivisie bij lange na niet.
1 0
Ozymandias
Om duidelijk te zijn, ik vergelijk alleen het gemiddelde niveau van verdedigen in Spanje met het gemiddelde niveau van verdedigen in de Eredivisie. Het algemene niveau van voetbal is natuurlijk veel hoger in Spanje dan in de Eredivisie maar het niveau van verdedigen is dat nauwelijks.
1 0
ACB
Als er zo slecht verdedigd wordt in E en beter in I vind ik het vreemd dat de Spaanse ploegen het vele malen beter doen in Europa.... Er wordt in I niet beter verdedigd. Er wordt meer verdedigd. De instelling is anders.
Het hangt van je intenties af.
Wil je nog een doelpuntje meer maken of is 1-0 ( juve en I) wel genoeg.
Real en nu ook Juve spelen in dienst van Ronaldo en hem te laten scoren. Lukt dat niet hebben ze een probleem.
Een speler als Dybala is door Juve opgeofferd voor Ronaldo. Jammer en achteraf ( lekker makkelijk maar aan het begin vh seizoen al aangestipt ) onnodig en zonder resultaat.
0 0
Ozymandias
In Engeland wordt er helemaal niet meer verdedigd. Het spel
in Engeland gaat juist veel meer op en neer dan in andere landen. Dat Spaanse ploegen het (dit seizoen trouwens niet) gemiddeld beter doen komt door de kwaiteiten die ze hebben aan de bal. Voetballen bestaat niet uit alleen verdedigen dus er is een logica achter een argument dat Spaanse ploegen het in Europa beter doen dus moeten de clubs in Spanje verdedigend wel net zo goed zijn als in Engeland (of zelfs beter).
0 0
ACB
Sorry mij E stond voor Espagna niet voor Engeland. Blijf er bij dat er in I meer verdedigd wordt ( niet perse beter) en dat het daarom wat moeilijker is om te scoren. Nivo competitie in Spanje is hoger dan in Italie.
0 0
ETM
Er was niet 1 factor die het verschil maakte. Als je jezelf een analist vind waarom dan de boel zo versimpelen? Moise Kean die de tactische discipline niet had speelde mee. Maar ook in de 1ste helft al zag je Juventus terugplooien, en niet door durven drukken. Juventus was gewoon bang voor de omschakeling van Ajax. Met of zonder Dybala. In de rust heeft de trainer zijn ploeg gevraagd om te beginnen zoals de wedstrijd begon dus met agressieve 1 op 1 manmarking vanuit het middenveld. Ajax had echter zelf haar spel aangepast (zie uitlatingen TH) en zo ontstonden er ruimtes die er voor de pauze niet waren. Vervolgens krijg je een wisselwerking. Het vertrouwen bij Ajax stijgt, terwijl Juventus juist onzeker wordt, ook over hun eigen tactiek. Het stadion valt stil, Ajax gaat kaats-voetbal spelen. Juventus hinkt op 2 gedachten. Etc.

De 1ste helft had Juve Ajax in fases in de tang. Maar men moet dat ook niet overdrijven. Dat was vooral in de openingsfase zo. Veel kansen leverde het Juve ook niet op. Goal Ronaldo, en goal vd Beek vallen eigenlijk uit het niets. Want Ronaldo s kopbal is ook uit slechts een hoekschop. Juve stopte heel veel energie in de press in de eerste helft, en ook dat had weerslag op de 2de helft.
De vergelijking met Groningen is haast niet relevant als je kijkt naar het verschil in niveau van Ajax zelf. Kort door de bocht gesteld is de hamvraag of je Ajax beter kan pressen, belemmeren in de opbouw of beter compact kan verdedigen. Bij PSV bijv is het duidelijk, je kunt ze beter de bal geven. Bij Ajax is het niet duidelijk. Het huidige Ajax is zowel vanuit de counter, als in de omschakeling als vanuit de opbouw zeer gevaarlijk. Ik denk zelf dat je als tegenstander idd het best heel agressief het middenveld van Ajax moet proberen vast te zetten. Iets dat Spurs straks denk ik gaat proberen, zoals ze ook speelden tegen Man City in Londen. Probleem voor Spurs worden de verdwijnende buiten spelers. Ik vraag me, in de vergelijking , af hoe Spurs daar mee om zal gaan. Tegen City werd het toch een kwestie van de vleugels in toom houden. Daar ligt voor mij een nuance verschil tussen City en Ajax..
3 0
Aad82
Het verschil was voor mij die 1-1.
1 0
MPAjax
Dyballa was een 10 als spits neergezet, ooit een groot talent maar ik zag niks speciaals.

Ronaldo was de enige die wat kon doen om ze verder te helpen maar die is te oud.
1 -1
BojanAjax
Klopt. Dyballa dekte hele tijd De Jong en zijn passlijnen, waardoor Frenkie een linie terug moest zakken en er een bheoorlijk gat op t middenveld ontstond. Keane verzaakte dit juist, waardoor De Jong veel meer ruimte kreeg om te doen waar die zo goed in is. Ben benieuwd of Tottenham hetzelfde gaat doen en hoe Ten Hag daar tactisch gezien op gaat reagereb
1 -1
gi0vanni
Gewoon Huntelaar er tijdig in zetten en zeggen dat hij als hij 3x scoort hij z'n shirt mag uitdoen.
2 0