'Tactische meesterzet Ten Hag lokte Juve in de val'

GinoHaverkamp, 19-04-2019 om 08:30, 19223 views, De Volkskrant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Dat Ajax dinsdagavond met 1-2 van Juventus heeft gewonnen is voor een groot deel te danken aan Erik ten Hag. Dat concludeert De Volkskrant middels een analyse van het tactische spel van de Amsterdammers in Turijn. 'De meesterzet van tacticus Ten Hag', luidt de kop van de krant.

'Het was feitelijk een kwestie van lokken', merkt het blad op. 'Na de rust werd een aantal Ajacieden door Ten Hag meer naar achteren gehaald om zo de middenvelders van Juventus te verleiden naar voren op te schuiven, in de richting van het Ajax-doel. Daardoor ontstond er ruimte op het middenveld, waar vandaan creatieve Ajacieden als Ziyech en Neres konden oprukken naar het doel van Juventus.'

Het plan van Juventus was helder. 'Als doelman Onana of centrumverdedigers De Ligt en Blind de bal hadden, kregen alle Ajax-middenvelders zowat een speler van Juventus op hun tenen staan, met speciale aandacht voor De Jong. Die had continu Paulo Dybala of Federico Bernardeschi in zijn nek hijgen', aldus De Volkskrant. Dit had als doel om de opbouw van Ajax via de backs, Jöel Veltman en Daley Sinkgraven, te laten verlopen. Veltman werd als hij aan zet was onder druk gezet door Blaise Matuidi, waardoor de rechtsachter regelmatig de bal verloor. 

Dat moest na rust dus anders in de ogen van Ten Hag. VK: 'De truc? Lasse Schöne, die normaal iets rechts vóór De Jong speelt, moest naar achteren en naast De Jong gaan spelen. Ook Veltman moest wat verder richting achterlijn. Juventus-middenvelder Matuidi schoof automatisch mee naar voren. Waar Matuidi eerst stond, kwam ruimte.' Daar kon Ajax in de tweede helft meermaals gebruik van maken, wat ook de nodige kansen opleverde.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
ik ben, net als Erik (de tegenpool van de mourinho's en van gaal's, nl. niet met zichzelf bezig), meer met die pot tegen Groningen bezig dan met Erik. Hij zal vast wel weer in t vliegtuig terug naar Mokum bezig geweest zijn met de voorbereiding van die pot. Ik heb zo'n idee dat Erik's professionalisme en bevlogenheid wel doorwerkt in de groep.
0 0
Broekzak
snel verlengen met Jan van Halst !
3 0
JSF
Enig respect voor deze trainer is op z’n plaats. Kijk ns in de spiegel, stel vast dat niemand perfect is
3 0
Bocarra
Zijn er nog Ajacieden die ten Hag om zijn uiterlijk en accent haten?
1 -5
Ajax1zalzegevieren
Achteraf maar goed dat Bosz weg is gegaan. Ten Hag is, na een iets moeizaam begin tactisch sterker dan Bozs. Bozs passeerde na circa 8 wedstrijden pas vliegdekschip Gudelj. Toen stond PSV inmiddels 9 punten los en was kwalificatie CL mislukt. Terwijl een binde kon zien dat Gudelj ongeschikt was centraal op het middenveld. Behalve de Boer dan die stelde de technisch onbekwame Gudelj ook altijd op. Ten Hag wil voetballers op het middenveld! Zijn van die kleine simpele dingen, die een wereld van verschil maken
8 -4
Ferd
Bosz had het ba 9 wedstrijden door. Ten Hag pas na 18, de 17 wedstrijden van vorig seizoen plus de eerste tegen Heracles.
2 -2
ZwartNazareth
Makkelijkste analyse ter wereld. De Volkskrant vertelt alleen maar na wat Ten Hag na de wedstrijd al zei, namelijk dat hij Veltman liet uitzakken en Schöne sneller liet inpassen. En daar verdienen die lui van de VK dan ook nog geld mee.
7 -5
Rentokill
Inderdaad goed geluisterd naar Eric. Vaak heeft hij ook benoemd dat het soms ook een kwestie van de tegenstander stuk spelen is. Variatie is belangrijk.
0 0
mkouwenhoven
Grootste tactische wissek kwam van Juventus zelf. Door Dybala met Kean te wisselen, verdween de mandekking op de Jong, waardoor hij het spel weer kon maken.
6 -5
aschja
Dat niemand anders tot deze conclusie kwam was me inderdaad een raadsel. Ik geloof echt wel dat Ten Hag tactische wijzigingen gedaan heeft die voordelig hebben uitgemaakt. Maar Dybala zat de hele eerste helft op de huid van de Jong. Toen die gewisseld werd door Kean, zag je dat er meer ruimte kwam, want die jongen wilde absoluut niet meeverdedigen.
3 -2
Caparzo
Dybala moest er volgens mij wegens fysiek af, Kean kan of wil niet wat Dybala deed, en dat was echt heel veel sportjournalisten (zo niet alle) ook wel opgevallen hoor, lees de nabeschouwingen maar na, bijna overal noemen ze het.
0 0
Liam
Grootste geluk voor Ajax was dat Costa niet inzetbaar was. Die had ons voor grote problemen kunnen stellen.
0 0
aschja
Mee eens.
0 0
Rentokill
Dat hielp ook mee inderdaad. Hij had niet verwacht dat ten Hag zo zou reageren en wilde de overwinning forceren door nog opportunistisher te spelen. In de val getrapt dus.
0 0
Adios
Ten Hag leest wedstrijden echt. Heel vaak (zeker in grote wedstrijden) zet hij het in de rust zo om, dat het een stuk makkelijker voetballen wordt!
16 -2
Rentokill
Helemaal waar. Hij leest ze niet alleen. Hij schrijft ze ook met zn aanpassingen.
2 0
Murtagh
Klopt meeste doelpunten vallen ook in de 2e helft
4 0
Jelephi
Ik ben helemaal om. In het begin van het seizoen vond ik het heel vaak onsamenhanged en gezwets wat hij voor de camera zei.

Moet nu gewoon bekennen dan Ten Hag een tactisch genie is. En dat Overmars een hele slimme zet heeft gedaan door Ten Hag aan te trekken en nu proberen te verlengen.

Erik bedankt voor dit seizoen, nu al!
12 0
Willem410
Hoe belangrijk zal Schreuder hier in zijn?
Ik denk dat deze 2 elkaar perfect aanvullen.
Zo jammer dat hij weg gaat, al begrijp ik het wel.
5 0
Liam
Ik denk dat Schreuder een goede rol heeft maar als hij echt beter zou zijn als Ten Hag zou hij zelf wel inmiddels in de top hoofdtrainer zijn. Ik vind dat rollen van assistenten vaak overschat worden. Vaak is het namelijk niet meetbaar en uiteindelijk beslist de hoofdtrainer alles.
1 -1
noppenkoning
Vlak Aron Winter niet uit
2 -4
Liam
Haha,
Wel jammer dat we de tactische ingevingen van Orlando 'Hey Frank het is nog een half uur, zullen we Mikey in de spits zetten en Milik wisselen' Trustfull en Henny 'ik vind met drie spitsen spelen tegen MVV-thuis behoorlijk risky' Spijkerman nu missen.
2 -1
Hollister
Ik heb ook wel goede hoop op Poulsen... brengt toch ook de nodige ervaring mee
0 0
Hagmag
Wat is het plan morgen in Groningen ???
Ten Hag mag trots zijn op wat hij tot nu toe bereikt heeft samen met Ajax.
Ten Hag heeft ook heel snel geleerd om Frenkie niet op de nr 4 positie te posteren maar gewoon op het middenveld.
0 -2
chloorbestendig
Voor het eerst dat ik niet stop met lezen na “Ten Hag mag”, hulde.
3 0
Meso
Ten Hag is tactisch ijzersterk, vooral in Europees verband... De resultaten van Ajax in Europa liegen er niet om met hem aan het roer... Met Utrecht verloor hij Europees ook slechts één keer.....
5 0
Labrador
Mooi. Nu Groningen. Zullen we het daar ook eens over hebben?
2 0
BRAMHOUTEN
precies, als je morgen wint ben je zo dichtbij de titel. vol gas groningen wegblazren, dan zie ik namelijk psv de dag erna weer stoeien en punten verspelen tegen ado
0 0
ajaxrulesz
mogen god wel weer bedanken dat ze tegen ado moeten thuis, als ze uit moesten na willem 2 was ik bijna zeker van puntenverlies voor psv, helemaal met een klinkende overwinning voor ajax bij groningen.
0 -1
Ajacied33
Je weet het nooit he. Thuis tegen de Graafschap nota bene zijn ze ook ontsnapt aan puntverlies. Ik schat Ado toch wat hoger in dan Graafschap
0 0
ajaxrulesz
psv uit en thuis is een wereld van verschil, zie psv bij ado thuis uiteindelijk de punten gewoon pakken.
0 0
Labrador
Morgen telt alleen winnen. Lekker weer een mentale dreun uitdelen aan psv.
0 0
Ozymandias
Ten Hag doet bijna elke wedstrijd dit soort aanpassingen (mede waardoor Ajax vaak in de tweede helft beter speelt dan de eerste helft) maar dan heeft niemand het daar over. Nu benoemde Ten Hag het zelf na de wedstrijd en "opeens" is het veel sportjournalisten opgevallen dat hij een 'tactische meesterzet' heeft gedaan. Soms zie ik AS-leden hier schreeuwen om aanpassingen (waarmee zij dan wissels bedoelen) terwijl Ten Hag net de positionering van meerdere spelers heeft aangepast.
10 -2
Schip
Dat is echt onzin. Je probeert nu gewoon mee te liften op een tactische ingreep die juist heel weinig plaatsvindt, om maar de suggestie te wekken dat jij iets ziet wat een ander niet ziet. Echte typische lariekoek.

Tweede helften worden vaak gewonnen - net als onder de Boer- omdat tegenstanders het niet meer belopen. Daardoor worden ruimtes groter en dit Ajax weet enorm goed raad met ruimte, door de overvloedige creativiteit met Neres, Tadic, Ziyech etc.

Pas met het inbrengen van Neres, waar TH heel lang niet aan wilde, is de huidige dynamiek ontstaan, in combinatie met Tadic op 9.

Men zoekt nu opeens naar verklaringen waarom Ajax in de halve finale staat. Maar dat antwoord was tegen Bayern uit al gegeven. Het was een spits die combinaties mogelijk maakt samen met een diepgaande, beweeglijke spits als Neres en een Ziyech die mensen kan wegsturen, omdat Tadic de boel niet dicht loopt te staan.

En als AS ergens om schreeuwde, was het JUIST die Bayern opstelling, waar veel te weinig gebruik van werd gemaakt. Pas toen dat de standaard werd, met Neres erin, waar jij NIET in geloofde en menig ander WEL, TOEN ging het echt swingen vriendelijke vriend.

De verdienste van TH is dat dit team ondanks zijn creatieve inslag - waar Overmars grotendeels voor heeft gezorgd, maar ook een deel toeval is doordat niemand had voorzien dat Roma alsnog af zou zien van Ziyech - genoeg balans heeft, doordat er collectief druk op de bal wordt gezet en scherp wordt omgeschakeld.

Dat is met controleurs als Frenkie en Schone een enorme uitdaging. Maar dat lukte uitstekend tegen Real en Juve.

Overigens was het veldspel tegen Real na een hele slechte periode opeens een heel stuk beter en tegen Juve vind ik op zijn allerbest. Dat is niet puur tactisch, dat zijn dus de automatismen die ontstaan door vast in de Bayern opstelling te spelen. Dan zie je dat Neres, Tadic en Ziyech elkaar steeds makkelijker vinden in het korte werk. Daar wordt overigens ook op getraind.

En de rol van VdBeek is ook super belangrijk, omdat zo'n lopende speler met diepgang bijna niet te verdedigen is.

TH's echte visie zit in het procesmatige, niet in de tactiek op microniveau. Het druk zetten met het team, scherp omschakelen leidt tot automatismen, waardoor het team met veel creativiteit toch balans kan houden en dat betaalt zich nu uit, tegen ploegen die weinig ruimte geven zoals Juve.

Het is geen wonder trainer - vooralsnog - maar zijn procesmatige beleid werpt nu vruchten af. Het is afwachten hoe dat is met een minder goede ploeg, al geldt dat voor iedere trainer. Dat predikaat tactisch genie is een stukje hysterie, typisch weer.
1 -2
Ozymandias
"Dat is echt onzin. Je probeert nu gewoon mee te liften op een tactische ingreep die juist heel weinig plaatsvindt, om maar de suggestie te wekken dat jij iets ziet wat een ander niet ziet. Echte typische lariekoek."

Deze specifieke tactische ingreep vind niet vaak plaats maar Ten Hag zet regelmatig in de rust één of twee spelers positioneel net wat anders neer. In tegenstelling tot de Nederlandse commentatoren en pundits wordt dat hier in Engeland wel gewoon opgemerkt en besproken. Het gaat er dus niet om of ik het zie aangezien het door de Engelse commentatoren wordt opgemerkt en elke kijker het dan voor zichzelf kan zien. Dat je het zelf niet hebt opgemerkt betekent niet dat het larikoek is.
3 0
fanforeffer
Veel journalisten schreeuwen en schrijven ,om aandacht te krijgen.niet omdat ze verstand van voetbal hebben. ! ga vanavond ook weer kijken naar een paar schreeuwers.
2 0
Sunny
Ten Hag blijkt in meerdere facetten een topper te zijn.
Heel snel verlengen s.v.p. voordat hij naar het buitenland vertrekt.
8 0
chloorbestendig
Ik hoop dat ook trainers leren van mislukte “transfers” a la Peter Bosz
0 -1
Gonzalez75
Kom op zeg. Bosz heeft het ook goed gedaan met de beschikbare spelers, haalde de Europa League finale.
1 0
Rentokill
Dat was geen kritiek op Bosz bij Ajax maar meer op zn vervolg. Een trainer past niet bij elke club.
2 0