'Knapste Nederlandse clubprestatie van deze eeuw'

GinoHaverkamp, 17-04-2019 om 13:25, 6903 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Sjoerd Mossou weet het zeker: het behalen van de halve finale van Ajax is één van de meest bijzondere prestaties van de laatste jaren. Hij schrijft erover in het Algemeen Dagblad.

Zoals algemeen bekend regeert het grote geld in Europa. De laatste jaren wisten enkel clubs uit de vijf grote landen (Italië, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje) zich te plaatsen voor de halve finale van de Champions League. De laatste club van buiten die vijf landen die dat deed, was PSV in 2005. Toen verloor het nipt van AC Milan. Mossou: 'Dat Ajax zich dit seizoen tussen die absolute elite weet te wurmen, volledig tegen de stroom in, is niets minder dan een ongekende prestatie.'

Sterker nog, Mossou vindt het meer dan alleen een ongekende prestatie. 'Tijdperken laten zich moeilijk vergelijken, de Europa League-finale van 2017 was óók een sensationele meevaller, maar toch: de prestatie van Erik ten Hag & Co is onmiskenbaar de knapste Nederlandse clubprestatie van deze eeuw', vindt hij. En niet alleen qua resultaat. Ook voetballend kan Ajax zonder al te veel moeite mee met de top. 'Na rust wervelde Ajax, bevrijd van twijfels, spelend met lef en bravoure.'

Cruijff

Johan Cruijff komt ter sprake. 'Daarmee onderstreept Ajax indirect ook het gelijk van wijlen Johan Cruijff, die met zijn revolutie in 2010 grote ambities uitsprak, en daarmee het geloof terugbracht in betere tijden. De weg naar dat succes bleek wel een rigoureus andere: juist toen Ajax brak met veel uitgangspunten van Cruijffs volgelingen, viel de puzzel in elkaar.'

Hij vervolgt: 'Grondig investeren bleek de sleutel tot een juiste mix van talent en routine, begeleid door een buitenstaander - coach Ten Hag - die Ajax ook in voetbaltactisch opzicht verder bracht, en die durfde te breken met oude, stoffige Amsterdamse waarden.'

Koop nu jouw wedstrijdsjaal, voor de halve finale van de Champions League, in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Daminem
Misschien is de belangrijkste oorzaak wel dat alle neuzen binnen de club dezelfde kant op staan en dat het voetbal Centraal staat (en niet de BV).
0 0
mercurius3
Ik hoop dat de UEFA nu eens een keer maatregelen neemt om de Europese competities aantrekkelijker en competitiever te maken. Vijf jaar geleden beloofde de nieuwe voorzitter dat en 15 jaar geleden Platini. Sindsdien hebben ze alleen maar maatregelen genomen om de kloof juist te vergroten. Walgelijk.
0 0
AlexIbarra
In de oude tijd verloren we 2 basisspelers per seizoen en kon je dat redelijk opvangen met 1 aankoop en 1 goede jeugdspeler die doorstroomt.

De laatste 10 jaar zijn er 10-20 grote talenten weggevallen uit de jeugdopleiding en worden er meestal 3 basisspelers of meer per seizoen verkocht, meestal niet vrijwillig. Dan kun je moeilijk verwachten dat er elk jaar 4 jeugdspelers op Europees subtopniveau klaarstaan, en moet je dus meer kopen.

We betalen nog steeds bij lange na niet wat topclubs betalen, dat het salarisplafond meegroeit met onze omzet lijkt me wel normaal. Volgens mij volgen we nog steeds het plan-Cruijff.

-Zoveel mogelijk zelf opleiden (VdBeek, De Ligt, Maz, Veltman, Blind)
-Toptalenten aantrekken als aanvulling voor de opleiding (Onana, Dolberg, De Jong)
-Gericht scouten op kwaliteiten die ontbreken (Ziyech, Tadic, Tagliafico, Neres)
-Financieel geen grote risico's nemen / niet om spelers concurreren op prijs
-Ajax-mensen aan het roer (Overmars, Sar)
-Spelen met lef en creativiteit

Dat we 4-3-3 hebben losgelaten is natuurlijk op papier wel een grote verandering. We leiden echter al jaren nauwelijks meer buitenspelers op en speelden afgelopen jaren al vaak met naar binnen draaiende vleugels. Traore en Younes wisten niet eens wat een voorzet was.

Toch denk ik dat Johan tevreden zou zijn, en zeker niet zou vinden dat we de verwachte leegloop alleen met eigen jeugd moeten opvangen.
0 0
ajaxrulesz
Als je deze tegenstanders al verslagen hebt nu met juve real benfica bayern etc. op de typische ajax manier met aanvallend dominant zonder echt super in de problemen te komen, tip ik ze nu als favoriet voor de eindzege. Je zou maar echt die cup winnen, dat zou ongekend knap zijn met dit spelersbudget en dan grafeer je ajax definitief weer als europese gigant die uit zijn langdurige winterslaap is gekomen. Als Ajax dat flikt dat zou de grootste prestatie zijn ooit uit het nl voetbal, maar ze zijn er nog niet behoedzaam blijven opereren is de sleutel, zelfde voor de landstitel.
1 0
Joseph
Eigenlijk is het pas weer goed gegaan toen de focus weer kwam op de visie van Cruijff, wat haaks staat op wat dit soort figuren, net als Ronald, beweren.

Het was nooit de bedoeling om middelmaat aan te trekken, dat zou immers talent in de weg staan. Cruijf wilde altijd al versterking, maar alleen versterking die de basis sterker maakt, zodat de jeugd zich daar aan kan optrekken.

Met Blind, Ziyech, Tadic, Tagliafico en Neres heeft Johan gelijk gekregen.

Spelers als Labyad, die voor de breedte gehaald werd, is niet de weg voor Ajax, daar hoort een talent voor op de bank te zitten.
4 -1
Ajax27
Deels eens. Jongens als Neres en Tagliafico zouden niet zijn gehaald. Tagliafico was voordat ie naar Ajax kwam gewoon een Argentijnse verdediger met ervaring. Neres zouden we zelf willen opleiden of al jonger willen halen.

Visie van Cruijff was een team gebouwd van eigen opgeleide talenten, aangevuld met kwalitatieve ervaring. Goede spelers uit het buitenland halen van 18-20 jaar en ze hier laten groeien hoorde daar niet bij.

Ben het wel met je eens dat jongens als Labyad gewoon niets toevoegen. Al moet je niet vergeten dat die in een tijd werd gehaald dat Ziyech nog zo goed als wegging, en Tadic als nieuwe nummer 10 werd gehaald. Dus ja ook dat is te verklaren.
0 0
mercurius3
Visie van Cruijff was ook eerst het Eigen vermogen opbouwen op financieel vlak, dus er kon in het begin niks worden uitgegeven.
0 0
Schwalbino
Plan Cruijff is gewoon uitgevoerd met een paar aanpassingen die gaandeweg nodig en logisch waren.

Salarisplafond? Was die 2 miljoen iets voor de eeuwigheid? Ik denk niet dat Cruijff het erg had gevonden als het plafond was opgehoogd zodra de exploitatie dat toeliet. Sterker nog. De ratio achter een salarisplafond is dat je gewoon niet meer moet uitgeven dan wat binnenkomt. Het bedrag van 2 miljoen was een momentopname.

Aankopen? Cruijff zei alleen dat een aankoop iets moest toevoegen. Een prima uitgangspunt waar Overmars ook nu nog mee werkt.

Wat los is gelaten is het starre dogmatische denken.

Ik hoop dat ze de koers van de afgelopen jaren weten vast te houden. Verstandig financieel beleid, talent volop kansen geven, aantrekkelijk voetbal proberen te spelen.

Volgend seizoen zal anders worden. We gaan weer een aantal sterkhouders kwijtraken. Dus moeten we weer gaan bouwen. Precies zoals Cruijff voorspelde: met een verstandige koers kun je incidenteel aanhaken bij de Europese top.
2 0
Patrick78
Natuurlijk knapste Nederlandse clubprestatie van deze eeuw maar de fantastische wedstrijd van Feyenoord tegen Trencin is uniek....
0 -2
Redrum
Ik ben het wel eens met Sjoerd dat dit de knapste prestatie van een Nederlandse club is deze eeuw. De halve finale van psv in 2005 was ook knap, maar die hebben daarvoor heel wat minder aansprekende clubs moeten verslaan en het zal ook vast niet met oogstrelend voetbal gepaard zijn gegaan. Deze prestatie van Ajax komt eigenlijk redelijk uit het niets, maar is wel het gevolg van jarenlang investeren en wijzigen van het beleid. Maar zoveel geld heeft Ajax niet eens geïnvesteerd in deze selectie en ik weet ook zeker dat geen enkele andere club ter wereld met deze investering hetzelfde had gepresteerd. Het is de filosofie en het dna van Ajax die dit succes mogelijk maken. Het durven voetballen tegen clubs die op papier veel groter zijn. Niet angstig gaan lopen counteren en gokken op een bevlieging. Nee, van achteruit durven voetballen en geen angst tonen voor een tegenstander, dat is wat Ajax zo'n prachtige en legendarische club maakt. Kijk alleen al hoe schijterig Atletico (toch niet de minste club) speelde in Turijn met nota bene een 2-0 voorsprong op zak uit de heenwedstrijd. Dit is zo'n jaar dat het voetbal weer eens overwint en niet het laffe anti-voetbal. Gewoon genieten.
6 0
..::Rootje::..
Inderdaad.
In de KO-fase Monaco en Lyon verslagen. Tegen Lyon met strafschoppen door. Eerste echte test gingen ze meteen kopje onder.

Prestatie van Ajax is dus knapper. Niet alleen vanwege de tegenstanders, maar ook omdat het gepaard gaat met oogstrelend voetbal
3 0
Babangida83
Haha, Cruijff wilde ook gerichte aankopen. Tadic en Blind zijn daar perfecte voorbeelden van. Labyad bijvoorbeeld niet. Liever meer betalen voor kwaliteit, dan meerdere keren iets minder voor middelmaat. Want die zitten de talenten in de weg. Tadic en Blind nemen de talenten juist bij de hand. Belangrijk verschil.
Dat je nu meer geld uit moet geven dan 10 miljoen is omdat tijdens uitvoering plan Cruijff er nogal wat inflatie in de markt geweest is. Nu moeilijk voor te stellen, maar 5 jaar geleden had je hooguit 40 miljoen voor Frenkie gekregen. Dan is 10 miljoen proportioneel. Wel de klasse van Overmars en Sar om dit in te zien. Van Duivenbode heeft dit fout ingeschat.
4 0