'Prestaties dit seizoen veel groter dan onder Bosz'

GinoHaverkamp, 17-04-2019 om 12:25, 6715 views, FOX Sports |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Volgens Freek Jansen, journalist van Voetbal International, is de Champions League-campagne van Ajax dit seizoen vele malen mooier dan het bereiken van de Europa League finale twee seizoenen geleden. Dat zegt hij op FOX Sports.

De Ajax-watcher van VI vindt de Europa League-campagne van 2017 alsnog wel memorabel. 'Vooral de manier waarop', zegt hij. 'Nu is de manier waarop ook fantastisch, alleen is er wel een verschil tussen van Schalke 04 en Lyon winnen of van Juventus en Real Madrid winnen. Alleen al die namen noemen geeft aan dat de prestatie velen malen groter is.' 

Jansen stelt dan ook dat het verschil tussen beide prestaties van Ajax te maken heeft met de reputatie van de Champions League en de Europa League. 'De Champions League is hét podium. En de Europa League is natuurlijk ook fantastisch, voor Nederlandse clubs normaal gesproken ook het maximale, maar het is wel van een ander statuur.'

De speelwijze is ook flink veranderd in die twee jaar tijd. 'Bij Bosz (die in het seizoen 2016/17 trainer van Ajax was, red.) was het een geweldig offensief spel, maar wel met de deur open. Maar dat paste ook bij Bosz en ook bij het Ajax van toen. Daar hadden ze ook de spelers voor, met Davinson Sanchéz bijvoorbeeld.' Het aanvallende spel is volgens Jansen onder Erik ten Hag nog steeds aanwezig, maar wel met een meer solide verdediging. 'Dat vind ik een essentieel verschil', meldt de journalist. 'Daar heeft Ten Hag ook op lopen hameren. Juventus kon niet eens slotoffensief doen, omdat Ajax achterin de zaakjes voor elkaar had.'

Koop nu jouw wedstrijdsjaal, voor de halve finale van de Champions League, in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kikke
Jeetje wat een open deur! Natuurlijk is de halve finale van CL veel groter. Maar men moet niet vergeten dat Jonk en Bosz in mijn ogen met Cruijff de basis voor dit succes hebben gelegd. Door de voetbalstijl, totaalvoetbal, een keer raken, linies kort op elkaar... en dat heeft Bosz na Frank de Boer voetbal, balletje breed, balletje terug, super traag voetbal, heeft moeten omdraaien naar dit voetbalspel... fantastisch om naar te kijken...
0 0
mercurius3
Ajax moet prijzen winnen. Doodzonde dat die Europa League niet gepakt werd, ondanks het spel. Dit jaar die CL pakken. Het kan. Dan heb je een tastbare prijs. Na dit seizoen niet er weer een heel nieuw team opgebouwd worden. Dan moet je weer een jaar of drie wachten voordat er weer fatsoenlijke jeugd doorstroomt en ingespeeld is.
1 -1
BaddahBing
Zonder Bosz had AJAX nog steeds 'dominant voetbal' a la de boer gespeeld.

Bosz heeft het geloof in succes met AJAXvoetbal teruggebracht,
de rest is een gevolg van dat geloof
en een eindelijk erkennen of is het willen herkennen van waar je als Club wereldwijd groot mee bent geworden, waar JC hard voor heeft gestreden:
Attractief aansprekend voetbal op basis van techniek en voetbalintellect door een mix van veel eigen jeugdspelers en wat ervaring.

maar ja je gaat het pas zien als je het doorhebt
4 0
Kikke
Had het niet beter kunnen verwoorden! Inderdaad zo zie ik het ook!
0 0
Hollister
Hahaha.. een aantal diehards blijven vasthouden aan Bosz... die gewoon voor 4 miljoen redenen de trein naar Dortmund pakte.. van mij hoeft hij nooit meer terug te komen naar Ajax omdat het gewoon een "one trick pony "is .. heeft totaal geen antwoord op een taktisch probleem in een wedstrijd.. getuige ook de finale.. Ten Hag grijpt na 5 minuten in en je ziet het ineens beginnen te lopen ...
2 -9
mercurius3
Probleem van Bosz is dat het geen betrouwbare man is. Bosz vliegt van hot naar her voor extra geld en wacht altijd eerst een jaartje voordat ie bij een andere club instapt, omdat ie al het geld van doorlopend contract wil krijgen. Bosz blijkt uit een zeer materialistisch nest te komen.
0 -1
Ajax27
Nooit terug hoeven te komen vind ik een groot woord, maar ben het verder helemaal met je eens. Tactisch is Ten Hag vele malen sterker! Bosz heeft de selectie destijds tot in de perfectie 1 kunstje geleerd wat ze met een Dolberg, Klaassen, Sanchez en de Ligt in topvorm konden uitvoeren samen met Traoré die vooral Europees schitterde.

Ook toen hadden we enorm veel kwaliteit. Nu heb je alleen veel meer opties hoe je die kwaliteit op het veld laat zien tegen verschillende type tegenstanders.
0 -2
AjaxCitizen
Lijkt me vrij logisch dat Ten Hag moest ingrijpen, aangezien Mazraoui geblesseerd was...
2 0
Ajax114
We gaan zien wat Ten Hag gaat doen over twee maanden. Selectie van twee jaar geleden had veel minder kwaliteit
1 0
BRAMHOUTEN
je heb helemaal gelijk. Ten hag is tactisch gewoon beter maar sommige vinden dat heel lastig om toe te kennen
1 -5
Petterson1964
Verdomd jammer dat hij dat in Rotterdam, Eindhoven, Almelo etc niet deed dan.
3 0
geDaante
Bosz had een veel mindere selectie, en moest het overnemen van zijn tegenpool qua visie en filosofie, namelijk De Boer. Moest dat in een paar maandjes eruit rammen, die angst, doorselecteren, en drukzetten herintroduceren, vooruit denken en handelen introduceren, de hele mentaliteit omgooien en de speelwijze erin krijgen. En dat in een paar maanden.
Ten Hag heeft een paar ervaren aankopen erbij, de toptalenten die nu zo beslissend zijn, zijn er onder hem echt klaar voor en verder in hun ontwikkeling, het drukzetten en het vooruit denken en dergelijke was al erin gebracht door Jonk, Keizer en Bosz, etc., had een half jaar aanlooptijd en een hele voorbereiding, waarin nog niet best werd gespeeld.

Dat is dus veel knapper nog van Bosz, maar Ten Hag doet het ook uitstekend natuurlijk.
7 -2
trooop
Ben het met je eens, alleen 'veel knapper' is een stap te ver. Het is niet mijn favoriete onderdeel, maar tactische discipline is op dit niveau een essentiële kwaliteit. In het spel van bosz moet het ieder omschakelmoment bij balverlies precies op elkaar aansluiten, anders gaat er om de zoveel tijd weer iemand alleen op de keeper af. Het is in mijn ogen niet realistisch dat je als Ajax zijnde op zo'n manier een hele CL-campagne overleeft. Het is alleen in theorie mogelijk om 15 CL-wedstrijden op rij 90 minuten lang de bovenliggende partij te zijn en niet onder druk te komen of tegen counters aan te lopen. In de praktijk gaat dat niet gebeuren. Dus móet je ergens op terug kunnen vallen, wil je de ook de moeilijke momenten overleven.

Waar je over kunt twisten is de mate van nadruk die je op zo'n verdedigende organisatie legt. Maar dat het in enige mate nodig is lijkt me evident.
Zelfs als dit Ajax onder druk komt geeft het tegenwoordig amper kansen weg. In het licht van de laatste 20 (ofzo) jaar is dat evolutionair te noemen.
2 0
Aeter
Inderdaad. Dit aspect is aan ten Hag te danken. Hij mag daar best wat meer credits voor krijgen.
1 0
DonQ
Een veel mindere selectie is overdreven. Hij had een verdediger die de ruimte in de rug fantastisch kon bespelen met Sanchez, een Dolberg in topvorm en Kluivert die flink op de deur klopte. Daarnaast had hij ook de beschikking over Ziyech en waren Onana, de Ligt en van de Beek al gewaardeerde krachten. En niet te vergeten Klaassen die voetballend minder was dan onze huidige middenvelders, maar met zijn goals en rol als aanjager erg waardevol was.
Bosz was fantastisch in het ontwikkelen van een speelstijl, maar had niet het tactisch vermogen of de wil om te schakelen in wedstrijden en dingen om te zetten. Dit kwam nog het meest naar voren in de finale tegen Manchester United. En zie je ook steeds maar weer terugkomen tijdens zijn avonturen in Duitsland.
Neemt niet weg dat ik Bosz erg hoog heb zitten, omdat hij ons het plezier en de schoonheid heeft teruggegeven. Ik hoop dat hij de laatste stap als trainer ook gaat zetten en grote successen behaalt.
0 0
Ajax27
Precies dit, niets aan toe te voegen, helemaal mee eens.
0 0
Joseph
Sanchez zou van die groep de enige zijn die een plek in de basis zou hebben, zodat Blind door kon schuiven naar de 6 positie. Voor de rest heeft ten Hag op elke positie een betere speler. Waarbij ten Hag met de Ligt en Frenkie 2 wereldtoppers heeft, die ook het Nederlandse voetbal gered hebben. Erg makkelijk voor een coach..

Bosz had het niet anders kunnen doen, de reden voor het succes was de volledige focus en toewijding aan 1 systeem, ten Hag heeft de ruimte gehad daar een andere dimensie aan toe te voegen. Dit was niet gelukt als hij het van Frank de Boer had moeten overnemen.
3 0
Ajax27
Dolberg was in weergaloze vorm... hoezo niet beter.
Traoré was in de Europese potten beter en belangrijker dan Neres.
Schone was toen jonger en fitter.
De Ligt stond ook toen al basis.

Ten Hag speelt heel ander voetbal dan Bosz dus wat lul je over een andere dimensie toevoegen. Ook Bosz heeft een jaar de tijd gehad. Maar in een jaar maar 1 systeem doorgevoerd. Je zag bij Ten Hag direct dat hij meerdere dingen uitprobeerde, meerdere systemen of accenten uitvoerde. En dit alles met het resultaat dat hij nu ontzettend makkelijk tegen het einde van het seizoen kan switchen of een accent kan veranderen en iedereen gewoon naadloos weet wat ie moet doen.
0 0
DonQ
Je gaat voorbij aan het feit dat een groot deel van de huidige spelersgroep er toen al bij waren. En de beschikking hebben over wereldtoppers maakt het nooit automatisch 'makkelijk' voor een coach. Dat hebben we onder andere kunnen zien aan de teams vol sterren die zijn uitgeschakeld.

Ik heb het ook niet over het spelen van meerdere systemen, maar het aanbrengen van tactische nuances binnen het systeem bij bepaalde wedstrijden. Dat laatste miste ik af en toe bij Bosz.
0 -1
BRAMHOUTEN
wat zal jij balen zeg dat ze gewonnen hebben. en ook nog eens met goed voetbal. bosz heeft het ook uitstekend gedaan maar geen enkele uitwedstrijd in Europa weten te winnen. dit team heeft in München, Madrid en Turijn de wereld top vernederd in eigen huis, terwijl het bij bosz erg goede thuiswedstrijden waren maar uit veel mazzel en met kunst en vliegwerk was je door. maar ten hag is in mijn ogen gewoon een betere trainer
1 -5
Ajax27
En dit krijgt dan 4 minnetjes terwijl het gewoon harde fouten zijn. Eens met je Bram. 1 vanuit mij ;-)
0 -1
Joseph
Zielig mannetje.
3 0
BRAMHOUTEN
waarom? omdat ik een andere mening heb, dat is pas zielig
0 -1
Petterson1964
Dit Ajax won daarintegen thuis dan weer niet (van bayern, juve en real). Zie je nu dus hoe irrelevant jouw opmerking is over die uitwedstrijden?

Zelden zullen spelers zo blij met een nederlaag het vliegtuig zijn ingestapt als die van Schalke en Lyon.
Beide keren had het niet 7-1 kunnen zijn maar moeten zijn.
2 0
geDaante
Waarom zou ik balen? Wat is dat dan weer voor vreemde gedachte??
Ik zeg toch dat Ten Hag het uitstekend doet?

Ten Hag legt meer nadruk op de defensieve organisatie, maar stelt gelukkig geen echte controleurs op, meer echte voetballers op de controleurposities. Dat geeft meer houvast en vertrouwen aan vooral de jonge spelers.

Vergeet niet dat zowel Bayern en Real in een dip zaten, en na Ajax ook zijn gaan doorselecteren. Die waren dus bij lange na niet op hun sterkst. Juventus is het ook niet gewend zo onder druk gezet te worden, en kunnen daar ook niet onderuit spelen met die houthakkers achterin.

De échte test komt dus ook pas in de halve finale, waarin Ajax City of Tottenham treft.
4 -3
BaddahBing
maar het gaat wel om de intentie om weer eens te gaan voetballen Daan.
0 0
Ajax27
Juventus was 1 van de favorieten naast Barca, Liverpool en City. AJAX VERSLAAT 1 VAN DIE TOP 4. En Real in een dip is nog altijd 10 klasse beter dan Schalke of Lyon.

Dus hou alstublieft op man, Ajax heeft gewoon een topprestatie geleverd met goed voetbal. Op naar de halve finale!
0 0
EersteAanname
Real en Juventus waren geen échte test? Houd op hoor. Dit elftal is gewoon vele malen beter dan het elftal van twee jaar geleden, of je dat nou leuk vindt of niet. En de rol die Ten Hag daarin speelt is groot.
0 -1
geDaante
Zeg ik wat anders dan? Dit team is inderdaad sterker, en is verdedigend ook meer solide. Door een goede selectie en goed presteren van Ten Hag.
1 0
Babayaka
O mijn god de echte test blijft komen bij sommige, dus was juve ook niet de test .
Wat voor test verzin je als ze uiteindelijk cl winnen?
1 0
godenzonenssuper
Laat maar gaan.
Deze meneer riep ooit dat Jonk maar bovenop Annie Schilder moest gaan liggen in Volendam.
Dan weet je het wel.
2 0
BRAMHOUTEN
moet je het wel goed zeggen. maar jij bent hetzelfde als gedaante....jullie zijn pas weer actief als jullie weer negatief kunnen doen. op het moment dat het goed gaat, zijn jullie enorm stil. het valt gewoon op.
0 -2
godenzonenssuper
Nou nee hoor.
Ik was gisteren en vandaag lovend over de manier van spelen en uiteraard het resultaat. Hou me beter in de gaten zou ik zeggen.
Of ben je weer te druk met verhaaltjes verzinnen over Jonk, Cruijff of Bosz?
0 0
JariHeijden
Ik vind dat vergelijken eigenlijk onzin. Bosz deed het goed, Ten Hag doet het goed.
4 0
JariJari
En Europa league normaal het maximaal haalbare voor Nederlandse ploegen? Het kwalificatietoernooi ja! De finale is alleen door Ajax gehaald sinds 2000.

Ze moeten echt ophouden met praten over "Nederlandse ploegen". Je hebt Ajax en je hebt de rest van de calimero's. Kijk ook de Graafschap nu weer. Wat denken ze dan dat er gaat gebeuren?

Zijn Sjaak zn woorden weer nodig? ;)
0 0
AjaxCitizen
Feyenoord 2002?
0 0
Joseph
Bosz nam een ploeg over die Europees niks voorstelde en waar de supporters uit pure ellende de ogen uit de kassen krapte in de Arena. Wat hij in een jaar voor elkaar heeft gekregen is uitzonderlijk.

Elke positie in het veld is beter bezet onder ten Hag, waarbij hij met Frenkie een meesterbrein op het middenveld heeft, dus de prestatie is niet zonder meer groter onder ten Hag.

De prestige natuurlijk wel, de Europacup winnen is misschien te vergelijken met het bereiken van de kwartfinale CL. De Halve Finale halen heeft veel meer aanzien.

Ten Hag, en de selectie, hebben wel een extra dimensie toegevoegd aan het spel, verdedigend staat het gewoon erg goed, maar daar staat met de Ligt ook wel een fenomeen, dat is een ander niveautje dan Sanchez..
2 0
Petterson1964
Bosz heeft in nog minder dan een jaar Ajax weer Ajax laten worden en het plezier en de trots teruggebracht.

Beide prestaties zijn fenomenaal.
6 0
10Sneijder10
Niet te vergelijken. In de huidige selectie is veel meer geïnvesteerd qua geld plus je hebt wereldtalenten als Frenkie en Matthijs die onmisbaar zijn.
2 0
AjaxCitizen
Die had je toen ook, maar waren natuurlijk 2 jaar jonger.

Inderdaad niet te vergelijken. Dit team is volwassener dan het team onder Bosz. Maar allebei gewoon prachtige prestaties neergezet waar we trots op mogen zijn.
0 -1
BokkieBokstra
Maar de selectie van nu is ook weer een hele anders dan die Bosz had, er is fors geinvesteerd en er zijn een paar uitzonderlijke talenten. Het halen van de finale in de EL was ook heel knap. En de prestaties die de Boer met een hele andere selectie haalde waren ook knap.
3 0
Bensco
Ten Hag heeft een visie op voetbal die meer is doorontwikkeld dan die van Bosz. Druk zetten bestaat nog steeds maar men is niet meer zo naïef om te denken dat het constant kan. Ze durven nu terug te zakken zodra er een mogelijkheid voor een counter ontstaat. Het positiespel is vele malen beter en het niveau van passing is fenomenaal. Met alle respect naar Bosz maar die had dit nooit klaargespeeld met zijn visie op voetbal, iets wat je eigenlijk nu in de praktijk bij hem ziet gebeuren. Ik vind het vooral mooi om te zien dat Ten Hag zijn manier van tactisch trainen nu aanslaat op het elftal. Spelers groeien in hun voetbal inzicht en zien passing mogelijkheden die ze voorheen niet zagen. De puzzelstukjes beginnen in elkaar te passen. Goede trainer, goede staf, kwaliteit binnen het elftal en het vertrouwen groeit. Hopelijk kunnen we hier de vruchten dit jaar van plukken.
7 -4
Babangida83
Jammer dat we weer gaan vergelijken. Het zijn alle twee memorabele prestaties. Champions League is natuurlijk een hoger podium, maar het team van Bosz was veel jonger. Omstandigheden waren anders. Onvergelijkbaar. Alle twee werd het onvoorstelbaar geacht en bleek het toch te kunnen. Die barrière heeft Ten Hag opnieuw gebroken door de halve finale te bereiken.
Wat ik het mooie vind van beide prestaties, is dat iedereen zei dat het niet kon en dat zowel Bosz als Ten Hag er wel in geloofden. Dan krijg je dit soort momenten.
15 0