'Alsof Ron Spelbos naast Matthijs de Ligt staat'

GinoHaverkamp, 11-04-2019 om 15:25, 10186 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Columnist Menno Pot prijst Joël Veltman. De verdediger is sinds kort weer terug van een ernstige knieblessure en maakte woensdagavond deel uit van het Ajax dat Juventus het knap lastig maakte. 'Zijn aanwezigheid in de zinderende Arena was een subtiele herinnering aan waar Ajax vandaan is gekomen', schrijft Pot in Het Parool.

Pot verwijst terug naar de magere Europese jaren van rond 2015, toen Veltman al bij Ajax zat en zelfs basisspeler was. De Amsterdamse club werd toen pijnlijk uitgeschakeld in de Champions League-voorronde door Rapid Wien en ging met bijzonder veel moeite door naar de Europa League door FK Jablonec met minimale cijfers (1-0 over twee wedstrijden) opzij te zetten. In de groepfase viel uiteindelijk het waterloo voor de Amsterdammers. Pot: 'Joël Veltman herinnert het zich nog wel. Hij bemande de Amsterdamse stoplijn met Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Mitchell Dijks.'

'Het is een curieuze sensatie om diezelfde Joël Veltman nu te zien meespelen in het beste Ajax sinds 1996', merkt hij op. 'Hij is er een soort anachronisme, een wandelend relikwie uit een andere tijd. Alsof plotseling Ron Spelbos naast Matthijs de Ligt staat. Alsof in het moderne decor van het NOS Journaal niet Annechien Steenhuizen, maar Fred Emmer uit de coulissen stapt.'

Droom in duigen

Naar verluidt wilde Veltman aan het einde van het vorige seizoen een transfer maken, maar een zware knieblessure gooide roet in het eten. Pot: 'Het leven gaf hem een harde les in nederigheid. Zware blessure, geen transfer. Weg aanvoerdersband. Doei basisplaats. Al revaliderend zag hij Ajax opstijgen tot het dorre, grauwe voetbal uit de jaren 2013-2016 nog slechts een vage herinnering was. Op de training zag hij de bal flitsend snel van voet naar voet gaan. Kon hij hierin nog mee?'

Daar kwam deze week antwoord op. Veltman doet regelmatig weer mee, scoorde afgelopen weekend tegen Willem II en speelde tegen Juventus. 'Zijn aanwezigheid in de zinderende Arena was een subtiele herinnering aan waar Ajax vandaan is gekomen, aan hoe het óók kan. Een herinnering aan de plotwending die het leven soms in petto heeft. Joël, met de J van Juve en Jablonec, maakte een mooie avond nog wat mooier.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
Mooi geschreven stukje door Menno Pot, mag ook eens gezegd worden. En lof voor Veltman want waar ik 'm jaren vervloekt heb is ie nu toch al een paar wedstrijden erg goed bezig na z'n lange blessure. In deze vorm gaat Mazraoui 'gewoon' banken. Aanvallend is ie wellicht beter, maar Veltman is in alles volwassener geworden, verdedigend sterker en gewoon een stabiele factor.
0 0
ghouleseddik
Uh Menno, Veltman stond ook gewoon naast de Ligt in de basis tijdens onze E.L. run twee jaar geleden...
1 0
ambtenaar
Leuk stukje, lesje nederigheid idd.
Nooit verwacht dat hij zo sterk terug zou komen, chappeau
1 0
CruijffiaansNouriaans
Breedtepaas waar bijna goal uit kwam. Het veldmannetje. Terug van weg geweest hoor
1 0
chloorbestendig
Als Joel slim is blijft hij lekker de rest van zijn carriere bij Ajax, elk jaar voor de prijzen spelen, respect afdwingen in de EL/CL , bruikbare speler uit de eigen jeugd, hoe mooi wil je het hebben.
0 0
VM9
Echt zonde van alle shit die hij in de jaren over zich heen heeft gekregen..
0 0
Ajax27
was ook niet meer dan terecht. Was altijd een hele matige voetballer. Maar goed, spelers kunnen zich ontwikkelen en een andere staat stil. Blind heeft ook echt z'n mindere periode gehad, werd verhuurd, kwam sterker terug en groeide uit tot dé grote sterkhouder van dat team destijds.

Veltman jaren matig met her en der wat positieve uitschieters. Maar wellicht nu door een grote blessure heel erg aan zichzelf gaan werken, en hopelijk komt ie sterker dan ooit tevoren terug. We shall see.
0 0
Schip
Wat ik zo storend vind aan dit soort stukjes, is dat dit Ajax wordt afgezet tegen het Ajax toen er nog geen aankopen van niveau werden gedaan. Maar ook het Ajax van De Boer was al een klasse beter van daarvoor. Het was zeker de eerste jaren weer herkenbaar, speelde ook in Europa weer prima wedstrijden in de CL, stond al op de rand van de knock out fase, speelde met heel veel jeugdig talent en het belangrijkste: er werd een eind gemaakt aan de prijzendroogte. Daardoor werd de financiële basis voor de huidige aankopen gelegd.
1 0
glob
Zeker, het is een doelbewust gekozen pad dat door Ajax wordt bewandeld en waar men mee verder wil gaan. ook na dit seizoen waarin we met lede ogen een aantal toppers zullen zien vertrekken> Overmars zal zijn plannen klaar hebben en daar moeten we nu maar even op vertrouwen. Maar wat geweldig is het om dit seizoen Ajax supporter te zijn. Mijn eerste herinneringen aan Ajax zijn uit de tijd van Cruijff en Keizer. Maar dit is toch ook heel fraai. Maar wat wordt die titel cruciaal om het seizoen zijn echte glans te geven. Zaterdag moeten we gewoon weer 5 goals maken en dan mag PSV zien wat ze ermee aan moeten. Mazzel dat we thuis tegen excelsior spelen. Dat had ook uit tegen Groningen kunnen zijn. is nu toch net even lekkerder. en zo lijkt alles wel een beetje op z'n plek te vallen.
1 0
Aad82
Veltman was gisteren de zwakste schakel, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Met Nous aan de aftrap zouden we met ruime cijfers hebben gewonnen.

Geloof mij dat Ten Hag dit ook denkt.
0 -19
Ferd
Jij bent de zwakste schakel
0 0
MichelAngelo66
Nog geen vier in de middag en al dronken. Niet goed voor je.
0 0
The
Waarom zou ik jou geloven?
0 0
chloorbestendig
Jij bent af.
1 0
Michelangelo
hahahaha Mazraoui is de zwakste schakel van heel ajax.
0 -1
GrandMasterFlex
Wat een onzin zeg! Combinatie en aanvallend prima, maar niet uitmuntend zoals Nous. Wel heel belangrijk in het uitschakelen van tegenstanders. Dikke prima pot
1 0
mallerd
Nous was juist de zwakste schakel in de laatste Champions League wedstrijden als je dat niet inziet heb je er bar weinig verstand van. Veltman is aanvallend minder dan Mazraoui, maar verdedigend toch echt twee klasse beter.
3 -1
MickS
Sorry, tikte op de -1 maar wilde je post juist plussen
0 0
ossenaar
Ga weg joh!
1 0
Wesl
Menno Pot is een poeet! prachtig gesproken!
5 -3
AJAIXIXIXI
Hij deed het op een aantal momenten na prima. Vooral toen Douglas Costa erin kwm had hij het erg moeilijk.
1 -1
ajaxinho
HIj is de Veltman van de EL-finale vergeten.

Dat Ajax speelde echt geen lompe klompenvoetbal.
5 0