De Mos: 'Dit Ajax is beter dan dat van '95'

BartVeenstra, 10-04-2019 om 13:25, 11640 views, Het Laatste Nieuws |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voetbalanalist Aad de Mos vindt het Ajax van nu beter dan het Ajax van 1995 dat toen de Champions League won. In een interview met Het Laatste Nieuws vergelijkt hij de basisopstellingen van beide elftallen en in de meeste gevallen geeft hij de voorkeur aan een speler van het huidige Ajax.

Dat begint al op doel, waar De Mos kiest voor André Onana en niet Edwin van der Sar. 'Bij Ajax heeft Onana in de Champions League meer spectaculaire saves verricht, hoor. Hij is op zijn leeftijd veelzijdiger', zegt De Mos, die verder Matthijs de Ligt verkiest boven Danny Blind. 'De meest talentvolle verdediger die Nederland ooit voortbracht. Op zijn vijftiende was iedereen er al van overtuigd dat De Ligt een wereldtopper zou worden. Vier jaar later is hij de aanvoerder van een grote club als Ajax. Hopelijk trekt Matthijs naar Barça, daar kan hij hetzelfde palmares opbouwen als Piqué. Danny Blind kon tactisch wel goed inschuiven op het middenveld, maar was toch van een ander niveau.'

Er zijn nog meer opvallende keuzes te constateren. Zo kiest De Mos voor Nicolás Tagliafico en niet voor Frank de Boer. Hij noemt De Boer een 'geweldige voetballer' met een 'fantastische linker', maar geen 'inspirator' voor de rest. 'Tagliafico brengt iets wat geen enkele Nederlander bezit: natuurlijk gif. Dat slaat over op het publiek, de tegenpartij en zijn teamgenoten.'

De Mos is verder ook zeer lovend over Frenkie de Jong, die hij bovendien hoger inschat dan Edgar Davids. 'In vorm kan Frenkie de hele wereld kapotspelen. Vraag maar aan Frankrijk, Duitsland, Real...De Jong bezit een ongelooflijke versnelling aan de bal plus een geweldige steekbal', aldus de analist, die Ziyech verkiest boven Finidi George. 'De Messi van Ajax. Voor verdedigers is Ziyech bijna onmogelijk te bespelen door zijn hoge handelingssnelheid en techniek met beide benen. De ene keer is hij beslissend met een lange bal op Tadic, de andere keer met een één-tweetje op de kleine ruimte.'

Verder kiest De Mos ook voor Tadic in plaats van Ronald de Boer. 'Dit Europees succes is voor een groot deel de verdienste van Tadic. Hij is de grote leider in de as van het elftal. Met zijn sleepbewegingen en wondermooie goals krijgt Tadic het hele stadion stil.' Tot slot nog een bijzondere keuze: De Mos kiest voor David Neres in plaats van Marc Overmars. 'Hij heeft volgens mij een nog groter potentieel dan Overmars. Alle teams staan nu al in de rij voor hem. De laatste weken, zeker in Madrid, was Neres een cruciale schakel.'

Gecombineerd team Ajax 1995/2019 in de ogen van De Mos:

Onana; Reiziger, De Ligt, Rijkaard, Tagliafico; Seedorf, De Jong, Litmanen; Ziyech, Tadic, Neres.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lazell
Moet zo lachen om die man. Minder dan Sturm Graz en Standard Luik, maar beter dan Juventus. Altijd die afwijkende mening willen hebben. Je bent oud nieuws Aad, je maakt jezelf belachelijk. Ga golfen, genieten van het leven.
0 0
trainerdv
Dat team was veel machtiger. Iedereen was bang voor hún. Nu zijn wij , zij het een beetje, bang voor Ronaldo. Appels met peren, andere tijden etc. Maar dat team zou nooi met 6-2 van Feyenoord hebben verloren. Nooit.
0 0
RedFeather
Flikker gewoon op Aad
Zo vermoeiend
0 0
Suarez16_
Straks gaat hij dit elftal nog vergelijken met 71, 72, 73. "Cruijff was goed, maar Frenkie is beter."
0 0
Ardoe
Haha Aadje toch, moet niet gekker worden hoor. De Jong is zeker ook beter dan Cruijff haha
0 0
PetrusKeizer
het Ajax van 95 is op zich al onzin, 95 omdat toen de CL gewonnen werd. Seizoen 95-96 had hij er ook bij moeten betrekken, finale CL is dan in 96 en Patrick Kluivert stond dat seizoen gewoon in de spits. Als je dan toch zulke gekke vergelijkingen maakt moet Patrick gewoon in de spits, uitzonderlijk getalenteerd plus dat seizoen 95-96 basisspeler en heel effectief. Pat was veel beter in de 16 dan Tadic en ook een -tig veel betere kopper, als kopper te vergelijken met Ronaldo nu.
0 0
oudzuid2
goeie aanname
0 0
Ar
De Ligt, Blind, Rijkaard, Tagliafico;
George, Litmanen, De Jong;
Ziyech, Tadic, Overmars
0 0
Ar
Reziger versus De Ligt is een eerlijkere vergelijking. Biind versus Blind ook. De Jong vs De Boer. Tagliafico versus Davids (allebei gif). En heb je een Rijkaard waar nu Schöne, dan was je waarschijnlijk heer en meester.
0 0
Boer Gijs
Aad toch, last van geheugenverlies?
1 0
Web
Man, hoe kom je er op.

In 95 waren ze echt de beste van de wereld, natuurlijk een ander tijdperk, ook maar drie buitenlanders in een team
Maar dat team was zo geweldig op elkaar ingespeeld, het was net een harmonica.
De ruimtes waren altijd klein, zoveel gogme.

Waren die spelers er nu, en met dezelfde kennis en ontwikkeling waren ze echt veel beter dan nu. Individueel vergelijken slaat werkelijk nergens Davids met Frenkie zijn toch totaal andere types
Danny Blind vergelijken met de Ligt, vergelijk hem dan met zijn zoon.
Finidi en Ziyech, Finidi had zelden of nooit balverlies, speelde ook echt in dienst van het team, Ziyech is een totaal andere speler. En die heeft ook VEEL meer ( onodig ) balverlies dan Finidi.
En zo kun je nog wel even doorgaan.

Ik geniet nu ook weer van Ajax, net zoals in 95/96
4 0
Gonzalez75
Echt niet Aad. Wat een onnozelaar.
2 0
Middenweg401
Aadje wordt dement?
0 0
Ajax34
Dat is die al jaren.
0 0
AFCAjaxMidNineties
Onzin. Ten 1e totaal niet in perspectief te plaatsen, ten 2e, Ajax '94, '95, en gedeelte '96 was verreweg de beste ploeg van Europa. Waren hun tijd ver vooruit. Beheersten alle facetten van totaalvoetbal. Elftal met misschien wel 7 absolute wereldtoppers.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Ik vind het heiligschennis, maar hoop dat hij gelijk heeft.
0 0
Sjeisbroochem
Alzheimer Aadje weet het weer beter. Het Ajax van '95 was echt een klasse beter, meer ervaren ook want een aantal spelers (bijv. De boer, Blind, Rijkaard) hadden al één of meerdere Europacups gewonnen. Verder 2 x CL finales op rij, 19 europese wedstrijden ongeslagen, ongeslagen in de competitie, Litmanen topscorer in de CL etc.
Dat hij zegt dat Neres beter is dan Overmars zegt genoeg...
1 0
davidodo98
zeg, anders plaatsen jullie voortaan ook elke uitspraak van Rinus Rukchinees van sexclub ''de gouden eikel'' hier ff. dat is net zoveel zeggend als de verhalen die aadje de lucht in slingert.
0 0
ReinierAjax
Anderhalf jaar geleden vond Aadje Obispo nog beter dan de Ligt en nu zegt hij dat iedereen op zijn 15e al kon zien dat de Ligt een werelodtopper zou worden ha ha

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/231963/Aad-de-Mos-Armando-Obispo-is-beter-dan-Isimat-Schwaab-en-De-Ligt
1 0
JariJari
Wat Aad? Ik dacht dat Luik ons in de voorronde op zeker uit zou schakelen?

Als je zo fout zit houd je toch het rest van het seizoen je mond?
2 0
Joop50
hahaha... nou he. hahaha.. het begint zielig te worden
0 0
kade88
95 was zo goed. Bijna alle spelers hebben jarenlang bij de absolute wereldtop gespeeld. De Ligt en de Jong gaan dat niveau halen maar veel meer spelers niet.
2 0
Ar
Voetbal staat niet stil, maar het opvallende is wel de overeenkomst tussen ‘95 en nu.
Vaak speelt Ajax bij balbezit vergelijkbaar met toen.
De Ligt, Blind, De Jong, is vergelijkbaar met Reiziger, Blind, De Boer.
In die opstelling, met De Jong van lcv komende, voegt de huidige achterhoede voetballend meer toe.
Rijkaard is natuurlijk geen vraagteken, maar Schöne’s voetbal kwaliteiten staan niet ter discussie.
Mazraoui en Tagliafico spelen eigenlijk meer vergelijkbaar met George en Overmars, die de hele flank bestrijkten als buiten, waar nu de backs dat doen, dus kun je nog het beste vergelijken met Seedorf en Davids.
Litmanen versus Van de Beek wint Litmanen natuurlijk op een slof en een oude voetbalschoen.
Neres en Tadic zijn wel van het niveau dat ze in ‘95 serieuze basisklanten zouden zijn geweest, en Kluivert toen kun je nog een beetje vergelijken met Dolberg nu. Talent, maar dat nog niet onomstreden is.
Onana oogt spectaculairder, maar Sar was zeker beter en stabieler.

Huidig Ajax in ‘95 opstelling:
De Ligt, Blind, De Jong;
Schöne;
Mazraoui, Van de Beek, Tagliafico
Ziyech, Tadic, Neres

Alleen Van der Sar, Rijkaard, Litmanen zouden er nu zonder twijfel in staan.
En ik zou George ipv Mazraoui neerzetten. Nico/Neres vs Davids/Overmars valt een beetje gelijk uit.
Dus zoiets:
De Ligt, Blind, De Jong;
Rijkaard;
George, Litmanen, Davids;
Ziyech, Tadic, Overmars
0 -3
Sjeisbroochem
Kluivert kun je beetje vergelijken met Dolberg?? Kluivert 10 x getalenteerder.
2 0
Ar
Een beetje. In de context dat hij toen de 12de man was, en geen vaste basisspeler.
0 0
Amsteraaij
gozer is helemaal de weg kwijt..
2 0
GvanderK
Daar moeten we nog achter komen. Misschien is dit jaar weer zo'n jaar. Laten we het hopen. Maar eerst Juve maar zien te verslaan.
0 0
ST
Wat een onzin.
4 0
Rentokill
Interessantere vraag: Zou het Ajax uit '95 nog steeds in staat zijn de CL te winnen? We zijn 24 jaar verder. Voetbal staat niet stil.
1 -1
4xEC1
Onzinnig vind ik dat soort vergelijkingen. Als de spelers van '95 in deze tijd zouden spelen hadden ze ook de trainingen en trainers van deze tijd, speelden ze het voetbal met het tempo van deze tijd, speelden ze tegen tegenstanders van deze tijd, kortom, ze zouden ook voetballers zijn van deze tijd. Dus zulke vergelijkingen hebben geen enkele zin.
0 0
Ar
Rijkaard was wereldtop. En de verassing van de spelwijze, zeker hoe deze Europees uitviel, was mede bepalend voor het succes toen. Ik denk dat die speelwijze nog steeds verrassend zou zijn, want je ziet bijna nergens ter wereld nog zoiets als een libero.
En dat verklaard misschien ook deels het huidige succes, want zowel Blind als De Jong spelen soort van libero.
0 0
Babayaka
Zou het ajax van cruyff in de 70er jaren nu nog de cl kunnen winnen ?
0 0
Joseph
In verwacht van niet, fysiek zijn er enorme stappen gezet. Als je die spelers en talenten in deze tijd zou laten trainen misschien wel.
1 -1
uefasucks
Ik denk dat je gelijk hebt.
Toen stonden de Engelse top teams er nog om bekend een biertje te drinken voor de wedstijd en het was niet ongewoon dat Cruiff nog ff zn peuk uitmaakte toen hij het veld betrad. Haha, geen grap.
0 0
Henkjanklaas
Aadje doet ook alles om in het nieuws te komen. Los nog van het feit dat na zoveel jaren een team lastig te vergelijken is, is Aad's geheugen blijkbaar niet meer top haha. Een Kluivert in de spits zouden we nu heel erg goed kunnen gebruiken evenals de snelheid en toch ook scorend vermogen van Overmars. En vlak Litmanen niet uit zeg. en die scoorde er ook nog eens lustig op los. Vergeet Frank Rijkaard niet. Wat een heerser en uitstraling had die man. We hadden toen ook nog een vechtertje en die kon ook nog heel goed ballen: Davids. Veel belangrijker: er is één grote gelijkenis tussen beide teams.... ze vielen/vallen heel snel weer uit elkaar en dan kunnen we weer opnieuw beginnen. Zo lang die zogenaamde financial fairplay alleen in woorden bestaat, worden we gewoon weer leeg gekocht. Als we dan weer voorronders CL moeten spelen is het team nog niet ingespeeld met al die vervangers en dan is het maar hopen dat we er doorheen komen. Erg frustrerend !
3 0
Spuit11
Spijker op zijn kop.

Volgend jaar moeten we maar zien wat er van dit team is overgebleven. Daarom, geniet nu. Geniet vanavond, ongeacht wat het resultaat is.
Ajax is zo ver gekomen door Ajax te zijn. Dat is mij veel waard.
0 0
Hobbemastraat
Gekke Aadje wil weer aandacht!
1 0
Rentokill
Leuk team zo. Voor de rest slaan alle vergelijkingen nergens op. Alsof het voetval zich in 24 jaar niet ontwikkeld zou hebben.
1 -1
JohnnyD
Los van het huidige Ajax en het Ajax onder Bosz, zou je dat zeker denken ja.
1 0
JohnnyD
Beter of niet, ik kijk iig liever naar dit team.
0 -1
Michels
Ik zei het al na het interview van van Gaal bij VTBL en zal het nu nogmaals zeggen: het team van '95 was beter! Dat team was vernieuwend en werd door heel de wereld gevreesd. Het team van nu is goed hoor, maar niet zo goed als het team van toen.
1 -1
Sunny
Eens. In 95 wist je eigenlijk van te voren dat de wedstrijd (uit of thuis maakte niet uit) gewonnen was.
Wat een machine en wat een prachtig voetbal
0 0
Spuit11
In '95 liep er een Fin rond die ze rondom het strafschopgebied er allemaal inroste. Litmanen.

Dit team mist nu zo een speler. Want Tadic is een hele goede voor dit team, maar in mijn ogen nog geen 'Litmanen'.
2 0
Ajaxxxisdebeste
Ajax van 95 was zoveel stabieler... en speelde toen met een echte spits en twee vleugelspelers.
3 0
Rhythim
Aad, ga iets nuttigs doen met de rest van je leven...
0 0
AlexIbarra
De Ligt is misschien al iets beter dan Danny Blind was, maar ik vond Frank De Boer wel een betere LCV dan Daley Blind nu is. Bogarde en Reiziger ook iets beter dan onze huidige backs.
Een middenveld met Seedorf, Davids, Litmanen, R. De Boer of Rijkaard (pick & mix) lijkt me niet per se minder dan Schöne-De Jong-VdBeek. Overmars en Kluivert hebben ook best leuke carrieres gehad die verder reikten dan Southampton. Finidi vs Neres hooguit 50-50.

Het grootste verschil is dat dat team heel gedisciplineerd speelde, iedereen kende zijn taak.
Een soort FdB-voetbal maar dan goed en snel. Met echte buitenspelers en een scorende 10.
Wie in zijn taak uitblonk kon spelen, of je nou een allround begaafd technicus was of niet.
Nu is het iets minder dominant, veel vrijer en loopt het meer door elkaar heen. Ziyech had met zijn balverlies waarschijnlijk niet gespeeld onder VGaal.

Het totale niveau vh voetbal is omhoog gegaan dus natuurlijk is dit team 'beter'. Maar consequent 90% van NL en EU zo overrompelen als toen, kan deze groep nog lang niet.
1 0
kade88
Haha man. Rijkaard als libero met Davids en Seedorf voor hem. Daar komt geen aanvaller doorheen. Niet per se beter zegt ie. Wat een grap.
95 waren bijna allemaal betere spelers en met veel meer killer mentaliteit. 95 verloor echt niet met 6-2 van Feyenoord of met 3-0 van psv.
0 0
stefanwillem
Nee, echt niet. Alle spelers van de basis van die tijd waren beter, de balans was (nog) beter met Rijkaard en Blind als de ouderen en de stabiliteit was buitenaards. Toen wist je bij elke wedstrijd dat je rustig kon gaan zitten en het wel goed kwam en dat is nu gewoon niet zo.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Complete onzin, zonder die cup in handen ben je nooit beter... Laat het maar zien.
2 0
Juichtoon
Vergelijken is lastig maar ik denk dat Aad ernaast zit.....het elftal van 95 domineerde 3 jaar lang de hele wereld. Laten we nu niet overmoedig worden. 2 jaar op rij de CL finale alsof het niets was.
0 0
Ar
Ajax’95 was veel stabieler dan dit Ajax, wat toch al een paar keer door de ondergrens is gezakt.
We verloren toen dat seizoen maar 1 wedstrijd in totaal, van Feyenoord voor de beker.
Voor de rest waren we onverslaanbaar.
Ook bepaalde vergelijkingen slaan nergens op. De buitens speelde heel anders (moesten echt het veld breedhouden en verdedigde mee tot aan de cornervlag), de backs speelde heel anders (moesten rugdekking geven aan het inschuivende centrum en waren de mandekkers wanneer we tegen ploegen met twee spitsen speelde), Tadic had op 10 gestaan, Ziyech was als middenvelder gezien en misschien zelfs op 4 gezet, kortom: het is niet te vergelijken.
5 0
AlexIbarra
Haha, Ziyech op 4..
Dat zou een hoop hartverzakkingen opleveren af en toe. :D

Maar misschien geen gek idee, kan hij ook minder vaak schieten.
1 -1
MJ98
Zou best kunnen, alleen zijn de tegenstanders gewoon veel sterker dan toen door die absurd rijke clubs. Relatief gezien zijn we veel zwakker.
2 0
JohnnyD
Ook toen was het David tegen Goliath. De bank alleen al van Milan was meer waard dan de hele selectie van Ajax bij elkaar.
1 0
GerardAjax26
Aad de Mos gaat van het ene uiterste naar het andere. Nu zegt hij weer dat Ziyech bijna onmogelijk te bespelen is, tijdje terug zei hij nog dat je nooit kampioen kan worden met Ziyech.

2 maanden geleden zei hij nog dat Ajax te weinig volwassen was en geen wedstrijden kon lezen, en nu is dit Ajax weer beter dan het Ajax dat de CL won.

En het grappigste is nog wel dat hij die verdediger van PSV een groter talent vond dan de Ligt.. die uit de basis wordt gehouden door Schwaab en Viergever.
2 0
uefasucks
Het grappige van Aad is, is dat je het altijd tegenovergestelde van wat hij zegt moet aannemen. Dus als hij zegt dat Ajax geen kampioen word, dan word ik blij.
0 0
Schip
Haha, wat een idiote conclusies weer. Echt zo doorgesnoven.

Het team van 95 was de beste van de wereld, vernieuwend qua spel, enorm dominant en kende geen zwakke plekken.

Dit team kan naar dat niveau toegroeien als ze een paar jaar bij elkaar blijven. Maar dat kan niet meer.

Maar net als 95 met 71-73 werd vergeleken en dat geen zin had, heeft dit ook geen zin.

We mogen enorm blij zijn met deze groep. En vanavond gaat weer een nieuwe episode worden in een topserie.
6 -1
geDaante
Het waren in '95 niet alleen de goede spelers en een goede mix van zeer goed talent met kwalitatieve ervaring, maar vooral ook de speelwijze, die lastig te bestrijden was. Toentertijd was men niet zo bekend met 4-3-3, pressing, etc., waar dat nu door zoveel clubs gespeeld wordt. Tegenstanders zijn er nu dus veel meer op ingesteld, en hebben zich aangepast door compacter en georganiseerder te staan, en de counter-/reactie nog belangrijker te maken.

Dus ookal zou je nu betere spelers hebben, dan blijft het alsnog vele malen lastiger dan toentertijd.
2 0
Redrum
Is er dan niemand in zijn ongeving die Aad van de drugs af kan houden?
1 0
RJB1979
Ik citeer Schwalbino inzake Aad300:

"Hij lijkt steeds meer op Bennie, het caviaatje dat ik als kleine jongen had en dat zo leuk kon fietsen. Of hij zich heeft doodgefietst is niet zeker maar hij lag op een ochtend naast het fietsje en bewoog niet meer. Het achterwiel draaide wel nog."
3 0
voorkennis
Vorige maand zou Ajax volgens Aadje geen kampioen worden, de beker niet winnen en uitgeschakeld worden door Real.
Nu zijn we ineens beter dan 1995.
Aadje wordt met de dag gekker
9 -1
EuforischeRealist
Niet echt met Aad eens, maar hoewel de spelers misschien op dezelfde plekken staan laten ze zich ook lastig vergelijken. De Jong en Davids zijn natuurlijk compleet verschillende voetballers en hetzelfde geldt voor Frank de Boer en Tagliafico.

Maakt uiteindelijk ook niet uit, de spelers van vandaag moeten en gaan het doen!
1 0
behangdelul
Kun je nagaan waar Obispo had gestaan.
3 0