Kieft vindt dat prioriteit Ajax bij titel moet liggen

BartVeenstra, 30-03-2019 om 09:10, 4099 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voetbalanalist Wim Kieft vraagt zich af of Ajax voor het belangrijke competitieduel met PSV bereid is om risico te nemen met Hakim Ziyech. De oud-spits betwijfelt in zijn column in De Telegraaf welke belangen er zwaarder wegen, al vindt hij zelf dat bij Ajax de competitie voorop moet staan.

'Bij Ajax moeten ze bijvoorbeeld een afweging maken of ze wel of geen risico willen lopen met Hakim Ziyech, die twee weken geleden geblesseerd uitviel bij AZ en sindsdien niet heeft gespeeld', stelt Kieft. 'Is PSV voor Ajax het belangrijkst of kijkt de technische staf verder naar de resterende zeven competitiewedstrijden daarna, of de Champions League en finale om de KNVB-beker?'

In de ogen van Kieft moet de prioriteit liggen bij het kampioenschap en dat heeft vooral te maken met het volgende seizoen. 'Ditmaal heeft Ajax als nummer twee van Nederland drie voorrondes overleefd in de Champions League, maar als kampioen hoef je maar één voorronde door te komen. Lukt dat twee jaar achtereen: standhouden in drie voorrondes?', vraagt Kieft zich af, waarna hij erop wijst dat Ajax volgend seizoen wellicht moet bouwen aan een nieuw elftal. 'Zoals het er nu naar uitziet is Frenkie de Jong niet de enige Ajacied die gaat vertrekken. Matthijs de Ligt is de volgende die op de nominatie staat naar FC Barcelona te vertrekken.'

Edwin van der Sar

Algemeen directeur Edwin van der Sar liet ieder deze week weten zich niet te willen vastpinnen op één prijs. 'Zondag is tegen PSV alles gericht op de landstitel, maar als we tien dagen later tegen Juventus spelen ligt de focus volledig op de Champions League en telt de landstitel even niet. Als we voor de finale van de KNVB-beker tegen Willem II naar Rotterdam moeten, richten we ons helemaal op die eindstrijd', zei hij eerder deze week in De Telegraaf.

Koop nu de officiële Ajax-sjaal voor de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babayaka
Zo telezen is de mentaliteit van de supporters hetzelfde Al's die van de spelers.
Wat een onzin, als je er uit vliegt tegen juve, en die kans bestaat, en je wordt ook geen kampioen,
En je last de finale tegen willen 2 ook glippen, wat ook Kan, weet je nog finale tegen zwolle,
Dan is het gewoon een slecht seizoen klaar.
1 0
ETM
Wat is er onzin? Dat supporters het succes van Ajax de CL het belangrijkste vinden? Ik vind Ajax Madrid prachtig om (weer) mee te maken. Ajax Juve..

Van mij mag jij dat anders zien, maar hoe kom je erbij dat onzin te noemen? Heeft niets met mentaliteit te maken.
1 0
Alexander40
Prioriteit moet bij CL liggen. Waarde landskampioenschap is enorm gedevalueerd. Gaat maar tussen 2 clubs en wij zijn eigenlijk bijna altijd beter maar omdat de rest zo slecht is verspeelt die ander haast geen punten en kan het gebruikmaken van de Europese campagne van ons en van wat geluk.
1 -3
Woodenshoe
En volgend seizoen maakt je geen reet uit?
0 0
ETM
Ik ben het er niet mee eens. De CL is het belangrijkste. Je staat verdomme in de kwartfinale. Je hebt Madrid uitgeschakelt, dan kan Juve ook, moet je weer iets heel bijzonders flikken, maar het kan. Volgend seizoen heb je er echt het team niet voor hoor, en het seizoen erna ook niet, en ... Voor Ajax en PSV moet de CL als belangrijker worden gezien dan de eredivisie, kom op zeg. Alleen spelen om mee te doen is een finacieel argument. Maar de exposure van de CL is ook een financieel argument. Boven alles staat het sportieve argument en dan is nu CL gewoon het belangrijkst, wat mij betreft. Veruit zelfs.

Probleem is wel dat Ajax niet 'mag' kiezen. Ajax moet voor alletwee gaan.
3 -1
Redrum
Volledig mee eens. Het is werkelijk krankzinnig om te beweren dat de titel belangrijker is dan de Champions League. De philips counter vereniging kan nog 5 jaar op rij kampioen worden en er is echt geen haan die daar naar kraait in het buitenland. Om jezelf als club serieus neer te zetten voor de buitenwereld moet je presteren in Europa. Ajax heeft de ambitie om in Europa weer mee te tellen. Als dat dan ten koste gaat van de titel is dat jammer, maar ook niet meer dan dat. Op de lange termijn profiteren wij veel meer van een kwartfinale CL dan van een titel in Nederland.
2 0
31xAjax
Na vd Beek weer iemand die t snapt. De titel is veruit het belangrijkst.....
2 -1
Terugnaardemeer
Nederland is al verder gezakt. De kampioen speelt nu sowieso twee voorrondes. Ongeacht of de CL winnaar van dit seizoen wel of niet via de eigen competitie de groepsfase haalt.

Het verschil bij de route naar de groepsfase tussen kampioen en tweede is vrij klein
0 -1
JariJari
Het verschil is ENORM. Het gaat niet alleen om 2 of 3 ronden maar ook de kwaliteit van de tegenstanders. Play off niveau kampioens route is niveau 3de voorronde van de niet kampioens route.
0 0
Terugnaardemeer
Blijkt niet. Dat was voorheen zo. Beide routes moet te doen zijn en in beide routes kan je net de verkeerde tegenstander tegen komen.
0 0
AjaxPassion
Nederland is dit jaar juist weer enorm gestegen door de prestaties van Ajax, dat komt dus nog bovenop de eeuwige roem die Ajax zal ontvangen voor het bereiken van de kwartfinale van de CL. De verwachting is dat vanaf volgend seizoen de kampioen van NL weer gewoon rechtstreeks is geplaats voor de CL en dat de nr 2 een ronde minder hoeft te spelen.

Het verschil tussen de kampioen van NL en de nummer twee is heel groot. Als je kampioen wordt kun je alleen maar kleine clubjes loten, als je 2e wordt heb je veel moeilijkere tegenstanders.
0 0
Terugnaardemeer
De prestaties dit seizoen in Europa hebben pas effect in 20/21. Overigens in alle eerlijkheid zijn de goede prestaties van Ajax vooral in verhouding tot de ellende van de andere Nederlandse clubs. Ik ben tevreden als Nederland gemiddeld 8 punten per jaar zou binnenhalen. Bij de topclubs is dat minimaal 12 punten en regelmatig uitschieters naar boven voor gemiddeld minimaal 14 punten per seizoen. Dit seizoen is top. Maar de ellende van vorig seizoen en 15/16 ettert nog een tijdje door. Dat is belangrijker dan blij doen over de ellende bij PSV en Feyenoord. Dat mogen ze zelf dragen.
0 0
AjaxPassion
Dat weet ik, maar dan klopt het dus niet dat je zegt dat Nederland verder zakt. Voor de rest staan er veel onduidelijkheden in je verhaal. Wat bedoel je met in verhouding? Hoezo blij doen over de ellende bij PSV?

Als Ajax minimaal 1x gelijkspeelt of wint tegen Juve, dan hebben we de vaste CL plaats weer terug. Daarna moet NL verder bouwen en ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen. Buiten Ajax kan het niet slechter. AZ komt eraan, PSV heeft veel talent, alleen Feyenoord is nog geen pijl op te trekken. Daarnaast moet Oostenrijk nu de punten halen voor 5 teams i.p.v. 4 en Oekraïne gaat veel punten verliezen. Het ziet er echt niet slecht uit voor NL als ze volgend jaar weer gemiddeld scoren, dus zo'n 7.000 punten.
0 0
JariJari
Het klopt wel omdat we op basis van vorig jaar een plek verder zakken voor komend seizoen (en dus de kampioen 2 voorrondes moet spelen).

Het huidige seizoen gaat het jaar daarna helpen. Als we minimaal 1 keer gelijk spelen tegen Juve hebben we voor de kampioen eredivisie 2019/2020 weer een DIRECT CL ticket geregeld. Hopelijk zijn wij dat gewoon.
0 0
3*stars*3
Klopt en volgens mij had PSV voor de voorrondes (weer eens) geluk omdat Real en Atletico als winnaars van de CL/EL, via de competitie al hadden geplaatst ofzo.

Maar normaal gesproken moet de NL kampioen idd 2voorrondes doorkomen.
0 0
Joseph
Van der Sar heeft gelijk, tegen PSV is de landstitel het belangrijkste en tegen Juventus de volgende ronde halen.

Als je het moet afwegen, komt de eredivisie niet in de buurt van het halen van de halve finale in de Champions League. Ajax strijd elk jaar ik de landstitel, de vorige keer dat we in de kwartfinale van de CL stonden is meer dan 10 jaar geleden.
1 0
Ajaxbrl
100% mee eens, 5 jaar geen titel is een schande gewoon, bekertje is een troostprijs en de CL winnen is 1% kans dus ja...
5 -2
AjaxPassion
En stel dat we nu wel winnen van PSV, maar geen kampioen worden, wat vindt je er dan van?

Ben je dan trots op het doorkomen van 3 voorrondes CL, de groepsfase CL en de 8e finale van de CL en dat we de Kwartfinale en de Bekerfinale hebben bereikt? Of ben je dan teleurgesteld dat we geen kampioen zijn geworden?
0 0
Bonno1978
Grote teleurstelling dat we niet eens kampioen van NL kunnen worden...
1 0
Babayaka
Je hebt niks gewonnen, dus teleurgesteld.
1 0
Redrum
Na zo'n Champions League campagne zou het heel zuur zijn om volgend jaar Europa League te moeten spelen. Ajax moet gewoon kampioen worden, maar dat gaat nog heel lastig worden. Ik zie ze morgen wel winnen, maar daarna moet er nog 7 keer gewonnen worden. Dan ben je ook nog eens afhankelijk van psv. Ajax heeft het eigenlijk voornamelijk laten liggen tegen Heracles. Dat zijn precies de 5 punten die we nu achter staan die we daar tegen verspeeld hebben. Uit bij psv, feyenoord en AZ was het natuurlijk ook dramatisch, maar dat zijn wedstrijden waar puntverlies het meest waarschijnlijk is. Oh ja, ik vergeet ook nog ff het drama tegen Heerenveen. Maar goed, psv heeft ook nog een paar vervelende wedstrijden op het programma staan en misschien laat hun geluk ze wel weer een keer in de steek. Het zou heel zonde zijn als voor de zoveelste keer deze eeuw de grootste luizenploeg met het minst aantrekkelijke voetbal de titel pakt. Vooral met de wetenschap dat ze volgend jaar in de Champions League weer kansloos 4e zullen worden. Dan krijg je straks weer dezelfde situatie als dit jaar. Wij halen de punten en de aasgieren uit Eindhoven profiteren er van. Maar goed, Ajax heeft dit grotendeels wel aan zichzelf te danken natuurlijk.
1 0
3*stars*3
1e seizoenshelft top gedraaid na PSV uit en volgens mij 22 wedstrijden ongeslagen gebleven.
De gelijke spelen waren in de CL.
Na de winterstop is Ajax helemaal niet te peilen.
Ene moment 4-4 tegen Heerenveen, 3 dagen later 3-1.
6-2 vernederd in de Kuip en maandje later 0-3 winnen.

Ja, blijft zonde als het voetbal weer verliest en dat een club als PSV weer de titel pakt.
Ergste zijn die psv fans met arrogante uitspraken als, “laat Ajax maar de punten pakken in EU en wij gaan volgend seizoen weer de CL in”.

Die honden vergeten 1 ding, PsV is hard op weg naar pot 4 want ze klimmen niet op de ranking.
Zonder Ajax stond NL er heel beroerd voor.

Maar laten we hopen op gerechtigheid en dat Ajax dit seizoen weer de titel pakt.
1 0
Bocarra
Eerlijk gezegd heb ik al een paar keer afscheid genomen van de titel. De selectie van Ajax is simpelweg niet breed genoeg en daarnaast heerst er in Nederland en zeker bij Ajax een cultuurtje dat als je een keer niet speelt niet goed genoeg bent. We weten allemaal hoe de media en een deel van de supporters omgingen met het feit dat van de Beek een tijdje niet speelde. Wil je op 3 fronten succesvol kunnen strijden moet de kwaliteit in de breedte omhoog en de acceptatie daar in meegaan.
1 0
3*stars*3
Goed punt over acceptatie maar dat lijkt nu beter itt dat seizoen met de kikkers onder Bosz.
Spelers als Dolberg en Huntelaar hebben begrip voor keuze voor Tadic.

Maar dat verhaal van 15/16 basisspelers van Ten Hag, klopt niet.
0 0
ajaxpat
helenaal gelijk,titel is het belangrijkst na 5 jaar.CL is een extra kers op de taart maar die win je waarschijnlijk toch niet
0 -1