Swart: 'Michels maakte van Ajax internationale topclub'

BVeenstra, 23-03-2019 om 11:00, 4135 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Sjaak Swart is van mening dat oud-trainer Rinus Michels halverwege de jaren zestig en begin jaren zeventig van Ajax een internationale topclub maakte. Michels, die in 2005 kwam te overlijden, werd eerder deze week door France Football verkozen tot beste voetbaltrainer ooit. Terecht, zo vindt Swart.

Als speler van Ajax maakte Swart Michels zes jaar lang mee. 'Ik herinner mij zijn eerste gesprek als onze trainer nog', vertelt Swart in gesprek met de NOS. 'Hij zette ons met zijn allen aan een grote tafel en ging zelf aan de kop zitten. Hij zei: We zijn allemaal semiprofs, maar vanaf nu worden we profs. Dat heeft wel een aantal gevolgen, daar zijn dingen voor nodig. Ik noem alles op en als je denkt dat je daar geen zin in hebt of het niet kunt opbrengen, kun je meteen naar huis!'

Uiteindelijk bleef iedereen, waardoor Michels zijn zin kreeg. 'Toen begon het. We gingen in die periode optimaal trainen. Hij had een achtergrond als gymleraar en stond als coach boven de groep. Hij maakte van al onze spelers echt persoonlijkheden', vervolgt Swart, die met Ajax in 1966 van Liverpool won. 'Zij waren al Europese top en wij waren veredelde amateurs. Toch kregen ze in het Olympisch Stadion een pak slaag met 5-1. Michels maakte van Ajax, een club in een klein land, een internationale topclub.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schwalbino
Los van de kip-of-ei-discussie, het is een grote eer dat twee Ajacieden bij de eerste 4 staan.
0 0
Bocarra
De jeugdige volgers van Ajax zul je hier alleen maar onzin horen uitkramen over deze beste trainer aller tijden. Zonder Michels hadden we nooit van Cruijff gehoord. Cruijff zijn vader overleed toen hij 12 was. Cruijff dreigde te ontsporen maar Michels pakte het ventje aan en maakte er een super prof van. Alleen talent hebben is niet genoeg. Helemaal niet als er geen voorbeelden zijn. Michels zorgde voor de transitie bij Ajax. Hij had alleen een paar jaar langer trainer moeten blijven van Ajax.
4 -3
chrisjuhhh
??? Michels had het voetbal veranderd , maar werd groot door Cruijff zowel bij Ajax , Nederlands team als Barca !

in 88 dankzij het andere superteam met van Basten , Rijkaard , Gullit , Koeman , Wouters , Vanenburg , Kieft , E Koeman , van Tiggelen , van Breukelen , A Muhren etc. , wat hij wel goed deed was managen en de juiste speler op de juiste plek zetten , maar coachen deden ze op het veld wel .
0 0
Web
Johan was ook wel doorgebroken zonder Michels.
Johan was als jongen al vroeg een persoonlijkheid, ging in zijn debuut wedstrijd tegen GVAV in Groningen spelers als Henk Groot en Bennie Müller aanwijzingen geven, toen had hij al het inzicht, en kon je in alles zien dat het grote zou worden.

Michels was wel de persoon die er voor ging liggen dat Johan trainer werd van Oranje.
Dat heb ik Michels echt kwalijk genomen, hij kon niet hebben dat Johan hem zou ovetreffen met deze super talenten, Rijkaard, Gullit, van Basten en Koeman.

Dat hebben ze geweten toen, Leo Beenhakker was vanaf dag een kansloos, de spelers wilden Johan.
0 0
MichelAngelo66
Dat was een schandalig zelfzuchtige actie van Michels. Zijn ego was belangrijker dan Oranje. Ik durf best te stellen dat Michels ons toen een wereldbeker door de neus heeft geboord. Cruijff was er klaar voor en de spelers op hun top en welwillend om voor Cruijff door het vuur te gaan.
1 0
MichelAngelo66
Ik denk dat Cruijff wel ergens tevoorschijn was gekomen. Ook zonder Michels. Sterker hij liep daar al tussen de grote jongens in de tijd van Vic Buckingham. Michels heeft alles wel op de rit gekregen, maar met de later grootste voetballer die Nederland ooit gekend heeft als troef. Op het WK daarna hoefde Michels bij wijze van spreken alleen op de bank te zitten. De heren in het veld regelden het wel. Bij Barcelona kwam Johan weer de boel opschudden. Dus ja Michels was een pionier, maar wel met enige hulp.
2 -1
chrisjuhhh
Michels had Cruijff nodig bij Barca
0 0
Ajaxxxisdebeste
Michels is zo onmisbaar geweest voor NL voetbal, zoals altijd weer Ajax mensen de kar moeten trekken, want je moet het niet van die andere twee smurfenclubs hebben
2 -1
Redrum
Ajax is en blijft de enige Nederlandse club die echt naam heeft gemaakt in Europa. Er is echt geen hond meer die het heeft over de cups van Feyenoord en Psv. Ik moest afgelopen week mijn pa er aan herinneren dat psv ook een Europa Cup 1 gewonnen had in 1988. Dat zegt denk ik genoeg over de wijze waarop die behaald is.
3 -2
Klasseman
Dan ben je waarschijnlijk nog nooit Amsterdam uit geweest. Er wordt niet alleen in Europa gevoetbald, Brazilie is nog steeds een groot voetballand mrt mooi cclubs. Als je in Zuid-America komt of de Cariben dan zie je helaas alleen wedstrijden van PSV op de tv, ze zijn daar veel bekender dan Ajax helaas. Die boeren hebben gewoon een historie daar met romario en Ronaldo
1 0
Schip
Onzin. PSV heeft nog steeds naam van die EC I en optredens daarvoor en daarna. Als dichtgetikte Ajacied zie je dat niet. Maar het is geen anonieme club in Europa hoor.

Alleen is dat niet vanwege een bepaalde speelwijze, of vanwege een befaamde jeugdopleiding. En ook hangt het aureool van een grootheid als Cruijff niet over de club.

Feyenoord is beduidend dieper weggezakt. Die hebben sinds de Uefa cup winst niets meer gepresteerd, behalve modderfiguren slaan.
2 -4
Redrum
Alsjeblieft zeg, hou op hoor. Psv heeft geen enkele naam in Europa. Behalve psv-supporters moet iedereen heel erg diep graven om de EC1 winst van psv weer naar boven te halen. Dat was misschien wel de meest kleurloze EC1 winst ooit. Feyenoord heeft nog eerder een naam in Europa dan psv.
2 -1
Terugnaardemeer
Dat PSV een grote naam in Europa zou hebben is overdreven. Maar geen naam is ook zwaar overdreven. Ze staan boven andere bekende namen als Valencia, Inter, Marseille en Galatasaray. Om nog maar te zwijgen van een Leeds en Nottingham. Allemaal namen die net als PSV bij de gemiddelde voetbalfan in Europa direct herkent wordt.
0 -1
Schwalbino
Wat bedoel je met 'ze staan boven andere bekende namen? Je noemt er een paar die internationaal duidelijk meer dan PSV gepresteerd hebben.
0 0
geronimo
Hij had geluk dat hij eerst Cruijff had en in '88 van Basten
ps van Basten had hij meegenomen als 3e spits achter Kieft en Bosman , kreeg rugnr. 12
1 -4
Schip
Hij kwam terug van een blessure, waardoor hij amper had gespeeld bij Milan. Het was volkomen logisch dat hij niet direct startte. En hij was geen derde spits. Dat was Kieft, nu nr 14 had.
2 -1
Terugnaardemeer
Geen twijfel over de kwaliteiten van Michels. Maar er zijn meerdere trainers die meer gepresteerd hebben bij een groter aantal clubs. Waarbij je mag afvragen hoe groot/belangrijk zijn rol was bij het EK88.

Ik heb ook niets met onnodig klein maken van onze positie als voetballand.
0 -2
Babangida83
Gast, de Engelsen hebben het voetbal uitgevonden en Michels heeft het heruitgevonden. Het totaalvoetbal, was een totaal andere manier van voetbal dan men ooit had gezien. Daar is Nederland internationaal bekend mee geworden. Maar echt bekend. Door hem staan wij bekend als een aanvallend, attractief en intelligent (top)voetballand. Hij heeft het voetbal blijvend veranderd. Dat heeft niemand ooit zo op deze manier gedaan. Hij is met afstand nummer 1. Enige discussie hierop mogelijk is welke invloed Cruijff en Keizer op t spel gehad hebben. Verder is ook de hele professionalisatieslag die hij gemaakt heeft bij Ajax echt ongekend. Nog even afgezien van wat hij gewonnen heeft.
1 0
Schip
Noem eens trainer die vernieuwender voetbal heeft laten zien dan Michels bij een club, twee EC I finales heeft gespeeld waarvan 1 gewonnen, hetzelfde voetbal heeft laten zien met het nationale team en de finale van het WK voetbal heeft gehaald met wat soms het beste voetbal ooit wordt genoemd en ook nog eens een EK heeft gewonnen, terwijl Beenhakker met nog rijper materiaal niet eens de tweede ronde van het WK overleefde.

Zijn rol bij het EK was balans aanbrengen in het grote aanbod van kwaliteit, een goede groepsdynamiek en puur, natuurlijk overwicht. Eerdere en latere bondscoaches lukte vrijwel niets met deze lichting.

Eentje maar.
3 0
Terugnaardemeer
88 was onvergelijkbaar met 90. Vooral in het hoofd bij de spelers. Zoals Ajax een totaal ander elftal had tegen Real uit of AZ uit. Dat lag niet aan vermoeidheid of het wegvallen van een speler. Overigens ook bij Hag.

Geen trainer was vernieuwender dan de eerste voetbaltrainer ter wereld. En ook die borduurde voort op een al bestaande situatie.
Michels kracht lag niet in vernieuwend zijn. Hij had vooral een 'eenmalige' afwijkende visie. Niet geheel toeval gelijk opgaand met de opkomst van Cruijff. Het afwijkende aangevuld met aanwezige kwaliteit zorgde voor succes en sensatie.

Het feit dat Michels na Ajax amper nog iets opvallends gepresteerd heeft is een belangrijk tegen argument. En voor de duidelijkheid heb ik veel respect voor wat hij neergezet heeft. Beste trainer aller tijden moet dat op het totale pakket laten zien.
0 0
Schip
Je hebt veel respect voor wat Michels heeft laten zien, maar je noemt het winnen van het EK niets opvallends. Hmm.

Michels was niet de 'eerste voetbaltrainer ter wereld'. Alsof het voetbal begon bij hem. Het is je ontgaan dat Feyenoord eerst een ECI won? Zonder trainer?

De Engelsen waren qua professionaliteit ons ver voor. Zeg maar de Britten, want Celtic was toen top. De Hongaren waren qua nationaal team en clubs ook enorm sterk.

Het zijn vondsten vanuit het Engelse voetbal, die hier verder werden ontwikkeld. Zoals het spelen met een echte centrale verdediger en een 10 in een 4-3-3. Of dacht je dat Ajax dat had bedacht.

Maar Michels heeft het totaalvoetbal geïntroduceerd. Met het overnemen van taken en het verplicht reageren op een (individuele) actie van een teamgenoot. Dat was mede een reactie op het verliezen van countermachine Milan in de finale. Beide backs stonden praktisch nog op de achterlijn als Milan scoorde.

Dat is systeemdenken van hoog niveau. En je moet echt kunnen trainen, om dat systeem erin te krijgen. Michels heeft dat gedaan. En niet alleen met Ajax. Maar ook met oranje. Allemaal op elkaar afgestemd, met positiegebonden taken maar wel met positiewisselingen itt van Gaal en een zo snel mogelijke opbouw.

Het spel van Ajax zou uit individuele acties bestaan zonder Michels. Met Michels werd het een onstopbare machine. DAT is het kenmerk van een topcoach. Niemand heeft een revolutie teweeg gebracht zoals Michels met Ajax. En ja, Cruijff en Keizer speelden een grote rol daarin, maar Keizer enkel qua bespelen van ruimtes. Niet qua tactische discipline. Die had daar een broertje dood aan.

En waarom denk je dat 90 anders was dan 88. Toch enkel door het feit dat er een trainer voor stond die het overwicht van een Michels miste? Want die heeft minder in vorm zijnde spelers in dienst van het team kunnen laten spelen - zoals Gullit in 88 - terwijl Beenhakker dat nooit lukte met Van Basten in 90. Het was geen toeval dat Michels het EK won en dat de groep daarvoor zich niet plaatste voor een eindronde en daarna als een pudding instortte.

Ik denk dat Guardiola qua spelniveau van de clubs waar hij werkte op eenzaam niveau staat. Maar hij is schatplichtig aan Michels en Cruijff.
1 -1
T.reckveugel
1990 was niks omdat Michels persoonlijk voorkwam dat Cruijff bondscoach werd. De spelers hadden Libregts weggestemd om de weg voor Cruijff vrij te maken. Gerucht ging dat de reden was dat Cruijff Michels met een goede prestatie op dat WK zou overvleugelen. En Michels was de baas, stelde Beenhakker aan, ging ook mee naar Joegoslavië en Italië en veroorzaakte in een notendop met zijn aanwezigheid en interviews langs het veld al het gedoe wat uiteindelijk mede de deceptie opleverde.
1 -2
MichelAngelo66
1990 was voor Beenhakker een onmogelijke opgave. Dat had niet zozeer met Beenhakker te maken, maar de manier waarop hij voor de groep kwam. Helaas had Michels daar een negatieve rol in.
Michels heeft verder eind jaren zestig natuurlijk heel goed werk verricht.
0 0
Terugnaardemeer
Je slaat een beetje door.
0 -1
gras
Of gewoon ontzettend sterk.
0 0
NaarCLbeker5
Over die periode van Ajax is een mooi artikel verschenen op:
https://thespecialone.net/
Dat team van Ajax wordt daar, na een serie van 10 artikelen over andere legendarische teams, verkozen tot het beste voetbalteam ooit.
1 0
Schip
Toch terecht. Swart vond zelf het Barca van Pep het beste team, maar Pep bouwde voort op de Ajax filosofie. Ajax kwam vanuit het relatieve niets, Barca met al zijn middelen stond al aan de absolute top.

Pep is geniaal en een fantastisch loyaal ambassadeur voor Cruijff. Maar al met al denk ik dat dat Ajax nog vernieuwender speelde dan Barca van Pep. Al zijn beide de grootste aanvallende teams uit de clubhistorie.
2 0
Babangida83
Swart zegt dat omdat hij nooit zichzelf publiekelijk als de beste ooit zal aanwijzen. Goed opgevoede man.
0 0