'Blijkbaar zijn statistieken heel belangrijk ineens'

FinnDekker, 20-03-2019 om 20:15, 5094 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens Ryan Babel zijn de verwachtingen in het voetbal fors veranderd. Statistieken zijn tegenwoordig veel belangrijker dan voorheen, concludeert de oud-aanvaller van Ajax. In een interview met Voetbal International geeft Babel duiding. 

'In hoe ik bij Ajax ben opgeleid als spits, telde niet eens hoeveel je zelf scoorde. Je moest balvast zijn, kaatsen en altijd naar de eerste paal gaan. Als je die onderdelen goed beheerste, was er niks aan de hand. Want: scoorde jij niet, dan stelde je de nummer 10 wel in staat dat te doen', aldus Babel, die naar eigen zeggen niet per se moest scoren om een goede wedstrijd te spelen.  

'Maar op een gegeven moment merkte ik toch een bepaalde transitie', gaat de speler van Fulham verder. 'Had je spitsen die er in Nederland twintig plus in legden, die ik persoonlijk helemaal niet zo goed vond, maar die enorm werden gehypet. Moest Ajax Finnbogasson kopen, om maar een voorbeeld te geven. Met alle respect hè, prima speler, maar spits van Ajax?'

'Blijkbaar werden statistieken heel belangrijk ineens. Een spits moet nu goals maken, ook bij Ajax en van buitenspelers wordt verwacht – met dank aan Messi en Ronaldo – dat ze er ook tien per jaar maken. Terwijl vroeger de eerste taak van een linkerspits was: achterlijn halen, voorzet geven', baalt Babel bijna van de veranderingen. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trooop
@ETM: Goed gezegd. Al zou je ook niet eens alleen moeten kijken naar het rendement van het team. Rendement is maar 1 factor. Natuurlijk een belangrijke, maar ook een oppervlakkige. Voetbal moet niet alleen om rendement draaien. Dan zou je in dít Ajax, met hoe we nu spelen, bijvoorbeeld inderdaad huntelaar in de spits moeten zetten. Je moet er toch niet aan denken.

Daarnaast zijn er tal van ongrijpbare doch essentiële elementen die volstrekt onmeetbaar zijn, maar wel de uitkomst én aantrekkelijkheid van een wedstrijd bepalen. Denk bv aan psychologie bij de spelers, kantelmomenten in een wedstrijd, publiek dat zich gaat roeren, enzovoort. Een schot op de lat, een geslaagde actie die een goede speler over z’n dode punt heen helpt. Zulke effecten bestaan niet in de statistiek. Zo zijn er 1001 factoren te verzinnen.
1 0
ETM
Je moet rendement altijd in de context van het elftal plaatsen. Dus kijken naar het rendement van het team. En daar zijn niet zo 123 statistieken van. Statistieken kunnen ondersteunen mits de juiste context er wordt bijgepakt. Ook moet je kwaliteiten van spelers proberen te vertalen naar het team waarin zij spelen.

Dat Ajax-spitsen er niet 'meer' zo makkelijk 25 in leggen is niet alleen te verklaren aan de hand van kwaliteit van betreffende spitsen. Daarvoor moet je ook kijken naar de rol van de spits binnen het geheel. Bij Ajax is de spits vaker een schakel dan een eindstation, maar dat is een gevolg van de speelwijze. Babel heeft gelijk als hij stelt dat de statistieken van een Altidore, Finnbogason etc. eigenlijk heel weinig zeggen.

Je moet dus wel wedstrijden zien om te kunnen oordelen. Statistieken kunnen wel bevestigend zijn, en rendement is uiteraard belangrijk. Een begrip als 'scorend vermogen'.
Je kon van ver zien aankomen dat Depay zijn truuk bij PSV niet zou kunnen herhalen bij ManU. Je kon van ver zien aankomen dat Janssen zijn truuk niet kon herhalen bij Spurs. Omdat hun sterke punten geneutraliseerd zouden worden.

Exemplarische discussies waren er in 16/17. Ajax speelde met 2 buitenspelers die schrikbarend weinig rendement en scorendvermogen hadden. En eigenlijk zelfs een spits die lang niet altijd functioneerde. (Dolberg) Maar Younes en Traore hadden wel veel contributie aan het spel. Traore creeerde met zn terug getrokken spel ruimte in de as. Younes voetbalde altijd naar voren en creerde daamee een spanningsveld en paste in het voorwaardse spel. Ook waren de 2 vleugels belangrijk bij het onderdruk uitspelen. Younes was bijna ongrijpbaar lager op het veld. Traore was een aanspeelpunt. En vooral Younes was in toenemende mate belangrijk bij het pressie-spel dat Ajax toen speelde. Maar kijk je naar rendement waren deze vleugels eigenlijk rond uit dramatisch.
Een Fischer- Milik- El Ghazi bijv is een voorhoede met veel meer scorend vermogen.

Maar dit in ogenschouw is wat Tadic doet echt ongekend. Tadic is balvast, en naar voren gericht. Tadic functioneert als schakel, aangever en afmaker. Nu begrijp ik wel dat Tadic niet als een echte buitenspeler functioneert in een 4-3-3 maar zoveel verschilt zijn speelveld nu ook weer niet. Ziyech bijvoorbeeld speelt veel meer op het middenveld.
Tadic stuwt het rendement van het team omhoog en heeft individueel een heel hoog rendement. Dat is echt ongekend. Ik vind dat je bij een buitenspeler in een dominante ploeg combinerend vermogen, diepgang, de actie in 1vs1 moet plaatsen boven het scorend vermogen. Traore en Younes waren een verademing in velen opzichten. Younes als maistro in de kleine ruimte die altijd zn man kon passeren. Traore met zn voetballend vermogen en onvoorspelbaarheid. En toch waren ze erg gemankeerd. Hierin zit de crux in de discussie en zoektocht naar de ideale buitenspeler bij Ajax. Het is verdomd moeilijk, een echt goede te vinden. Bijna net zo moeilijk als de meevoetballende spits.

Tot slot. Ik ben er zelf van overtuigd dat als Huntelaar dit seizoen steevast basis zou staan (cl misschien daargelaten) hij ondanks dat hij niet de scherpte van wel eer heeft aan een ouderwets hoog aantal doelpunten zou zijn gekomen. En dat de beste balans voor dit Ajax ook zit in een spits bij wie de kracht in de 16 ligt. Dan heb ik het niet over het rendement van Huntelaar, maar over het rendement van het team.
2 -1
Pierre Heno
Niet voor niets bestaat de zegswijze: : :" you got lies, bigger lies ...and statistics!"
0 0
trooop
Al dat statistieken-geneuk van nu is vooral een zegen voor iedereen die weinig kijk op het spelletje zelf heeft. Visie en goed onderbouwde argumenten zijn weinig meer waard op het moment dat rendement het enige is wat telt.

Eens met wat hieronder wordt gezegd: babel zou voor ons een aanwinst zijn. Al zouden we met onze herwonnen status tegenwoordig misschien zelfs wel op nóg betere spelers moeten mikken.
1 -2
Ozymandias
Ik hoop dat Babel na dit seizoen transfervrij terug naar Ajax komt. Hij is volgens mij zeker een aanwist voor de basis.
6 -3
EersteAanname
Helemaal eens. Hij of bijvoorbeeld Mitrovic lijkt me een uitstekende aankoop voor de spitspositie.
0 0
AsensioWillemsen
Mitrovic is zeker een goede spits. Maar niet voor Ajax. Niet alle goede spelers passen bij Ajax. Daarnaast is ie mentaal instabiel
0 0
EersteAanname
Haha. Als er één spits qua speelstijl bij Ajax past is hij het wel.
0 0
appeltje
Is nogal een verschil in prijs hè. Bable is gratis, en voor Mitrovic betaal je 25 miljoen. Minstens.
0 0
EersteAanname
Eens, maar dat heeft ook te maken met de restwaarde die Mitrovic wel heeft en Babel niet. Ik denk dat het beiden goede spitsen voor Ajax 1 zouden zijn.
0 0
AjaxDaniel
Zeker
0 0