'De basis van het Ajax-succes ligt bij Jonk en Bergkamp'

SJvanveen, 17-03-2019 om 09:27, 12093 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Enorme weelde is het momenteel bij Ajax met een kwartfinaleplaats in de Champions League, een bekerfinale, grote kans op de Eredivisie-titel en een jonge selectie die honderden miljoenen waard is. Marc Overmars oogst veel lof, maar volgens Rob Jansen ligt de basis van het huidige succes ergens anders. 

'De hele academie, de wijziging van het beleid en de spelers die doorstromen... Er is één iemand die alles heeft gedaan, maar daar praat niemand meer over. Dat is Dennis Bergkamp. Het is frappant in deze wereld. Mensen hebben het niet meer over hem', aldus Jansen in gesprek met de NOS

'Alles wat nu gebeurt, is ontstaan toen Johan Cruijff met Bergkamp en Wim Jonk in 2010 begon aan de revolutie. Bergkamp heeft Overmars en Edwin van der Sar erbij gehaald. Na de ruzie met Overmars en Bergkamp is Overmars overgebleven. Nu heerst er euforie. Maar de basis van dit succes ligt bij Bergkamp, Jonk en Cruijff.' 

Onderlinge ruzie

Jansen is zaakwaarnemer van Bergkamp, maar vreest dat het niet gauw meer goedkomt tussen de oud-Ajacied, Overmars en Van der Sar. 'Ik vind het alleen maar triest dat ze ruzie hebben. Het komt - voorlopig - niet meer goed. Tijd heelt wonden, maar dan is tijd een breed begrip vrees ik. Ik vind het gewoon heel jammer dat jongens die zo veel hebben meegemaakt niet meer met elkaar door één deur kunnen.' 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AsensioWillemsen
Ajax heeft pas echt stappen gezet toen de rol van Bergkamp kleiner gemaakt werd
0 0
Bocarra
Succes kent vele vaders.
0 0
goajaxgo
Het succes van 0 prijzen in 5 jaar halen.
1 -2
ZwartNazareth
Het basis van dit succes ligt überhaupt niet bij Cruijff, Jonk of Bergkamp. Gevalletje nepnieuws dat leuk klinkt.
2 -3
Deepblue
Raar dat de moeder van Jonk niet wordt vernoemd. Was zij er niet geweest dan was Jonk er ook niet geweest en waren de successen zeker niet behaald.
Een standbeeld voor die vrouw lijkt me het minste wat we kunnen doen. bij haar ligt het fundament van alles wat ooit goed is gegaan bij ajax.
PS: ik ben de zaakwaarnemer van de moeder van Jonk.
5 0
Babangida83
Gelukkig nog iemand die het ziet. Kun je je voorstellen als Nouri nu nog onderdeel was van de selectie....Dan was t nog duidelijker geweest.
En dan spelen er ook nog een hoop spelers van die lichtingen bij PSV en elders.
1 0
Ajacied1989
Nouri was een geweldig talent en had absoluut kwaliteit toegevoegd, maar: Vertel eens welk talent Ajax echt naar een hoger niveau tilt? De Ligt sowieso, maar voor de rest? Is ook logisch dat het maar een speler is, maar dat blind staren is pijnlijk. Ajax is sterk vanwege Onana, De Ligt, Tagliafico, De Jong, Ziyech en Tadic. Laat daar nou één van uit de opleiding komen, de rest is gewoon gekocht. Jongens als Blind, Mazraoui en Van de Beek zijn prima spelers in een elftal met bovengenoemde spelers, maar zij zullen bij geen enkele club onbetwiste basisspelers zijn.
0 0
Duif63
Succes ? Welk succes ?
0 0
wdka
Het is ook geen hogere wiskunde om een beetje fatsoenlijk beleid te voeren dat niet gestoeld is op de waan van de dag...
0 0
KKoossiiee
Populistisch gepeupel.
2 0
Klasseman
Wat denk je van de rol van Ten Hag, die is dit seizoen het belangrijkste
0 -1
Minsc
Nee, de basis ligt bij Michels en Cruijff.
0 0
je
En niet bij Henie(schijnheil) Henrichs en Arie(ratje) Van Os.
Deze 2 hebben ales ondermijnd .
4 -3
MosesD
Wat een totale flauwekul. Bijna het hele team is gehaald na vertrek Jonk. Wat heeft Bergkamp bijgedragen? Ach ja, Jansen is diens zaakwaarnemer. Niet objectief, niet serieus te nemen Straks gaat Jansen nog zeggen dat Spijkerman aan de basis van dit succes staat.....
3 -2
geDaante
Dus jij denkt dat met Van den Boog en Van der Aat, en Jol, het allemaal zo ver was gekomen?
0 0
je
Gedaante niet meer op hem reageren het is tegen Beter weten.
Ons aller Johan Cruijff heeft onze Club mijn Amsterdamse Footbal Club Ajax gered.
0 -2
MosesD
Haha, we zullen het nooit weten. Feit is wel dat er toen weinig geld in kas was, doordat de door JC naar voren geschoven trainer van Basten bizarre bedragen mocht uitgeven en er daardoor onder Jol financieel weinig kon.
0 0
geDaante
Oké, wij zijn definitief uitgepraat lijkt me.
2 -1
MosesD
Zolang o.a. Jonk in jouw ogen werkelijk helemaal niets fout kan doen wel ja. vermoed ik. Toch ben ik nog wel benieuwd naar jouw rijtje topspelers die van de lopende band rolden voor dat Jonk kwam en toen de opleiding nog wel heel goed was volgens jou....
0 0
T.reckveugel
Wat begrijp je niet aan definitief uitgepraat?
1 0
ajaxinho
Cruijff had een revolutie in gang gezet.
Dat was hard nodig in periode Jol.

Jonk investeerde in de jeugd om ze beter te ontwikkelen.
Dat lijkt mij nooit verkeerd.
Op dit moment is er een behoorlijk gebrek aan toptalent.
Dat kun je niet alleen Jonk aanrekenen.
Het aankoopbeleid in de jeugd moet ook strakker zijn.
Zeker nu veel meer talenten vroeg weggaan.

Bergkamp vind ik een no-no.
Hij was midden in de heat, zelfs een tijdje als assistent.
Toch liet hij zo lang Spijkerman staan.

Frank gaf jeugd meer de kans.
Maar hij eiste geen aankopen.
Dan sla je op den duur je eigen ruiten in.

Ik ben het eens met Bjorn hieronder.
Uiteindelijk bepalen de spelers het succes.
Dat was het duidelijkst zichtbaar na het incident van Nouri.
Na een behoorlijk diep dal (geen Europees voetbal) was het voetbal weer sprankelend.
1 -2
Bjorn
De basis van het huidige succes is toch simpelweg een aantal geweldige talenten van eigen jeugd (De Ligt, Donny), gekochte talenten (Onana, De Jong, Dolberg) en topversterkingen als Ziyech en Tadic?

Is mij veel te makkelijk om dat naar een partij toe te schuiven. Ik blijf wel grote voorstander van Cruijff's en Jonk's werkwijze, laat dat helder zijn. Liever vandaag dan morgen nog terug.
8 -2
JohnnyD
Gedaante waar ben je? De enige die een heldere en intelligente kijk op deze materie heeft hier ben jij. Het was jaren geleden al voorspeld. We gaan een kleine opleving krijgen (aanzet tot reorganiseren jeugdopleiding) en daarna zakt de boel weer in elkaar (mislukken revolutie). Het lijkt er toch sterk op dat dat allemaal idd gaat gebeuren. Toptalenten kun je niet kweken die dienen zich aan, ik weet het, maar wat er nu staat te wachten is allemaal wel zeer mager. Zal de tijd weer aanbreken dat de Toekomst eerder was uitverkocht dan de Arena? Ik hoop het, maar heb er een hard hoofd in.
3 -6
geDaante
Dank je ;), maar dat weet ik niet, mijn kijk hoeft niet de waarheid te zijn.
Toptalenten dienen zich veelal aan, maar zijn weldegelijk deels te kweken, door de focus op de juiste aspecten te leggen, en deze nóg verder uit te ontwikkelen, om daar het maximale uit te halen. Het gaat in het topvoetbal om details en procentjes.

Messi opgeleid bij Barcelona is uiteindelijk een vele malen betere combinatiespeler en ook een betere dribbelaar dan wanneer hij bij Celtic opgeleid was. Daar was ie ook belachelijk goed geworden, en misschien ook wel de beste van de wereld, maar niet zo goed als ie nu is. Van de Beek was naar eigen zeggen ook zo goed en compleet geworden door de aanpak onder Jonk/Cruijff, door beter te leren drukzetten en vooral naar voren te leren denken, waardoor er meer van al de technische aspecten gevraagd wordt (beter aannemen, beter opendraaien, sneller handelen, oplossing naar voren sneller leren zien, creatiever leren zijn).

En doorselecteren natuurlijk, kieze voor de juiste talenten. Anders kunnen die zich ook niet aandienen uiteindelijk ;).
Ik mis bij Ajax nu alweer de passie voor het kort aanvallend combinatiespel met tempo, beleving, spelplezier, risico, etc. Ik zie weer een lichte voorkeur voor fysiek en sowieso voor teamresultaat, en niet genoeg geloof in talent en aanvallend voetbal (zie teruggrijpen naar 'ervaren' middelmaat uit Jong Ajax naar -19 voor de Youth League), en ineens niet meer naar je eigen filosofie voetballen.

Ik zie jeugdtrainers die weer hun eigen dingetje doen en meer lijken te oefenen voor hun eigen carriere als coach. En een bovenbouw die zich qua speelwijze schikt naar Ajax 1, dat ieder seizoen een andere trainer kan hebben.

En dat haalt het plezier van kijken naar Ajax bij mij deels weg, omdat ik het een rot idee vindt dat ik naar een club zit te kijken, waarin het in de opleiding niet gaat zoals het zou moeten. Voor mij is Ajax vooral de opleiding en talent, daar moet de visie verankerd en bewaakt zijn en blijven. Zonder dat, is Ajax voor mij niet Ajax. Je kan een keer een verkeerde coach aanstellen, maar dat is een passant, die is zo weer weg, maar de opleiding moet bijna perfect in elkaar steken, en uitstekend draaien. En daarom maak ik me daar ook zo druk om.
10 -2
Pauw
Juist in het post Cruijff tijdperk is het zo van belang dat dit verhaal / deze filosofie nog onder de aandacht wordt gebracht. Ajax is weer overgeleverd aan de grillen van een kapitein (Technisch Directeur) die links of rechtsom moet presteren om op het pluche te blijven plakken en daarbij geneigd is opportunistische keuzes te maken. Ajax kan zomaar terug bij af (lees: situatie pre-revolutie) zijn als Ajax onverhoopt zich geconfronteerd ziet met Technische directeuren die trainers aanstellen en spelers aankopen die floppen.Wat blijft er dan over van de rijkdom?

Wie binnen het Ajax netwerk heeft er na Cruijff nog de autoriteit Ajax bij de hand te nemen? Er zijn er ook al zovelen beschadigd.

Bij vertrek van Overmars hoop ik dat Jonk opnieuw de kans krijgt. Ik ken de man - vermoedelijk net als geDaante - niet persoonlijk, maar mijn observaties van teams op de Toekomst ten tijde van Jonk / Jongkind hebben mij de indruk gegeven dat Jonk het meest handelt naar de principes van Cruijff.
Anders is het te hopen dat puristen als geDaante Ajax ooit van binnenuit kunnen bewerken tot een professionele organisatie.
1 0
Juichtoon
Eens. Niks aan toe te voegen. Heb thuis een boekenkast vol met boeken en boekjes van Cruijff. Hierin staat alles wat je zou moeten weten over Ajax, opleiden, jeugdspelers, ontwikkeling, winnen etc. Ik refereer er heel vaak aan ook omdat ik veel in de praktijk bewaarheid heb zien worden. Dat kan ik zo opschrijven. Helaas zie je dat naarmate Ajax weer een klein beetje Ajax wordt (en ik heb zo'n vermoeden dat Johan zou vinden dat we niet eens halverwege zijn) er steeds meer subfilosofietjes binnen Ajax gaan ontstaan (en wie het laatste boek van Johan leest weet dat ze er altijd zijn gebleven) die het schip Ajax weer uit koers laten varen. Gedaante geeft goede voorbeelden maar als je naar het spel en de intenties van het 1e elftal kijkt zie je ook genoeg.
0 0
Spuit11
Van de Beek heeft geleerd druk te zetten door beetje Bosz, die gebruikte Klaassen. En nu onder Ten Hag speelt Donny pas veel meer.

Flauwekul dus dat je Donny zijn speelstijl op de conto van Jonk schuift. Was wel te verwachten van jouw.
1 -2
Babangida83
Jij hebt het over de jaren na zijn opleiding. Tijdens de opleiding kun je natuurlijk ook een hoop leren. Maar dat heb je blijkbaar niet echt gevolgd.
0 0
geDaante
Haha, waren zijn eigen woorden, dus jammer joh. En Van de Beek stond nooit bekend als een heel groot talent, is zich flink gaan ontwikkelen onder de aanpak van Jonk/Cruijff, zoals zoveel talenten zich stormachtig ontwikkelden.

En het is een feit dat Jonk dat introduceerde, die speelwijze en dat nog veel meer naar voren gerichte, ten alle tijden. Dat is de ideale speelwijze voor talenten om voetballend in te groeien. Dat is geen hogere wiskunde.
3 -1
Biss
Voor mij is jouw kijk wel waarheid. Ik ken de visie van Cruijff goed en vind het mooi om te zien hoe jij deze visie altijd uitdraagt op AS en daarbij ook kritisch durft te zijn op Ajax.
Cruijff’s visie moet in leven blijven want het werkt, zeker bij Ajax. Dus ga zo door ;)
1 0
geDaante
Ja zonder die visie is Ajax geen Ajax voor mij, en voel ik afstand tot Ajax, wat ik niet wil.
2 -1
ajaxinho
Helder.
0 0
Web
Dus al die aankopen 9 basis spelers komt door Jonk.
3 -2
Babangida83
Van de Beek, Mazraoui en De Ligt. Maar Onana, De Jong en Dolberg, Tadic, Ziyech en Blind mag je er ook best bijrekenen.
(En Nouri en Kluivert)
De ideale mix volgens plan Cruijff/Jonk was ongeveer 1/3 eigen topjeugd (geen Jozefzoon), 1/3 aangekochte topjeugd en 1/3 gerichte aankopen.
En dan is de speelstijl en filosofie en focus op t voetbal ipv fysiek natuurlijk ook een belangrijk ingrediënt.
Het talent uit de lichtingen Jonk is echt heel goed en zijn er echt heel veel. Er spelen er ook nog wat bij PSV en bij andere clubs (TFM, Dilrosun). Het algehele niveau is enorm omhoog gegaan vergeleken met de 15 jaar ervoor. Daar kun je niet onderuit.
1 -1
Hagmag
Bergkamp was ook de oorzaak van het vertrek van de perfect functionerende Bosz.
Hij stond aan de wieg van de "revolutie", dat klopt. Maar velen kregen ruzie met hem. Aan wie ligt dat dan ?
Bergkamp blijft als voetballer altijd een Ajax-Icoon, maar is niet zo spraakzaam en volgens mij moet het gaan zoals hij het wil.
Ik heb persoonlijk een veel hogere pet op van Wim Jonk, in zijn laatste rol bij Ajax.
2 -5
Kuningast
Hahaha, wat een grap! Bergkamp was tegen dure aankopen.. Die wilde alles met eigen jeugd oplossen, wat onmogelijk is. Als Bergkamp was gebleven hadden we Tadic en Blind niet gehaald
8 -2
Middenweg401
Daar (samen met Overmars' hand op de knip) is wel de basis gelegd om later flink te kunnen spenderen. Al sinds het begin kon je uitrekenen dat rond 2019-20 gepiekt zou worden. Ook als je keek naar de toenmalige talenten die zich aandienden. Heelaas is Nouri weggevallen en Cerny niet doorgebroken, maar verder is alles uitgekomen.
Ajax stond er financieel zeer slecht voor. En dat kan weer gebeuren met een ongebalanceerd aankoopbeleid. Ook de jeugdopleiding blijft een constant aandachtspunt.
0 -1
Web
Waar heb jij dit gelezen?
Ik heb het nooit gelezen, wel van Theo van Duivenbode, die heb ik het zelf horen zeggen, op aandrang van Johan in het RVC gegaan
1 -3
Mazraoui
Kijk Van der Sar bij studio voetbal maar eens terug
0 -1
Web
Dat heb ik gezien.
Maar wat bedoel je nu?
Heeft hij daar uitleg gegeven over de revolutie?
Daar heeft hij niets gezegd ( denk ik wat doe je daar )
Alleen dat Overmars gesproken heeft met Arsenal
0 0
bollejan1
Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend
5 -1
ajax4lifebaby
De basis van het succes en de verandering ligt idd bij Johan Cruijf, Jonk, Frank de Boer, Overmars en Menno Geelen naar mijn mening.

Johan = heeft het toch in gang gezet, daarna wel weinig gedaan maar heeft het wel gestart
Jonk = slimme man die ik graag terug zou zien
Frank = 4x kampioen geworden met matige teams waardoor we nu zoveel geld/kracht hebben, zal hem altijd respecteren.
Overmars = insane aankopen voor lage bedragen en verkopen voor gigantische bedragen, binnen 2 jaar na de EL finale gewoon alweer in de kwartfinale CL. Dat had Johan niet durven dromen. Ook heeft hij Ten Hag aangesteld die toch met de vondsten kwam als Tadic in de spits en Mazroui rechtsachter.
Menno Geelen = gigantisch commercieel talent en onze commercieel directeur.
3 -1
Schillo
Hij zal best gedeeltelijk gelijk hebben. En natuurlijk is de doorstroom van De Ligt vanuit de jeugdopleiding prachtig, maar ik durf te beweren dat het verdedigende natuurtalent De Ligt er ook zonder Bergkamp wel gekomen was.

De basis van het huidige succes is mijns inziens veel meer het goede aan- en verkoopbeleid van en het aanstellen van de juiste trainers door Overmars.
1 0
PuurGeluk
Nou nee hoor...gaat juist niet lekker met doorstroom van eigen jeugd. Althans, in mijn optiek.
0 0
Aquanovio
Haal Jonk terug naar Ajax, zijn kennis en visie op het voetbal en Ajax kan je goed gebruiken binnen de club Ajax.
5 0
Rentokill
Dit zegt de zaakwaarnemer van Dennis Bergkamp...

Dennis Bergkamp is juist verantwoordelijk voor het haperen van de motor die JC gestart heeft. Bergkamp heeft Jonk weggepest door hem te passeren bij TH vergaderingen, waarop Jonk wegbleef. JC heeft dit nog beaamt en gaf Jonk groot gelijk.

Dennis Bergkamp heeft ook meegeholpen aan het spaaklopen met Peter Bosz. Het aanstellen van Keizer (terug naar het FdB voetbal) is ook zijn keuze geweest.

Dankzei top aankopen is de hele selectie meer waard geworden, inclusief de doorbrekende jeugd. Die jeugd was er altijd al wel, staan we om bekend. Maar dat die nu zo goed floreert komt echt door Overmars en het bestuur dat hem mandaat gaf.
5 -4
geDaante
-Die jeugd was er helemaal niet altijd al wel. De jeugdopleiding was na de inmenging van top-ego Van Gaal totaal verpest, met de focus op totaal verkeerde aspecten. In de periode eind jaren 90 tot en met 2010 een belachelijk trackrecord wat doorgebroken jeugd betreft, toppers op één hand te tellen. En als je nagaat hoe de opleiding in elkaar stak, was dat een logisch gevolg.

-Niet alleen Bergkamp, ook Overmars en De Boer deden daar aan mee, waardoor het totaal onzinnig was en kleinerend voor Jonk om aan te blijven schuiven. Men deed ook helemaal niks met input en kritiek van Jonks kant over het aankoopbeleid van het eerste, en de belachelijke speelwijze, maar wilden wel inspraak en zeggenschap over de opleiding... Daarop vroeg Jonk afkadering van de verantwoordelijkheden aan. Het idee was ook daar vanuit Rapport Ling (Cruijff ;)), om van de Hoofd Jeugdopleiding een directeursfunctie te maken, zodat deze even sterk en machtig is als de Technisch en Algemeen Directeur, om zo de opleiding te beschermen en belangrijk te laten blijven.
Achter de schermen gaf Henrichs hem groot gelijk, om daarna, zo sneaky als ie is, er niks op uit te doen Jonk en Cruijff te behouden, door daar naar te handelen, of zich sterk te maken.

-Er zijn wat leuke aankopen gedaan, maar ook hele slechte en totaal belachelijke, waardoor je met name in de eerste seizoenshelft een zwaar probleem zou hebben gehad als bepaalde spelers weg zouden vallen. En dat kan in de resterende CL campange nog voor grote problemen gaan zorgen.

Zonder de jeugd (De Ligt, Frenkie, Mazraoui, Dolberg, Onana, Van de Beek) was het echter niet veel soeps geweest, had je aan kunnen treden met spelers als Kristensen, Siem de Jong, Labyad, Orejuela, Cassierra, etc., want die vele miljoenen kostende pure middelmaat en slechter dan dat, wordt hier vaak makkelijk vergeten.
Blind en Tadic hebben connecties bij Ajax, en wilden zelf graag. Dan is het een kwestie van genoeg geld bieden. Geen bijzonder prestatie lijkt me. Een recordtransfersom en dito salaris voor Blind is echt belachelijk. Heeft zijn papa goed geregeld.
2 -3
31xAjax
Je zegt dat het zonder de jeugd (de Ligt, Frenkie, Mazraoui, Dolberg, Onana en van de Beeks) niet veel soeps zou zijn geweest.

Daar zou je gelijk in kunnen hebben, maar Dolberg, Frenkie en Oana zijn aankopen, de Ligt een supertalent die er ongeacht wat toch wel zou zijn gekomen en Mazraoui kreeg geen contract van Jonk. Dus hoe groot is Jonk zijn bijdrage mbt deze 6 nu eigenlijk???
0 0
Knalpot
Zonder die laatste 2 aankopen had het met die jeugd ook niet veel soeps geweest. Never te nooit had je nu op het niveau gestaan waar je nu staat. Jij blijft maar hameren op de middelmatige aankopen, die hou je altijd en elftalopvulling heb je ook gewoon nodig maar bij mij kun je er echt niet aan voorbij dat we zonder nico, hakim, dusan, david en daley ooit nog eens kwartfinale CL hadden gespeeld.
0 0
MosesD
Het gaat zoals ik al vaker heb uitgelegd in golfbewegingen. Niet elke lichting (zeker in een klein voetballand als Nederland) is even goed.
JC begon als trainer bij Ajax met een geweldige lichting uit de eigen jeugd. Toen hij vertrok was het een stuk minder.
Jonk is terecht ontslagen. In geen enkele organisatie kan een manager aanblijven als die bij vergaderingen wegblijft. Gewoon onvolwassen en onprofessioneel gedrag. Maar goed, Jonk is nooit geschikt gebleken. Mist kwaliteiten als manager. Prima trainer, maar schoenmaker blijf bij je leest. Dat JC hem toch zover heeft weten te krijgen is de grote fout van JC zelf. Jonk was natuurlijk vereerd, maar had beter moeten nadenken. Jij geeft weer iedereen de schuld behalve Jonk zelf. Typerend.
Goede en slechte aankopen zijn er altijd. Ook JC deed slechte aankopen. Goede en slechte lichtingen zijn ook van alle tijden, van alle clubs.
Mazraoui had het onder Jonk niet gered (kreeg geen contract), gelukkig zag Keizer het in hem zitten. O.a. de Ligt en Beek zijn gehaald onder JOR, krijgt die dan ook credits van jou (of Jansen)?
Het enige waar ik met eens ben is over Blind. Redelijk speler, oke voor Ajax, maar dat die een grootverdiener is, vind ik echt belachelijk.
1 -1
Juichtoon
Die golfbeweging is een verklaring van mensen die er geen verstand van hebben. Zou er dan net een golf zijn geweest op die momenten dat Johan de club de helpende hand bood (3x)? Natuurlijk niet, hij creërde zelf de golf doordat hij verstand van zaken had.
0 0
MosesD
Haha, iedereen die verstand van voetbal heeft onderschrijft dit. Zeker een klein voetballand als Nederland kan niet aan de lopende band talenten 'produceren'. De statistieken spreken boekdelen. En 'JC creëerde zelf de golf'. Vertel.
0 0
31xAjax
Nee de golf van Basten Rijkaard Schip, Silooy etc was er al toen Cruijff kwam, hij heeft er mee geoogst en vertrok toen weer ens omdat ie zijn zin niet kreeg. Jaren daarna kwam de pattatgeneratie...
0 0
geDaante
Een golfbeweging in een neerwaartse beweging van 15 jaar lang zonder zicht op een opwaartse beweging? Dat is geen golfbeweging meer.

Jezus, wat een scheve beredenering. Jonks handelen kwam als gevolg op verkeerd handelen van de anderen. Er was afgesproken Plan en visie Cruijff te volgen, en een TH te vormen, waarin iedere deelnemer evenveel zeggenschap heeft. Door Jonk steevast buiten te sluiten, te negeren, bleven zij al in gebreke, en kwamen ze de afspraken niet na. Dat was al reden voor hún ontslag. Daarbij werd ook nog eens niet de afgesproken speelwijze én aankoopbeleid in het eerste nageleefd, ook weer een reden voor ontslag indien geen verbetering. Jonk kwam terecht met kritiek daarop, wees men op de visie en het Plan, en wederom werd hij genegeerd. Had niks in te brengen, terwijl die anderen wél zeggenschap wilden hebben over de opleiding.

Jonk zat er dus door achterbaks en onbetrouwbaar handelen van anderen als Jan Lulletje bij, wat kleinerend en hoogst irritant geweest moet zijn. Als je de verhalen mag geloven, deden De Boer en Overmars zelfs aankopen bespreken via SMS.
Buiten dat was Jonk als lid van het TH medeverantwoordelijk voor wat er in en rond het eerste gebeurde, en daar stond hij niet achter, dus terecht dat ie er afstand van nam.

Dus stop eens met erin stinken, en die huichelaars die Jonk zwart hebben gemaakt, en dat niet meer aanschuiven als stok gebruikten om mee te slaan, te steunen en dat allemaal goed te praten.

Jonk heeft bewezen een goede HJO te zijn, enorm goede hervormingen doorgevoerd, de focus op de juiste aspecten, teams die uniform speelden en zeer goed en aantrekkelijk met de juiste manier van spelen. Talenten die zich stormachtig ontwikkelden en tot bloei kwamen. En dan gaat men lopen nuilen over het feit dat ie communicatief niet zo vaardig is... Wat is nou werkelijk belangrijk? Komt vele malen beter uit zijn woorden dan De Boer, Overmars en Van der Sar bij elkaar. Wist zelf wel van deze tekortkoming, en had al iemand ingeschakeld hem daarbij te helpen.

Jonk was allang weg slimmerd, wat betreft Mazraoui, juist Ouaali en Heitinga hadden hem bijna laten lopen. Van de Beek stond nooit bekend als groot talent, is naar eigen zeggen enorm gegroeid onder Jonk, door het immer naar voren denken en handelen, nog meer drukzetten.
0 -1
MosesD
15 jaar neerwaarts? Oke, noem eens de aanvallers na Keizer, JC,Swart, uit de eigen opleiding in de periode 1970 tot 1996 (jouw zogenaamde 15 jaar in acht nemende). Jij doet alsof Ajax (en het Nederlandse voetbal) een talentenfabriek was waar ieder jaar het ene na het andere toptalent van de band rolde. En noem ook eens de toptalenten bij de andere clubs in de tijd dat het bij Ajax allemaal niet deugde? Ik weet zeker dat je bijna geen namen kunt noemen. En daar zit precies jouw zwakke punt in je betoog! Zoals ik keer op keer stel, Nederland is een klein voetballand en niet elke lichting kan vol talenten zitten. Maar vooralsnog ben ik benieuwd naar jouw namen.....
Jonk was manager en had dankzij JC een sleutelpositie. Niet op vergaderingen komen is voor een manager in elke organisatie einde van het verhaal. Je zegt dat Jonk afstand van e.e.a. nam, maar waarom nam hij dan niet gewoon ontslag? Was veel professioneler en volwassener geweest. Nee, meneer begon te piepen via de media (Telegraaf) maar nam geen beslissiing. Als gezegd zéér onprofessioneel.
Jonk was hele slechte HJO. Ouders klaagden steen en been. Er was geen enkele duidelijkheid, voetbaltrainers waren ondergeschikt aan performance trainers, er heerst een achterdochtige en nare sfeer. Toen Jonk moest opkrassen waren er ook welgeteld maar een stuk of 4 trainers die dat betreurden (het grote protest bij de Arena...). Welke talenten ontwikkelelden zich stormachtig? De spelers die nu allemaal bij tweederangs clubs spelen? Schei toch uit, Ajax is pas opgeleefd toen deze man is vertrokken. En waarom zit hij nog altijd niet bij een topclub? Dat vraag jij je nooit af? JC heeft destijds voor Jonk (en Bergkamp) gekozen puur op basis van loyaliteit, niet op basis van (bewezen) kwaliteit. Een hele grote fout.
Jonk is beslist geen verkeerde trainer, als manager heeft hij grote tekortkomingen. Dat hij nog altijd geen top job heeft spreekt wat dat betreft voor zich.
1 0
T.reckveugel
JC is Cruijff, die ging nooit ergens weg met een het achterlaten van een slechte lichting. Waar heb jij het over?
De slechte aankopen tijdens zijn trainerschap bij Ajax zijn te verklaren door het achterlijke bestuur van Harmsen cs. In die tijd was hij nog net slim genoeg om Cruijff aan te stellen, verder net zo corrupt en stompzinnig als de huidige leiding waarvan Henrichs het verstandelijk beperkte gezicht is. Kleine tip van de sluier, lees je verder zelf maar goed in, Stapleton kwam transfervrij, want geen budget. Met terugwerkende kracht dank voor het steeds wegwerken van Cruijff (dit is cynisch), namens de lijn van de erven Harmsen
1 -2
MosesD
Toen JC trainer werd had hij de beschikking over o.a. van Basten, Vanenburg, Rijkaard, Schip, Silooy, Hesp, Witsche, Winter. Toen hij opstapte was het een behoorlijk matig elftal, dus waar heb je het over?
Haha, oh dus goede aankopen komen op conto van JC de slechte op het bestuur. Dus volgens jouw redenering is bijvoorbeeld Ziyech een aankoop van Bosz en Orejuela een aankoop van Collee?
Oja, nu is Harmsen plots de grote boosdoener. Wellicht komen in je volgende onzin post Coronel of van Praag ook nog langs?
0 -1
T.reckveugel
Er is iets grondig mis met jou, maar voor de goede orde: het simpele punt was dat Cruijff na zijn trainerschap bij Ajax een jeugdopleiding achterliet waar Ajax jarenlang van geprofiteerd heeft. Ook bij Barcelona was dat overduidelijk. Dat ontkennen is stompzinnig.
Het team waar hij mee moest spelen was bij vertrek minder na de ECII-winst en aangevuld met transfervrije spelers, want geen budget en de repeterende tegenwerking van types als Harmsen bij succes.
Ontkennen dat Cruijff iedere keer bij Ajax uiteindelijk is tegengewerkt is ook nogal suf, maar dat zijn we van jou gewend. Je verdraait alles en komt dan met een achterlijke stelling die nergens op slaat en vraagt dan een reactie, succes ermee
0 -1
MosesD
Werkelijk totale onzin. In de iets meer dan 2 jaar dat JC trainer was bij Ajax, bemoeide hij zich nauwelijks met de jeugd. Hij kwam bij Jordi kijken, maar heeft niets 'opgezet'. Bovendien functioneerde de opleiding prima. JC had zelf een eerste elftal met uitstekende talenten uit de eigen jeugd. Dat is gewoon hoe het is. Bij Barca heeft hij wel veel meer voor de opleiding betekent. Ook toen hij geen trainer meer was, maar wel om de hoek woonde.
JC is nogal zwart wit, dat heeft goede en minder goede kanten. Het levert ook een hoop conflicten op die hij zijn hele carrière heeft gehad. Ik ben een fan van JC, maar zie ook zijn zwakke punten. Dat mag je van jou niet zeggen en dat is pas achterlijk en kortzichtig. Jij ook succes ermee!
0 0
Juichtoon
Ja en die werden voordat Cruijff kwam de patatgeneratie genoemd en werden door Bohemians Praag in de 1e ronde van de EC3 uitgeschakeld. En toen kwam Cruijff en die maakte er veel betere voetballers van. Dat was echt geen toeval.
0 -1
MosesD
De patatgeneratie, die benaming kwam van Leo Beenhakker in 1990 toen JC allang was vertrokken en het ging over o.a. Witsche, Roy, Vink. Niet dingen maar een beetje verzinnen.
De lichting waarmee JC mee mocht werken was fantastisch met dus o.a. van Basten, Rijkaard.
0 0
BokkieBokstra
Welke naam ik steeds vind ontbreken is Jongkind. Dat was een van de grote drijvende krachten. Jonk at uit zijn hand. Daar waar het ook op mis is gelopen met Bergkamp. Bergkamp was nog de slimste van allemaal. Eens, dat door de revolutie Ajax hier op uitgekomen is. Maar voor de rest denk ik, die revolutie heeft Ajax alleen maar ellende gebracht. Heel veel mensen vertrokken en ik denk dat als Overmars gaat dat er nog een amper een basis staat waar Ajax op voort kan.
0 0
Web
Klopt, Bergkamp moest niets van Jongkind hebben.
Hij vond dat het evenwicht weg was tussen voetbal en perfomance trainers
Jonk koos toen voor Jongkind en niet voor Bergkamp
Je denkt toch niet dat Bergkamp accepteert dat Jongkind mee ging praten over voetbal, en terecht
2 -1
Schip
Lariekoek.

Jonk kwam niet omdat hij vond dat hij meer zeggenschap had in het transferbeleid, omdat dat doorstroming in de weg stond. En hij was de man die voor doorstroming moest zorgen. Dus vroeg hij om een afbakening van zijn taken, zodat zijn bevoegdheden duidelijk zouden zijn. En die wilde Overmars niet geven. Dat is eigenlijk gewoon slecht bestuur.

Vervolgens ziet Jonk dat wat hij ook stemt, hij altijd verliest omdat Frank en Dennis qua aankopen - niet qua soort voetbal - vaak op een lijn zaten. Overigens werden die aankopen gebaseerd op wat Overmars voorlegde.

Daarom had het in zijn ogen geen zin meer om te komen. Wat hij ook stemde, het had geen impact.

En wat Bergkamp betreft: Bergkamp heeft zich altijd hard gemaakt voor de doorstroming. Dat lukte prima onder frank, zodat die samenwerking goed bleef, ondanks dat Bergkamp niets had met het voetbal van de laatste jaren.

Daarom heeft Bergkamp voor Bosz gepleit. Maar dat weet je dan weer niet of ben je vergeten.

Het is ook het Ajax model geweest om continuïteit te hebben in de technische staf door Ajax mensen daarin te hebben. En dan moet je in de geest van het technisch hart ook wel echt een mening uitdragen. Technisch HART, een gedeelde verantwoordelijkheid.

En dat botst met een dominant karakter als Bosz. Die zijn eigen staf wil, die geen tegengas geeft, maar uitvoert. Begrijpelijk, weer niet goed gemanaged door de directie.

Dan kun je Bosz houden, dat was de keuze van de directie. Die laten hem gaan, omdat hij anders niet gemotiveerd zou zijn of zo. Onzin. En als je dan voor Keizer kiest, steun hem dan. Geef hem die aankopen die nodig zijn. Maar nee, hij moest weg en TH was er amper en de nieuwe aankopen kwamen. Dat is objectief bekeken puur politiek en behoorlijk smerig.

Je mag vinden van Bergkamp wat je wilt, maar om achter een beginnende trainer te blijven staan is klasse. Dat is pas principieel. Dat is kloten hebben.

En nee, frenkie en De Ligt floreren niet door de aankopen. Sterker nog, ze staan er in alle topwedstrijden, zelfs als de aankopen zich minder laten gelden. Dat er een belangrijke stap is genomen door het salarisplafond op te hogen, zodat je jongens als Tadic. Blind en Ziyech hebt kunnen halen/houden is zo. Maar dat zou uberhaupt niet mogelijk zijn geweest zonder het geld van de CL deelnames van Frank.
1 -1
Web
De aankopen, Neres, Dolberg, Milik, Onana, Sanchez, Tagliafigo, Ziyech, Sanchez, Frenkie, Blind, Tadic, Frenkie, enz heeft Ajax groot gemaakt.
Momenteel zit er weinig eigen jeugd in het team, De Ligt, Mazraoui en Donny

Daar bij niet vergeten dat er heel veel jonge jongens (te) vroeg vertrokken zijn
Kluivert, Redan, Malen, Famila Castillo, Dilrosum, Fosu- Mensah, Peeters, Bergwijn enz
Door het grote geld, maar ook door ruzie Bergwijn met Trustfull.

Wat te denken van Frank toen hij trainer werd, was de kas leeg, Frank heeft het gepresteerd om met weinig middelen 4 keer kampioen te worden, natuurlijk was het voetbal altijd niet goed.
Maar Ajax is in die jaren wel weer gezond geworden, waardoor er nu grote aankopen kunnen komen

Heel veel mensen hebben er aan bij gedragen, alle beleidsbepalers, maar zelfs van Duivenbode die Keek van uit de RVC mee of er geen geld over de balk werd gegooid. Dat hij later bleef hameren dat er geen dure aankopen mochten komen, sloeg hij door, het geld moet op het veld staan, Ajax is geen bank

Milik en Sanchez voor weinig gekocht, en heeft Ajax heel veel opgeleverd, maar ook jongens die net niet goed genoeg waren? Als Riedewald, Tete, EL-Ghazi, Bazoer enz heeft Ajax behoorlijke bedragen opgeleverd

Heel veel mensen binnen Ajax hebben mee gedragen aan de successen, het gaat mij te ver om alleen Jonk, Bergkamp en Johan te noemen.

Onze mooie club staat weer op de kaart, en stoppen met individuen te noemen, die voor het succes zorgen MET ZIJN ALLEN, van de kantine juffrouw tot aan Overmars, zelfs wij de supporters die Ajax altijd zijn blijven steunen
2 -2
ajax4lifebaby
Blind is ook eigen jeugd en niet zo'n beetje ook.
0 0
Web
Zeker.
Maar daarom is hij wel een belangrijke aankoop geweest deze zomer.
0 0
Ozymandias
De basis ligt bij alle mannen van de Fluwelen Revolutie en de periode die daar vlak op volgde. Cruijff, Jonk, Bergkamp, Overmars, Vd Sar maar ook De Boer (zonder zijn kampioenschappen had Ajax een enorm financieel probleem gehad). Het is jammer dat deze mannen hun ego's niet opzij konden zetten voor Ajax maar ik zal ze allen eeuwig dankbaar zijn voor wat ze voor Ajax hebben gedaan.
1 0
geDaante
Niks van waar, in eerste instantie alleen bij Cruijff, zonder hem was er geen enkele verandering gekomen. En verder Jonk, die de hele opleiding heeft neergezet en hervormd, daar heeft Bergkamp weinig tot niks aan bijgedragen.

De Boer, Bergkamp en Overmars hebben Plan Cruijff juist tegengewerkt en laten klappen, vanuit ego en eigenbelang. Hebben door totaal af te wijken van Plan en visie Cruijff, en het negeren van Jonk en Cruijff, tweespalt tussen hen gecreëert, en hen er uiteindelijk uitgewerkt.

En alsof een andere coach niet met Ajax kampioen was geworden. Met name de eerste seizoenen had Ajax veruit de beste selectie, en daarna raakte deze steeds meer uitgehold, maar met name door eigen toedoen, door belachelijke aankopen. Een type Bosz had doorgeselecteerd op techniek en voetballend vermogen, en zo ook beter voetballende selecties geregeld. En is zelf de vele malen betere coach, dus zou ongetwijfeld nog meer resultaat geboekt hebben, in een eredivisie die nog nooit zo zwak was als in die jaren, met de concurrentie financieel en ook sportief op hun gat. Alleen Twente draaide heel aardig.

Bergkamp, Overmars en De Boer credits geven, is dus zo scheef als wat, zij hebben juist alles verpest wat Plan en visie Cruijff aangaat, en zijn onbetrouwbaar en achterbaks gebleken, ingegeven door ego en eigenbelang.
0 -1
Ozymandias
Alle mannen die ik noemde hebben hun bijdrage gehad aan het huidige succes. Cruijff doordat hij de oude garde eruit heeft gewerkt en daardoor ruimte maakte voor hetgene wat daarna kwam. Bergkamp doordat hij het mogelijk maakte dat Cruijff dat kon doen. Zonder Bergkamp was dat namelijk onmogelijk omdat Cruijff al meerdere keren Ajax de rug toe had gekeerd en mensen er geen vertrouwen in hadden dat hij dit keer wel door zou zetten. Jonk omdat hij de jeugdopleiding een enorme kwalitatieve sprong vooruit heeft laten zetten. De Boer omdat hij Ajax van de financiele afgrond heeft gered en tot slot Vd Sar en Overmars vanwege het huidige beleid waarin ze jong talent aan ervaren toppers hebben gekoppeld. Bosz had ik inderdaad ook nog moeten noemen maar hetzelfde geld voor Ten Hag. Ik ben ze allen ongefelijk dankbaar wat zelfs als één van deze mannen er niet was geweest was Ajax waarschijnlijk niet zo ver gekomen als nu.
0 0
geDaante
-Cruijff werd altijd tegengewerkt, ook nu weer, maar gebruikte nu de media (terecht) om druk op te bouwen en binnen te komen.

-Jonk, mee eens

-De Boer, eerder ondanks De Boer, dan dankzij. Zo'n Bosz had beter doorgeselecteerd en dus betere selecties geregeld, en beter gevoetbald = zeer waarschijnlijk nog veel meer resultaat, zonder je kapot te vervelen en dood te schamen. Daarbij in dat geval geen tweespalt tussen coach Ajax 1 en Jonk en Cruijff, en dus veel maar kans op slagen Plan en visie Cruijff.

Van der Sar en Overmars, beiden totaal gefaald in hun leiding geven aan Plan en visie Cruijff, hebben daar helemaal niks aan gedaan, om dat neer te zetten of te bewaken, lijken dat eerder moedwillig en opzettelijk te hebben laten klappen door er totaal maling aan te hebben.

Zou raar zijn voor hen zijn geweest om het huidige talent niet te gebruiken, deze is beter dan menig aankoop van hen. Hadden Mazraoui al lopen, moeten eerst nog even twee miskopen voor vele miljoenen halen (Orejuela, Kristensen) voordat ze daar achter komen. Een mooi voorbeeld van wat Jonk bedoelde met aankopen zonder idee er achter. Zeker als zo'n Kristensen ook nog eens totaal niet kan voetballen.

Met Bosz toen aan het roer in plaats van De Boer, leiding die wél intrinsiek achter Plan en visie Cruijff stond, had Ajax er nog veel beter voor gestaan. Nu, en belangrijker nog, op de lange termijn. Dat laatste ziet er nu niet goed uit, kan binnen no-time weer richting pre-revolutie gaan.
1 -2
Knalpot
die laatste alinea, je wil dat graag geloven dat geloof ik maar ik geef je op een blaadje dat dat niet zo geweest zou zijn, Met de budgetten van toen, de aanwas vanuit de jeugd en de algemene samenstelling van de selectie had Bosz er niet veel meer van gebrouwen dan de Boer toen, zeker europees niet. Maar goed we zullen het toch nooit weten.
0 0
Jorehn
Vandaar ook dat Bosz z'n grootse verdienste is dat ie ooit gepromoveerd is van de eerste divisie naar de eredivisie. De Boer kon alleen maar 4 kampioenschappen laten zien. Duidelijk dus een veel mindere trainer...
0 0
geDaante
Dus je had verwacht dat Bosz met Heracles ook wel even 4 keer kampioen had kunnen worden? En kijk je überhaupt naar omstandigheden, situaties, voortrajecten en dergelijke, of denk je van dikke, daar ga ik echt geen energie in steken?
0 -1
Web
Wel verwacht dat hij kampioen was geworden met Ajax
Bosz is met een heel goed team NIET kampioen geworden met Ajax.
0 0
Web
Jij gaat de opvolger van Overmars worden als hij naar Arsenal gaat.
Want jij weet het zo goed
Zeker Soliciteren.

WAT BEN IK BLIJ MET OVERMARS.
0 0
Spuit11
De basis van dit succes is toch echt de huidige spelers/selectie.

Wat een onzin om die te negeren en je te gebruiken in de naam van Bergkamp.
0 -1
Simon1
Jammer AS. Dat Bergkamp weg moest is voor alle partijen slecht geweest. Maar Cruijff, Jonk EN Bergkamp hebben dit teweeg gebracht.
4 -3
Schip
Waarom laat AS hier de naam van Bergkamp weg? Je gebruikt aanhalingstekens om een citaat weer te geven en dan sjoemel je met het citaat. Dat kan dus echt niet.

Verder eens met de opmerkingen van Jansen, maar je weet hoe het gaat. Geef het volk brood en spelen en ze nemen de politiek voor lief. Nu Ajax in de kwartfinales staat, interesseert het niemand meer ene flikker hoe er omgegaan is met de grondleggers van de verbeterde opleiding.

Hopelijk komt Jonk nog terug en wordt Bergkamp gerehabiliteerd op een of andere manier.
4 -1
BokkieBokstra
Klopt dat Overmars er nu zit door de revolutie maar ik twijfel wel of dit overeenkomt met de ideeen van toen. Het inzetten op eigen jeugd met een incidentele aankoop bij ontbrekende kwaliteit. Dat heeft zich veranderd, Ajax investeert en doet fikse aankopen. Dat is een breuk met het verleden. Als je voor eigen jeugd gaat dan betekent dat die ook de tijd moet krijgen om ervaring op te doen in Ajax 1 en dat heeft gevolgen voor de resultaten. Dit is ook een heel bijzonder jaar, er is voor fors geld kwaliteit ingekocht en Ajax heeft de bof dat er een paar hele grote talenten rondlopen (de Ligt, de Jong). Wat dat betreft dacht ik na Ajax - Zwolle, het is een voorbode voor volgend jaar. Als er heel veel kwaliteit is vertrokken. Kijken hoe de stemming dan is.
1 0
OpNaarNummer4
Hoop toch echt dat er iets gaat veranderen bij de jeugd, want de successen van het eerste verbloemen nu wat er in de jeugd gebeurt. Heitinga heeft echt een goeie lichting bij de A1, maar krijgt het niet voor elkaar om goed en verzorgd voetbal te spelen. De opstelling in de youth league sloeg natuurlijk al helemaal nergens op. Maar ook bij Jong zie je het gebeuren. Reiziger heeft echt geen slechte groep, maar je hebt het gevoel dat die jongens niet een goed strijdplan meekrijgen door de trainer. Toen Nouri en Donny bij jong speelde zag je dat die jongens hun hele jeugd op dezelfde manier speelde en precies wisten wat ze moest doen wat ze erg sterk maakte met hun individuele kwaliteiten erbij.
1 0
OpNaarNummer4
Basis ligt inderdaad bij Jonk en Cruijff, die de jeugd hadden gereorganiseerd. Uit deze reorganisatie zijn talenten gekomen als De Ligt, van de Beek, Nouri, Kluivert, Cerny (was in de B1 samen met Donny en Nouri de beste), Eiting en Dolberg. Daarnaast zijn er nog veel talenten van het Jong Ajax kampioensjaar die volop geprofiteerd hebben van het jeugdbeleid van Jonk. Deze jongens waren namelijk duidelijk niet genoeg voor Ajax 1, maar door hun opleiding konden ze als collectief kampioen worden. Hierdoor hebben ze nu een mooie transfer gemaakt naar een club in de eredivisie en is Mazraoui zelfs doorgebroken. Echter komt dit juist allemaal njet door Bergkamp. Die heeft Jonk er juist uitgewerkt en stelde Qualli aan. Daarnaast volgde veeel jeugdtrainers met de Cruijf filosofie Jonk. Wat overbleef waren trainers als Vink en Johnny Heitinga werd aangesteld. Als je nu naar de jeugd kijkt dan is er nog weinig over van die geprezen opleiding. Jongens als Gravenberch en Univar zullen nog wel doorbreken, omdat het exceptionele talenten zijn, maar ik vress voor de jongens die er net onder zitten en met een goede opleiding die stap wel hd kunnen maken.
3 -4
Joseph
Denk toch vooral Jonk en Overmars. Jonk voor de jeugd, Overmars voor het eerst. Het ging bij het eerste ook pas goed toen Overmars meer ruimte kreeg voor aankopen. Dat geeft ook wel aan hoe ziek de club was.
Een terugkeer vam Bergkamp lijkt mij weinig toevoegen, Jonk heeft echter goed werk geleverd met de jeugd. Jonk zou gewoon terug moeten komen, die Ouaali is helemaal niks. Jeugd staat er op dit moment ook zwak voor.
4 -2
maikelklaassen
basis van het succes is dat je milik koopt voor 2 miljoen en verkoopt voor 30, sanchez koopt voor 5 miljoen en verkoopt voor 40 etc etc etc. zodat we nu spelers als blind,tadic, ziyech en neres kunnen kopen/betalen
9 -3
L1tman3n
Dit in combinatie met doorstroom talenten als de ligt, van de beek frenkie etc.
Maar dankzij bergkamp haalden we richarlison niet, omdat hij Kluivert & Cerny in de weg zou zitten. De rest is geschiedenis.
Het is een zegen dat bergkamp, jonk en cruijff destijds zijn ingestapt, maar ze sloegen ook door.
De combinatie van goed opleiden, ervaren toppers als tadic binnenhalen, en high potential spelers zoals sanchez, neres aankopen, dat is het succes. Het gaat gewoon om de balans tussen die 3.
Dat moet zo goed mogelijk bewaakt worden. Op 10 wil ik gravenberch gewoon zien, en op termijn unuvar.
Waar we de exceptionele talenten niet hebben, moeten we ze gewoon aantrekken.
1 -1
Ar
Lul niet, Richarlison koos zelf voor een Engelse subtopper ipv Ajax.
Heeft met Dennis niets van doen.
0 0
Bertus2002
Richarlison was volgens mij al rond met Ajax, maar toen kwam het Engelse geld en ging hij toch maar naar Watford. Ben geen fan van Bergkamp, maar we moeten wel bij de feiten blijven.
0 0
Horrontelli
Heel erg waar!
3 -3