Musampa: 'Ik dacht: daar gaat mijn carrière'

SJvanveen, 03-03-2019 om 10:57, 4668 views, FOX Sports |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Kiki Musampa ziet kansen voor Ajax tegen Real Madrid. Dinsdag nemen de Amsterdammers het op tegen de Madrilenen in de Champions League en volgens de oud-Ajacied kunnen de Amsterdammers middels diepgang de thuisploeg pijn doen. 

'Ik denk dat Ajax kansen heeft', laat Musampa weten bij De Tafel van Kees op FOX Sports. 'Als je kijkt naar de eerste helft van Ajax - Real Madrid, had Real Madrid weinig te vertellen. Ajax heeft laten zien dat het kan en Sergio Ramos is er ook niet. Je ziet dat het centrum van Real Madrid moeite had met de rol van Dusan Tadic als valse spits. De centrale verdedigers dekken niet door, waardoor er gaten ontstaan om in te lopen. Dan kun je ze pijn doen.'  

Memorabele avond in Madrid

Zelf maakte Musampa ooit zijn basisdebuut namens Ajax in Estadio Bernabeu. De middenvelder stond in de basis tijdens de historische 0-2 zege in Madrid in 1995. 'Ik was niet met de instelling naar Madrid gegaan om te spelen', blikt Musampa terug. 'Toentertijd was op de bank komen al een hels karwei. Dat was voor mij al een overwinning. Ik was blij dat ik erbij zat en met die instelling reisde ik ook af. Ik was nog nooit in de basis gestart en dacht: daar gaat mijn carrière. Van Gaal begon ook met: "Je staat tegen hun beste man."'

Uiteindelijk liep het optreden van Musampa alleraardigst. 'De hele wereld kijkt, tachtigduizend man op de tribune, ik tegen hun beste man.... Maar ik werd goed voorbereid. Ik had Marc Overmars voor mij, moest hem vooral voeden en vervolgens in de rondo blijven', besluit de voormalig voetballer, die momenteel in Spanje een versnelde cursus tot technisch directeur volgt. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MPAjax
van Gaal is na Kovács de beste coach geweest die Ajax gekend heeft, hij maakte spelers beter en ze stegen zelfs boven zichzelf uit
0 0
Ozymandias
Van Gaal had ervoor gezorgd dat de manier waarop een rol moest worden ingevuld zo duidelijk was voor iedereen dat wisselspelers zonder enig probleem werden ingepast. Ik mis de Van Gaal van de jaren '90 enorm want dat was één van de beste trainers ooit. Mensen vergeten wel eens dat Van Gaal net als Michels en Cruijff een blijvende invloed op de ontwikkeling van het voetbal heeft gehad. Van Gaal heeft er namelijk voor gezorgd dat er nu totaal anders tegen het bespelen van ruimtes aan wordt gekeken. De eerste grote moderne '10' was dan ook Litmanen. Het is jammer dat namate Van Gaal ouder werd hij steeds dogmatischer is geworden en zich daardoor niet heeft aan kunnen passen aan het moderne voetbal wat hij ironisch genoeg zelf voor een deel heeft gevormd.
1 -1
Schip
Zijn omschakelmomenten lagen net anders dan onder Michels en zeker onder Cruijff.

Maar Cruijff kreeg ook giga op zijn kloten van Milan in de CL finale met een kansloze 0-4, terwijl Ajax datzelfde Milan een jaar later tot drie keer toe versloeg op een extreem volwassen manier. Cruijff nam daarin te veel risico, misschien omdat hij vond dat de finale tegen Samp niet goed genoeg was eerder. Maar finales moet je alleen winnen en niet herinneren.

Dat voetbal van Louis was soms weergaloos.

Daarna heeft hij bij Bayern denk ik een flinke geloofscrisis doorgemaakt, omdat de druk om te winnen daar nog veel groter is. Het verliezen van een pure counterploeg onder Mourinho heeft hem ook nog eens voorzichtiger gemaakt.

Had liever dat hij op de aanvallende manier de defensieve zwaktes zou hebben gecompenseerd. Dus zoals Guardiola dat doet met de onderlinge afstanden, waardoor je goed druk kunt zetten en afspeelmogelijkheden houdt, of Klopp die extreem druk zet, zodat je gewoon minder hoeft om te schakelen.

Maar goed. Zoals hij achterin speelde met een inschuivend centrum was briljant. Dat was jarenlang - nu deels nog - vloeken in de kerk, want je centrum zou je zogenaamd intact moeten houden en de backs laten opkomen. Nou, niet alleen bleek Vertonghen onverdedigbaar wanneer hij opkwam onder Frank, maar een inschuivend centrum zorgde ook voor de 1-0 in de finale in Wenen.

Zoals hij middelmatige eredivisiespelers als Reiziger en Bogarde, amper subtop als buitenspelers, tot absolute wereldverdedigers omschoolde. Nooit meer zo extreem gezien. Ronald de Boer van balvaste spits naar vormgever op het middenveld (nog steeds onderschat in die rol op deze site zag ik laatst).

Davids die tegen Dortmund weergaloos was centraal en voor mij een van de beste spelers ter wereld was in die periode.

Ik zou graag nog eens zien wat hij kan met een mix van talent en routiniers bij Ajax. Jammer is dan alleen dat de extreem grote talenten dan al weg zijn. En Van Gaal mag echt niets te zeggen krijgen over de jeugd, en talentontwikkeling.
1 -2