'Misschien zijn de grillen gewoon zijn spel'

FinnDekker, 20-02-2019 om 20:00, 6121 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Freek Jansen vraagt zich voor de camera van Voetbal International af of Kasper Dolberg ooit het niveau haalt van zijn periode onder trainer Peter Bosz. Iedereen die Ajax een warm hart toedraagt snakt naar de vorm van destijds, maar misschien komt dat nooit meer terug.

'Je hebt het gevoel dat zijn vorm steeds meer aan het terugkomen is', doelt de Ajax-watcher onder meer op de mooie goal van de Deen tegen NAC Breda. 'Aan de andere kant moet hij van ver komen, want we hebben het allemaal over de Dolberg van de periode Peter Bosz. Hoe lang terug is dat wel niet? Of is het zo dat het seizoen onder Bosz uitzonderlijk was voor Dolberg? Misschien zijn de grillen die hij nu heeft wel gewoon zijn spel. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.'

Onder Bosz haalde Ajax mede door de goals van Dolberg de finale van de Europa League. In 48 duels kwam de spits in het seizoen 2016-2017 tot 23 goals en acht assists. Het seizoen daarna werd Dolberg vooral geteisterd door blessureleed. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ar
Met 9 uit 16 en 4 assists zijn zijn cijfers gewoon goed.
4 0
ETM
Dat is waar, en dat gold daarvoor ook voor het moyenne van Huntelaar. Komt ook omdat Ajax in heel veel wedstrijden dit seizoen echt dik de baas is geweest.
0 0
Babangida83
Deze jongen moet begeleidt worden door een goede psycholoog. Het gaat toch in je koppie spelen dat je je oude niveau nog niet opnieuw gehaald hebt. Ik vind wel dat zn spel met de wedstrijd verbeterd. Dat is mooi om te zien.

Nog even afgezien dat de speelwijze van Bosz hem beter lag. Ik vermoed dat hij ook duidelijker geïnstrueerd werd door Bosz, voor de wedstrijd.
0 0
AjaxPassion
Zoals ETM hieronder al aangeeft wordt dat 'oude niveau' overdreven en zijn huidige niveau gebagatelliseerd. Als wij hier op AS daar nou als eerste mee stoppen, dan is de kans groot dat ze dat in de media ook overnemen.

Daarnaast, zoals ETM ook al aangeeft, is het spelletje van Bosz vergeleken met zijn opvolgers ook heel anders. Keizer en co gaven hem zelfs niet eens vertrouwen, waardoor het helemaal faliekant verkeerd ging, met een blessure als gevolg.
2 0
Babangida83
Die bal tegen Real Madrid had hij onder Bosz 'gewoon' gemaakt. Ik vind hem ook zeker niet slecht presteren. Maar feit is dat de ballen er (nog) niet zo snel invliegen als voorheen. Dat kan niet anders dan in je koppie gaan zitten. Daarom een psycholoog om dat proces wat te versnellen, zou erg handig zijn. Maar misschien niet heel tradiioneel.
0 0
ETM
Freek gaat imo aan een aantal zaken voorbij.

1. Het spel onder Bosz was absoluut anders. Ballen werden veel meer en vroeger de diepte ingespeeld, en Dolberg was veel meer een aanspeelpunt. Daar ligt ook een grote kwaliteit van hem. Ook is het huidige Ajax meer een voorzetten team, Younes en Traore deden bijna alles over de grond. Dolberg maakte het meeste indruk over de grond. Ook had hij in Traore een speler waarmee hij een klik had en een minder aanvallers om zich heen die zelf in scoringspositie proberen te komen. Het spel onder Bosz had kort gezegd een grotere rol voor de spits in zich.

2. Dolberg was ook onder Bosz grillig. Dat zijn een helehoop mensen, lijkt het, vergeten. Er waren genoeg wedstrijden waarin Dolberg onzichtbaar was. Dolberg was piepjong en had een hoop te leren. Het grote geloof in Dolberg komt vooral door de 'de wijze waarop' hij zn doelpunten maakte.

3. Dolberg heeft veel blessureleed gehad, en is weldegelijk terug geworpen in zn ontwikkeling. Het is fair om dat nogtsteeds mee te wegen. De afgelopen wedstrijden (ook tegen Madrid ja) ziet het er echt weer beter uit. Ik mis nog zn kiezelharde doelgerichte schot.
7 -1
Aeter
Klopt, honderd procent, maar je proeft aan alles dat Dolberg het toch waar gaat maken. Jongens er is hier echt een hele grote spits aan aan te komen. Mark my words.
3 0
RusselWestbrook
Amen.
2 0
AjaxPassion
100% eens! Mooi uiteengezet.

Daar wil ik nog een 4e puntje aan toevoegen:
Juist in de grote wedstrijden zag je zijn klasse vaak, doordat er ook ruimtes achter de verdediging lagen en hij vaker in de 1 vs 1 met een verdediger kwam. Maar juist in deze wedstrijden wordt hij door tH op de bank gehouden. Ik had hem wel eens willen zien tegen Bayern, Madrid enz. enz...
2 0
ETM
We zijn het dus eens in de analyse van Dolberg. Mooi.
En volgens mij gaan er best veel mensen voorbij aan de verschillende speelwijzen. De inspeelpasses van De Ligt en Viergever (hierin wat onderschat) en ook Sanchez die vaak langs Schone gingen en direct werden opgepikt, Dolberg als 2de of soms zelfs eerste station (Ziyech vaak en Traore ook vaak).. die waren heel kenmerkend. Ook de ruimte in de as doordat de vleugels echt op de vleugels speelden..

Nu is de opbouw veel geduldiger. Hebben de centralen en de controleur (Frenkie vooral) veel vaker de bal in de eerste fase. En komen de spelmakers van de zijkanten.
Ik denk dat Huntelaar meer complementair is aan de huidige speelwijze.

Maargoed, ik vond de keuze om met Tadic te spelen wel goed. En vond juist het beleid van TH logisch in die wedstrijd. (vaak bij TH niet logisch) Ook de Dolbergwissel en de timing. En Dolberg vond ik afgezien van het missen van vooral die 2de kans ook goed invallen.
2 0
Ajaxadept
Wie had er dan ten koste van Dolberg uit gemoeten? Met Tadic in de spits en Neres aan de zijkant is Ajax in CL wedstrijden juist zover gekomen. Tadic is een meester in het afschermen van de bal bij lange passes en Neres komt dan het beste tot zijn recht in het "pingelen" in de kleine ruimtes. Ten Hag valt weinig te verwijten lijkt mij.
1 0
AjaxPassion
Meerdere opties. Donny plek naar achter op de plek van Schöne, Donny zelf wisselen, Ziyech of Tadic wisselen. Geen van die spelers is heilig i.m.o. want hoewel ze voor veel goals en assist zorgen, krijgen we door hun spel ook veel goals tegen.

Tadic heeft het in de spits inderdaad zeker niet slecht gedaan, maar ik sluit niet uit dat Dolberg het nog beter had gedaan. Juist Dolberg is een meester in balaannames, sterk aan de bal en kopsterk, echt een aanspeelpunt. Helemaal eens met ETM: "Het spel onder Bosz was absoluut anders. Ballen werden veel meer en vroeger de diepte ingespeeld, en Dolberg was veel meer een aanspeelpunt. Daar ligt ook een grote kwaliteit van hem."
0 0
FlyingDutchMan
Hoop Freek volgers hierzo :o
0 0
Thymo10
Hou eens op over zijn oude vorm. Daar zaten ook zat slechte wedstrijden tussen. De laatste tijd haalt hij gewoon een behoorlijk niveau en is hij meer aanwezig dan veel wedstrijden in zijn zogenaamde toptijd.
2 0
Schwalbino
Wie weet. Hij is een talent.
4 0