Roorda: 'Nieuwe competitieplan is onbeschoft'

FinnDekker, 19-02-2019 om 11:30, 7032 views, Leeuwarder Courant |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Geert-Arend Roorda vindt dat de topclubs niet moeten zeuren om een competitie met zestien clubs. Een verkleining van de Eredivisie gaat niet voor een hoger niveau zorgen, een beter aankoopbeleid wel. Dit is wat de oud-voetballer stelt in de Leeuwarder Courant

'Met minder teams in de Eredivisie valt er meer geld te verdelen onder de overblijvende clubs en gaat volgens hem automatisch het niveau omhoog', doelt Roorda op de uitspraken van PSV-directeur Toon Gerbrands. 'Dat daarbij de kloof met de eerste divisie (waar de topclubs de eigen talenten laten rijpen) nog groter wordt, vertelt hij er niet bij.'

'Het doel van de topclubs - de Eredivisie naar een hoger niveau tillen - wordt eerder bereikt door een fatsoenlijker aankoopbeleid van deze clubs. Want is het niet zo Ajax Heerenveens supertalent Dennis Johnsen met veel euro’s naar de toekomst lokte? Zo zijn er legio voorbeelden aan te dragen waarbij de topclubs heel erg aan zichzelf denken. Zij kiezen voor deze aankoopstrategie om te voorkomen dat deze talenten het eerste van hun club halen en zij zelf - de topclubs dus - een hogere transfersom moeten betalen', vervolgt de voormalig sc Heerenveen-speler zijn relaas.

Het gat tussen de top en de rest wordt hierdoor alsmaar groter, denkt Roorda. 'Tegelijkertijd worden de teams waar deze talenten worden weggekaapt kwalitatief minder en daarbij dus ook de competitie in het algemeen. En dat is nu juist het probleem. Dat PSV en Ajax nu de overige clubs willen bewegen om het nieuwe competitieplan te steunen, vind ik eerder onbeschoft dan constructief.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Aeter
Onzin, de onderlaag eredivisie is zo zwak dat ze gelijkwaardig zijn. Twee clubs minder zou de aansluiting niet verslechteren, maar juist de eerste divisie sterker maken door daar juist meer sterke clubs tegen elkaar te laten strijden. Een drogreden van jewelste.
0 0
eros
Mocht ajax kampioen worden, en daar ga ik nog steeds vanuit, kunnen we deze zomer heel de eredivisie opkopen. Ik ga er van uit dat Frenkie, de Ligt, Onana, Ziyech en Neres vertrekken.

Voorbeeld:
Onana: 20 miljoen -------> Zoet 10 miljoen
Frenkie: 86 miljoen -------> Hendrikx 20 miljoen Rosario 10 miljoen
de Ligt: 70 miljoen -------> Dumfries 15 miljoen Angelino 15 miljoen Schwaab transfervrij
Ziyech: 40 miljoen -------> Periero 20 miljoen Guiterrez 20 miljoen
Neres 40 miljoen -------> Lozano 40 miljoen Bergwijn 30 miljoen

256 miljoen -------> 180 miljoen

Ik denk dat dit vrij reële prijzen zijn voor de genoemde spelers.
0 -3
Ajax27
Ja laten we PSV worden, onze voorbeeldclub....
Bergwijn, dat is zo'n beetje de enige PSV'er die ik echt wel graag in ons tenue zou zien. Gewoon een ontzettend groot talent. Maar verder, nee, veel spelers die totaal niet in het Ajax spel passen.
0 0
Mathobo
Wat moeten wij met die schijtbakkenvoetballers? Die kunnen alleen maar laf counteren
1 0
ratje
Hij heeft een punt, maar zijn voorbeeld slaat natuurlijk nergens op.... ze hebben veel geld voor Johnsen betaalt omdat ze anders veel geld voor hem zouden moeten betalen. Ah, oke, helder.
0 0
SilverHaze
Hij heeft gewoon een punt. Net als dat het veel beter is voor talenten om in Nederland te debuteren, is het voor talenten van Heerenveen ook beter om daar eerst 2 jaar in de basis te spelen alvorens de stap te maken. Het probleem is alleen dat Ajax deze spelers dan niet meer kan halen door een Engels bod van + 20 miljoen.

Volgens mij valt er nog enorm veel winst te halen in samenwerkingen tussen clubs in de eredivisie. Topclubs kunnen meer talenten stallen bij overige clubs, maar dan moet er wel een terugkoop garantie zijn. Volgens mij is dit echt een win-win situatie op de lange termijn. Een betere wisselwerking tussen topclubs en subtopclubs kan talent langer behouden in de Eredivisie en lijkt me op de lange termijn toch voor iedereen beter. RKC en Willem 2 zijn maar wat blij dat Frenkie is NL is gebleven, maar dat is dan meer toeval dan beleid.

Scouting en opleiding is in Nederland nogsteeds van enorm hoog niveau.
2 0
Ar
Ben het wel met hem eens.
1 -4
Boer Gijs
Waar werkt die Roorda dat hij dit zegt?
0 0
Redrum
Dat vroeg ik me ook al af. Ik zie nu dat hij in 2016 al gestopt is met prof-voetbal, op zijn 28e al dus. Wat hij nu verder doet geen flauw idee, maar hij heeft blijkbaar wel een mening opeens.
2 0
Lagasj
He Geert, je lijkt wel een vrouw.
Die draaien ook alles om.
2 -2
Boer Gijs
Belediging voor alle vrouwen
0 -3
Lagasj
Nee genderneutraaltje, dit is mannenhumor.
Mag eigenlijk niet van Groen links.
7 -1
Boer Gijs
Groen Links hou toch op.
1 -1
Ajax27
Gejank... denken in problemen, niet in oplossingen. Grotere clubs zullen altijd grote talenten bij kleinere clubs blijven weghalen, dat zal dus hetzelfde blijven. Hoe houden die opleidende kleine clubs daar dan wat aan over? Heel gemakkelijk, zie Frenkie de Jong. Een doorverkoop percentage van 15% is zowel voor RKC als Willem II ontzettend lucratief geweest.

Ja er zal dan naar bijvoorbeeld de ranglijst van een club over de afgelopen x-jaar gekeken moeten worden om te bepalen of er een minimale doorverkoop clausule in moet komen. Een speler die van NEC naar NAC gaat is natuurlijk heel wat anders dan van Fortuna naar Ajax, dus daar moet ook verschil in zitten. En ja er zal ook verschil zitten in of een speler van z'n 7-11e bij een club is geweest, of van z'n 13-17e. Allebei 4 jaar maar met een hele andere impact.

Kwestie van goed uitdenken, 10 jaar uitproberen, iedere 2-3 jaar evalueren, aanscherpen en meetbaar maken of de eredivisie in 10 jaar daadwerkelijk in de lift zit, de clubs meer te besteden hebben en het niveau hoger wordt... of dat het nix uithaalt. Linksom of rechtsom, er zal resultaat zijn vanuit waar je verder kan.
3 0
Bky
Als je de twee minste clubs uit de competitie haalt dan gaat het gemiddelde niveau dus omhoog.

Roorda doet niet aan logica?
1 -3
SilverHaze
Nee dan krijg je allemaal een ietsje groter budget, wat direct verdampt richting de zakenwereld achter transfers. Het probleem van wanbeleid blijft keurig bestaan. Roorda laat zien dat hij wat minder kortzichtig is dan de meesten.

Dus stel de beste spelers van de graafschap en nac spelen bij de overige clubs dan zijn zij inneens beter? Het blijft een teamsport.
0 0
Bramzel
Kunstgras verbieden dat is een eerste stap naar een betere competitie (maar dat is niet wat de KNVB wil want hun zien ook wel dat Ajax een aantrekkingskracht heeft op spelers uit het buitenland. Het kunstgras houdt deze spelers vaak tegen, maar zodra dit weg is zullen er best wel wat aansprekende namen naar Ajax komen (zoals Tadic)).
1 -1
Duif63
Eens met deze man. Als je ziet hoe makkelijk Ajax, Feyenoord en Psv geld uitgeven aan spelers die niet of nauwelijks kunnen voetballen, dan is daar veel meer winst te halen als met minder clubs in de eredivisie. Zowel sportief als financieel.
0 -3
Mokumnorth
dat is nog steeds minder geld dan wat je kwijt bent op het moment dat ze wel 1e elftal spelen. Kijk vergelijking Sulejmani met Johnsen.....
2 -1
Duif63
Maar Sulejmani schoot nog wel eens een bal in het doel, Johnsen schoot ze alleen maar over de zijlijn en de achterlijn.
0 0
31xAjax
Roorda heeft hier natuurlijk groot gelijk want Ajax doet natuurlijk hetzelfde als wat City, Chelsea, Real ca doen met de jeugdtalenten van ons....
2 0
SilverHaze
Uiteindelijk wel. Nu vind ik dat wij nog de het moreel hebben om er topvoetballers van te maken. In Engeland wordt alleen maar gecasht.

Feit blijft wel dat het voor spelers als Johnsen beter is om 2/3 jaar bij Heerenveen te spelen.
0 0
31xAjax
Da's idd een verschil...
0 0
Joseph
Dat die clubs direct de hoofdprijs vragen als Ajax zich meldt, wordt voor het gemak even vergeten in dit verhaal.

Enige manier om de competitie te verbeteren is samen te gaan met België. Al het andere is onzin.
2 -1
EuforischeRealist
Roorda heeft kennelijk niet de moeite genomen om te zien waar een groot deel van de talenten van de grotere clubs uit de eredivisie zijn gebleven? Want als je eigen talenten voor veel geld naar het buitenland worden gelokt kun je toch moeilijk van Ajax verwachten dat ze teams met 11 spelers en een waterzak op pad sturen naar wedstrijden. Dat zal ook aangevuld moeten worden en dan kom je dus automatisch uit bij talenten van andere clubs die graag naar een hoger niveau willen.

Ik hoor RKC en Willem II trouwens niet klagen!
5 -1
chloorbestendig
Dit is toch gewoon een prima artikel voor in de Leeuwarden Courant, zo hoeft ook niemand buiten Leeuwarden die onzin te lezen. Bedankt en tot ziens.
1 -1
Mokumnorth
Mooi gebral ja, wanneer clubs als Heerenveen, AZ etc gewoon 5 miljoen vragen voor een speler en niet 18 miljoen. Dan hoeft Ajax die spelers ook niet eerder op te pikken. Van mij mogen die clubs dat vragen hoor, alleen dan niet zeuren dat Ajax dit eerder gaat proberen (Johnsen) en/of eerder voor talenten uit het buitenland gaat en de NL clubs dus geen geld ontvangen.
2 -1
rogerbandit
Geert-Arend Roorda? Wie mag dat wel zijn?????? Ja zo kun je AS wel vullen hoor........
1 -2
Redrum
Haha weer zo'n kneus die denkt even interessant te komen doen. Volgens mij denkt elke club alleen maar aan zichzelf en volgens mij hebben de verkopende clubs in Nederland altijd een mooie transferom ontvangen voor de spelers die Ajax en psv van ze kochten. Dat geeft dat soort clubs juist meer mogelijkheden zichzelf te verbeteren, maar dat snapt meneer Roorda even niet.
7 -2