Kuijt: 'Je moet iets onverzettelijks hebben'

FinnDekker, 19-02-2019 om 07:30, 4675 views, De Telegraaf |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Dirk Kuijt is van mening dat winnen in Nederland nog te veel een ondergeschoven kind is vergeleken met goed voetballen. De oud-voetballer vindt dat er op het gebied van mentaliteit nog veel winst kan worden behaald. 

'Het komt nu aan op mentaliteit en kwaliteit. En dat kun je vertalen in het benutten van je kansen. Het gaat even niet om goed spelen, het gaat nu om winnen', schrijft de oud-international in zijn column in De Telegraaf. 'In het Nederlandse voetbal blijven we roepen dat kansen voortkomen uit goed voetbal. Dat is ook de filosofie van Ajax. Maar in het Nederlandse voetbal en in de totale opleiding mogen we winnen best wat belangrijker maken.'

'Als je nog meer uit talenten en uit een team wil halen, moet je kritischer op elkaar zijn. Alleen goed voetballen gaat je niet verder brengen.' Kuijt gebruikt Ajax - Real Madrid als voorbeeld. Ajax maakte het spel, maar Real maakte de goals. 'Om in deze fase het verschil te maken, moet je iets onverzettelijks hebben en de pure wil om te winnen tonen. De spelers van Real toonden die.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Wel een goed punt van Kuijt als hij zegt dat we meer mentaliteit moeten tonen. Maar dat wil dan niet zeggen dat je weer slecht hoeft te voetballen. Allebei is natuurlijk zeer belangrijk. Zeker voor een team dat goed is in balbezit, zul je goed moeten blijven voetballen.
0 0
MarLuuk76
Ik denk bij Kuyt altijd maar 1 ding. Ook al zit hij scheldend op de tribune bij een verlies van Feyenoord. Hij daar van binnen nog blijer mee is dan de meest heftige Feyenoord hatende Ajacieden.
Puur en alleen om het feit dat zijn status als kampioen maker bij Feyenoord steeds grotere vormen aanneemt, hoe langer Feyenoord zonder kampioenschap blijft. Goed voor de bv Kuyt. Heel verhaal en nee niet kort.
0 0
Pierre Heno
Bij Kuyt gaat het altijd maar om één ding: Kuyt, Kuyt en nóg eens Kuyt. Begint een beetje voorspelbaar te worden. Ajax maakte de 1-0 en die werd volkomen onterecht afgekeurd. Om dat moment niet eens te benoemen maar wèl groots te spreken over 'de wil' om te winnen bij de spelers van Real Madrid is exemplarisch voor zijn twee dimensionale uitspraken. Maak hem maar coach van Feyenoord, Hebben we de komende jaren niets meer te vrezen in De Kuyt. En waarom niets gezegd over al die ku(ns)tgras clubjes Dick!?
1 0
Schwalbino
Als hij maar niet zo gaat praten als Van Breukelen.
0 0
petwes
Wat een gelul, het doel is om te winnen, maar doe dat maar eens zonder goed voetbal. Als er iets centraal staat in de opleiding voor Ajax is het presteren onder druk, en dus winnen.
0 0
Bonno1978
Kwal van een kerel, maar hij heeft volledig gelijk. We kunnen over hem zeggen wat we willen, maar met zijn mentaliteit heeft hij het toch maar geschopt tot Liverpool. Bijvoorbeeld een Hakim Ziyech, die 1000x meer kan met een bal, zal dat nog moeten bereiken. En om eerlijk te zijn, betwijfel ik of hij Kuyt gaat overtreffen. Twee types zoals Kuyt in je team en je bent kampioen....
0 0
Schip
Cruijff heeft altijd gezegd dat het om twee dingen gaat. 1. Winnen. 2. door attractief spel.

Dat eerste is ondergesneeuwd, mede omdat het echte pleintjesvoetbal - niet dat tikkie takkie touzani gekut, aardige gozer trouwens, maar echt potjes om te winnen - is uitgestorven. Maar ook vanwege een andere mentaliteit, verkeerde trainers in het jeugdvoetbal, verkeerde docenten bij de KNVB etc.

OP zich heeft Kuijt gewoon gelijk. Denk alleen niet dat de pot tegen Real dat aantoont. Integendeel, daar was de instelling voorbeeldig en miste je iets anders dat je vaak nodig hebt om te winnen: geluk. Iemand die wat anders zegt, heeft het EK 88 nooit gezien.

De wedstrijd tegen Feyenoord en Heracles tonen dat eerder aan.
1 0
Babangida83
Zo wat helemaal eens. Maar denk dat je het stukje mentaliteit waar Kuijt op doelt niet helemaal begrijpt nog.

Dan gaat het om de details. Van de Beek die vergeet mee te lopen bij de tweede goal, De Jong die zich weg laat zetten bij diezelfde goal (Dan mag die Spanjaard nooit verder doorlopen). Even dat stukje over-mijn-lijk dat er echt geen muisje door komt. ECHTE mentaliteit van op leven en dood. (Ja, ik heb ze zien vechten, maar het kan echt nog meer en het gaat ook om momenten. Rijkaard en Koeman waren daar meesters in. Ramos ook).

Dat kun je bijvoorbeeld van die Duitsers zeggen, die waren altijd zo bloed fanatiek. Misschien moeilijk voor te stellen. Je ziet t bovendien in Nederland niet vaak. En dat zie je bij Ajax eigenlijk alleen maar De Ligt en Ziyech hebben. Als Ziyech een keer uitgekapt is, dan laat ie niet los tot dat hij de bal weer terug heeft. Ook al moet hij tot de achterlijn mee en er na een half uur per brancard vanaf.
0 0
Leviathan
Er zit wel een kern van waarheid in, maar dat je niet alleen mooi wilt voetballen, maar ook echt voor de winst moet gaan is wel een behoorlijke open deur in trappen
2 0
MPAjax
ga weg met die kuijt, in t jaar dat ze kampioen werden zijn ze geholpen door de knvb, zo goed waren ze niet, getuigen de CL dus dat hij met zulke uitspraken komt snap ik wel

is het proto type van de "domme voetballer" je kan zijn uitspraken niet serieus nemen
1 -2
HansBeus
Wat kan Jaloezie toch veel met een mens doen!.. dat is ook het makkum bij 010 dat ze zo wisselvallig presteren, de focus is hoofdzakelijk op Ajax gericht en daardoor vergeten ze zelf te presteren
1 -1
Beer
Lekker kletsen.
Wat doe je tegen een zuiver afgekeurd doelpunt en een duidelijke overtreding bij het tegendoelpunt.
Nog maar even een paar maken.
3 -1
Freddy Al
Ajax moet eerstens winnen!
Mooi spel is een item als de wedstrijd dat toelaat, als de tegenstander dat niet laat gebeuren, door wat voor reden dan ook, moet het vizier op winnen.
Mooi en aanvallend voetbal is wel een middel om tot winst te komen maar als dat niet lukt dan moet je uit een ander vaatje tappen.

Ik kan me althans niet voorstellen dat een speler of supporter na een zwaarbevochten winstpartij zegt dat hij liever had verloren met mooi spel.
Te vaak wordt gesteld dat deze twee zaken niet samengaan maar dat is gewoon onzin, Ajax heeft in het verleden meermaals bewezen dat goed voetbal tot resultaat leidt en mooi is om te zien.

Het verhaal van Kuijt slaat in die zin nergens op,het is een goedkoop excuus om tot resultaat voetbal te komen met liefst 8 verdedigende spelers (naast de keeper) en te gokken op de momentjes die zich dan kunnen voor doen.
0 0
Juichtoon
Toen Johan ooit gevraagd werd naar de risico's van aanvallend voetbal antwoordde hij dat hij een bloedhekel aan verliezen had. Dus ja dat was niet de bedoeling.
In die zin kan ik Dirk om 2 redenen volgen, laten we niet te blij zijn met een nederlaag tegen Real. We moeten van ze willen winnen. De lat moet dus weer omhoog.
En met wat meer slimheid, gogne of wil om te winnen hadden we vanaf de 80e minuut beter moeten herkennen dat we de 1-1 moesten vasthouden als best mogelijke resultaat.
2 -1
TontoKarnaggel
Ja, als je zelf eigenlijk helemaal niet kan voetballen snap ik dat je de focus op mentaliteit en werklust legt....
Mag hopen dat dit figuur ooit trainer van feyenoord wordt.
1 0
Redrum
Dat gaat zeker gebeuren ja. Ik zou dat leeghoofd nog niet eens de pupillen laten trainen, maar feyenoord wil hem snel als hoofdcoach van het eerste aanstellen. Dat wordt echt niet om aan te gluren.
0 0
Knalpot
Dit leeghoofdje heeft het met een zeer beperkte motoriek en techniek vele malen verder geschopt dan de meeste 'supertalentjes' bijelkaar. Ik denk niet dat jullie begrijpen wat er met mentaliteit bedoeld wordt, mentaliteit is zoveel meer dan alleen maar hard werken, poetsen en de beuk erin gooien. Dit leeghoofdje weet wat dat betreft wel waar het over gaat (dat zit in zn genen opgeslagen kan ik je alvast vertellen) dus een beetje meer begrip en respect is best op zn plaats vanuit uw 'arrogantie'.
1 0
Redrum
Allemaal prima, maar dat maakt hem nog geen goeie trainer. Ik heb respect voor de voetballer Dirk Kuijt omdat hij er het maximale uit heeft gehaald met heel weinig talent. Verder kan ik hem niet echt serieus nemen en dat zou Feyenoord ook zeker niet moeten doen als ze ooit nog vooruit willen.
0 0
TontoKarnaggel
Idd, Dirkie gaat aangesteld worden op basis van zijn "feyenoordhart". Kwaliteit is daar absoluut geen leidraad. Heerlijk.....
0 0
Redrum
Ja die club gaat het nooit leren.
0 0
Ajaxadept
Hij probeert zijn cluppie alvast weer een boost te geven voor de komende wedstrijden tegen de kerstlampjes uit Eindhoven in Eindhoven en tegen Ajax in de kuip. Hangen er straks weer van die schuimbekkende "supporters" over de reling in de Kuip de meest vreemde teksten te brallen.
1 0
BokkieBokstra
Ha ha, wat laat GristenDirk zich kennen.
0 0
Indojood
We hebben niet op mentaliteit verloren van Real. Daar was niks mis mee dus slecht voorbeeld van deze kakkerlak. Laat hem lekker met zijn eigen kutclub bezighouden. Daar is de wil om te winnen alleen maar aanwezig als ze tegen ons moeten, voor de rest is daar geen enkele ambitie om te komen tot goed voetbal en presteren.
1 0
Knalpot
En waar is de absolute wil van ons om te winnen (of niet te verliezen) van Real dan? Dat is ook mentaliteit. Zoals blind inging richting vunicius dat is standaard Ajax-mentaliteit, dat zie je Ramos niet gebeuren...bij hem is het het liefst de bal maar anders maar de man.
0 0
geDaante
Dan heb je het over een individuele actie, van een individuele speler. Van Blind moge bekend zijn dat het een watje is, met alle respect. Had je ook niet moeten kopen voor een recordtransfersom.

Daarbij is hij niet goed genoeg, zeker niet als CV, dus ook weer kwaliteit.
0 0
kaashaas
Respect voor Dirk, maar laat hij nou maar met f bezig zijn.
0 0
Redrum
Zo'n Kuijt moet dan de nieuwe trainer van Feyenoord gaan worden. Dat wordt gewoon weer hersenloos vechtvoetbal met lange peren naar voren op blind geluk. Die club gaat echt geen steek verder komen en ik denk eerder dat het daar met de jaren alleen maar erger gaat worden. De periode Gio zal later te boek staan als een gouden periode voor die club.
0 0
Klasseman
Die Kuyt wil kritiek geven op de enige voetballende club van Nederland. Nu met Ten Hag staan ze helemaal mijlen ver boven de rest uit. Kan je niet omheen hoe langer ik er over nadenk wordt Real uit een eitje, alleen onderschatting door Ajax kan ze uit de volgende ronde houden.
0 0
geDaante
Oh mijn god, de domheid.

Ajax had gewoon moeten winnen door de gecreëerde kansen, door goed voetbal. Dat ze niet gemaakt worden is puur een kwestie van gebrek aan pure kwaliteit voorin.

Zonder het spel te maken, te drukken en dergelijke, had je de druk van Real op jezelf afgeroepen, werd het fysieker spel, wat je natuurlijk meteen aflegt tegen Real.

Kuijt kunnen we dus ook alweer afschrijven wat betreft goed inbreng voor het nederlandse voetbal.

Het zijn ook altijd de voetballers die zelf niet zo heel goed kunnen/konden voetballen, en het van mentaliteit moeten/moesten hebben, die over 'winnen' en mentaliteit beginnen. Heel voorspelbaar, en een slechte zaak als dit soort mensen invloed krijgen binnen het nederlandse voetbal.
1 0
Knalpot
Makkelijk weer om alles op kwaliteit te gooien Daantje. Het koste wat kost een doelpunt proberen te voorkomen door je met zn allen voor te gooien. Kwaliteit om gewoon een kwestie van mentalieit? Let eens op de verschillen tussen de echte topploegen en ajax hierin en je kent je antwoord.
0 -1
geDaante
Veel meer kansen creëren tegen Madrid, met op papier vele malen mindere spelers, kan alleen als je beleving, vertrouwen en strijd in het spel legt, én daarbij goed voetbalt. Want je moet je maximale tempo als mindere team halen, en het gebrek aan kwaliteit goedmaken.

Met de mentaliteit was dan ook helemaal niks mis, ze gaven alles en gaven niet op.

Daarbij nogmaals, ze creëerden meer kansen door goed voetbal, misten de kwaliteit om het af te ronden. De tegengoals kwamen door een individuele fout en dus gebrek aan kwaliteit of een mispeertje, en door een belachelijk risisovolle actie van Ziyech op de middenlijn, wat een goal voor Madrid werd.
0 0
Murtagh
waarom staat deze lulhannes op een ajaxsite?
2 0
ETM
Tsja maar dat kun je over veel meer figuren zeggen.
Het is een bekende voetballer met een mening over Ajax. En het erge is dat zo'n figuur in de toekomst nog wel eens een functie zou kunnen krijgen binnen een tak van het vaderlandse voetbal. Dan hoop je nog dat hij wat zinnigs te zeggen heeft, maar nee.
0 0
Murtagh
Kuijt heeft nooit wat zinnigs te zeggen alleen maar dooddoeners en open duren. De dorpspastoor
2 0
Oudegarde 126
Inderdaad... sociaal wenselijke pislul is het. Van Persie daarentegen oprecht afgelopen jaar in zn intervieuws. Kuyt is achter de ellebogen!
0 0
ETM
Wat een gelul ook om er juist Ajax Madrid bij te halen. Madrid wilde helemaal niet grager winnen dan Ajax. Kansen afmaken is kwaliteit. Maar om ze af te maken moet je ze creeeren. En dat deed Ajax met goed voetbal en alvolgens de Ajax- filosofie. Als Ajax Madrid ergens iets aantoonde was het wel dat de Ajax filosofie nogsteeds helemaal juist is.
3 0
noppenkoning
Ajax - Real Madrid is een slecht voorbeeld, kan hij beter Groningen- Feyenoord aanhalen
4 0
AFCA0492
nee want daar speelde ajax geen goed voetbal...
0 0
Boer Gijs
Of Feyenoord-Ajax :(
1 0
Boer Gijs
Het klopt zoals hij het zegt: we mogen winnen best wat belangrijker maken. Het belangrijkste is plezier. Maar als je nooit wint dan ebt plezier ook weg. Zowel voor spelers als supporters. Belangrijke kwaliteit om in een wedstrijd te kunnen schakelen naar 'het gaat nu even om winnen'.
0 0
geDaante
Wat een vaag gepraat, sorry. 'Het gaat nu even om winnen'. Dat gaat het altijd.

En dat had Ajax ook gedaan als ze de kansen wat meer benut hadden, en dus wat meer kwaliteit voorin hadden. Met de mentaliteit was helemaal niks mis, gingen gewoon tekeer.
0 0
Boer Gijs
Ja, Dirk noemt helaas de verleerde wedstrijd als voorbeeld. Ik denk eerder aan een wedstrijd als uit bij Heracles. Als het helemaal niet gaat zoals je wilt voetballend. Of zoals thuis tegen Heerenveen, als de wedstrijd verkeerd lijkt te kantelen. Het is een kwaliteit om te zorgen dat je zo'n wedstrijd binnen sleept, als goed voetballen niet lukt.
0 0
Redrum
Volgens mij is Ajax de enige club die goed voetbal hoog op de agenda heeft staan. De rest van Nederland interesseert het al heel lang niet meer hoe ze spelen, als ze maar punten pakken. Ballen op goed geluk naar voren peren vanaf eigen helft en dan een keer de mazzel hebben dat hij goed doorstuit werkt misschien voor sommige ploegen, maar niet voor Ajax.
1 0
mcjc
Als Ajax die kansen had afgemaakt hadden ze die wedstrijd gewonnen. Voor hetzelfde geld had Benzema die kans ook gemist. Bij voetbal weet je het nooit. Het zat Madrid gewoon heel erg mee.
6 0
AFCA.
Maar je kan maar beter goed voetballen. Lijkt mij makkelijker om te winnen als je goed speelt dan wanneer je slecht speelt....
1 0
mgtow
Vertel dat maar aan Robin van Persie.
1 0
Willem410
De dominee doet ook een duit in het zakje.
0 -1
Odin
Benieuwd of ‘ie die pure wil om te winnen vorig seizoen wel zag bij die 5 Champions League-nederlagen van Feyenoord...
1 0
Juichtoon
Johan vond dat in de opleiding er ruimte moest zijn voor winnen. Elftallen moeten bv in de topwedstrijden tegen Fnoord en PSV of YL vooral winnen.
Dus wat Dirk zegt klopt.
Ajax geeft zowel tegen Bayern als tegen Madrid een betere uitslag in de slotfase weg. Hier mogen we ook best kritisch op.zijn al was het maar omdat het anders nooit verbetert.
2 0
fanforeffer
wat moet dk op dit forum= weg ermee.
1 0
Labrador
Wij van Dirk Kuijt adviseren Dirk Kuijt.
0 0
SPLNDD
Oké meneer de pastoor. Doen we niks mee
1 -1