'Stellen dat het zó goed nu ook weer niet was'

ArthurV, 16-02-2019 om 11:50, 11690 views, Trouw |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Waar er na het duel tussen Ajax en Real Madrid vanuit vele hoeken een hoop lof was voor het spel van de Amsterdammers, is Henk Hoijtink minder onder de indruk. Dat laat de journalist van Trouw blijken in zijn column. 

'Er is de laatste tijd veel meegedacht met de Ajacieden', schrijft Hoijtink. 'Ze verbrokkelden, speelden niet meer als team, ook in zo’n weinig aansprekend wedstrijdje tegen Heracles, omdat ze iets anders aan hun hoofd hadden, hun transfer of die van een ander. Zo werkt dat nu eenmaal in de kleedkamer, werd hier dra geanalyseerd.'

Hoijtink geef aan hierom te hebben moeten 'gniffelen'. 'We hebben hier al jaren geen topvoetbal van nabij meer meegemaakt, maar hoe het in de kleedkamer werkt als geld er rondwaart, dat weten we – denken we te weten. Spelers hoefden de fout niet bij zichzelf te zoeken: ze hoorden toch overal om hen heen dat het zo werkt, dat voetballers dan soms iets anders aan hun hoofd kunnen hebben?'

'O ja?', vervolgt de kritische Hoijtink. 'Ze hebben nog niets gewonnen, nog steeds niet. Er is één transfer afgesloten, voor de rest moeten we het allemaal nog zien. Ook op een andere manier werd met ze meegedacht. Hebben ze een trainer die hen kan raken? Nee, zou je meer dan eens kunnen afleiden uit een gebrek aan samenhang in het spel, tussen spelers. Niet dat Erik ten Hag veel onzinnigs zal zeggen, maar pakkend is zijn dictie niet.'

Real Madrid 

'Laten we voor het bestwil van de Ajacieden, voor een reëler zelfbeeld, stellen dat het woensdag zó goed nu ook weer niet was – dat er nog steeds soms te grote gaten op het middenveld vielen, dat een hoger internationaal niveau grotere slagvaardigheid voor het doel vereist. Laten we niet meer naar ze luisteren. Ze zeggen dat het verschil tussen Nederlands en Europees peil soms pijnlijk is, beschamend, ze boden excuus aan – alles hol door de herhaling', besluit Hoijtink.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Barra
Af en toe zit Henk Hoijtink weleens bij de tafel van Kees en het grappige is dat hij altijd met hele boute uitspraken komt, maar niemand hem serieus neemt. Niet alleen wbt Ajax, maar de man heeft echt nul voetbalverstand.
1 0
godofajax1900
Als ajax 5-0 had gewonnen ja dan had dit er niet gestaan maar stel dT de instelling van real zo was dat ze niet kwamen om tevoetballen en denken we pakken ajax thuis wel en het loopt verkeert af en ajax wint met 3-0 dan ben je dom bezig toch dus mijn conclusie is dat real gewoon veel moeite had met 't spel van ajax
0 0
mercurius3
Het spel was goed maar Real kwam niet om te voetballen. Leek alsof ze er weinig zin in hadden, want als zij even gas geven dan wordt het een ander verhaal. Verder een onsamenhangend verhaal van deze journalist. Wil blijkbaar een punt maken maar heeft te weinig scherpte in z'n pen om een coherent verhaal met punchline neer te zetten.
0 0
Ar
Ik vind ook dat we niet moeten overdrijven. Het was goed woensdag. Maar...
Bij tijd en wijle had ik het idee dat Real Ajax liet begaan en uiteindelijk voetballen ze zich er in enkele momenten heel makkelijk door. Als een gesmeerd boterhammetje.
1 -1
Middenweg401
Ze lieten al die kansen bewust ontstaan?
0 0
trooop
Als je weet dat je beter bent en je status is hoger, dan is het min of meer de bedoeling om te laten zien dat je het ook wel op een tandje minder af kan. Dat is de mores in topsport. Niemand met superieure kwaliteiten gaat 'sweatmode' tegen mindere goden. Doen wij ook niet tegen heracles of cambuur. Al die keren dat iedereen zich na een zeperd weer hardop afvraagt hoe dat nou in godsnaam kan gebeuren - nou, daardoor dus. Zo verliest real ook van eibar of leganes.

Dat betekent niet dat real het niet lastig had met ons. Zo'n vervelende pot gaan ze dit jaar waarschijnlijk niet meer spelen. Maar juist dan is het van belang de pose op te houden. Net te doen alsof je alles onder controle hebt. Je bent wel real madrid. Kroos had ondanks onze felle druk gewoon een pass-accuracy van zo'n 98%. Ramos pakt nog effe bewust geel. Na de wedstrijd zijn ze allemaal even hoffelijk en complimenteus over Ajax. Precies zoals dat altijd gaat.

Hoewel real geluk heeft gehad, deden ze het dus wel degelijk op 80%. Je moet alleen wel bereid zijn het te zien voor je het doorhebt.
1 -1
Middenweg401
Volgens mij ben ik meestal behoorlijk kritisch, en ik vond het spel tegen Real juist wél geweldig. Zowel qua intensiteit / opjagen, als de vervolgens benodigde (!) handelingssnelheid in het combineren. Dat niveau was echt klasse! Iets dat Hoitinkje niet heeft gezien? Het getoonde zelfvertrouwen (dat het team duidelijk veel meer had dan de buitenwereld vooraf) was ook erg sterk.
Het enige punt is efficiëntie en geluk. Er gebeurde wat dat betreft precies waar je bang voor bent tegen een grootmacht; uiteindelijk trek je toch aan het kortste eind.

Uiteraard staat Ajax altijd 10-0 achter als het aankomt op groeikansen en ervaring. Kan gewoon niet vanwege de idiote budget verschillen. Het moet allemaal in 2 jaar gebeuren, met nog niet gearriveerde spelers, en daarna keer op keer opnieuw beginnen.
Ik blijf zeggen: het internationale clubvoetbal is door en door verrot, maar de Uefa wil het blijkbaar beperken tot pakweg 8 kansrijke clubs uit 4 landen, zonder nog enige identiteit.

Woensdag was zo jammer. Dit was de uitgelezen kans om real met 3-1 of 4-1 te verslaan.
Dan heb je het er jaren later nog over, en zijn je kansen om verder te komen natuurlijk veel groter dan nu.
4 0
trooop
Deze site heeft echt een dieptepunt bereikt. Zoveel om hun moeder roepende huilebalken na ieder kritisch woordje over Ajax waren er nog nooit. Letterlijk iedereen die niet meegaat in de hier heersende stemming is tegenwoordig op z'n minst anti-Ajax of een kakkerlak. Als dit een afspiegeling is van de gemiddelde Ajaxsupporter van tegenwoordig, dan zijn we als club gedoemd. Je kunt niet opnieuw groot en machtig worden als je achterban uit een stelletje slapjanussen bestaat.
4 -6
Schip
Klopt, hier zijn ze lekker van het minnen als je kritisch bent. En alles wat kritisch is van buitenaf, journalisten, analytici, oud spelers als Van Hanegem, worden standaard voor rotte vis en Ajax haters uitgemaakt als er niet direct iets positiefs uitkomt.
0 -1
Raoul14
Er is verschil tussen een kritisch woordje en de woorden van iemand die zelfs Cruijff zwart wist te maken. Heb je deze man ooit op iets positiefs kunnen betrappen? Maar goed als jij dit als dieptepunt ziet is dat uiteraard jouw goed recht.
1 -2
trooop
Ik heb het niet over deze zuurpruim, maar over iedereen die het ook maar waagt iets over Ajax te zeggen wat hier niet goed valt.
Hoijtink heeft trouwens ondanks z'n toon nog best regelmatig een aardig punt. Nu bijvoorbeeld.
1 -2
Raoul14
Ik heb het gouden Ajax nog live zien spelen, dus ben af en toe best wel kritisch. Maar als het goed is mag dat ook wel gezegd worden. Bij deze man lijkt het wel of het glas altijd half leeg is.
0 0
Ajaxadept
Wat moet de hier heersende stemming dan zijn volgens jou? Negativisme omdat Ajax in de Nederlandse competitie het na de winter niet liet zien? Of, zoals diverse "analisten" liepen te blerren, Ajax geen team meer was. Als iets slecht was mag je het zo benoemen, als iets echt goed was moet je dat ook kunnen doen zonder allerlei lamme excuses te verzinnen over waarom Ajax zo goed was. Zinsnedes zoals Real M. speelde op 70% van zijn kunne, kul natuurlijk. Ajax speelde afgelopen woensdag een topwedstrijd, maar het is blijkbaar voor een leger azijnpissers alleen maar interessant om juist de negatieve punten eruit te liggen en de positieve weg te wuiven. Groot en machtig wordt je overigens niet door je achterban, maar door een team (echte voetballers) samen te stellen die op elkaar ingespeeld zijn en voor elkaar willen knokken. Volgens mij was dat woensdag weer aan de orde! Hopelijk krijgt dat morgen tegen NAC een vervolg....!
2 0
Ajaxvooraltijd
Wat een lelijk en standaard geschreven artikel als een journalist interessant wil doen met z'n taalgebruik om vervolgens niets te zeggen en open deuren in te trappen.
3 -1
AFCAsphere
Na de Europa League finale werd er in Nederland door de media geroepen dat deze Europese campagne (2016/17) van Ajax een incident zou zijn. Uiteindelijk worden we op een haar na geen groepswinnaar, in een poule met Benfica en Bayern Munchen. Vervolgens hebben we Real Madrid, titelverdediger, in de eerste helft geen ruimte gegeven om op adem te komen. We verdedigden fel vooruit en hebben grote kansen gecreeërd tegen een team dat er normaal gesproken bekend om staat om weinig weg te geven.

Uiteindelijk kun je stellen dat als je iets effectiever was geweest, een normaal arbitraal vijftal had gehad en een beetje geluk zou hebben, dat je dan ook met 3-1 of 4-2 van het veld had kunnen stappen. En wie van de zelfbenoemde Nederlandse kenners had een jaar geleden durven zeggen dat Ajax zich met de Europese top zou kunnen meten? Die zou dan keihard uitgelachen zijn.

Natuurlijk gaat het in de Eredivisie minder goed, maar ik ben blij en trots dat Ajax zich zo goed op de kaart heeft weten te zetten in Europa. Dit is ook een teken voor spelers, in Nederland en het buitenland, jong en oud, dat je bij Ajax de kans krijgt -ongeacht wat je leeftijd is- om tegen topclubs zoals Bayern, Real en Benfica aan te treden en dan ook een kans krijgt om aanvallend voetbal te spelen en daarmee van hen kunt winnen.
7 0
Koningtoto
Ik blijf het bijzonder vinden. Zelfs van de meest bloedzuigende kakkerlakken kreeg Ajax complimenten en zeiden ze dat ze het doodzonde en vooral onterecht vonden. dat zegt gewoon alles, gezien het feit dat ze ooit in een fontein sprongen toen we een EL finale verloren. Maar meneer Hoijtink wil perse tegen de wind in pissen. Wat een loser.
5 -1
bollejan1
De man bij wie het glas altijd leeg is.
4 0
Raoul14
Ach onze Ajax en Cruijff hater mag weer wat brabbelen in zijn Rotterdamse krantje. Waarschijnlijk staat hij nog op de Coolsingel na de wedstrijd tegen Ajax.
0 0
Bjorn
Henk Hoijtink is Ajax al een jaar of drie enkel aan het bashen. Het is niet de moeite waard dit te lezen.
2 0
Radie125
gelukkig heeft hij meer verstand van korfbal
1 0
Ajaxtao
Ja en Allesandro Costacurta ,1 van de beste verdedigers van zijn generatie ,heeft misschien nooit eerder iemand zo goed verdedigend zien spelen als Ramos afgelopen woensdag.
Zure nederlandse journalisten altijd!
6 0
Redrum
Ik ben na de eerste drie zinnen gestopt met lezen. Wat een ongekende teringkneus is die Hoijtink toch.
3 0
mgtow
Kut journalist van een ongelofelijke kut krant.
1 0
Redrum
Absoluut ja. Het is echt schrijnend hoe zuur deze vent is.
0 0
Dit is mijn club
De man zit vol met negatieve vooroordelen tov Ajax en kan een compliment (waar dit zeker op zijn plaats is) niet eens over zijn lippen krijgen. Bij natafelen op Fox ergerde hij zich eens over het feit dat het te vaak over Ajax ging. Dat zegt in feite alles over hoe hij kijkt naar onze club. Er lopen in de Nederlandse sportjournalistiek een aantal azijnzeikers (Hoijtink en Driessen) rond die alle neutraliteit missen en het liefste alles rond Ajax negatief belichten.
4 0
Cruyffie
Inderdaad, om te huilen de Nederlandse sportjournalistiek. Er zijn uitzonderingen (Pieter Zwart, Michiel de Hoog, AS doet ook zijn best), maar over het algemeen zijn het journalisten die zich laten leiden door (subjectieve) emoties en beleving ipv objectieve analyse en verslaglegging. En dan hebben we het nog niet eens over het ‘niveau’ van de analyses, het is vaak een beetje alsof je een leek over het strafrecht hoort praten. Holle termen als ‘mannelijker’, ‘harder’ en ‘fysieker’ gaan voor ‘halfspaces’ en ‘gegenpressing’, waardoor alle nuances in de extreem complexe sport die voetbal is verloren gaan.
3 0
mgtow
Jammer alleen is wel dat Michiel de Hoog werkt voor een zootje verwijfde idealisten.
0 -2
AFCAsphere
En jammer dat jij de term 'verwijfd' moet gebruiken om iemand te kleineren. Al verbaast het me niet, gezien je username.
1 0
Ajaxadept
De sportjournalistiek in Nederland heeft (helaas) te maken met mannetjes die niet in staat zijn objectief sport te becommentariëren! Natuurlijk is het niveau van voetbal in Nederland onvergelijkbaar met Engeland, Spanje en soms Duitsland. Dat heeft alles met geld te maken. Het zou Hoijtink sieren om eens zonder zure opmerkingen en commentaar de voetbalsport in Nederland in dat perspectief te beoordelen, in plaats van alles negatief te beoordelen. Ajax speelde woensdag een prima wedstrijd, maar als je zoals RM over zo'n brede, getalenteerde, bank beschikt kan het zijn dat je uiteindelijk alsnog aan het kortste eind trekt.
2 0
Aspers73
Eigenlijk denk ik dat Ajax en PSV veel beter zijn dan we denken en dat deze 2e ronde elk jaar minimaal haalbaar moet zijn. Eigenlijk is het enige wat ontbreekt is afmaken van alle kansen. Op veldspel gebied blazen we vrijwel iedereen, vooral thuis, weg.
2 -2
Dit is mijn club
Dat afmaken van kansen is een kwaliteit en deze kwaliteit is exact wat we net tekort komen op het hoogste niveau.
3 -1
ARUCAMBA
ik begrijp zijn gebral niet, vooral de laatste alinea, maar dat zal wel aan mij liggen
5 0
3*stars*3
Hoijtink en v.Driessen, zouden zo halfbroers kunnen zijn.
Wat zit Ajax haat toch diep bij die 2.
Valentijn riep ook dat Real op 60% speelde.
Begint steeds gekker te worden...
8 -2
Schip
Sorry, maar dit is net zo kinderlijk.

Hoijtink heeft niets tegen Ajax en het is echt calimero gedrag om elke journalist die kritisch is neer te zetten als een Ajax hater. Hij heeft gewoon weinig te melden en vlucht dan in dit soort inhoudsloze stukjes. Kun je ook gewoon negeren. Al heeft hij wel een punt dat de mate waarin de ploeg heeft verzaakt, niet in verhouding staat tot sterk veldspel tegen Real, waarbij je het aan jezelf te danken hebt dat je niet wint. Scoren is een kwaliteit.

Driessen roept net zo zeer maar wat, maar is echt een gefrustreerde vogel. Maar als hij een jeugdproject van de KNVB afbrandt, is hij geen KNVB hater hoor. Gewoon een hele slechte journalist.
1 -9
3*stars*3
Onzin.
Zo'n Boskamp heeft bijv helemaal niets met Ajax maar kan positief zijn over Ajax en als hij kritisch is op Ajax, hoor je mensen niet roepen dat Boskamp een hater is.

Ik heb die Hoijtink vaak gezien bij tafel van Kees en dat is gewoon een Ajax hater en ook Cruijff snapte volgens hem niet veel van.
Die riep zelfs een keer met rode kop, dat hij klaar is met telkens over Ajax praten daar.
Over Valentijn hoeven we het niet te hebben.

Trouwens, dat woordje Calimero wordt te pas en onpas hier gebruikt.
Slaat helemaal nergens op om het nu te gebruiken want niet elk journalist is een Ajax hater maar deze 2 wel.
0 -2
Schip
Huilverhaal. Hoijtink wordt door niemand serieus genomen en zit er enkel als vertegenwoordiger voor een op zich prima krant.

Je doet echt niemand goed door de term Ajax hater zo te gebruiken.
0 -1
Aspers73
Het was nog altijd beter dan slechte stukjes die ene Hoijtink schrijft. Ik heb genoten.
3 0