'Met Tadic als '9' speelde Ajax beste wedstrijden'

BartVeenstra, 15-02-2019 om 07:30, 4648 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Als het aan Ajax-watcher Daniël Dwarswaard van het Algemeen Dagblad ligt, speelt Ajax ook aankomende zondag met Dusan Tadic in de spits. De Amsterdammers lieten in de afgelopen weken met Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg in de spits veel punten liggen en bovendien was het voetbal van het hele elftal onder de maat. Tegen Real Madrid werd er weliswaar ook verloren, maar met Dusan Tadic in de spits was het spel van Ajax een stuk beter.

'Cruciale vraag: hoe blijft de adrenaline van een prachtige Champions League-avond in de ploeg? Door Dusan Tadic in de spits te houden bijvoorbeeld', schrijft Ajax-watcher Daniël Dwarswaard in het Algemeen Dagblad. 'De Serviër was een krachtige schakel in het geheel. Zag hoe hij continu de ballen vasthield en Ajax op die manier in de wedstrijd hielp. En zag hem óók zwerven over het veld en zo de tegenstander ontregelen. Met de onvermoeibare Van de Beek die continu in de geboden ruimtes opdook.'

In een periode waarin Ajax vastigheid en continuïteit zoekt, zou Ten Hag er goed aan doen om die variant ook in de Eredivisie te hanteren, zo vindt Dwarswaard. 'Met Tadic als nummer 9 speelde Ajax de beste wedstrijden. Bovendien krijgt David Neres dan wat hij verdient. Ook de Braziliaan liet zich tegen Real weer gelden. Het zou Kasper Dolberg zijn plek kosten, maar de Deen dwingt een gegarandeerde basisplaats ook niet af.'

Ook in de Nabeschouwing op Ajax Showtime werd al geopperd om Dusan Tadic te laten staan als nummer negen bij Ajax. De NB gemist of nog eens lezen? Dat kan hier!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaciedvooraltijd1434
Dit is gewoon onze beste opstelling. Gewoon zo houden zou ik zeggen.
0 0
trodat4030
Ik vind t wat simpel. Tadic speelt voornamelijk in de CL als spits en in die potten is er vanzelf veel meer motivatie in de ploeg. Nmm is dát de crux, niet of Tadic of Dolberg in de spits speelt. Tegen Heracles was Tadic ook verschrikkelijk slecht, daar heb je dan ook weinig aan als spits. We verloren die pot achterin en op t middenveld, niet eens zozeer voorin.

In de Kuip was Dolberg gewoon goed, vooral in de 1e helft. Ook die pot werd achterin en (vooral) op het middenveld verloren, niet voorin dus had Tadic in de spits ook het verschil niet gemaakt imo.
0 -1
Woodenshoe
Ik vind wel dat hij gelijk heeft. Vind Tadic meestal tegenvallen als linksbuiten.. Neres brengt daar zoveel meer. En Dolberg brengt helaas gewoon te weinig. Dus ik zeg ook, lekker laten staan zo!
0 -1
trodat4030
Maar in de competitie speelt Tadic nooit in de spits, dus dan kan ie ook niet tegenvallen als spits... Hij valt ook alléén maar in de eredivisie tegen, dús dan is dat idd als linksbuiten.
0 0
Ajax_026
Tadic op 10 Dolberg daarvoor Neres Ziyech flanken van de beek en De jong blok op het middenveld.
Acterin is wel duidelijk Nico blind De Ligt Maz.

Tegen NAC zou ik Schuurs Cerny wat minuten gunnen mits je voor staat.
0 -1
Dexy
Weet je waar ik aan zit te denken? Aan zo'n voorhoede à la Liverpool, met een valse nummer 9 en twee buitenspelers die continu diagonale rushes maken en geen kansloze hoge voorzetten doen. Je ziet Mané en Salah nooit een bal blind voor de pot slingeren, alles gaat altijd gewoon netjes over de grond bij de aanvallers van Liverpool. Dat zou een voorbeeld moeten zijn voor Ajax.

In dat geval zou je Dolberg als verkapte linksbuiten kunnen neerzetten, die continu diepgaat en diagonale rushes naar voren maakt (precies zoals Mané die rol bij Liverpool vervult). Tadic dan als valse spits (in de Firmino-rol) en Neres op rechts.

Ik weet zeker dat je dan een stuk minder kansloze voorzetten zal zien, iets wat je nu wel steeds maar weer terugziet bij Ajax met Tadic en Ziyech op de vleugels en Donny en Dolberg die nooit aanspeelbaar zijn.

Dus:

Dolberg-Tadic-Neres
1 -1
PeterVKV
Dolberg en Neres als diepstaande of diepgaande vleugelspitsen met Tadic hangend in de spits en Ziyech op het middenveld samen met Frenkie en Donny. Vergeet niet dat Dolberg is opgeleid als vleugelspits. Hij heeft het een korte periode goed gedaan als spits, maar nu al heel lang niet meer. Ik denk dat hij in een meer vrije rol vanaf de buitenkant er doorheen kan komen. Bovenstaande werkt vooral als er wat ruimte komt zoals tegen Real uit.
0 -1
Barra
Zie dat echt niet zitten, zowel Dolberg vanaf links als Ziyech op het middenveld. Zoveel balverlies als Ziyech afgelopen woensdag had is echt dodelijk op het middenveld en Dolberg heeft toch weinig meer wat een flankspeler hoort te hebben.
1 0
trodat4030
Men kijkt alleen maar naar t balverlies en vergeet dat Ziyech ook goed ballen kan veroveren. Onder Bosz was hij zelfs een tijd de speler met de meeste balveroveringen van de hele eredivisie. Ik zie t wel zitten. Het meeste balverlies heeft Ziyech als hij vooruit speelt, dus dan staat hij zelf onder de bal als die weer veroverd moet worden en daarnaast heeft hij wel de snelheid (itt Donny) om als 10 sneller om te schakelen. En Ziyech speelt als 10 sws minder diep dan Donny. Dat, icm de hogere snelheid van Ziyech, maakt hem ook verdedigend een geschiktere 10 dan Donny, die in de omschakeling vaak (letterlijk) achter de feiten aanloopt. Donny kan dan weer meer in z’n kracht komen te spelen als half en Neres kan weer knallen op rechts. Nogmaals, ik zie dat wel zitten. Miss niet in Madrid, maar in de eredivisie zeker wel.. Maar ben bang dat TH dat niet aandurft.

Overigens speel ik nóg liever met een 6 ipv een 10, maar das onder TH een utopie vrees ik.
0 0
PeterVKV
Nee, maar echte flankspelers bestaan bijna niet meer. Het zijn allemaal vrije aanvallers die overal de ruimte zoeken. Zoals Liverpool speelt met Salah, Mane en Firminho kan Ajax spelen met Tadic, Neres en Dolberg.
1 0
rammbo
Kan je nagaan wat Suarez op die plek zou doen....
0 0
Geeser
Zeker in de eredivisie zou je nmm met tadic, neres, vd beek en dolberg kunnen spelen. Zou ten koste gaan van schone, met de jong als 6 en blind die in balbezit af en toe doorschuift naar het middenveld, ziyech als één van de twee aanvallende middenvelders, tadic op links en neres op rechts (of andersom), posities hoeven niet vast te staan. Dan zou je vervolgens in Europa voor meer zekerheid kunnen kiezen, maar dat is ook niet altijd nodig denk ik.
0 0
geDaante
Met Tadic werkt ook beter, omdat je op linksbuiten niet een voorgever hebt (Tadic), maar iemand met een actie die ook naar binnen wil komen (Neres), en er zo meer over de grond gaat, en minder opportunistisch en kansloos hoog.

Met Ziyech en Tadic op de flanken heb je twee 10-en, die steeds maar voorzetten geven, op de lopende 10 Van de Beek, onder meer. Dolberg is geen pure afmaker die veel heeft aan voorzetten, dan moet je Huntelaar erin zetten. Liever nog, kappen met dat vele gevoorzet, leidt 9 van de 10 keer tot onnodig balverlies.

Ik zie toch het liefst Dolberg in de spits, mooie, goede voetballer, compleet ook. En dan Neres voor Ziyech op rechts, of Tadic als 10. Dan krijgt Dolberg ook meer aanvoer over de grond, waar ie wat mee kan.
2 0
Tscheu
Ik denk dat er te makkelijk aan Neres voorbij wordt gegaan. Met hem speelde Ajax de beste wedstrijden.
0 0
Suarez16_
Tuurlijk hebben ze gelijk, maar de wedstrijden met Tadic waren allen CL wedstrijden waar iedereen 120% gaf. Dit weekend zal het weer op 75% gaan vrees ik.
0 0
Aspers73
Het grote nadeel van Tadic in de spits is het scorend vermogen. Ajax heeft een team dat werkelijk iedere ploeg scheel kan tikken, van Real tot Bayern tot Juve. Het enige verschil met 1995 is in mijn ogen is dat toen de kansen werden benut. De kans die Zyiech in eerste helft kreeg MOET er gewoon in. Dat is de laatste stap die Ajax moet zetten, voorin moet een killer lopen. Dan komen we ook deze rondes door, het verschil tussen Ajax en de top is helemaal niet zo groot.
1 0
Civilengineer
Ik vond ze het beste spelen zonder schone op het middenveld.
0 -2
Barra
Ik dacht dat Schone ook een zwakke schakel zou zijn, maar hij speelde fantastisch
0 0
ETM
Je bedoeld in 15/16?
0 0
Aspers73
Schone was een van de beste tegen Real Madrid.
1 0