'Pijnlijk dat De Ligt constant excuses moet bedenken'

Nadat eerder Telegraaf-journalist Valentijn Driessen al zijn vraagtekens uitte over het aanvoerderschap van Matthijs de Ligt bij Ajax zijn nu ook commentatoren Jeroen Elshoff, Arno Vermeulen en Jeroen Gruter van de NOS aan het twijfelen geslagen. Toch ziet men ook niet per se een beter alternatief in Amsterdam rondlopen.

'Het is pijnlijk om te zien dat De Ligt met zijn negentien jaar voortdurend excuses moet bedenken waarom het niet goed gaat met Ajax', stelt Vermeulen. 'Het klopt niet. Als je Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Lasse Schöne en Daley Blind in je selectie hebt, dan is het toch eigenlijk niet normaal dat een jochie van negentien de aanvoerder moet zijn.'

Elshoff vindt het ook opvallend dat De Ligt aanvoerder is. 'Het zegt heel veel dat niet Blind, maar een jongen van negentien de aanvoerdersband krijgt. Dat hebben ze intern al gezien', aldus de commentator, waarna Grueter inziet dat De Ligt het de laatste tijd wel moeilijk heeft met het aanvoerderschap. 'Die heeft twee zakken cement op z'n schouders liggen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
GrandMasterFlex
Wat een onzin weer, zo makkelijk. De Ligt was al aanvoerder voor dat ze binnenkwamen. Ze zeiden allemaal leiderschap hoeft niet met een band om je arm.
0 0
ajaxminimax
Blijf dit grote onzin vinden, eerder dit seizoen werd gezegd dat het een fantastische aanvoerder is en hoe knap het is dat zo'n jongen al aanvoerder is en nu is ajax uit vorm en kan de ligt niet als aanvoerder, hypocriet gedoe. Maarja dat past ook wel bij deze wereld op het moment. Ook precies de reden waarom ik een hekel aan voetbalpraatprogramma's begin te krijgen... de ene dag praten ze weer compleet anders dan de andere dag.
0 0
trooop
Hoewel de ligt fantastisch is, is het een volstrekt amateuristische zet van onze trainer geweest om een 19-jarige tot aanvoerder te benoemen. Dat is gewoon een kwestie van biologie. Natuurlijk overwicht op trotse, topfitte alfamannetjes van 26, 28, 30 jaar oud, dat gaat op die leeftijd nooit gebeuren. Tenzij je ze het letterlijk uit laat vechten misschien, en de 19-jarige wint. Maar die tijden zijn gelukkig voorbij.

Zolang het lekker loopt en het acceptatievermogen is groot, hoeft er geen enkel probleem te zijn. Maar op momenten dat er frictie ontstaat en er problemen opgelost moeten worden, moeten sommige teamleden soms gewoon effe hun bek houden en doen wat er gezegd wordt, bij wijze van spreken. Dan heb je op slag niets meer aan iemand van 19. Ook al is het een grote persoonlijkheid en een megatalent. Die wordt gewoon ondermijnd. Is het niet rechtstreeks, dan wel indirect.

Bij ten hag heb ik altijd al het gevoel gehad dat die door de spelers eerder gedoogd werd dan gerespecteerd. Assistenten schreuder en winter zijn slappe balletjes, daar valt op het gebied van orde-herstel sowieso niets van te verwachten. Blind, schone en tadic, onze geroemde ervaring, zijn eveneens zachte balletjes. Ziyech heeft het brein van een 15-jarige, die is nog steeds alleen maar met z'n imago bezig. Nico spreekt de taal niet. Eerlijk gezegd lijkt huntelaar me de enige persoon in de selectie die op dat vlak iets zou kunnen betekenen. Maar die kan het niet alleen, zit bovendien op de bank en is lang niet de beste speler. Dat helpt niet mee.

Ik hou eigenlijk absoluut niet van de harde hand, van 'law and order' etc. Maar in een groep die op hoog niveau moet presteren, kun je wel degelijk een tekort aan 'stevigheid' hebben. Aan karakters. Dat is bij ons aan de hand.
Onder andere, want in de eerste plaats hebben we een voetbaltechnisch probleem. Daardoor ontstaan situaties zoals deze.
2 -2
AjaxPassion
Dit is wel heel simpel scoren. Ik heb je niet gehoord toen hij tot aanvoerder werd benoemd, noch de rest van het afgelopen jaat over zijn aanvoerderschap. Verder kom je zelf niet eens met wie dan wel aanvoerder moet zijn, of een andere oplossing.
2 0
trooop
Ik zie dat het je meer te doen is om het vitten dan om een inhoudelijke discussie, aangezien er in je afbraakreactie geen enkel tegenargument te vinden is, en je een redelijk genuanceerde, vrij uitgebreide uitleg van waarom een 19-jarige volgens mij geen aanvoerder zou moeten zijn om onduidelijke redenen afdoet als 'simpel scoren'. Tussen de regels door valt voor iemand die daartoe in staat is vrij eenvoudig af te lezen dat een geschikte aanvoerder in deze selectie eigenlijk ontbreekt, en dat de ingekochte ervaring op het vlak van natuurlijk overwicht niet voldoet.

Tagliafico zou wellicht een goede aanvoerder kunnen zijn, een 'leader by example', om toch een voorbeeld van een ineens door jou gewenste oplossing te geven - iets wat ik jou zelf overigens nog nooit heb zien doen. Maar een aanvoerder die de taal niet spreekt lijkt me geen ideaal scenario. In feite is het de zoveelste fuck-up van de geroemde overmars dus, voor de duidelijkheid, aangezien die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de selectie.

For the record: ik zag het aanvoerderschap van de ligt vanaf dag 1 al hoofdschuddend aan. Geen idee of ik daar toen over gepost heb. Ik vermoed van wel, maar dat is in feite totaal irrelevant.
0 0
AjaxPassion
Inhoudelijk zou het best kunnen kloppen, sterker, ik ben het grotendeels met je eens. Sterker nog ik kan je post vrijwel altijd wel waarderen.

Maar dit is gewoon makkelijk scoren. Waarom heb je dit niet voor de winterstop gepost? Waarom niet bij de aanstelling van de Ligt als aanvoerder (heb nog eens teruggezocht, onder de eerste 5 topics over aanvoerder de Ligt niks kunnen vinden). En of je het er nou mee eens was of niet destijds, het is op dit moment gewoon makkelijk scoren.

"iets wat ik jou zelf overigens nog nooit heb zien doen" Over vitten gesproken.

"In feite is het de zoveelste fuck-up van de geroemde overmars dus, voor de duidelijkheid, aangezien die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de selectie."
Als je het breder trekt kan ik me er ergens ook wel in vinden maar ook dat is te makkelijk i.m.o. Wie was er onder de Boer nou een echte aanvoerder? Als het team goed draait, dan heb je geen aanvoerder nodig. De beste speler, een goede prater of iemand die voorop gaat in de strijd geef je de aanvoerdersband. Een aanvoerder is overrated.
0 0
trooop
Volgens jouw logica mag je dus alleen achteraf ergens iets zinnigs over zeggen als je dat vooraf al hebt aangekondigd. Want anders is het 'makkelijk scoren'.
Neem van mij aan: dat slaat nergens op.

Ik ben het met je eens dat een aanvoerder over het algemeen overrated is. Maar het hangt wel volledig van de samenstelling van je team af. Het is in een team wel van doorslaggevend belang dat je de juiste karakters bij elkaar zet. Als je die niet hebt, zoals nu bij ons, dan heb je in moeilijke tijden wel degelijk iemand met gezag nodig die een impliciete lijn bewaakt. Maakt niet uit wie, al is dat in de praktijk meestal de aanvoerder.

Ontbreekt zo'n persoonlijkheid, dan gaan mensen zwemmen op momenten dat het tegenzit, gaan ze hun eigen dingetjes doen. Op en buiten het veld. Denk bv aan iemand als ziyech, en die trekt anderen daarin mee.
Een goed gevoel, lekker in je vel zitten, saamhorigheid etc, is in sport essentieel, maar ook heel broos. Zeker bij jonge spelers.

Die samenstelling van de selectie is de primaire taak van overmars. Dat kun je te makkelijk noemen, maar ingewikkelder is het nou eenmaal niet.
0 0
El-Dorado
Sluit me hier volledig bij aan.
0 0
trodat4030
Je bent aanvoerder of je bent het niet. Met of zonder band om je arm. Naar mijn mening is dat gewoon een karaktertrek, niet dat je per se de beste speler bent (Danny Blind was ook niet de beste speler van Ajax), maar dat het in je zit. Dani de Wit is nota bene al jaren aanvoerder van zijn elftallen en een goede aanvoerder ook (al blijft het een slechte voetballer). Tadic en Blind hebben PL ervaring, maar ook dat maakt je geen aanvoerder.

Vorig seizoen na de 0-8 tegen NAC riep een hele hoop idioten hier dat Donny (maakte een hattrick) de nieuwe aanvoerder van Ajax moest worden. Nu wordt ie door sommigen die dat toen riepen, t liefst met pek en veren de club uit getrapt, werkelijk te debiel voor woorden. Matthijs is onze aanvoerder, wie de band ook om z’n arm heeft. Je kunt namelijk ook zonder band aanvoeren. En je kunt ook een band dragen zonder echt een aanvoerder te zijn.

Wel vind ik t jammer dat enkel de Ligt verplicht is om voor de camera te verschijnen, na dit soort potjes zijn de Tadicen en Schones van deze wereld zelden present (en Tadic praat wel veel, maar zégt nooit iets). Ook heel irritant dat de Ligt eerst de kleedkamer in moet om te overleggen wat er gezegd gaat worden voor de camera’s, je zou maar de waarheid zeggen en daarna Erik kromme zooi recht zien proberen te lullen.. De spontaniteit is volledig verdwenen. En daarmee de eerlijkheid.
2 -1
Robeerke
Een 19-jarige hoort nooit je aanvoerder te zijn, Matthijs doet het fantastisch maar zou die last helemaal nog niet moeten dragen. Die zou vrij in z'n hoofd moeten zijn en zichzelf lekker ontwikkelen. Daley is geen leiderstype, heeft ie zelf ook aangegeven. Wat er niet in zit kan je er ook niet uit halen.

Maar van Dusan had ik toch veel meer verwacht hoor. Een dosis ervaring, leiderschap, autoriteit. Alles heeft ie en straalt ie uit. Maar de laatste tijd lijkt hij alleen maar met zichzelf bezig. Altijd maar dat gezeik bij de scheids als ie m weer eens niet mee heeft.. Nee Dusan stelt mij zwaar teleur, hij zou degene moeten zijn die opstaat en het team bij de hand neemt. Zo heb je eigenlijk niks aan hem.
2 0
Ronaldinho020
Pure onzin natuurlijk, voor de winterstop waren ze nog helemaal verkocht van m. Tering kneuzen
2 0
Schip
Als een speler nou nog vechtlust laat zien is het De Ligt. Een jongen als Ziyech had ik zelf eerst aanvoerder gemaakt, centraal neergezet en een Bosz rol gegeven. Die krijgt veel te veel vrijheid en blijheid, terwijl hij mentaal en qua werk veel meer aankan. De Ligt had in zijn luwte prima 2e aanvoerder kunnen zijn. Maar De Ligt valt niets te verwijten.
4 0
Mario65
Voor de winterstop toen het lekker liep met Ajax hoorde je niemand en nu het even minder loopt komen de azijnpissers over De Ligt zeiken.
Hoe typerend.......
Die jongen doet het geweldig zowel op het veld als aan de microfoon.
Al is hij nog jong, hij is volwassener dan Ten Hag die alleen anderen de schuld geeft.
Zeik daar maar over en niet over de beste verdediger van de Eredivisie
5 -1
Knalpot
Dan ga je nog steeds voorbij aan het feit dat het niet normaal moet zijn dat een de Ligt aanvoerder moet zijn aangezien je twee ervaren PL-spelers in je selectie hebt.
2 -1
trodat4030
PL ervaring maakt je geen aanvoerder. Een aanvoerder bén je, ongeacht je leeftijd of ervaringen. Of je voetbalkwaliteiten. Dani de Wit is ook een betere aanvoerder dan pakweg Ziyech.
1 0
AFCA Leiden
Ik zie dit niet zo zeer als azijnzeiken op De Ligt. Ze zeggen niet dat hij het niet goed doet. Ze zeggen alleen dat het eigenlijk wel vreemd is dat een jongen van 19 zich staat te verantwoorden voor de pers terwijl we mensen met veel meer ervaring in de selectie hebben die eigenlijk dit soort ballast zouden moet dragen. En daar ben ik het mee eens.

De Ligt doet het prima hoor. Zowel op het veld als voor de pers, maar ondanks dat lijkt het me wel een last voor zo'n jonge gast. Laat een "vedette" als Blind, Tadic, Schone, Huntelaar dit lekker dan. Dan kan De Ligt zich evengoed nog steeds laten gelden op het veld en in de kleedkamer, maar hoeft hij zich niet steeds voor het hele team te verantwoorden.
2 0
Biss
Als aanvoerder is hij meer waard, dat is waarschijnlijk de reden.
Neemt niet weg dat ik de band graag om zijn arm zie, hij is namelijk hét voorbeeld van een speler die volledig is opgeleid door Ajax. Met zijn talent, inzet en liefde voor Ajax verdiend hij de band.
3 0
RaynoFischer
De Ligt heeft niet de aanvoerdersband gekregen omdat hij zo'n aardige jongen is hoor, hij stelt zich tenminste op als een leider en geeft altijd 100%, al die namen in dit stuk verzaken als het iets moeilijker wordt..
Wie ging er gelijk naar de bus vluchten na de nederlaag tegen Feyenoord?, juist de o zo ervaren Daley Blind, Matthijs stond tenminste de pers te woord als een man.
5 -1
AFCA-B93
De Ligt handelt het aanvoerderschap uitstekend al zeg ik het zelf. Ondanks dat hij dat goed doet, zegt het wel veel over de selectie dat er geen ouder persoon is die het aanvoerderschap in zich heeft. Vind ook eigenlijk dat De Ligt de enige is die staande blijft momenteel, de rest laat hem in de steek, inclusief de almachtige Frenkie.
7 0
w86
Grappig is wel dat we aan het begin van het seizoen, toen het lekker liep, zeiden dat we meerdere aanvoerderstypes in de ploeg hadden: Tadic, Blind, Schone, De Ligt, Huntelaar. Gasten die het team bij de hand leken te nemen.

Toen werd de mentaliteit en volwassenheid van de ploeg geprezen, en nu zouden we een voorbeeld moeten nemen aan PSV. Het kan nogal snel bergafwaarts gaan helaas.
1 0
Wesl
Het blijken allen mooi weer aanvoerders..
0 0
AFCA-B93
Tsja, leuk mee doen als het goed gaat kan bij wijze van spreken zelfs ik nog. Nu is het tijd voor Schone, Ziyech, Tadic en Blind (om een of andere reden verwacht ik dit niet van Hunt) om op te staan. Maar nee, die tonen aan geen ruggengraat te hebben in dit soort situaties, die gaan juist voorop in de malaise zo lijkt het
0 0
Biss
Zie op AS vaker dit soort sneren naar Frenkie, is dat nou terecht?
Volgens mij is hij zelf altijd eerlijk en nuchter gebleven, maar maakt de buitenwereld er een hele soap van waar Frenkie zelf niet lekker uit komt. We kunnen hem toch niet veel kwalijk nemen? Voordat er interesse was in hem, had hij ook wel eens een mindere wedstrijd. En ik heb hem nog nooit een wedstrijd lang alleen maar geniale dingen zien doen, snap ook niet waarom we dat nu ineens van hem moeten verwachten?
4 0
AFCA-B93
Sinds die transfer is afgerond haalt hij een bedroevend niveau. Dat neem ik hem wel degelijk kwalijk, want hij kan veel beter dan dit. Een vormdip kan, maar de manier waarop ook hij verdedigend verzaakt en balletjes in de breedte inlevert (en zoals de bal op Blind bij die pingel zaterdag), dat neem ik hem wel kwalijk. Denk dat dat de reden is dat veel van AS momenteel geen goed woord over heeft voor hem
4 -2
Biss
Naar mijn idee gebeurde die dingen ook wel voordat de transfer was afgerond (ook als je kijkt naar zijn periode voor Ajax1). Hij is nooit heel constant geweest volgens mij, maar je zag altijd wel de potentie om een hele grote te worden.
0 0
RaynoFischer
Precies, ook gaat hij geen duels meer aan...
Natuurlijk blijft hij nuchter naar buiten toe en ontkent hij dat het meespeelt, want zou hij dat niet doen kon hij meteen zijn koffers gaan pakken..
0 -1
Patrick78
Onzin...ook Chivu was aanvoerder met zijn negentien jaar.
0 -1
Ar
Nee, die was al 21toen ie de band kreeg en was toen al 2 jaar basisspeler.
3 0
Patrick78
Ja klopt. Mijn fout.
0 0
noppenkoning
Het leven is geen bitterbal.
0 0