'Heilige graal voor spelers Ajax is hun marktwaarde'

BartVeenstra, 11-02-2019 om 08:35, 6605 views, De Volkskrant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Journalist Willem Vissers van De Volkskrant denkt dat voor de spelers van Ajax niet het landskampioenschap, maar vooral hun marktwaarde de heilige graal is. De Amsterdammers zijn dramatisch uit de winterstop gekomen. Slechts één van de vier duels werd gewonnen, waardoor de achterstand op koploper PSV inmiddels is opgelopen tot zes punten.

'De heilige graal is het landskampioenschap, zei directeur Edwin van der Sar zaterdag in de Volkskrant. Ja, dat is zo misschien voor supporters of voor hemzelf, maar de spelers vinden dat blijkbaar helemaal niet', is Vissers kritisch in zijn column. 'Anders hadden ze niet als deserteurs over het veld bewogen in Almelo. Al viel de schade achteraf enigszins mee door het gelijkspel van PSV een dag later. Heilig is vooral hun positie in de pikorde, hun marktwaarde.'

Vissers ziet bij Ajax veel 'spelmakers' lopen. Spelers die de bal in de voeten willen en houden van mooi voetbal. 'Wat dat ook moge zijn', voegt Vissers eraan toe. 'Ten Hag zei dat het kon en hij is de trainer, hij zal het wel weten. Zolang de zon scheen heb ik als liefhebber genoten van mooi voetbal, maar sinds de Ajacieden met Shrek op de foto gingen tijdens het trainingskamp in Florida lijkt het alsof alle kracht, overtuiging en saamhorigheid zijn verdwenen.'

Sindsdien maakt de coach van Ajax, 'zo atypisch voor Ajax', een hulpeloze indruk, vervolgt Vissers. 'Het kan niet anders of het transfergedoe heeft invloed, al is het maar omdat Neres nauwelijks nog meedoet, een maand nadat Ajax hem weigerde te verkopen voor 45 miljoen. Het team valt straks uit elkaar en de trainer zal mogelijk verdwijnen. Het circus begint dan opnieuw. Ajax zal nieuwe koopwaar in het handelshuis uitstallen, jong, lekker en gewild. Het is best wrang dat de wedstrijd tegen Real meer een wedstrijd is van het verleden dan van de toekomst.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
TontoKarnaggel
Geloof heus wel dat de spelers kampioen willen worden en dat de intenties goed zijn. Toch heeft vissers ook wel een beetje gelijk imo.
Zo' Frenkie wil natuurlijk niet geblesseerd aankomen in Barcelona en trekt onbewust net wat makkelijker zijn been terug. Ziyech wil ook wel eens weg en gaat steeds iets meer voor zichzelf voetballen, Tadic gaat zich ergeren en lult zichzelf uit de wedstrijd, Neres is er danzij ten hag ook wel klaar mee, De ligt loopt zichzelf voorbij om de zaak overeind te houden, Blind wordt zo onzeker als de pest van alle onrust om hem heen en iemand als Kristensen kan gewoon niet veel beter. Zie het als dominosteentjes of een vicieuze cirkel. Alles heeft invloed op alles en niemand wil dit.... maar toch gebeurd het.
2 0
Redrum
Ik denk wel dat Ten Hag uiteindelijk de hoofdschuldige is. Op de één of andere manier heeft hij de groep tegen zich gekeerd lijkt wel en daardoor gaat iedereen opeens aan zichzelf denken. Als je de groep op de juiste manier weet te stimuleren dan geven ook de spelers die weg gaan 100 %. Als ze een trainer niet serieus nemen of zelfs beginnen te hekelen, dan komt het eigenbelang voorop te staan voor de spelers. Er zijn misschien één of meerdere incidenten geweest (wellicht in Florida) waardoor Ten Hag het respect van de groep kwijt is geraakt.
1 -3
TontoKarnaggel
Lastig om te zeggen, in principe is een coach verantwoordelijk, ook voor het groepsproces, maar of zo'n proces überhaupt te stoppen is ( voor welke coach dan ook ) is moeilijk om te zeggen. Dat hij fouten maakt/heeft gemaakt lijkt mij wel duidelijk. Of hij en hij alleen ronduit de schuldige is voor wat er nu gaande is kan ik eigenlijk niet beoordelen.
1 0
Wesl
Volgens mij heeft het probleem eerder te maken met de omgeving. PSV traint in de luwte van de herdgang, midden in de bossen. In Eindhoven, een stad met een 'niet lullen maar poetsen' mentaliteit.

Ajax daarentegen is de club van de grote talenten, de beste club van Nederland. Even als hun talent ontwikkelen de Ajax spelers een enorm ego op. Want ze spelen bij de beste club van Nederland en gaan zonder twijfel uiteindelijk bij Barca of Real eindigen.

Illustratief voor het verschil tussen PSV en AJAX is het feit dat Bazoer 'de speler met de slechtste mentaliteit ooit' overstapte van PSV naar AJAX.

PSV spelers hoor je nooit die praatjes hebben zoals de Ajax spelers.
0 0
Schip
Vissers laat hiermee zien totaal geen serieuze journalist te zijn. Hij haalt kennelijk zijn inspiratie op fora als dit, waar men de onderbuikgevoelens de vrije loop laat. Dit is Telegraaf niveau.

Alsof iemand in de groep ook maar enigszins zijn marktwaarde belangrijker vindt dan een titel halen. Echt absurd.

Dit is gewoon een verlamde ploeg. Je ziet het meer als er een onuitgesproken onvrede in de groep zit. Frenkie die absurd veel balverlies lijdt, terwijl hij de meest zuiver passende en balvaste speler is van Ajax. Natuurlijk heeft die transfer een impact op hem. Maar dit slaat nergens op. Ze werden constant vastgezet, DAT is het probleem. Maar als je een trainer hebt die te onzeker is over van alles en nog wat en vooral over zichzelf, dan durft hij dat niet toe te geven. En dan ligt het aan de spelers.

Die zelf ook het zelfsturend vermogen van een door paard hebben trouwens. Als je karakter hebt, nemen de routiniers het voortouw en spreken die in het veld af naar voren te peren en voor de 2e bal te vechten, totdat Heracles minder druk voorin gaat geven.

Maar dat is uit den boze. Van Gaal speelde weergaloos aanvallend voetbal, maar paste wel aan als nodig. Anders hadden we die CL finale in Wenen ook niet gewonnen van Milan. De huidige generatie trainers begrijpt dat gewoon niet. Je moet in de titelstrijd winnen. Soms moet de beuk erin. Dat betekent niet dat je de Ajax stijl te grabbel gooit. Dat doe je vooral door je schaamteloos in je poepgaatje te laten nemen zoals in de Kuip en zoals gisteren. Zonder verweer naar de slachtbank.

Maar ga me niet wijsmaken dat de marktwaarde of de kans op een transfer hier een rol in speelt. Dom gekakel. Blind wil niet zo nodig weg, die wil prijzen met Ajax. En toch zakt hij mega door de ondergrens.

Het zit fout in de groep en dat zie je bij trainers die niet gepruimd worden. Eerst zwijgen de spelers, morrend of niet, maar ergens is de rek eruit als de betere spelers er ook niet meer in geloven. Zie Sarri. Zie Mourinho. Schiet mij maar lek als het anders is.
3 -1
Knalpot
Dat het fout in de groep zit dat kan je al jaren zien en dat wordt stelstelmatig door Overmars en consorten over het hoofd gezien. Er moet een complementair elftal staan. Dat je Frenkie niet alleen als controleur kan opstellen geef ik al jaren aan, dat nonchalante gaat je ten alle tijden punten kosten. Maar het helpt ook niet als je er dan een nagenoeg zelfde type controleur er naast zet, loopt het dan is het prima en lukt alles loopt het niet dan halen ze elkaar alleen maar naar beneden. Twee spelverdelers op links en rechtsvoor is natuurlijk ook verre van ideaal. TH heeft gelijk het kan werken dat hebben we al voor de winterstop gezien, maar als het niet loopt dan moet er toch echt minimaal 1 centraal gaan spelen om de wedstrijd te doen kantelen. Zelfde als met leiderschap in het elftal. Oh dat kan de Ligt wel, ja natuurlijk kan de Ligt dat wel maar is het verstandig om dat aan een 19-jarige over te laten? Van Blind weet je wel dat hij die rol niet op zich kan nemen, die kan niet zonder te gaan lachen een speler op zn kloten geven. Daarin is Tadich mij enorm tegengevallen, als je zo iemand voor zoveel geld aantrekt en een leiderschapsrol toebedeeld dan mag je toch wel verwachten dat hij het elftal bij de hand zou gaan nemen de afgelopen wedstrijden. Kortom weer een verkeerde inschatting van Overmars en co.
1 -1
AjaxPassion
Hé een inhoudelijke reactie! Eens een keer wat anders dan alleen maar huilreacties...

100% eens overigens.
1 0
Schip
Net van je kerel.
0 0
Redrum
Het blijft allemaal speculeren natuurlijk, maar het is duidelijk dat de neuzen op dit moment niet dezelfde kant op staan. Dit is geen team dat samen strijdt voor de landstitel. Er zitten genoeg jongens tussen die alles geven, maar er zijn er ook een paar die met andere dingen bezig zijn. Ook al zijn het er maar een paar, dat verzwakt je hele team enorm en verstoort de teambalans. Je zal zien dat ze er woensdag wel staan, want dan kijkt heel Europa natuurlijk mee.
3 0
RuffRhythim
Ja woensdag kunnen ze het wel hoor, los even of ze nou zullen winnen of niet.
Maar dat steekt mij dus enorm !
Het wel laten zien omdat je dan in de kijker staat, maar drie dagen later weer lopen aankloten en voor jezelf te spelen, etalagevoetballers...
0 0
Redrum
Precies, dat begint mij nu ook zwaar te irriteren. Natuurlijk hoop ik dat ze woensdag winnen en ik zal ze ook steunen in het stadion, maar het maakt me eigenlijk alleen maar kwader over de afgelopen wedstrijden als ze nu wel doen wat ze kunnen.
1 0
afcas
en dat kun je alleen tegen gaan door spelers te wisselen als ze dat doen. maar die spelers zijn juist heilig verklaard onder deze coach.
0 0
Labrador
Ze zullen intern toch wel weten wie dat zijn? Aanpakken! Banken!
0 0
Redrum
Absoluut. Het is aan Ten Hag om in te grijpen, maar dat durft ie blijkbaar niet. Hij durft wel Neres compleet voor lul te zetten.
1 0
Labrador
Ze zullen intern toch wel weten wie dat zijn? Aanpakken! Banken
0 0
SR83
Het heilige graag hahaha
Dacht dat alleen mijn vriendin dat had
1 0
Ajaxadept
Ach ja het gebruikelijke beeld van de heren analisten en columnisten, zolang het goed gaat lopen ze euforisch in de polonaise mee, zodra het minder gaat is er niets meer goed. Maar ja, het krantje moet vol he...!
2 -1
AFCAHOOLIGAN
Ze lijken wel een beetje op supporters vind je niet, zodra het minder gaat is er niets meer goed
2 0
DiAngelo
Klopt helemaal, de egootjes gaan zich zelf zo belangrijk vinden na de megamiljoenendeal van De Jong dat t teambelang totaal uit zicht is, dat geeft een niet uitspreekbare lelijke sfeer in de groep ....los dat maar op....
2 0
AjaxPassion
Briljant! Hiervoor zouden ze bij Ajax iemand aan moeten stellen, een coach o.i.d...
0 0
Lagasj
Zelfs de kop van dit stuk kunnen ze niet goed krijgen. Wat een sukkels hier bij AS
2 0
RusselWestbrook
Staat er ook al gewoon meer dan een uur.

En maar huilen dat ze niet als officiëel medium gezien worden door Ajax.
1 0
mgtow
Bij VZ en VP zie ik regelmatig ook fouten uren blijven staan. Dus daar kan het niet aan liggen.
0 0
Van Reenen
Willem heeft gelijk, maar bevestigt wat wij supporters al weken roepen. Veel spelers zijn met hun transfer bezig i.p.v. met voetballen. En dat breekt Ajax op.
3 -1
Boer Gijs
En dat breekt hun zelf op. Denken ze nou dat er nog maar 1 top club betaald voor iemand van dit stelletje mooi weer voetballers die tegen f*king Heracles zich laten wegspelen, terwijl de titel op het spel staat?
1 0
AFCAHOOLIGAN
Als je kijkt naar barcelona en frenkie wel
0 -1
JSF
Maar goed dat iedereen behalve Wöber is gebleven. Anders had het daaraan gelegen....
2 -1
Truth
GraaL
2 0
ShaiHulud
Wat is een "heilige graag"?
2 0