'Raadsel dat Ajax Stengs niet eerder heeft gehaald'

BVeenstra, 07-02-2019 om 13:15, 12871 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Columnist Henk Spaan van Het Parool vindt het behoorlijk opvallend dat AZ-aanvaller Calvin Stengs in Alkmaar speelt en niet bij Ajax in Amsterdam. De journalist is zichtbaar onder de indruk van de kwaliteiten van Stengs. Verder baalt Spaan ervan dat clubs in Nederland straks niet meer elkaars talenten mogen wegplukken.

'Sinds Stengs terug is bij AZ kijk ik met een groeiend plezier naar het elftal', begint Spaan zijn column vol lof over Stengs. 'Hij blijft verbazingwekkend om te zien hoe zo'n jonge spelmaker zijn medespelers naar een hoger niveau kan tillen. Stengs, bij de jeugd begeleid en geholpen door Leeroy Echteld toen de club hem eigenlijk te licht vond, laat spelers als Til, Midtsjø en Svensson zichtbaar beter voetballen.'

Dat Stengs niet bij Ajax speelt, is vreemd in de ogen van Spaan. 'Het is eigenlijk een raadsel dat Ajax Stengs niet eerder heeft weggehaald bij AZ. Toen hij vijftien was, zaten de scouts uit Amsterdam al driftig te noteren. AZ haalde het vorige seizoen een jongen weg bij Ajax, Ajax twee bij AZ, en nu trekt Ajax aan een centrale verdediger van vijftien', aldus Spaan, die wel kan genieten van die concurrentie. 'Over anderhalf jaar stoppen de topclubs met het ronselen van elkaars talenten. Eigenlijk jammer. Minder opwinding en ze gaan sneller naar het buitenland', vreest de columnist tot slot.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Duif63
Stengs zit inmiddels bij Raiola en ziet zichzelf niet als rechtsbuiten maar als middenvelder die tussen de linies kan spelen. Denk niet dat we hem ooit bij Ajax zien.
0 0
noppenkoning
Vorig jaar had iedereen het nog over Guus Til, hoor je ook niemand meer over
0 0
Joseph
Zit nu prima bij Alkmaar, is zich daar goed aan het ontwikkelen, als hij tot de zomer indruk blijft maken, hoop ik dat Ajax zich gaat melden.
2 0
Van Reenen
Marc kan niet overal tegelijk zijn.
1 -2
louis60
Kopen die Stengs. Had al in winterstop moeten gebeuren. Straks scoort hij nog tegen ons in de nog komende uitwedstrijd in Alkmaar.
2 0
mercurius3
Spaan is een omhooggevallen imbeciel eerste klas. Achterlijker kun je ze in Nederland niet tegenkomen, met z'n betweterij. Achteraf weet deze Einstein alles perfect aan te geven. Professor niksnut.
4 -5
Van Reenen
Achterlijker...?? Natuurlijk wel, wat dacht je van D3e Mos. En zo achterlijk is Henk Spaan niet. Kijk jij alle jeugdwedstrijden? Zo ja, dan moet je Spaan regelmatig tegenkomen bij onze jeugdelftallen. Dus een beetje meer respect mag wel.
3 0
trodat4030
Henk is er veel minder dan hij doet voorkomen hoor. Ik ben er écht nagenoeg elk weekend (nagenoeg omdat ik ook geregeld uitwedstrijden bezoek) en zie Henk hoogstens 1x in de 6 tot 8 weken. Verder héél eenkennig, gaat gewoon 10 min na t begin van een wedstrijd doodleuk naar huis omdat Appie op de tribune zat. Dat er nog 14 andere spelers in actie kwamen interesseerde deze 'jeugdwatcher' geen ene hol.

En dit is het échte verhaal achter Henk 'ik doe alsof ik veel van de jeugd af weet' Spaan.
2 0
mercurius3
Waarom zou ik respect moeten hebben voor iemand die een zee van tijd heeft om alle jeugdelftallen te bekijken? Heeft Spaan ondervoede kinderen gered ofzo? Spaan kraamt al jaren alleen maar gefrustreeerde onzin uit in de media, altijd gebaseerd op achteraf gelul. Hij verwijt iedereen allerlei zaken, meestal gebaseerd op nonsens en halve feiten of 'van horen zeggen'. Make no mistake: de media, inclusief Spaan, is erop uit om onrust te stoken bij Ajax. Dat is het enige doel en daar halen ze hun broodwinning uit. Als er geen onrust is, dan wordt deze wel gecreëerd.
2 -2
Caparzo
Meneer Spaan u heeft onmiskenbaar kennis van (voornamelijk jeugd)voetbal, maar u weet zelf ook dat u poep lult nu. Wat hier beneden al is aangegeven, u had recht van spreken gehad als u dit geroepen had toen hij 16 was ofzo. Nu niet, het is nu pure "scorebordjournalistiek".

Maar los daarvan, dit is juist dé manier. Spelers bij hun club laten, tot blijkt dat ze echt erbovenuit steken. Dan is het enige wat je nog moet doen p=v overtroeven, maar dat mag geen probleem meer zijn (geld/grootte club). Het kost idd wel meer geld, maar wat boeit dat, ook dat is juist goed, goed voor de ED. Geld vloeit naar beneden, wat de competitie ten goede komt.
0 -1
Cello
Ajax had Stengs moeten halen toen ie 15 jaar was???. Calvin is van december 1998. Wie van de lichting 1998 bij Ajax, zo rond 2014, zou dan plaats hebben moeten maken voor Stengs???.

Ik heb niet al die spelers voor de geest, maar ik kan me indenken, dat we destijds grotere talenten hadden in vergelijking met Stengs.
En verder kan je gewoonweg moeilijk inschatten wanneer en of überhaupt er nog een groeispurt kwa ontwikkeling gemaakt gaat worden door een talent. Scouts kunnen namelijk veel, maar op zeker een voorspelling maken??. Het zijn nog steeds geen waarzeggers met een glazen bol.

Uiteindelijk vind ik dit soort commentaar, zoals nu van Spaan, wel heel makkelijk achteraf gepraat.

Dit was de selectie destijds van onder 17:
Bay, Markus (Brondby IF)
• Bergsma, Leon
• Cerny, Vaclav (per 1-1-2014, FK Pribram)
• Dekker, Gino
• Dilrosun, Javairo
• Eiting, Carel
• El Idrissi, Adham
• Hakimzadeh, Nabi
• Karlsson, Ottar Magnus (Vikingur Reykjavik)
• Kurban, Furkan
• Leyder, Nathan (Zulte Waregem)
• Mazraoui, Noussair
• Meendering, Joost
• Nouri, Abdelhak
• Paulino Rosario, Pablo
• Sandler, Philippe
• Savastano, Mauro
• Sidoel, Darren
• van Bladeren, Stan
• Van de Beek, Donny
• Van Zweeden, Teun
• Walian , Ezra
0 -1
trodat4030
Sidoel, Eiting en Dilrosun zijn de enigen van de 1998 lichting. De rest is allemaal van 1997.. Je hebt wel gelijk in de tekst, maar je haalt werkelijk compléét de verkeerde selectie aan. 98 waren jongens als Dani de Wit, Mees de Wit, Flemming, Benninga, Sierhuis, Matusiwa, enz enz. Verder staat me bij dat in die periode voornamelijk Flemming en Benninga kampten met diverse fikse blessures, kan Dani nog steeds niet voetballen (ken je nagaan hoe dat 4/5 jr geleden was), dus was er in principe alle ruimte voor Stengs. Echter kan ik me niet herinneren dat Stengs net zo opviel als nu in AZ 1. Althans, niet in de potjes tegen Ajax.
0 0
gebruikersnaam
'Raadsel dat Spaan dit niet jaren geleden schreef als het toen al zo duidelijk was'
3 -1
SPLNDD
Haha echt he. Die man had eigenlijk scout moeten worden
1 -1
Rentokill
Voor Henk Spaan zijn heel veel dingen een raadsel. Maar das logisch.
3 -1
sdjt01
Ajax kan toch niet altijd maar alles en iedereen gaan halen? Ik snap Henkie niet in deze.
1 -1
Robeerke
Dat kan Ajax nu dus juist wel. Jezelf versterken/tegenstanders verzwakken. 2 vliegen in 1 klap.
0 0
Schip
Spaan is wel koning koeien in de kont kijken zeg.
0 0
Ar
Raadsel dat Spaan nooit trainer geweest is van onze club.
Want hij weet het allemaal toch goed te vertellen ;).
1 0
Schwalbino
Dit wordt steevast geroepen als een jonge speler een paar mooie dingen laat zien in twee opeenvolgende wedstrijden.
2 -1
Redrum
Ja er wordt altijd vrij snel vergeten dat er bij spelen voor Ajax veel meer komt kijken dan bij het spelen voor een subtopper in Nederland. Kennedy Bakircioglu speelde briljant voor FC Twente en maakte de ene na de andere prachtgoal. Eenmaal in een Ajax-shirt liep het hem dun door de broek en werd hij binnen een paar maanden kaal van de stress. AZ is een heerlijke club voor een talent, want je kan lekker zonder al te veel druk je wedstrijdjes spelen en als je een paar ballen goed raakt vindt iedereen het fantastisch. Helaas is het meestal lastig om van tevoren in te schatten hoe sterk een speler mentaal is en wat de druk bij Ajax met hem zal doen. Daarnaast, als je in de jeugd al een heleboel sterke buitenspelers hebt in een bepaalde lichting ga je er niet snel nog eentje bij halen van die leeftijdsgroep. Ajax zat op dat moment waarschijnlijk vrij goed in de aanvallers en op dat moment konden ze niet inschatten dat de meesten daarvan weggeroofd zouden worden door Engelse clubs op hun 16e. Nu zitten we opeens erg dun in goeie buitenspelers van de leeftijd 18-20. Daar hadden we nu nog Malen, Dilrosun en Bergwijn voor kunnen hebben als de dingen anders waren gelopen. Logisch dat we dan nu wel naar een Stengs gaan kijken.
2 0
fanforeffer
Mensen zoals Spaan en de Mos verdienen hun geld wel makkelijk. je schrijft wat onzin op en de As publisiteerd het . klaar geld binnen.
0 0
wladimir
Iets zegt me dat AS geen geld betaald voor de onzin die ze publiceren.
2 0
OV020
Vindt de hype rondom hem nogal overdreven. Talent is er zeker, maar ik wil het hem nog wel zien doen tegen de wat betere clubs. Tegen PSV heb ik hem bijvoorbeeld niet gezien (wat wel begrijpelijk is trouwens).

De verdediger van 15 jaar waarop gedoeld wordt is trouwens Rio Hillen. Heeft al een gesprek met Overmars achter de rug. Op z’n 11e weggehaald bij AFC. Werd destijds niet naar Ajax gehaald wegens zijn motoriek.
2 0
DeMeervanweleer
Als je ook maar een beetje gevoel hebt voor voetbal, dan zie je dat die jongen alles heeft, inclusief de juiste mentaliteit, omdat hij en intelligent overkomt en zo terugkomt na een zware blessure. Garanties bestaan nergens, maar te mogen verwachten dat deze speler ver gaat komen valt volkomen te rechtvaardigen.
1 0
OV020
Dat talent zie ik zeker wel. Sterker nog ik kijk sinds zijn terugkomst meerdere wedstrijden van AZ. Ik vind alleen de hype op dit moment te voorbarig. Laat hem eerst maar een paar wedstrijden extra vlammen.
1 0
Zuiderling
Ik kan me nog goed de wedstrijd herinneren waarin Stengs aan zijn knie geblesseerd raakte.Toevallig tegen PSV en hij speelde met alles wat PSV was.
2 -1
Schip
Klopt, hij was toen al een sensatie en ook daarvoor werd hij al aangekondigd als een van de parels uit de opleiding.

AZ heeft gewoon een paar prima generaties. Knap van die gasten en goed voor het voetbal. Ajax moet altijd proberen alle grote talenten uit de regio in de opleiding te krijgen, maar er zal zeker weleens een groot talent bij AZ terecht komen, of Telstar voor mijn part. Mooi toch, dat het niet allemaal zo voorspelbaar is.
0 -1