'Moeilijk om dwingende hand Ten Hag te zien'

BVeenstra, 28-01-2019 om 14:40, 4646 views, Trouw |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Trouw-journalist Henk Hoijtink schrijft daags na de verloren Klassieker (6-2) tegen Feyenoord dat het 'moeilijk is om een dwingende hand van Erik ten Hag bij Ajax te zien'. Het is niet alleen van het nu, maar ook al van de eerste seizoenshelft en daarvoor.

Dat Ajax zondagmiddag op bezoek bij Feyenoord verloor, kan geen incident genoemd worden, zo vindt Hoijtink op de website van Trouw. 'Ajax werd dit jaar (2018, red.) twee keer weggevaagd (3-0 in beide gevallen) door PSV. Het is pijnlijk simpel: als de tegenstander in topwedstrijden fel is, zich wapent, verschrompelt Ajax met zijn spelers die (met de waarheid van het cliché) vooral lekker voetballen met wind mee.'

Sinds die eerste zeperd in Eindhoven is er 'weinig tot niets wezenlijk veranderd', schrijft Hoijtink. 'Maar daarbij dient óók te worden aangetekend dat Ten Hag mogelijkheden verspeelde om op de noodzaak tot verandering te wijzen. Een wissel van Ziyech, ook zo’n geprezen speler, had een signaal kunnen zijn, ook naar de andere spelers, een signaal van waar het aan mankeert, wat er anders moet', vervolgt de journalist, die zag dat naast Ziyech ook alle andere paradepaardjes vervaagden. 'Welke middelen heeft Ten Hag nu nog om er iets van te zeggen, iets tegen te doen, de schoolmeester die het in zijn klas heeft laten gebeuren?'

Het is Hoijtink opgevallen dat men nu zegt dat spelers van Ajax voor zichzelf (lees: transfer) spelen en niet meer voor het team. De verslaggever ziet het echter anders. 'Eerder lijkt het erop dat dieper liggende lijnen aan de oppervlakte komen: die van een trainer die wat hij wil niet gedaan krijgt, zo in elk geval niet, en die van een clubleiding die Ajax toch niet verschafte wat het werkelijk behoefde.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
komopajax777
Echt een goede journalist die Hoijtink.Hij legt de vinger altijd op de zere plek.
1 -1
Dit is mijn club
Deze man heeft een bloedhekel aan Ajax en kan zich nu handenwrijvend uitleven. Laat zich bij de tafel van Kees altijd laatdunkend uit over Ajax (zelfs toen het prima ging) en klaagde zelfs dat het altijd veels te veel over Ajax ging.
0 0
waayop
Dat er taktisch iets niet klopt dat ziet Hoijtink niet. Dat heeft niet zoveel met weerbaarheid te maken. Er wordt elke keer enorm veel ruimte weggeven op het middenveld, dan vraag je om moeilijkheden en tegen sommige clubs krijg je die dan ook. Ten Hag leeft taktisch nog in de theorieboekjes.
0 -2
HansBeus
Ajax heeft het aangedurfd om destijds de onervaren Frank de Boer hoofdtrainer te maken
na 4 kampioenschappen en één tweede plaats mocht Frank oprotten ten faveure van
Peter Bosz die na 1 seizoen zelf vertrok naar Duitsland
Marcel keizer die mocht met de winterstop al het veld ruimen want Ten Hag.. nee dat was het helemaal die zou ons wel ff kampioen maken in het 2e deel na de winterstop.... niet dus..
Dan gooit Ajax voor het seizoen 2018/2019 het roer helemaal om en trekt flink de buidel open en wat routine aan voor het nodige geld, maar nu na de winterstop is het helemaal gedaan met de chemie tussen de spelers en ten Hag
Ajax heeft qua trainer een strenge rechtvaardige en voor mijn part harde hand nodig om de mietjes te motiveren en op scherp te zetten.. ja ik zeg mietjes met mijn Ajax hart want gister zijn ze op inzet en winnaars mentaliteit geklopt dus mietjes...
Ajax wil blijkbaar met jonge onervaren trainers werken.... nou wat denken de heren hier van onze Japie... Jaap Stam...... over zijn inzet en mentaliteit hoeven we het niet te hebben, de spelers dit zullen zeker tegen hem opkijken trouwens Jaap laat zich heus niet in zijn zak schijten en voorlopig laat hij twee keer PEC Zwolle winnen thuis met 3-1 van Feijenoord die ons gisteren vernederden en uit van Heracles Almelo met 0-2 waar wij ook niet van konden winnen!!!!!!!! JAAP STAM.... haal die maar!... gelijk Nu nog!....
0 -1
gras
Iedere ploeg die na een 3-2 mentaal knakt, is geen titelkandidaat.

Na PSV uit was de conclusie van Tadic dat het gebrek aan veerkracht na een tegengoal niet meer mocht gebeuren. En het gebeurt doodleuk opnieuw.

Ajax verdiende dit gewoon. Niet de taken uitvoeren, niet voor elkaar werken, mentaal zo kwetsbaar als een dodo. Als je titelkandidaat nr 1 bent, wat je op basis van deze selectie moet zijn, moet je terugvechten en dit Feyenoord kloppen.
5 0
Liniaal
De hand van Ten Hag is juist wel te zien, eerst grotendeels positief maar na de winterstop vooral negatief.

Waar ik het persoonlijk al het hele seizoen niet mee eens ben, is het opstellen van twee middenvelders op de flanken. Eén is echt het maximale. Dat zou dan Tadic moeten zijn, Ziyech is op zijn best op het middenveld. Op het middenveld zou ik liever zien dat er met een 6 gespeeld wordt. Zet Blind daar maar neer, want voor de verdediging is hij te slap in de (met name lucht)duels en dekt hij op te grote afstand.

Na de winterstop klopt het verdedigend voor geen meter meer. Het middenveld deed al het hele seizoen te weinig in verdedigend opzicht, maar nu valt het opeens op. Volgens mij komt dat doordat er nu met zonedekking wordt gewerkt in plaats van mandekking. Dat is zeker tegen teams met lopende middenvelders en een balvaste spits complete zelfmoord. Die lopen er namelijk zo overheen. Kijk bijvoorbeeld naar de 4-4 van Heerenveen: iedereen staat netjes zijn eigen zone te dekken, maar niemand loopt met z'n man mee. De bal komt voor de eerste paal, niemand daar stapt uit en Pierie kan vrij intikken. Deze twee potten zijn dus echt geen incidenten.

Ik hoop dat Ten Hag leert van deze wedstrijden, want anders worden we zeker geen kampioen. Eigenlijk had hij het tegen die Brazilianen al moeten zien, dus ik heb er weinig vertrouwen in.
7 -2
31xAjax
Ziyech op het middenveld vorig seizoen gemiddeld >30x per wedstrijd balverlies....
1 0
SPLNDD
Ten Hag leert nooit ergens iets van dus reken er maar niet op
2 0
Raoul14
Vreselijk nare man, maar niemand kan ontkennen dat er iets goed fout is bij Ajax. Had al erder geschreven dat het wel een goed nieuws show leek voor de winterstop. Mooi voetbal, overwinningen, Golden boys, 'gelukkig maar Real geloot' etc. Maar het grootste feest leek wel dat onze spelers met de dag meer waard werden. Er werd alleen nog maar gepraat over 50, 60, 70 miljoen of meer. En ik kan mij niet voorstellen dat dat niet meespeelt in de kopjes. Als je weet dat je over een paar maanden 5x zoveel gaat verdienen ben je toch niet 100% gefocust. Anderen rekenen zich bewust of onbewust ook rijk. En dan hebben wij een trainer die dat blijkbaar niet kan handelen en tegenstanders die stikjaloers willen bewijzen dat zij ook nog bestaan.
4 -2
ETM
De wedstrijd gisteren en die tegen PSV lijken nauwelijks op elkaar. En die vergelijking is wel het beginsel van zn betoog.
3 -2
HansBeus
Het enigen wat op elkaar lijkt van die twee wedstrijden is dat we alle twee de keren in de tweede helft zijn weggespeeld!
0 0
eros
Met dit punten aantal had je in elk voorgaand seizoen stijf bovenaan gestaan.
Toch zou ik graag Frank de Boer aan het roer zien met dit budget.
1 -10
Pauw
Deze journalist probeert een trend te ontdekken die er niet is.
''Het is pijnlijk simpel: Als de tegenstander fel is, zich wapent, verschrompelt Ajax....''

Zo simpel is het niet, want Ajax heeft dit seizoen al meerdere keren bewezen weerbaar te zijn.
Neem bijvoorbeeld de wedstrijden tegen Benfica. Ook tegen PSV was het fysieke aspect niet de oorzaak van het verlies.

Sinds de winterstop ontbreekt het Ajax, zoals Matthijs terecht aangeeft, om de bereidheid / de discipline. Ajax is individueel niet goed genoeg om zonder optimale overgave deze wedstrijden te winnen. Bereidheid is het fundament. Zonder dit fundament heeft een diepgaande analyse van andere aspecten van het spel daarom niet zoveel zin.
6 -2
trooop
Hoijtink heeft het voor de verandering nou juist eens precies bij het juiste eind. En jij noemt precies de wedstrijden die dat gelijk bewijzen. Je hebt gelijk dat Ajax tegen benfica mentaal weerbaar was, maar die 2 duels toonden juist aan, samen met psv, dat dit Ajax in voetballend opzicht totaal niet is opgewassen tegen ploegen die ons heel fel onder druk zetten.

We kwamen weliswaar als winnaar uit die duels met benfica, maar voetballend waren we heel erg matig. We hebben nou eenmaal een aantal spelers die normaal heel belangrijk zijn in ons team, maar inderdaad 'verschrompelen' onder felle druk. Ziyech en schone zijn daar de voornaamste voorbeelden van. Donny kan er ook niet veel mee, sinds hij zo ver voor de bal speelt.

Dat we europees tegen benfica het hoofd boven water weten te houden, maar tegen het veel zwakkere feyenoord kopje onder gaan, dat is 100% psychologisch. En zoals gras hieronder zegt: hoe het ook komt, daar is een trainer verantwoordelijk voor. Dat is in feite zijn ultieme taak: de spelers zo ver krijgen dat ze doen wat moet gebeuren, en meer.
1 0
gras
Niet helemaal mee eens. In topwedstrijden in de eredivisie komt Ajax onder TH gewoon niet erg uit de verf. En tegen PSV was er geen vechtlust, ongeacht tactiek. Nu ook weer. Dat niet uitvoeren van taken komt niet uit de lucht vallen. Dat komt ergens vandaan. Deze groep weet ook het belang wel van winst in deze wedstrijd. En toch kunnen ze het niet opbrengen. Dat is geen luiheid. Het lijkt wel alsof de vreugde eruit geperst is. Dit is echt geen normale prestatie. Misschien dat ze in Europees verband zich over bepaalde zaken heen kunnen zetten. Of misschien wringt het tactisch. Feyenoord stelt niet voor niets Toornstra op 10 op en niet Persie. Die loopt zich de pleuris. Het is bezopen dat Frenkie de Jong Kante uit de wedstrijd speelt in oranje en hier geen duel aangaat. Allemaal heel verleidelijk om te roepen dat de spelers niet graag genoeg willen winnen, maar waar ligt dat aan. Dat is een onbewuste instelling. Daar heb je nou een specialist voor. Dat noem je een coach.
2 0
trooop
'Dat is een onbewuste instelling.' - goed zinnetje. Zoiets gebeurt niet bewust; zoiets sluipt erin, zonder dat iemand dat echt wil. En als het eenmaal zover is, is het heel erg moeilijk om te keren. Maar dat is zoals je zegt nou net de ultieme taak van een trainer.
(In mijn ogen moet je dit soort dingen zoeken in het feit dat de trainer niet 100% serieus genomen wordt. Wordt een voetballer in zijn hart geraakt door de coach, dan gaat hij voluit tot hij erbij neervalt.)
2 0
Pauw
In aanvulling op jouw insteek kan ik mij wel voorstellen dat Ten Hag het type coach is die in theorie gelijk heeft, maar dat hij het niet inspirerend aan de man kan brengen.

Dat hij de spelers misschien iets meer op hun intuïtie moet laten vertrouwen; de inspirator is (a la Klopp) en het een en ander niet 'tot vervelens' toe moet voorkauwen.

Ik besef dat we dan veel van een trainer vragen maar bij topclubs lopen nu eenmaal net iets meer spelers die eerder denken dat het vanzelf gaat of wel weer komt.

Bovenstaande overigens slechts gebaseerd op mijn eigen beperkte indruk.
1 0
ETM
Klopt als een bus.
2 0
Web
Hoijtink zegt nog niet dat hij geniet, wat heeft die man een hekel aan Ajax.
1 -6
Joseph
Ik zie wel degelijk een dwingende hand. Blind weg houden op het middenveld is te triest voor woorden, net als het vast blijven houden aan het spelen met een 10, terwijl we die helemaal niet hebben in de selectie.

Deze trainer heeft een visie, maar is niet in staat een visie te vormen met het marteriaal waar hij mee moet werken. Daarnaast is het ook schokkend om het verschil te zien tussen het presteren van Sinkgraven en Dolberg tov Bosz, dat gaat verder dan de blessure die ze hebben gehad. De kwaliteiten van de spelers worden niet benut onder ten Hag, doodzonde met deze sterke selectie.
2 -3
Ajax412
Als je de slag op het middenveld verliest, heb je geen kans. De slag op met middenveld verlies je met name door een gebrek aan tactische discipline of het verliezen van de duels. Mijns inziens is Schöne vaak de boosdoener in zulk soort wedstrijden, ook tegen kleinere clubs waar we het onnodig moeilijk tegen hebben. Zijn vrije trap is heerlijk en af en toe scoort hij geweldig, het is een echte Ajaccied die zijn waarde en respect zeker verdiend heeft, maar met De Jong naast hem heb je een beetje teveel van hetzelfde. Eigenlijk zou De Jong een type Anita naast zich moeten hebben, iemand die jaagt en ballen af kan pakken. Blind zou dit perfect kunnen met zijn inzicht en zijn voortzetting na balverovering. Maar Magallan was teveel bezit met pure mandekking, terwijl de rest zonedekking speelde. Hopen dus dat Nico snel fit word en dat Ten Hag dit in gaat zien. Na zo'n wanvertoning moeten er mensen op hun plek gezet worden.
1 -1
Aspers73
Allemaal roeptoeters. Ajax de hemel in prijzen na weer een mooie CL wedstrijd en dan weer het tegenovergestelde schrijven als het een keer slechter gaat.
2 -1
ajaxtukker89
en dat is even helemaal los van gisteren onze trainer doet percies het zelfde dan wat die bij fc utrecht doet bij trainingen bij wedstrijden en ik denk dat die daar nog wel wat in kan verbeteren
0 -2
Gerrr
Ben het niet veel met hem eens, maar hier slaat hij de spijker op zijn kop.
5 -4