Bruins Slot: 'De Jong is meer een Iniesta'

JesseTH, 25-01-2019 om 20:10, 3524 views, Esports Cope |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Tonny Bruins Slot, wedstrijdanalist van Ajax, is zeer te spreken over de speler Frenkie de Jong. De voormalig hoofd- en assistent-trainer van de club denkt wel dat hij in zijn fysieke staat nog stappen moet maken, maar ziet hem dat deels compenseren met zijn eigen kwaliteiten.

'Hij heeft zo'n fijne techniek, een absolute topvoetballer', vertelt Bruins Slot tegenover Esports Cope over de jongeling. 'De Jong kan op de positie van Busquets spelen, maar hij heeft niet dezelfde verdedigende kwaliteiten als Sergio. Hij is echter nog steeds exceptioneel goed. Hij zou Xavi's rol kunnen overnemen, maar hij is meer een Iniesta.'

Ondanks alle lof voor de middenvelder, denkt Bruins Slot dat De Jong nog wel een stap moet maken. 'Hij is de beste in de rondo's, die zijn ontworpen door Johan Cruijff, maar fysiek moet hij nog verbeteren. Hij is jong, nog maar 21, en hij moet nog groeien om mee te kunnen doen in het Spaanse voetbal.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Lastig om De Jong nu al te vergelijken met absolute topspelers, omdat er nog veel ontwikkeling inzit. Wat Xavi had, heeft De Jong ook. Is niet onder druk te zetten, kan makkelijk wegdraaien, bepaalt t spel en het ritme van t team en is een trainer in het veld. Daarom vind ik hem Xavi vervangen. Die kon overigens ook nog zeer zuiver raak schieten van afstand. Positioneel vervangt hij Busquets waarschijnlijk (al zal die niet zomaar wissel staan straks.) Qua dribbel en assists lijkt hij weer een beetje op Iniesta. Al is de dribbel van Iniesta nog wel bruter en die verliest daarbij de bal niet snel. De Jong gaat wat meer op snelheid en heeft daarom wat meer ruimte nodig voor zijn dribbels.
De Jong is gewoon De Jong. Ik vind m nog t meest op Cruijff lijken. Wel net een niveautje lager natuurlijk en twee posities naar achteren, dus minder een neus voor de goal.
Fysiek zal De Jong inderdaad nog moeten groeien om die Spaanse competitie een heel jaar lang vol te houden. Maar denk wel dat hij zich snel aanpast. Denk overigens niet dat hij gelijk een basisplaats gaat hebben.
0 0
AnsB
Misschien ben ik te optimistisch, maar ik zie Frenkie beter worden dan Iniesta, Xavi en Busquets bij elkaar (bij wijze van spreken uiteraard). Ik denk dat hij het in zich heeft om tot de groten der aarde te gaan behoren. Soms heb ik het idee dat hij alles kan als hij zich er op toelegt. Neem alleen het verdedigen al. Dat doet hij zóveel beter dan vorig jaar. Vooral zijn spelintelligentie (veel zien, gevoel voor de juiste positie en potentieel gevaar zien) in combinatie met alles met een bal kunnen kan hem heel ver brengen (plus natuurlijk de rust in zijn spel).

Ik denk dat hij heel snel beter gaat worden bij Barca, al zal hij het in het begin misschien best moeilijk krijgen en niet direct een basisplek veroveren. Het is even afwachten of hij dat mentaal trekt maar ik denk van wel.
0 0
Ar
Nee, Johan die moest het van zijn fysiek hebben.
Maar ik snap alle vergelijkingen niet. Beckenbauer, Xavi, Iniesta, Pirlo, Modric, het zal allemaal wel. De Jong is een unieke voetballer.
Hij doet mij nog het meest aan Jonk denken, maar dan meer vanwege het feit dat het destijds zoeken was op welke positie Jonk nou precies het beste uit de voeten kon en Van Gaal het hele systeem, de tactiek en het elftal inrichtte zodat Jonk het beste tot zijn recht kwam, op een positie lager op het veld dan de 10 positie waar die in de jeugd altijd gespeeld had.
Dat zie je nu met De Jong ook terug. Ten Hag heeft het systeem, de tactiek en het elftal aangepast aan de kwaliteiten van Frenkie. Waardoor hij in een rol speelt die je de afgelopen twintig jaar niemand in Nederland meer hebt zien spelen (en misschien wel nooit). Een soort van linksachtervoor.
Dan weer meer vormgever, dan weer meer libero, dan weer meer ausputzer, dan weer meer linksachter (op een lijn met De Ligt en Blind, in een soort 3-4-3), en dan weer meer aanvallende middenvelder. Een genot om te zien.
Helaas mogen we er maar zo kort van genieten in de eredisvisie.
1 -2
Schwalbino
Johan was fysiek top. Begon ook als frele ventje maar was binnen een paar jaar een echt sterke kerel. Turbo dijbenen en enorm sterk bovenlichaam (kijk maar eens naar Johan's nek op foto's).
0 0
gras
Hij lijkt in niets op Jonk. Dat was een speler die met lange ballen het spel van vleugel naar vleugels verplaatste. Een beetje zoals Gerrie Muhren ooit deed. Jonk was niet bijzonder balvast, maar had een superbe trap. Echt onvergelijkbaar veel beter dan De Jong. Kwam ook veel meer in en op randje 16, waar hij graag als derde man op doel schoot.

Jonk was daarbij zwak in duels, Frenkie kan dat behoorlijk goed.

En ik snap die eerste opmerking ook niet. Alsof Bruins Slot als meester scout van Cruijff niets van Cruijff de voetballer weet en het belang om duels te ontwijken. Het voetbal is alleen niet meer zoals de jaren 70. De fysieke eisen zijn al heel lang opgeschroefd. En Frenkie is - geen - Cruijff.
1 0
zaalberg
Mooi, al die complimenten. Zondag allemaal maar eens laten zien. Dan komt het vast goed in de kuip.
0 0
ajax4lifebaby
Gewoon een geweldige spelverdeler, met een passingsscore van boven 95%. Maar daarnaast kan hij zo geweldig ballen afpakken en zo slim in de duels. Hij is niet echt met iemand te vergelijken vind ik.
1 0
3*stars*3
Heel erg slim.
Weet ff niet welke pot maar volgens mij tegen Vitesse maar hij maakte een lichaamsbeweging voordat de tegenstander de bal ontving en hup, pikte de bal af.
Zijn van die kleine dingen waarin je kan zien dat het een hele intelligente speler is.
Hij heeft ook geleerd om vuil werk op te knappen en dat seizoen als CV hielp ook mee want hij won zelfs kopduels.
Gewoon aardig complete speler en dat op zo'n leeftijd.

Hij heeft laatste tijd niet zijn beste fase maar dat komt wel weer hoor.
2 0
mercurius3
Word niet goed van dit soort teksten. Prestaties bij Ajax blijven uit, zeer wisselvallig seizoen, valt bij Ajax nauwelijks op. Wat een extreme ophemelarij van een tiener die alles nog te bewijzen heeft en voorlopig gif, power en drang naar voren ontbeert.
0 -7
Remark
Ja Mercurius, die riedel kennen we nou wel. Bovendien is Frenkie geen tiener meer, maar een 21-jarige voetballer die op basis van zijn buitengewone talent en nagenoeg perfecte statistieken voor 86 miljoen gekocht is door de bekendste, populairste club ter wereld. Je hebt je frustraties nu lang genoeg kunnen botvieren. Frenkie heeft je ongelijk aangetoond en van nu af aan maak je je met elke denigrerende post belachelijker dan je al was. Take your loss and move on....
1 0
RaynoFischer
Inmiddels al geen tiener meer trouwens, wordt 22 in Mei
Maar ik vind ook dat hij iets teveel gehyped wordt, met belachelijke vergelijkingen zoals Cruijff en Iniesta...

Het kan een hele goeie speler worden hoor, maar als je naar een De Ligt kijkt heeft die al meer bewezen als daadwerkelijke tiener
Frenkie moet lekker Frenkie blijven, het is gelukkig geen jongen die gaat zweven en als eerste die vergelijkingen de kop in zal drukken ;)
0 0
mercurius3
De ligt heeft een stuk meer bewezen inderdaad. Bij de ligt kan ik nauwelijks echte minpunten noemen, de jong heeft er een hoop en die komen iedere wedstrijd aan het licht. Speel je bij Barca zoals je bij Ajax nu speelt, dan is het gauw klaar.
0 0