Mijn Matchday: Lieveheersbeestjes in de Kuip

FinnDekker, 05-12-2018 om 14:00, 8708 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Mijn Matchday is het vervolg op de reeks SCC-debutant van afgelopen seizoen. Dit seizoen staan er in Nederland en Europa veel duels op het programma. Redacteur Finn Dekker beschrijft wat hem als seizoenkaarthouder van Vak 423 opvalt in de Johan Cruijff ArenA én uitwedstrijden.

Een hoop fanatieke Ajax-fans die zondagmiddag in de kroeg stonden, zullen hopen dat de beelden van de bewakingscamera tussen 14.30 en 16.15 uur worden gewist. Veel van hen zijn waarschijnlijk zeer gevoelig op beeld vastgelegd, namelijk juichend 'voor' goals van grote rivaal Feyenoord.

Bij hoge uitzondering werd de haat en nijd richting Rotterdam Zuid even opzijgeschoven. De 'kakkerlakken' waren voor heel even lieveheersbeestjes. Want waar sommigen normaal gesproken al moeite hebben om het 'beestje' bij de echte naam te noemen, zonder in lachen uit te barsten of pislink te worden, werd Feyenoord afgelopen weekend voor een keer een klein succesje toegedicht. Het afstoppen van de hegemonie van PSV woog zondag bij de meesten iets zwaarder dan de doorgaans zo geliefde misère van Feyenoord.

Zo ook bij Vanzz, een bar op steenworp afstand van de ArenA, waar genoeg Ajacieden bleven plakken voor dé wedstrijd van de dag. De wedstrijd van Ajax was eenmalig het voorprogramma, een moetje. Feyenoord – PSV was het gesprek van de dag. Discussies te over. PSV mocht niet winnen, daar was vrijwel iedereen het over eens. Maar wat moest het dan wel worden? Een gelijkspel, waar beide partijen als verliezer uit de strijd zouden komen, of toch een overwinning van Feyenoord?

Getuige de enorme ontlading bij onder meer de openingstreffer van Nicolai Jørgensen leek het tweede een situatie waar men zeker mee kon leven. De uitbarsting van de zeer gespannen koppies om mij heen werd twee uur daarvoor bij lange na niet gehaald in de eigen Johan Cruijff ArenA. Geen van de vijf goals van Ajax werd zo heftig gevierd als de twee goals van de Rotterdammers. 

Toch zat het menig supporter niet lekker, dat 'juichen' voor de concurrent. Men keek elkaar verward aan. Een aantal Ajacieden besloot daarom nog voor de spelhervatting 'het zijn maar kut kakkerlakken' in te zetten ter compensatie, waarna vrijwel de hele zaak mee begon te brullen. Het contrast was zodoende negentig minuten lang groot. De meerderheid kon genieten van de plotse tweede bal in het veld, waar de Rotterdamse aanhang voor verantwoordelijk was, bij een gevaarlijke aanval van de Eindhovenaren. Maar tegelijkertijd werd er hier en daar ook gegniffeld bij de blessure van ras-Feyenoorder Jordy Clasie. Na het duel kon iedereen uiteindelijk gerust ademhalen. PSV had verloren, de kwellende tegenstrijdigheid was voorbij.

Het is nu te hopen dat Ajax het in eigen hand weet te houden, zodat Ajax-supporters over een paar maanden niet hetzelfde probleem hoeven te ondergaan. Eind februari zijn de rollen namelijk omgedraaid. ADO ontvangt Ajax, terwijl Feyenoord op bezoek gaat bij PSV. Wie weet kan het op die dag vooral gaan over de Hagenezen tegen de Godenzonen.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl

Meer Mijn Matchday:
#ajasta: Omhelzend de play-offs in
#bayaja: Op slag verliefd op awaydays
#ajafey: Zonder verliezer geen winnaar 

Scoor nu jouw Ajax-uittenue met twintig procent korting!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
BrandjeXL
Juichen voor Feyenoord tegen Psv geeft in mijn ogen aan dat de liefde voor Ajax voor groter is dan de haat richting Rotterdam. Ook ik heb mijzelf moeten betrappen op een iets meer dan gebald vuistje bij de 2-0 want dan zou het voor PSV wel heel lastig worden om te winnen. Bij de 1-0 had ik dat gevoel zeker nog niet.
0 0
3*stars*3
Precies en had geen moment spijt van of een naar gevoel omdat ik bij die 2 goals ging juichen.
We waren sowieso afhankelijk van een misstap en mooi dat Fey het dan deed.
Ze mogen van mij morgen weer punten morsen tegen VVV.
Het is nou niet zo dat ik ze opeens alles gun.
Het was mooi zo.
0 0
Bullmajor
Het is heel simpel. Pisvee heeft al meerdere keren wedstrijden gewonnen die het eigenlijk niet had mogen winnen. Dan ontstaat er een soort aura van onoverwinnelijkheid. Slaat nergens op. Nu is die zeepbel doorgeprikt in de badkuip. Prima toch! Nu kunnen we weer normaal gaan doen.
2 0
Redrum
Precies, het was echt heel belangrijk dat die reeks van winstpartijen doorbroken zou worden. Of het nou Feyenoord of Excelsior is die daar een einde aan maakt is op dat moment niet relevant voor ons. Het fantastische gevoel van alles winnen is nu verdwenen en dat zal voor een hele andere sfeer zorgen in Eindhoven. Ook tegenstanders in de eredivisie ruiken nu weer kansen, al hebben ze altijd wel het idee dat ze voetballend mee kunnen komen met psv.
0 0
Siemmie
Beetje raar stuk dit. Het succes van je eigen club staat altijd boven de haat van een andere club. Dus als Ajax profiteert van het feit dat Feyenoord van PSV wint, is het heel normaal om te juichen. Je juicht namelijk niet voor Feyenoord, maar voor Ajax wat 3 punten inloopt.
1 0
Salamis
Prima uitslag. Ik was voor de verandering ook een keer voor feyenoord. Ze zijn toch in de verste verte geen concurrent en konden ons mooi even helpen zo. Dat laatste vinden hun fans vast weer een stuk minder leuk, normaal zouden ze hun eigen team dan dwingen om te verliezen om Ajax maar dwars te zitten. Hadden ze toch verloren, dan was het ook nog leuk, want Feyenoord wat verliest is altijd prima.
1 -1
..::Rootje::..
Ik juichte niet voor Feijenoord, maar tegen PSV.
4 -1
Ajaxxxisdebeste
Juichte voor belang wat Ajax ermee had niet voor die kakkies...
1 -1
goajaxgo
Het zijn maar k** lieveheersbeestjes!
3 -1
Rockpotje
Wat een onzinnig stuk dit. Als je voor Ajax bent denk je toch niet eens over een gelijkspel? Dat puntje kan enorm belangrijk worden aan het einde van het seizoen en Feyenoord haalt ons nooit meer in. Je moet toch boven die zogenaamde haat staan als grotere club? Ik ben nog altijd voor Ajax, niet tegen Feyenoord.
7 -2
EersteAanname
Eens.
3 0
insectenverdelg
Zo was het juichen voor een hoop Feyenoord supporters in de Kuip ook verwarrend. Ze wisten namelijk dat ze ook Ajax in het zadel hielpen.
5 0
Gregoboy
Ik voelde me zeer vaag toen ik keihard JAAAA riep toen de 1-0 viel. Maar het is allemaal voor het goede doel. PSV Zien verliezen en Feyenoord dat 2 man is verloren aan blessures, helemaal goed dus
3 -1
El Mas Mejor
Uitbarsting van zeer gespannen koppies? Het seizoen is nog nieteens halverwege...
0 0
VanDeMolen
Ik heb gewoon staan juichen hoor. Niks mis mee. Ik juich liever om iets dat goed is voor Ajax, dan dat ik niet durf te juichen omdat het toevallig ook goed is voor Feyenoord.
6 0
Labrador
Ik heb niet staan juichen. Kom op zeg
0 -7
chloorbestendig
Het “ haat en nijd” laat ik maar aan de tokkies over, dat ik feyenoord liever zie verliezen dan winnen is vooral om de arrogantie in rotterdam af te straffen waar ze denken nog steeds op gelijke hoogte met Ajax te staan. Ongeacht wie er van psv wint, daar juich ik wel even voor.
0 0
AFCAMM
Als Feyenoord boven ons had gestaan had ik gehoopt dat PSV zou winnen. Ik zou dan niet ‘even voor PSV’ zijn. Ik ben dan gewoon een Ajacied die het beste resultaat voor Ajax wil. Men juichte zondag dan ook voor de punten die Ajax is ingelopen, niet voor Feyenoord.
4 0
Hagmag
Ten Hagmag deze flow van Ajax niet onderschatten.
Volgens mij is deze groep dit jaar, echt gebrand op de schaal.
Ze stralen de wil om te winnen uit, dat is wel anders geweest.
Ado uit of thuis, van spelers van dit soort niveau moet gewoon altijd gewonnen kunnen worden.
Haags kwartiertje begint pas bij 75 min. Dan moet het te laat zijn voor de ooievaars.
1 -5
Bjorn2321
Stop er gewoon mee...
Niemand anders gebruikt jouw grapje, of vindt het zelfs maar leuk.

(Het wordt tijd sat AS toestaat reacties van bepaalde gebruikers te blokkeren)
6 0
lf87
Dit is denk ook het verschil tussen Ajax en Feyenoord, waar hier de liefde voor eigen club groter is dan de haat voor de ander kan daar nog wel eens omgekeerd zijn.
5 -1
Hobbemastraat
Daar gaan ze de straten op als Ajax de Europa league finale verliest, dus dat is duidelijk het verschil.
1 -1
Ajacied33
Ik heb zondag ook gejuicht, maar natuurlijk niet voor Feyenoord. Je juicht voor Ajax, het komt Ajax goed uit dat je grootste concurrent verliest. Daar gaat het om, en niets minder.
7 0