'Rol Schöne meegegroeid met ontwikkeling elftal'

ArthurV, 26-11-2018 om 19:40, 5502 views, Voetbal International |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

Taco van den Velde heeft in zijn analyse de rol van Lasse Schöne onder de loep genomen. Daarin stelt de journalist van Voetbal International dat de routinier nog steeds onmisbaar is voor het huidige Ajax.

Afgelopen zaterdagavond tegen NAC Breda verstuurde Schöne 119 passes. 'Dat was één pass minder dan Daley Blind verstuurde, maar negen meer dan Frenkie de Jong, die normaal gesproken iets meer aan de bal komt. Maar tegelijkertijd zegt het genoeg over de inbreng van Lasse Schöne. In de Eredivisie is Ajax de ploeg met gemiddeld het meeste balbezit (60,5%) en Lasse Schöne is een van de Ajacieden die het meeste de bal beroert. Dit seizoen verstuurt hij gemiddeld 67 passes per duel en wie zijn statistieken door de jaren heen bestudeert, stelt vast dat zijn rol is meegegroeid met de ontwikkeling van het elftal.'

Tegen NAC Breda had Schöne moeite om gedurende het duel openingen te vinden. Iets wat na rust, mede door vermoeidheid bij de spelers van NAC, veranderde. 'Schöne zette uiteindelijk Neres met een splijtende dieptepass voor de keeper en had ook een voorassist op Labyad die Dolberg in stelling bracht. Beide pogingen leverden echter geen treffer op. Schöne is inmiddels 32 jaar en zijn waarde voor de ploeg is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden.'

Van den Velde komt tot de conclusie dat de rol van Schöne gedurende de afgelopen jaren anders is geworden. 'Opvallend in de cijfers is dat hij als controlerende middenvelder dit seizoen meer passes verstuurt, wat ongetwijfeld te maken heeft met de grote overmacht van Ajax. Daarnaast blijkt hij gemiddeld twee keer zoveel lange passes te versturen als vorig seizoen. Schöne is dus de man geworden die niet alleen het spel verlegt maar ook verplaatst. Zijn toegenomen activiteit als spelverdeler achter de bal zien we ook terug in andere cijfers. Schöne komt veel minder voor de goal van de tegenstander. Voor dat onderdeel heeft Ajax andere spelers.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
oudzuid2
tegen clubs als NAC prima, maar in de CL gaat het altijd net iets te snel voor em. we kunnen weer gaan turven hoe vaak ie de bal kwijtraakt vanavond
0 -2
ETM
NAC en Bayern :)
1 0
ETM
Als je de wedstrijd tegen NAC eruit pikt dan vielen voor mij vooral zn keuzes positief op. Hij geeft ballen daar waar de kans op een geslaagde combinatie groot is. Maw leest t spel. Tuurlijk, t is maar NAC, maar wel een NAC-muur. In de 1ste helft vond Schone idd geen opening, maar ik vond hem voortreffelijk spelen. Schone als uitval-basis, maar kan die bal meteen weer terug naar de afzender geeft hij m ook meteen. Tweede helft ook een mooi voorbeeld toen Neres terug speelde, en Schone de bal hard precies tussen 2 mandekkers door terug speelde. Schone blijft dan zelf achter de bal, want dat is zn rol.
Verder staat hij dan dus steeds puur in de zone (achter het spel), zodat Ajax de losse ballen snel weer op kan pakken. Ook dan leest hij t spel.
Ik ben nooit zo van statistieken-behalve als t me uitkomt ;) - maar volgens mij heeft Schone ook ruimschoots de meeste onderscheppingen dit seizoen? Kun je zeggen tsja dat is ook zn rol, maar zo vanzelfsprekend is het ook niet omdat hij op het middenveld niet steeds direct in duels komt, hij moet vooral ruimtes knijpen.

Hij was voor mij persoonlijk de man van de wedstrijd. Al kan ik ook wel leven met Labyad na zo'n plaatje van een doelpunt :)
1 0
Pauw
Om eerlijk te zijn heb ik Schöne al vaak afgeschreven voor de basiself, maar vind m scherper en fitter dan ik ooit gezien heb. Erg balvast en vind vaker (net als de rest) een oplossing vooruit.

Zoals hieronder aangegeven wordt is z’n beperkte atletische vermogen een probleem, maar Frenkie compenseert dat voldoende in veel gevallen.
2 0
Daniii
Schone verdient veel meer respect dan hij nu krijgt, daarvoor ben k ook zo blij dat hij een nieuw contract heeft gekregen.

Hij heeft vrijwel op elke positie positie gespeeld zonder te klagen en bijvoorbeeld met tekort komingen zoals op de vleugel zonder snelheid paste hij zich daar goed aan aan.

Maar wat ik wil denk dat hij zich nu langzaam ook moet aanpassen dat hij ouder word en minder explosief/snel en zodat hij zich niet meer laat uitkappen of uitlopen, zoals Pirlo zou een mooi voorbeeld zijn.
0 0
martin1234
Vind hem in ieder geval als persoon een hele sympathieke man. Ook vind ik het leuk dat een speler eens wat langer bij een club blijft, dat zie je nog zelden tegenwoordig.
1 0
PeterVKV
Aan de bal fantastisch, maar zonder bal een probleemgeval. Zeker internationaal. Zo simpel is het. Tekenend: de manier waarop hij in het strafschopgebied werd uitgekapt door die Te Vrede van NAC waarna hij niet eens een poging waagde om het schot te blokken. Dat kan niet.
3 -4
Joseph
Ik vind het aan de bal ook wel meevallen, hij heeft heel veel tijd nodig voor zijn key passes, als het niveau stijgt kan hij alleen nog breed of terug leggen en in de combinaties komt hij dan helemaal niet meer mee.
Hij heeft het geluk dat hij Frenkie naast zich heeft staan die mannetjes aan trekt, daardoor krijgt hij nu tegen sterkere tegenstanders wat meer tijd. Maar het zou natuurlijk veel lekkerder zijn als daar een speler stond met meer handelingssnelheid en loopvermogen.
Wat voor de ploeg misschien fijn is, is dat Schone geen risico neemt, daardoor krijg je weinig tegen, maar creëer je dus ook niks.
1 -2