Israël: 'De Jong had weinig diepte in zijn spel'

BartVeenstra, 17-11-2018 om 11:55, 11574 views, NH Sportcafé |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Voormalig voetbaltrainer Rinus Israël vond het opvallend dat Frenkie de Jong in het Nations League-duel met Frankrijk minder vooruit speelde dan normaal. Dat vertelt de oud-speler van onder meer DWS, Feyenoord en PEC Zwolle, tijdens NH Sportcafé.

'De Jong had weinig diepte in zijn spel. Hij had veel balbezit, maar veel ging achteruit of breed, weinig vooruit', zegt Israël. 'Maar ik kan dat wel begrijpen. Mogelijk had Koeman dat ook ingefluisterd. Als je tegen de Fransen balverlies lijdt, hebben zij met Mbappé en Griezmann misschien wel het beste land van de wereld in de omschakeling.'

'De Jong speelde daardoor ietwat voorzichtig, maar dat heeft goed uitgepakt', aldus Israël, die het dus niet per se 'minder' vond dat De Jong niet veel vooruit speelde. Oranje won het duel met Frankrijk overigens met 2-0 en kan zich bij een gelijkspel tegen Duitsland aankomende maandagavond verzekeren van de eerste plaats in de Nations League-groep.

Heb jij jouw Ajax kersttrui al in huis voor de feestdagen?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Barra
Toont alleen maar aan dat hij ook vanuit een tactisch plan kan spelen, want je zag echt dat hij geïnstrueerd was door Koeman. Niks mis mee en laten we eerlijk zijn, bij Frenkie ziet het er al snel simpel uit omdat hij zo makkelijk speelt, maar geen enkele speler in Nederland kan wat hij kan.
3 0
Schwalbino
Prima dat hij ook tactsch gediciplineerd kan voetballen als dat nodig is. Als je altijd frivool speelt en je verliest de belangrijke potjes dan ga je de top nooit halen.
1 0
Remark
De uitwedstrijd, waarin Frenkie uitsluitend vooruit voetbalde, diepte in zijn spel had, rushes ondernam en keer op keer de Fransen zijn hielen liet zien, werd met 2-1 verloren. Thuis controleerde en dirigeerde hij van achteruit en bepaalde rustig het tempo, waardoor Frankrijks verraderlijke counters nagenoeg uitbleven. Niettemin waren beide Oranje-doelpunten een rechtstreeks gevolg van Frenkie's aanvallende acties: één voorzet en het uitlokken van een penalty. Kortom, een geslaagde taktiek van Koeman, perfect uitgevoerd door zijn adjudant, Frenkie. En dan gaat Israel (die ik normaal heel hoog heb zitten) lopen zeuren over 'weinig diepte in zijn spel' en begint Middenweg401 over slappe afstandschoten. Hoezo slap, hoezo schoten? Frenkie schoot welgeteld één keer op doel, hard en zuiver in de benedenhoek, maar de keeper had z'n avond en redde, voor de zoveelste maal. Ik kan me voorstellen dat sommige sneue en jaloerse types de neiging hebben om alle euforie rond Frenkie te downplayen, maar kom dan wel met steekhoudende argumenten. L'Equipe, doorgaans zuinig met het geven van goede cijfers, deelde achten uit aan vier Nederlandse spelers: Depay, Wijnaldum, de Ligt en....guess who...Frenkie de Jong, en die kreeg ie heus niet voor tikjes breed en terug en slappe afstandschoten.
1 -1
Joseph
Gelukkig ben jij niet de trainer van Frenkie en gelukkig zegt Frenkie zelf ook dat hij meer moet brengen in aanvallend opzicht, 2 goals en 0 assists is te weinig in de eredivisie.
Dat hij ondanks dat alsnog beslissend is in zijn ballen naar voren, zegt alles over zijn fenomenale kwaliteit. Frenkie zit nog lang niet op zijn top, hij gaat nog dominanter worden, dan hij nu al is.
2 0
jackwolf
Israël heeft natuurlijk gewoon gelijk. Laten we Frenkie nu niet heiliger maken dan hij al is.
Hij had een paar brillanten momenten, een voorassist en verder was hij geconcentreerd voorzichtig . Veel tikkie terug en breed.
1 0
JanTa
Lag ook aan de tegenstander die met 2 linies kort achterelkaar stonden waardoor er maar weinig ruimtes kwamen. Na die 1-0 (prachtige pass de Jong) werden ruimtes tussen de linies groter en kwam ook de Jong beter in zijn spel.
0 0
Middenweg401
1. Reageer dan gewoon op mij. 2. Ik heb Frenkie vaker zien spelen en zeg dat zijn schot kan verbeteren. Vind jij niet dan? 3. Sneu en jaloers? Ik ben fan van 'm sinds hij de Toekomst opwandelde.
2 0
fanforeffer
Goed gedaan AS vraag een kakkerlak iets over een Ajacied. Ik wil geen mening van lampekap of kakkerlak op dit forum.
1 -17
Middenweg401
Klopt, maar puntjes van kritiek worden hier met negativiteit verward, terwijl iemand als Cruijff juist altijd de meeste kritiek op de beste spelers had.
De kwaliteit droop er wel weer "gewoon" van af hoor, maar er zit aanvallend meer potentieel in. Een speler die zichzelf zo makkelijk vrij kan spelen (eindelijk weer een middenvelder die kan passeren) en zo'n goed overzicht heeft, zou je eigenlijk tegen de 16 moeten gebruiken. Grootste aandachtspunt is zijn nog te slappe afstandsschot. Dat kan zo'n groot wapen voor zijn type en positie. Wellicht kan Ronald hem daarin op weg helpen? :)
4 -1
insectenverdelg
Toch is de vraag of wat Israel hier zegt of dat ook niet klopt. Frankrijk is geen wereldkampioen geworden door hun dominante positiespel maar vooral door hun levensgevaarlijke omschakeling. naar voren spelen is automatisch meer risico en tegen de fransen soms dodelijk. Niets mis mee om je soms een beetje aan de tegenstander aan te passen.
3 0
Middenweg401
Das waar, en doseren op die positie is tegen zo'n tegenstander misschien wel het verstandigste. Ik heb het echter over zijn potentieel, en hoeveel daar tot nu toe in dit seizoen van naar boven komt. Hij is toevallig ooit in de verdediging terecht gekomen, en sindsdien slaan zijn taken (ook op het middenveld) vaak wat door in het controlerende, terwijl zijn kwaliteiten imo juist meer tegen de 16 van de tegenstander het best benut worden. Vandaar dat ik hoop dat hij ook nog zijn schot verbetert.
1 0
trodat4030
Nou, ik vond dat bij de Roon nog veel opvallender eigenlijk. Die heeft volgens mij maar 5 ballen vooruit gegeven in 90 min tijd. Pakt wel flink wat ballen af hoor, maar speelde er echt veel naar Matthijs en Virgil. Maar goed, FdJ is hot als de hel zelf en daar moet natuurlijk over gesproken worden.
0 -3
Youri08
De Roon beviel mij wel, ideaal naast Frenkie. Onopvallende harde werker die de duels niet schuwt.

Frenkie speelde uitstekend, op wat iets te wild jagen/ instappen bij balverlies na in de 1e helft. Erg intelligent om de Fransen te verleiden om 20 meter op te schuiven om ruimte te creëren tussen middenveld en aanval. Erg volwassen.
2 0
Ozymandias
In de tweede helft speelde De Jong ook bijna elke bal naar achteren. Dat kwam natuurlijk door de opdracht die hij had gekregen (om geen risico te nemen omdat Oranje voorstond) maar het viel wel op.
3 0
Freddy Al
Israël heeft gelijk maar ik maak me geen zorgen , dit is in het verlengde van de Koeman methode waarschijnlijk afgesproken.
7 0
Pauw
Duitsland gaat maandag aantonen dat NL nog niet verder is dan de wedstrijd tegen de Duitsers in de Arena.

Blijf NL afgezien van momenten vrij pover vinden in balbezit en dat zal onder Koeman denk ik ook nooit echt goed worden. Is een coacht die zich focust op de 0 in plaats van maximalisatie van doelkansen.
3 -17
Gijsje
Die Pauw
2 0
Middenweg401
Grauw wereldje of niet?
2 0
RedFeather
Er zit echt wel een goede lijn in.
Maar dat wil niet zeggen dat we structureel van het niveau Frankrijk of Duitsland zijn. Je kunt inderdaad zo tegen een fikse nederlaag aanlopen.
0 0
BrandjeXL
Fikse nederlaag met deze trainer en dit systeem vrijwel onmogelijk. Koeman doet het qua resultaten fantastische maar zal altijd een behoudende trainer blijven. Denk eens terug aan zijn titel met ajax.
1 0
Freddy Al
Zo , slecht geslapen of ruzie met de vrouw?
4 0