Spaan kraakt Stam: 'Hoger dan Engelse 2e divisie komt ie niet'

BVeenstra, 07-11-2018 om 10:40, 6760 views, Panorama |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Journalist Henk Spaan heeft geen hoge pet op van voormalig Jong Ajax-trainer Jaap Stam. De schrijver van het boek Nouri, de belofte vertelt in een interview met Panorama dat hij niet verwacht dat Stam ooit als trainer in de top zal werken.

'Nee, zeker niet. Als jij spelers hebt als Nouri, Frenkie de Jong en Carel Eiting en die zitten op de bank naar de rest te gluren, dan snap je er echt niet veel van. Gister zei iemand me: Dat is wel hard', zegt Spaan. 'Dat is niet zo. Ik ben gewoon voetbalfan en fan van Nouri. Die zie ik op de bank zitten, terwijl er spelers op het veld staan die er niks van kunnen. Veel minder althans.'

Na zijn periode bij Ajax vertrok Stam naar het Engelse Reading, maar ook op basis van die periode kan volgens Spaan gezegd worden dat in Stam geen toptrainer schuilt. 'Bij Reading kocht Stam ook geen spelers die het verschil maken, maar allemaal lopers. Ik moet altijd lachen als er ergens staat dat Stam wordt genoemd bij die en die club. Is helemaal niet waar. Dat stuurt ie zelf met alle plezier rond, omdat ie ergens wil werken. Maar hoger dan de tweede divisie in Engeland komt ie echt niet.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
OpaVerteld
Ach....Jaap Stam is wel vaker onderschat. Story of his life.
Als speler ook geen komeet-achtige carriere, maar desalniettemin de absolute top halen.
Zou 'm dolgraag zien als specialisten trainer voor de verdedigers bij Ajax.
Spaan heeft overigens nooit gelijk....per definitie....lift altijd lekker mee zonder enige verantwoordelijkheid. Nog een kopje koffie, glazenwasser..?
1 0
Tinus
Aldus Opa verteld. Je mag hem kennelijk niet, prima. Maar dat Jaap Stam er een potje van maakte met de spelers die hij tot z’n beschikking had, daar is geen woord aan gelogen. Net als de terechte commentaren die hij hier destijds op kreeg op oa dit forum.
Stam is echt wel een persoonlijkheid, naar er is meer nodig om een goede trainer te worden.
1 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Spaan heeft gelijk, middelmatige trainer. De Ligt is niet door Stam zo goed geworden, laat me niet lachen.
3 0
ajaxinho
Verloren jaar van Nouri.

Ook Frank de Boer heeft de kans nagelaten om Nouri te laten debuteren.
In de periode dat SdJong, Serero en Andersen de leegte van Eriksen niet konden vullen.
Laatstgenoemde, die redelijk in vorm was, kreeg geen eerlijke kans.
In plaats daarvan werd Sinkgraven gehaald, als basisspeler.

Nouri had de aandacht/minuten moeten krijgen die Gravenberch momenteel krijgt.
1 0
geDaante
Maar zelfs Bosz, die ik hoog heb zitten, deed moeilijk over Nouri. Zal hetzelfde als met Frenkie de Jong zijn geweest; het niet voldoende doen bij balverlies. Dat vind ik een slap excuus, dan haal je hem erbij en maak je dat duidelijk en duidelijk, tot ze dat wel doen. Kan me niet voorstellen dat dat lang duurt.

Sinkgraven werd inderdaad gehaald, maar mocht na twee foutjes op het middenveld nooit meer op het middenveld spelen van De Boer. Zo triest. Zóveel nederlandse coaches zijn zó doorgeslagen in balbezit en angst voor balverlies op het middenveld, dat ze creatieve spelers mijden, en liever degelijke lopers en werkers opstellen, die de veilige keuzes maken, met als gevolg voorspelbaar, doodsaai balletjes breed voetbal.
2 -1
Babangida83
Vergeet niet dat het voetbal van Bosz pas na de winterstop echt tot uiting kwam. Het hoge pressie, het heel compact staan bij balverlies. Dat zijn sleutelelementen als je verder wilt komen en kampioen wilt worden. Daarvoor wilde hij zo weinig mogelijk aan zijn elftal sleutelen. Dit was Bosz zijn eerste jaar en hij was nog aan het bouwen. Toch gaf hij, waar kon, toch zeker wel verantwoordelijkheid aan Nouri, Vd Beek etc. Ik kan mij nog een uit-wedstrijd in Luik herinneren. Misschien iets te weinig, maar het was niet zo dat het nu echt de spuigaten uitliep, vond ik persoonlijk. Ook speelde mee dat Ajax professioneel gezien echt naar een hoger plan ging. Wisselvalligheid werd niet meer geaccepteerd, bijvoorbeeld. Ik had het idee bij Bosz dat we Nouri in zijn tweede jaar veel meer gingen zien. Al dulde hij Ziyech natuurlijk nog voor zich op zijn plek en die passeer je ook niet zomaar.
0 0
geDaante
Tsja, die voorkeur voor lopers zag je eerder bij Frank de Boer en zie je ook onder Heitinga en Reiziger, als beiden de beschikking hebben over Dani de Wit en Ekkelenkamp, stellen ze beiden op, ten koste van creatieve en/of technische voetballers als Jensen, Bijleveld en meer. Kansloze KNVB trainers die per se lopende mensen de 16 in willen, in plaats van het voetballend te doen.
2 0
off
Alleen maar lopende mensen is inderdaad niet goed. Maar ik denk dat de zyechs van deze wereld het heerlijk vinden dat er iemand diep gaat zonder bal op wie ze de steekpass kunnen geven.
2 0
Babangida83
Het hele team dient constant in beweging te zijn. Van de Beek was ook onder Bosz, Keizer en Jonk een loper. Maar wel eentje die speelde vanuit de combinatie en gewoon vaker positiewisselingen kon creeeren. Dat deed Nouri ook met zijn spel en dan had je Clement er ook wel eens bijlopen (als loper) voor de diepte. Dat is prima. Echter is dat vanuit het zoeken naar de derde man. Niet om "zo veel mogelijk mensen in de 16 te hebben vanuit het middenveld". Die Stam en De Boer zetten op plaatsen waar iemand de pass moet geven ook een loper neer. En zo kill je dus het positiespel op het middenveld.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Geen Ajax-coach, maar misschien wel voor de subtop.
0 0
Web
Stam zou een prima assistent zijn van van Bommel
Niet geschikt voor Ajax, mouwen opstropen en er voor gaan.
Volgens mij komt hij niet verder?
1 0
CruijffiaansNouriaans
Makkelijk praten achter je laptop - niemand die boeit wat hij schrijft , roepende in de woestijn
1 -2
oudzuid2
ook nooit een fan van em geweest als trainer. blij dat ie nooit hoofdtrainer van t eerste is geworden
4 0
off
Tja je speelt vissie en bakker niet zomaar uit de basis.
4 0
Babangida83
lol. Daar heeft die Spaan dan wel weer gelijk in.
10 0