'Straks bestaat subtop alleen uit Feyenoord'

FinnDekker, 23-10-2018 om 08:20, 12585 views, Algemeen Dagblad |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Bij het Algemeen Dagblad maakt Sjoerd Mossou zich druk om de stadions in Nederland die steeds leger raken en het gat tussen Ajax en PSV en de rest dat juist steeds groter wordt. 'Als de huidige ontwikkeling zich de komende jaren doorzet, dan bestaat de Nederlandse subtop straks alleen nog maar uit Feyenoord.'

'Bij Ajax hebben we al geregeld gezien dat mensen niet eens meer de moeite nemen om naar een wedstrijd tegen pakweg NAC te gaan. Die wint Ajax toch wel. Het stadionbezoek dreigt op deze manier alleen maar minder te worden', aldus sportmarketeer Chris Woerts in gesprek met de journalist over de teruglopende cijfers wat betreft het publiek op de tribunes.

'Niet voor niets zijn de achttien eredivisieclubs al tijden met elkaar in de slag om tot een mogelijk nieuwe competitieopzet te komen. De gedachte: met zestien clubs (en een play-offmodel) neemt de kwaliteit en weerstand toe', schrijft Mossou vervolgens. 'Liever wat extra wedstrijden onder grote druk, dan wéér een potje zoals PSV - FC Emmen.'

De analist weet echter niet of het effect heeft. 'PSV en Ajax halen dit seizoen al snel tachtig miljoen euro op uit de Champions League, grofweg net zo veel als de begrotingen van alle clubs uit het 'rechterrijtje' opgeteld.' Een andere aanpassing lijkt effectiever. 'Daarom is het een fris idee om de inkomsten uit Europees voetbal voortaan over alle clubs te gaan verdelen, zoals de topclubs nu hebben voorgesteld.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hakkie
Betere prestaties beginnen bij hogere weerstand.
Nu Ajax en PSV het door goed beleid opeens goed doen in Europa, is het weer niet goed.
Wees blij en hoop dat andere clubs zich aan het hogere niveau kunnen optrekken.
In plaats daarvan presteren AZ en Vitesse ondermaats ten opzichte van vorig jaar. Dat komt echt niet door het niveau van de top 2.

BTW: de stadions lopen ook leeg als het niveau in de eredivisie daalt. Nu komen er toeschouwers bij uitwedstrijden, die weleens Europese top willen zien.
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Ik blijf erbij dat als Ajax spelers zou hebben waarvan je zeker weet dat je niks wil missen,het stadion voller zou zitten, Je kan denken Zyiech, De Jong,Tadic. Daar wil je niks van missen en daar kom je voor naar het stadion maar ik heb het over bijv. een aanvaller die zo begeerd zou worden door de europese top als de jong. Iemand waarvan je denkt : Daar wil ik de warming up niet eens van missen. Ik wil niet met namen als ronaldinho aankomen, maar gewoon iemand waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten als hij de bal heeft. Had Ajax 1 of meerdere van zulke spelers dan komen er duizenden mensen meer kijken.
En over de subtop, die wisselt toch wel want dan wil die er weer bij aanhaken of presteert die minder zodat ze een jaartje niet voor europees voetbal kunnen gaan Clubs met een stadion van 20.000 of meer die zullen altijd in het linkerrijtje willen meedoen en meer willen. Om hun eigen niveau op te krikken moet clubs aanvallers uit andere landen halen als ze hier of bij de jeugd niet te vinden zijn. We hebben gezien welke middelmatige spitsen hier veel goals maakte.
Ik vind dat door kunstgras elke laag van het Nl'se voetbal omlaag is gegaan. Mensen zeggen Voor amateurclubs en jeugd is het geweldig want alles gaat vaak door etc. Neee! Hoe kweek je dan topverdedigers alsze in hun jeugd 75% op kunstgras spelen en trainen? Bang om slidings te maken, sitauatie's zijn anders op kunstgras omdat de bal anders stuitert/rolt. Hoe kan je nou je jeugd voorbereiden en beter maken als je ondergrond al anders is? Hetzelfde dat als je alle tennis banen gaat veranderen van gravel naar grind en je de jeugd daar op laat spelen. Gaat iemand dan ooit nog Roland garros halen uit NL? Snap dat het met tennis anders is ivm gras en hard court etc. Maar punt lijkt me duidelijk. Nederland denkt slim te zijn met kunstgras, maar je leert een hele generatie op een andere manier voetballen.
0 -2
Babayaka
Ik Zie nog well gebeuren dat de knvb straks het verplicht om het geld wat binnen komt via europacup vloetbal te verdelen over alle 18 clubs .
Zo stom zijn we well in nederland


O shit hebben de topclubs dat echt voorgesteld?
Om het europese prijzengeod tell verdelen?
0 0
stebalk
Ja de topclubs willen een stukje prijzengeld afstaan in ruil voor het verwijderen van kunstgras uit de Eredivisie en een kleinere competitie.
0 0
Ajax27
Ach, als de NL clubs die 10% gaan afdragen van wat ze aan Europees Voetbal binnen krijgen en er wellicht met TV-rechten mooie contracten kunnen ontstaan wanneer ze in Azie wat voor elkaar krijgen, dan kan het ook weer heel snel omslaan in de competitie met alle clubs.

Bedragen zoals in Engeland zal hier nooit gebeuren. Maar als je kijkt dat vrijwel het complete rechterrijtje tussen de 6-12 miljoen zit te bungelen met hun begroting dan zou een stijging van 1 miljoen een stijging 8-17% zijn op hun begroting, dat is enorm.

Van de andere kant denk ik.. wat bereik je ermee om het rechterrijtje sterker te maken? Het rechterrijtje zal met uitzondering van wat goede jaren altijd rechterrijtje zijn, gewoon dramatisch niveau.

In mijn ogen moet je investeren in de subtop. Op een dusdanige manier kunnen investeren waardoor de subtop ook weer standaard meedoet op Europees niveau. Zodat we weer stijgen op de coefficientielijst. Zodat wedstrijden tegen Feyenoord, AZ, Vitesse, Groningen, Heerenveen weer echte wedstrijden tegen subtoppers worden. Mooiere wedstrijden op een hoger niveau waardoor talenten sneller naar onze competitie willen komen en langer blijven. Die top-6, top-7 waardoor je als club 10-12 zwaardere wedstrijden hebt waarin vaker het verschil kan worden gemaakt.

Als je die clubs helpt, als we daarin investeren, dan valt er wat te maken van onze competitie. Investeren in de zwakken... tjah daar help je in mijn ogen niemand mee.
0 0
Youri08
Echt veel stabiele subtoppers hebben we niet echt. Ene jaar springt die er boven uit en het andere jaar weer een andere. In potentie zouden AZ, Groningen, Heerenveen, Utrecht, Twente en Vitesse stabiele subtoppers kunnen zijn maar zie, Twente speelt divisie lager, Groningen bungelt onderaan, en de rest staat al op straatlengte afstand. Subtop nu is VVV en Heracles.
0 0
MH1988
Leuk dat gezeur. Er is toch niks veranderd? Het is al jaren dat Ajax en PSV de top zijn en Feyenoord gemiddeld de vaste nummer 3. Daarachter komen AZ en Twente (die zijn daar over 3/4 jaar gewoon weer als je kijkt naar stadion en potentie etc..). Dat is de top 5, daarachter een hele sloot met clubs die af en toe een uitschieter naar boven of beneden hebben. Niks nieuws..
1 0
Ajax4ever86
Nee oke, maar het nivo verschil is nu wel heel groot. Het voetbal in de Eredivisie van alles onder Ajax en PSV (wat er ook niet uitziet, maar zij hebben nu nog redelijk goede technische voetballers) is op dit moment werkelijk niet om aan te gluren. Het onstijgt het Hoofdklasse nivo van een jaar of 4/5 geleden echt niet. Zouden stuk voor stuk niet eens kampioen worden in Hoofdklasse van toentertijd.
0 0
Babangida83
Het is goed dat de top nu zo sterk is dit jaar. Volgende stap is dan dat de subtop daar achteraan komt. Maar eerst zullen Ajax en PSV leeggekocht worden, dus volgend jaar zal het verschil al minder zijn. En dan zitten we nu ook in een fase dat onze traditionele subtop gewoon slecht gemanaged wordt. Clubs als Excelsior en Heracles worden wel goed gemanaged en nemen nu beetje bij beetje die plekken in. Maar zijn natuurlijk nog niet op het niveau van Vitesse, Twente of Heerenveen. AZ heeft gewoon een overgangsjaartje vanwege alles wat ze verkocht hebben.
1 0
X-RaY
Die hele media begint lachwekkend te worden. Ze schamen zich nergens meer voor. De ene dag zit het hele Nederlandse voetbal in een slop en de andere dag komen ze superlatieven tekort en worden we nog net niet omschreven als een nieuwe wereldkampioen.

Het gaat volgens mij maar om één ding tegenwoordig en dat zijn clicks.
2 0
jaripettersson
Is er geen betere foto van Sjoerd? Eentje waar ie net niet op staat of zo.
0 0
Redrum
Precies, gewoon een foto van een open rioolput ofzo.
1 0
Genant
Voor het eerst in tig jaar doen we weer eens leuk mee in de CL....nog geen maand later: " Verschillen worden te groot, Ajax en PSV halen 80 miljoen op..." Sjoerdje toch....doe nou eens niet zo opportunistisch joh
3 0
3*stars*3
Wel grappig dat de commentator zaterdag riep dat Heerenveen stadion lange tijd veel lege plekken had maar dat et eindelijk weer vol zat.
Zie je wel vaker als Ajax op bezoek komt en zelfs GelreDome zit dan vol.

Overigens wijzen ze nu naar Arena maar zelfs het kleine Philips stadion zat niet helemaal vol, tijdens PSV-Emmen.
Uitverkochte Kuip is ook een sprookje.
Wel mee eens dat Fey momenteel de enige echte, trotse, subtopper van NL is.
1 0
HilversumNoord
En wie is daar verantwoordelijk voor? FIFA, UEFA, KNVB. Terug naar het oude wat nooit meer gaat komen. deze organisaties maken het voetbal voor Nederland kapot. De inkomsten gaan naar de 10 grootste clubs. Daarnaast is Nederland nog altijd heel lafjes met geld pompen in het Nederlandse voetbal. 10 miljoen mensen willen voetbal zien maar het moet niets kosten. Bedrijven, overheid, KNVB doen er ook geen reet aan! en mensen vinden 100 euro voor een seizoenskaart al teveel. In andere landen geven ze al hun centen uit aan voetbal. Als het even niet goed gaat, dan gaan de supporters hier niet meer. bij Ajax zit het halfvol ondanks dat we zoveel seizoenskaarten hebben verkocht. Gewoon een mentaliteit van niets...
0 -1
KingRijkaardII
Feyenoord is al sinds de jaren '80 de subtop. Ajax en PSV zijn de enige echte twee topclubs in Nederland, met Feyenoord als goede subtopper die af en toe een uitschieter heeft naar boven. Daaronder heb je clubs als Vitesse, Heerenveen, AZ, Utrecht die samen een soort "sub- subtop" vormen.
2 0
AlexIbarra
-Ajax staat er volgens mij al sinds de oprichting vd Arena om bekend dat seizoenkaarthouders vaak eerder weggaan bij een wedstrijd of helemaal wegblijven.
-Dat PSV 80 mln aan de CL verdient lijkt me niet waar, elders praat men over ca. de helft.
-Als AZ 2 spitsen verkoopt en met Fred Friday geen EL haalt of Feyenoord 4-0 pakkie krijgt van Trencin, kunnen wij daar niets aan doen.
-Vorig jaar deden wij en psv niets in Europa, nu allebei CL en dat lijkt me alleen maar goed.
-Kakkies hebben met 5 'prijzen' in 3 jaar meer gewonnen dan de rest van deze eeuw.

Het is allemaal zo overdreven hoe Fey in de media de underdog-rol krijgt toegespeeld.
Kunnen ze straks misschien weer zeggen 'uit de dood herrezen', 'een topprestatie die vooraf onmogelijk leek' en 'het mirakel tegen de zich oppermachtig wanende A'dammers'.

Geniet nou maar wat meer van jullie huidige Gouden Periode in Rotterdam.
Ajax wint 4 jaar geen prijzen en jullie rapen veel kruimels op. Beter wordt het niet hoor.
5 0
3*stars*3
Ajax en PSV hebben bij elkaar ongeveer 80mil binnengehaald.

Verder mee eens.
Vooral over manier waarop Fey in de media underdog-rol krijgt en zelfs wordt beschermd.
Noet vergeten dat v Geel vorig seizoen bijna 30mil uitgaf maar dat er momenteel weinig tot geen kapitaal op het veld staat.
Jorgensen en Berghuis zijn al 28/29 en gaan niet veel opleveren.
Verder? Die gasten zitten weer in deep shit en de beerput gaat snel weer open.
1 0
Ajaxxxisdebeste
Media is een ster om iedereen in de put te praten. Tuurlijk kwaliteit is achteruit gegaan van de overige clubs, maar het glas is halfleeg of halfvol. Zorg dat kunstgras snel tot het verleden hoort, veel voetbaltalenten willen daarom al niet in de eredivisie spelen.
0 0
timajaxajax
Ach de afgelopen 20 jaar hadden we bijna een top 5-10.
Toen stond alles redelijk dichtbij elkaar.

Nu is het èèn jaar zo'n groot verschil en direct dit.
Eerst maar eens 10 jaar zo aan de top staan voordat je tot deze conclusie komt.

Wat wel zo is, is dat Ajax natuurlijk qua budget een mega-gat aan het slaan is. Maar ook eerst maar eens zien wat men ermee doet. Doen nu net alsof Ajax al 20 jaar aan het regeren is, maar dat is dus helemaal niet zo. Helaas!
2 0
Redrum
Ajax en psv vormen de afgelopen 20 jaar eigenlijk al een top 2. Psv heeft meer titels gepakt, waaronder een aantal op de slotdag ten koste van Ajax. Eigenlijk is Ajax de enige club die praktisch elk jaar heeft meegespeeld om de titel en daarbij 1e of 2e werd. Feyenoord en AZ zijn qua prestaties de afgelopen 20 jaar eigenlijk vergelijkbaar en ik zie hun dan ook als de sub-top. Vitesse, Utrecht en Heerenveen komen daarna. Ajax heeft jarenlang veel te weinig gedaan met de mogelijkheden die ze hadden en ze hebben daarnaast ook pech gehad, daar waar psv regelmatig een meer dan gezonde dosis geluk had op meerdere fronten. Ajax heeft in de afgelopen jaren wel gewerkt aan een stevig en financieel gezond fundament en daar lijken ze nu de vruchten van te gaan plukken.
0 0
afca95
Dat ligt niet aan Ajax of PSV. De clubs zijn zelf ook debet aan het niet halen van Europees voetbal. Als je je als Feyenoord laat uitschakelen door n subtopper uit Tsjechië, en Utrecht en AZ zich elk jaar laten uitschakelen door schubbekutteveen uit Ierland en Luxemburg zorg je zelf voor een kloof. Daarbij moet de competitieplanning op de schop. Slimmer plannen van wedstrijden rondom Europese duels. 16 clubs in de eredivisie is zat maar AUB geen playoffs!! Daarbij zorg voor n fonds voor de kleine club die daaruit de faciliteiten kunnen professionaliseren. Zo ook meer geld in de KKD competitie pompen. Geef bijvoorbeeld 5 miljoen kampioensbonus als je promoveerde o.i.d.
1 0
b.hulshof
Juventus, Pariijs, en Bayern heersen al jaren en hebben hun competities kapot gemaakt dankzij de CL inkomsten. Op naar een Europese competitie of gewoon weer de EC 1, 2 en uefa cup terug.
1 0
CruijffiaansNouriaans
Vlak ook internet en tv niet uit. Alle competities zijn elk moment, overal te volgen. Waarom zou je dan in godesnaam naar vvv-Emmen toe gaan :)
1 0
Babayaka
Lekker thuis voor de buis met een drankie en een hapje voor normale pijzen.
0 0
ajaxajaxajax
Wat een gek die Mossou, de Europese inkomsten verdelen over alle clubs in de Eredivisie.....een echt grasveld kunnen ze krijgen, meer niet.

En Feyenoord is straks als enige club de subtop? Waar wil die de spelers dan vandaan halen om de komende jaren boven een Heracles, Az, en Vitesse te blijven eindigen dan?
1 -1
Ruff Rhythim
Het was niet Moussou die die het voorstel deed om CL gelden te verdelen onder alle clubs.

Dat voorstel kwam dus van de topclubs zelf, het staat er toch echt hoor...
2 -1
WheermolenFC
Dat ging o m 10% van alle inkomsten niet alles!
2 0
Ruff Rhythim
Klopt! Maar er staat ook nergens dat ze alle CL inkomsten eerlijk gelijk moesten verdelen over alle BVO's.

Dat zou ook belachelijk zijn lijkt me.
1 0
VKing78
Ik dacht gelezen te hebben dat dit alleen over de televisie inkomsten ging en niet om deelname?
2 0
PJSM
Inkomsten uit Europees voetbal onder alle clubs verdelen!!! Dat is een geintje mag ik aannemen. Zo gaan alle clubs (op Ajax en PSV na) lekker achter over leunen.
1 -3
RusselWestbrook
Hahahaha, is dit een serieuze comment?
0 0