'Treurig dat Ajax geen eigen spits kan opleiden'

BVeenstra, 06-10-2018 om 08:35, 15771 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajax-spits Wim Kieft vindt het jammer dat de spitsen die Ajax opleidt niet van het gewenste niveau zijn, zo schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. De Amsterdammer, die zelf wel via de jeugd van Ajax doorbrak in het eerste elftal, zag toe hoe Ajax met allemaal buitenlandse aanvallers tegen Bayern München speelde.

Dat Ten Hag ervoor koos om centraal achterin met twee pure verdedigers - Matthijs de Ligt en Max Wöber - te spelen, verbaasde Kieft niet. 'Maar het was wel gedurfd om Huntelaar te laten vallen en met Tadic in de spits te spelen. Tegenover de voldoening over de Nederlandse manier van spelen door Ajax stond het gegeven dat alle aanvallers van buitenlandse afkomst waren. Ajax is dus nog altijd niet in staat om zijn eigen spitsen op te leiden en klaar te stomen voor het niveau Champions League. Een treurige constatering.'

Uiteindelijk pakte Ajax in München wel een punt en Kieft vindt dat een prima prestatie. 'En we moeten de club zo langzamerhand dankbaar zijn voor alle punten, die het Europees binnenharkt. Nu weer vier punten in de Champions League, terwijl PSV op nul staat en in de Europa League de clubs zelfs helemaal ontbreken. Na een moeizaam begin trok Ajax brutaal het initiatief naar zich toe. Op een voetballende manier zoals we graag zien in Nederland.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
VinylFrank
treurig dat coke kieft nog steeds een podium krijgt
1 0
booya4afca
Laten de 2 aanvallers die bij PSV spelen nu zijn opgeleid door Ajax... ;)
0 0
Ar
Dat is natuurlijk al jaren een doorn in het oog.
Cruijff benoemde het ook. Maar waarschuwde ook dat dit te maken had met onze jeugdopleiding. Onze benadering. Barca speelt in dienst van Messi, Real speelde in dienst van Ronaldo, in zijn tijd speelde zijn elftal in dienst van Van Basten, van Romario, maar bij Ajax en in Nederland moet de spits in dienst spelen van het elftal. En daar gaat het fout.
Net als de buitenspelers sinds Van Gaal zijn hervormingen in de jeugd vooral moesten kunnen meeverdedigen, moest de spits in dienst spelen van de 10 en van het elftal. In de bal komen werd belangrijker dan goals maken.
Sindsdien hebben we behoudens de unieke generatie Robben, Huntelaar, de spits geworden Van Persie (begon bij Feyenoord als linkermiddenvelder) als Nederland weinig aanvallend talent meer voort gebracht. Konden we eens beschikken over Kluivert, Van Nistelrooy, Bergkamp, Van Hooydonk, Hasselbaink, en dan ook nog eens buitens die bij internationale topclubs speelden, daar hebben we nu dan een bij Oranje gestopte Dost, het pedante mannetje Depay, en blijken de oude rotten Huntelaar en Van Persie gewoon nog tot de beste spitsen van de eredivisie te horen.
Als Ajax zijnde doen we het helemaal triest.
Op de flanken hebben we Kluivertje gebracht, maar dat is sinds Kluivert dan ook het enige wat we hebben voortgebracht (muv Babel). Nu hebben we een makkelijk scorende Sierhuis, maar in plaats dat we verrukt zijn over het feit dat we eindelijk weer eens een scorende spits van eigen bodem hebben rondlopen hoor ik alleen maar van ‘ja maar, hij kan dit niet, hij kan dat niet’. Hij kan scoren, en als je er twintig maakt in Jong Ajax maak je er ook 20 in het eerste. Het zou dan zelfs makkelijker moeten worden er 30 in te schieten, omdat je betere spelers om je heen hebt.
Maar dat principe lijkt uit het denken te zijn verdwenen.
Want je moet in de bal komen, en mee voetballen.
Kieft hoefde alleen maar te vertellen hoe hij graag de ballen had. En het elftal hem hoe hij de ballen kon verwachten. “Ga jij maar in de spits staan, dan zorgen wij wel dat je de ballen krijgt.”, zei Johan.

Ja, het is triest dat we geen spitsen meer kunnen opleiden!
0 -1
afca95
Als al je spitsen vertrekken op 15 jarige leeftijd voor het grote geld.. daarbij welke club in NL slaagt er wel in.. geen enkele.
3 0
Yeshyeshyall
Kieft is altijd zuur over Ajax, hij heeft er wel enige kijk op vind ik vaak.
Hier drukt hij zich imo te ongenuanceerd uit.
Dolberg is op jonge leeftijd gehaald, Kluivert was zelf opgeleid. En als Redan, Dilrosun en Malen niet waren vertrokken uit de jeugd hadden we deze discussie zeker niet gehad. In die zin lukt het Ajax dus eigenlijk prima maar hebben we moeite te concurreren op het internationale speelveld. Dat is al jaren bekend toch? Neemt niet weg dat we al heel lang geen eigen ‘9’ hebben opgeleid vanuit de club (dus niet aangekocht zoals Dolberg). Sierhuis misschien?
1 0
Jantjeajax
Welke club kan dat wel ? wie is de spits de goalgetter van oranje ?
Net alsof bij feyenoord en psv zelf opgeleide top spitsen spelen en zelfs nog een reserve op de bank hebben
0 0
Litmanen85
Dacht dat ie met snuiven gekapt was
0 -5
martijnmartijnk
Maar het is ook heel moeilijk om een Ajax spits op te leiden. Je moet alles kunnen, techniek, meevoetballen... Het Ajax systeem gebruikt geen simpele counterende ren je rot spits zonder voetballend vermogen. Ik snap uiteindelijk wel dat je buiten de landsgrenzen gaat kijken als er niks in Nederland beschikbaar is wat voldoet aan de Ajax-eisen
0 0
Van Reenen
Donnely Malen is weggekocht door Arsebal en nu speelt hij in Eindhoven. Willempie zal straks wel roepen dat ze het in Ehv wel kunnen.
0 0
Marcao
Waarom heeft Wimpie zo’n hekel aan Ajax gekregen? Er moet iets gebeurd zijn, wamt het zit kennellijk heel diep. Jammer.
4 -1
Juichtoon
Heeft hij een keer verteld. Hij vond " die mensen" verschrikkelijk. " En alles eromheen" . Ook de Ajax ouders bij de jeugdelftallen kon hij niet uitstaan. Dat mag hoor, maar laten we hier dan wel beseffen dat hij dat met die vooringenomenheid zegt en niet veel meer dan dat.
3 -1
3sterren
Hekel aan Ajax ???

Lees de laatste alinea van het artikel gerust een paar keer over en stel je vraag dan nog eens aan jezelf. Als je er niet op eigen kracht achterkomt, dan help ik graag een handje ...
0 -3
Juichtoon
Help mij maar want hij heeft op camera verteld dat hij een hekel aan alles en iedereen bij Ajax heeft.
2 -1
3sterren
Ik reageerde niet op hetgeen hij voor de camera heeft gezegd, maar op hetgeen er in het artikel staat, recht bovenaan deze brei van negatieve posts. Kennelijk vergaat de kunst van het begrijpend lezen als men een blinde haat koestert jegens een bepaald persoon.

Dan volgt hieronder mijn uitleg:

”Uiteindelijk pakte Ajax in München wel een punt en Kieft vindt dat een prima prestatie En we moeten de club zo langzamerhand dankbaar zijn voor alle punten, die het Europees binnenharkt”.

Ik kan hier met de beste wil van de wereld geen negatieve toon uit destilleren. Jij en de andere reageerders kennelijk wel. Of ken je de betekenis niet van het woord ”prima” en ”dankbaar” want in dat geval ben je reddeloos verloren ...
1 -1
Juichtoon
Je bent niet goed bij je hoofd als je suggereert dat ik een blinde haat naar Wim Kieft zou hebben.
Wim had z'n zoveelste kritiekpunt nu verstopt naast wat positieve punten. Maar hij kon ook moeilijk anders na de 1-1 in München.
0 0
Ajax412
Ajax is de enige club die Europees iets presteert, de andere club die het vermogen heeft om dat te doen gebruikt als excuus dat ze zich op de competitie focussen. Al jaren hetzefde verhaaltje.
1 0
tonny
heb je weer gesnoven Wim
1 -3
Freddy Al
Toch zie ik bij andere clubs wel door Ajax opgeleide spelers in de aanval lopen, met name PSV heeft er twee die ook bij ons niet hadden misstaan.
Als deze jongens een andere route hadden gevolgd speelden ze nu ook bij Ajax , Kieft slaat de plank dus mis.
Geeft niets die jongen wist enige tijd geleden ook te vertellen dat Neres niets kan met zijn linker been. Tssjaaaa.......
1 -2
Babangida83
Goed punt. Wel hebben we natuurlijk Sierhuis en Brobbey die eraan komen. Malen die bij PSV speelt. Maar ook houdt het niet over aan buitenspelers. Maar heb wel het idee dat er wat aankomt. De generatie van Vink heeft toch een filter gehad qua creativiteit. En Kluivert is zeker wel doorgebroken.

Maar dan nog. De vraag is of die van gewenst niveau zijn en of we Sierhuis wel goed brengen.
Weet nog dat Feyenoord een aantal top jeugdspelers aan Chelsea etc moest laten gaan, waaronder Bruma en Rekik. De groep precies daarachter heeft het wel tot het eerste geschopt. Martens Indi en De Vrij. Dat jeugdspelers weggekocht worden wil niet zeggen dat je geen jeugd meer hoeft voort te brengen. Waar de één weggaat, staat een ander vaak weer op.
1 0
MáximaZorreguieta
En dan zodra Sierhuis echt zijn wedstrijden gaat spelen zegt deze meneer weer dat het een geweldige opgeleide spits is. Waait met alle winden mee.
0 -1
Knalpot
De hele europese top en subtop kan geen eigen spits opleiden Wim wat is je punt?
0 -1
KKoossiiee
Jeugdspelers worden weg gekocht .... neem nog een lijntje Wim!
3 -2
mistermiyagi
Er zijn een aantal "spitsen" jonge spelers vertrokken naar het buitenland. (Redan op 1 en Malen op 2)

Ajax is ook erg kritisch op zijn spitsen, het is al snel niet goed genoeg (ajax-spits), terwijl een Aguero ook in de punt speelt bij een City.

Ik denk dat er wel wat aan zit te komen.. Brobbey is fysiek al een beer, is snel, technisch prima.
Kwestie van door ontwikkelen en de juiste spelers om hem zetten.

Dolberg is ook voor een deel opgeleid door Ajax zelf..

Als Ajax Redan nog had gehad was deze discussie er niet geweest, denk ik..
1 0
Maxwell5
Brobbey wordt het denk ik niet, vriend. Hij heeft nu nog zijn fysieke voorsprong maar dat wordt zodra ie bij Jong Ajax zit al een heel klap minder. En technisch is ie niet denderend, snel is ie niet echt..zeker de eerste meters niet. Pereira heeft mijns inziens meer potentie. Maar ook alleen als ie zich blijft doorontwikkelen.
0 -1
Ozymandias
Als je goed naar het spel van Brobbey kijkt valt al snel op dat zijn beste momenten helemaal niets met zijn fysiek te maken hebben maar met zijn kaats en daaropvolgende diepgang. Natuurlijk wint hij zijn fysieke duels maar zelfs als je al die duels niet meerekend voegt hij meer toe aan het spel van zijn ploegen dan iemand als Sierhuis of (zelfs) Pereira.
2 0
Lagasj
Als Sierhuis zo goed is als dat men hier zegt dan had hij allang bij 1 gezeten. Ik zie niets in Sierhuis.
0 0
fanforeffer
Wat een onzin kop . Het artikel gaat 98% over pvc en 3 regels over ajax .Maar er moet iets negatiefs gezegd worden. En AS plaatst dat graag.
1 -1
Ozymandias
AS plaats dat omdat ze weten dat AzijnShowtime leden graag op negatieve berichten over Ajax klikken om 1) zelf over Ajax mee te kunnen zeiken of 2) op degene die iets negatiefs over Ajax heeft gezegd/geschreven te zeiken.
0 -1
De Stift
Er zit natuurlijk een kern van waarheid in. Dat is pijnlijk. Echter is er ook een andere kant van het verhaal. Namelijk dat onze grootste aanvallende talenten te vroeg naar het buitenland vertrekken. Dat is een groter probleem dan het niet kunnen opleiden van aanvallers. Anders hadden we nu Kluivert voor linksbuiten en Malen voor de spits in de gelederen gehad.
1 0
AFCAMM
Hij heeft gelijk. Maar de manier waarop hij het zegt...

Ajax leidt inderdaad de eigen spitsen niet op. Ze hebben nu spitsen voor andere clubs opgeleid.

Hij zegt dus niet dat ze geen spitsen kunnen opleiden.
0 -2
JanTa
Het probleem is en daar hebben andere NL topclubs ook mee te maken, zodra er een talentvolle spits zich in de kijker speelt er dan tig buitenlandse clubs klaarstaan om deze weg te kapen.
1 0
Rockpotje
Gelukkig heeft PSV Malen en Bergwijn.
2 0
ambtenaar
En Dolberg dan ?
0 0
geronimo
Kieft is gewoon een zuurpruim, bij Ajax opgeleid maar later meer pisv mannetje geworden
2 0
Tinus
Kieft heeft een prima kijk op voetbal en een eigen mening. Valt best mee met die zurigheid, bovendien is Kieft vaak positief over Ajax. Dat hij voor psv is, ach lekker belangrijk.
1 -1
mcatarinob
Wim heeft altijd wat te zeuren, als het ajax betreft.
1 0
funnymountain
Wat een OH die Kieft.
1 0
shachalnur
Heeft Willem K alweer gelijk in.

Maar volgens mij is het ernstiger.

Kan iemand mij vertellen welke Nederlandse aanvaller of aanvallende middenvelder van hoog niveau Ajax heeft opgeleid en afgeleverd de laatste jaren?

Frenkie is volgens mij tot z'n 18e Willem 2 ,en het is nog steeds niet duidelijk of hij wel een aanvallende middenvelder wordt op hoog niveau.

Noem ze maar,en niet alleen maar duimpjes naar beneden en Ad Hominem.
1 -2
Wout1988
sneijder van der vaart?
0 -1
Ferd
Dat is niet meer ‘laatste jaren’ maar al 15 jaar terug
1 0
AjaxForEverAjax
De norm voor een Ajax spits is erg hoog. Volgens mij moet een Ajax zowel op 9 als op 10 kunnen spelen. Cruyff, van Basten, Kluivert, Bergkamp, die konden dat. Dit zijn spelers die meetlat erg hoog hebben gelegd. Topspelers van wereldniveau, die zeldzaam zijn. Vooral als het uit de eigen Nederlandse jeugd moet komen.
1 0
Ruff Rhythim
Noem mij een andere club die laten we zeggen de laatste 20 jaar een topspits heeft opgeleid en als topspits bij de opgeleide club is doorgebroken.
Succes met het vinden ervan meneer Kieft.

Topspitsen worden aangekocht. Overal. Heeft ie wel opgelet?

Daarnaast: Brobbey komt eraan over enkele jaren. Gast met potentie.

Misschien moet Kieft beter eens met zn neus in de boeken duiken, in plaats van dat ie zn neus ergens anders insteekt.
3 -4
Tijndw
Brian Brobbey dat wordt er een eentje!
1 -1
Juichtoon
Natuurlijk niet. Wim Kieft is gewoon standaard weer negatief over Ajax. Jammer van deze ooit zo populaire Amsterdamse ajacied, Nu de constante vervuiler van het eigen nest. PSV fan, dat is ie.
Dat kun je zeggen dat deed Cruijff ook, maar Johan kwam ook met oplossingen. Kieft spuit alleen maar. Naar iets wijzen wat niet goed gaat. Ja er gaan bij bvo's zoveel dingen niet goed, die lijstjes zijn eindeloos.
5 -4
OntlastendeMiddenvelder
Zei hij kort voor de doorbraak van Sierhuis, die de nieuwe Huntelaar werd en in 2024 na een gewonnen Champions League-finale voor een recordbedrag vertrok naar Red Bull Madrid.
0 -6
Genant
Denk echt dat Valentijn laatste zin aan column heeft toegevoegd
2 0
AJAXAFC1
Alle aanvallers met een beetje potentie uit de jeugd zijn allemaal pleite wimpie,
Malen naar Arsenal
Bergwijn naar PSV
Kluivert naar Roma
Dilrosun naar City
Redan naar Chelsea
26 0
MankeNelis
De spijker op zijn kop!
2 -2
Juichtoon
Sorry had omhoog moeten zijn..
2 0
Web
Juist, ik ben het vaak eens met Kieft, maar dit keer niet
2 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Je hebt 100% gelijk, Kieft is een populist
2 -4
The
Of.... hij maakt een vergissing en heeft daar niet aan gedacht en dat maakt hem net zo onvolmaakt als dat jij en ik dat zijn.
2 0
gras
Tsja, domme opmerking van Kieft zeg. Ik moet ook zeggen dat hij een vrij starre en onsympathieke indruk maakt bij Natafelen. Probeert steeds maar Youri Mulder een sneer te geven. Aan tafel bij VI komt hij beter uit de verf.

Malen en Redan waren gewoon eerste spits geworden.
1 -3
Ferd
En Malen loopt rond bij het clubje van Kieft. Net als ex Ajacied bergwijn.
1 0
3*stars*3
Bij Rondo bedoel je?
Maar Wim os typisch zo’n gast die niet stressbestendig is en om het minst of geringste geïrriteerd raakt.
Maar ben het met jullie eens, Malen had het zeker tot het 1e geschopt en Redan misschien ook.
Al lijkt hij mij beter in een countersysteem.
Zag je tijdens jeugd EK en YL duels ook.
Hij kwam los als er ruimtes kwamen te liggen.
2 -1
gras
Ja, inderdaad, bedoelde rondo.
0 0
Hagmag
Wim, we speelden zonder echte spits in München.
De door Ajax opgeleide spits Dolberg begon op de bank.
Of moet de spits in jouw ogen een NL paspoort hebben.
Ajax heeft nu op andere plekken spelers met een NL paspoort opgeleid, te veel om op te noemen.
Wim, je moet niet altijd pijpzeiken. Benader het eens positief. Kijk naar: Mazraoui, De Ligt, v.d Beek, Frenkie de Jong, Eiting (nog wel een twijfel geval).
Volgende week mag je klagen over het feit dat Ajax geen keeper heeft kunnen opleiden.
2 0
NouriVandeBeek
Kieft vergeet hier de nuance van alle aanvallers die laatste jaren vertrokken zijn op hun 16e.
0 0
Daluniz10
tja.. het is ook een beetje fantasie om te denken dat een heel elftal, alleen maar uit ajax-spelers bestaat en ze ook allemaal tegelijkertijd debuteren in het eerste én goed presteren. Nog niet zo heel lang terug konden wij geen échte verdedigers opleiden, maar hadden we geweldige middenvelders en voorhoede spelers.. nu hebben we ajax verdedigers maar geen ajax spits...
Ik ben eigenlijk eerder blij met het laatste... een goede verdediger is (naar mijn mening) moeilijker te vinden dan goede voorhoede spelers.
0 0
Joseph
Ik vind Wim altijd wel opneen goede manier kritisch, maae hiwr heeft hij zich niet verdiept. Veel aanvallers zijn de afgelopen jaren vertrokken om op jonge leeftijd al veel geld te verdienen.
Ik hoop dat Brobby zich blijft ontwikkelen en bij Akax blijft, dat kan er wel 1 worden dan.
2 -1
trodat4030
Ho wacht ff Wimpie, onze opgeleide spitsen lopen op hun 16e heel snel naar Londen om knaken te gaan graaien. Daar doe je weinig tegen, of je moet meegaan in de idioterie om pubers voor hun 18e al miljonair te maken. Dan liever een Deense knaap die wel hier wil doorbreken of een Braziliaantje die het zeer aardig doet bij Jong. Maar wees gerust, in de A1 loopt een tank op kicksen en in de B1 een klein, razendsnel ventje met een overdosis aan techniek een een Koemanpegel in beide benen (Brobbey en Hoogewerf). Maar goed, met een hoop ontwetendheid en een zure kijk op t leven, kun je dus columnpjes tikken. Doe mij een berg coke en een laptop en ik schrijf dezelfde bullshit hoor!
4 -2
3*stars*3
Die Hoogewerf is mij positief opgevallen en tweebenig maar ik zag hem vooral vanaf de rechterflank.
1 0
vak114
Bergwijn,Redan,Malen,Dilrosun allemaal spitsen die nu bij Ajax in de selectie hadden gezeten.
Hadden het geduld niet om te wachten,niet het juiste gevoel of een foute zaakwaarnemer.
Kieft is niet helemaal op de hoogte.
8 0
JariHeijden
En Kluivert.
3 0
Mikes
Malen, Redan en als linksbuiten Dilrosun. We kunnen het wel alleen ze worden op hun 16de al weggehaald.
10 0
Oliveira
Het heeft meer te maken dat het Nederlandse jeugd zo ongeduldig en egocentrisch zijn dan dat Ajax niet in staat is om ze op te leiden. Blijkbaar is het normaal geworden wanneer een jeugdspeler bij het eerste team komt gelijk al een basisplaats moet hebben anders gaat hij janken, zeuren en is hij ontevreden. Er zijn maar een handjevol spelers die wel het moeite doen om 2-3 keuze te willen zijn maar lang niet iedereen.
0 0
fanforeffer
he he Weer zo´n bericht op AS. door AS. Ze hebben weer wat negatiefs gevonden .....geen zelf opgeleide spits ...... vreselijk treurig. Zeer goed gevonden men. Kieft.
2 0
Rinus M.
We leiden ze wel op maar ze vertrekken op hun 16e al tegenwoordig voor een grote zak geld naar Engeland en Spanje. Vallen blijkbaar toch wat sneller op dan vroeger, Wim.
5 0