Swart kritisch: 'Is helemaal niet nodig'

ArthurV, 17-09-2018 om 18:25, 8461 views, Ajax Primeur |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Afgelopen zaterdag wist Ajax een klinkende 3-0 zege te boeken op FC Groningen. Ondanks deze ruime marge, is Sjaak Swart nog allerminst te spreken over het scorend vermogen van de Amsterdammers.

'Als je voor de wedstrijd had gezegd dat het 3-0 zou worden, dan is dat prima', begint Swart positief. 'Maar Erik ten Hag zei het ook: als je de kans hebt om er meer te maken, dan moet dat ook gebeuren. Dan had je met die zware wedstrijd tegen PSV voor de boeg er een paar kunnen wisselen. Maar het gebeurde niet alleen zaterdag, maar ook uit bij Dynamo Kiev. Doordat het daar op het laatst nog 0-0 was, ontstond er een situatie waarin je nog kon verliezen. En dat is helemaal niet nodig, want je hebt de wedstrijd goed onder controle.'

Ook de Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene komt ter sprake. De rechtsbuiten van weleer geeft aan te waken voor onderschatting. 'Vergeet niet: die zijn kampioen geworden. Ze hebben altijd technische voetballers en het is moeilijk om tegen ze te spelen. Je kan wel van ze winnen, maar dan moet je tot het uiterste gaan. Het publiek staat helemaal achter je op het ogenblik, die moet je ook verwennen door er vol voor te gaan die wedstrijd', aldus Swart in gesprek met Ajax Primeur.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Sjakie heeft er kijk op. Heerlijk altijd die recht-voor-z'n-raap-commentaren.
3 -2
Onpartijdig
Wat een gezeik altijd om dat scoren, als trainer heb je invloed op de kansen die worden gecreeerd, niet of er wordt gescoord.

Stel dat je een trainer bent die ze kans op kans laat creeeren maar er wordt nooit gescoord. Wat zou je dan doen? 100x op doel laten schieten tijdens trainingen? Denk je echt dat dat helpt? Of zou je ze nog meer tactische informatie geven dan ze al krijgen wanneer ze kansen moeten creeeren?

Soms vliegen de eerste ballen er gewoon in (Vitesse uit) en soms niet. Er is niet een methode om het % verzilverde kansen te laten toenemen. Alleen het aantal kansen kunnen toenemen.
0 -1
ETM
Nee, afmaken is ook een kwaliteit en geen onbelangrijke. Je hebt wel gelijk dat de trainer meer invloed heeft op het spel dat tot kansen moet leiden dan op het afmaken van die kansen.
Peru speelde zo'n beetje het leukste aanvallende voetbal van het WK maar niemand kon scoren. Dan ben je dus kansloos. Senegal had een goed pressiespel en bliksem snelle uitbraken van de linker kant, maar geen scorende spits. Frankrijk creeerde weinig maar schoot veel raak...
Ajax is een team met veel aanvallers en haar spel draait zeker niet alleen maar om de spits in stelling te brengen. Ziyech en Frenkie zijn prachtig maar ze scoren wel echt moeizaam.
Afmaken is wel ook iets mentaals, even als doelgericht zijn deels mentaal is. Ik heb het idee dat het Ajax momenteel eigenlijk te makkelijk vergaat. Het vertrouwen als het waren haast 'te' groot is. Bizar maar waar. Kiev werd ondanks de 0-0 in feite echt overklast. De Ajacieden haddden gevoelsmatig niets te vrezen en dat gaat af van de scherpte.
Ik ben het eens dat het wel een probleempje is, maar anderzijds is mijn vertrouwen in dit Ajax inmiddels wel echt groot. Die gaan denk ik naar mate de tegenstand groeit steeds een tandje bijschakelen.
1 0
AnsB
In mijn ogen is scherp (en efficiënt) zijn bovenal een mentale kwestie (zeker bij spelers die over voldoende techniek beschikken): concentratievermogen, zelfvertrouwen, het hoofd koel houden, focussen enz.
Veel afronden helpt, m.n. als je ook dat met zoveel mogelijk wedstrijd- en mentale elementen erin traint (m.b.v. prikkels zoals verplicht opdrukken e.d.).

Ook als trainer steeds maar weer nadruk leggen op goed afronden kan helpen, maar uiteindelijk blijft de uitvoer bij de speler liggen.
0 0
ETM
Deels eens, mentale aspecten spelen een grote rol. Ook bij doelgerichtheid als team.
Maar afmaken is zeker ook een kwaliteit. Je hebt veel scorende spelers en weinig scorende spelers. Composure is mentaal, maar ook een 'skill'. Ook moet de speler snel schakelen naar de gewenste techniek. Bij Huntelaar zie je geregeld aan 'hoe' hij het aanpakt dat het een echte spits is. Niet eens zozeer de speler met technisch het beste schot.
0 0
MM1974
Ja sjaak heeft gewoon gelijk ,ajax moet het sneller kunnen afmaken.
2 0
afcas
precies, vooral als je zo snel in de wedstrijd scoort moet je in principe die 2e al voor de rust gemaakt hebben. in de eerste 10 minuten na de rust mag ook nog, maar dan win je gewoon 4/5-0. en het belangrijkste, je hoeft dan minder energie te leveren voor die uitslag dan voor deze 3-0. ook kun je eerder spelers wisselen wat het roulatiesysteem verbeterd.
2 0
Inhartennieren
Het dood maken van wedstrijden is al jaren een structureel probleem.
3 0
Sjoff
90 minuten lang!!
voor onze club uit Amsterdam!!
5 0