'Hij loopt letterlijk lachend het veld op'

TZwagerman, 08-09-2018 om 21:05, 13003 views, AD |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

AD-journalist Sjoerd Mossou is in zijn column gedeeltelijk meegegaan in de hype rondom Frenkie de Jong. Mossou wilde daar lange tijd niet aan, maar ziet nu dat het 'anders ligt bij De Jong'. De sportjournalist vindt de Ajax-middenvelder niet te vergelijken met eerdere 'toptalenten' als Viktor Fischer, Lucas Andersen en Riechedly Bazoer en looft De Jongs plezier in het spel.

'Het is erg gemakkelijk om lyrisch te doen over Frenkie de Jong. Negen maanden geleden riep ik op deze plek daarom nog op tot een Frenkie-bestand, tot een beetje kalmte, want De Jong had nog niet eens een vaste basisplaats bij Ajax', zo schrijft Mossou in het AD. 'De euforie klotste al zo hysterisch over de plinten, dat het me verstandig leek niet wéér te vervallen in de aloude Amsterdamse Ziekte. Van Youssouf Hersi tot Viktor Fischer, van Lukas Andersen tot Riechedly Bazoer: allemaal waren het zogenaamd wereldwonderen. Allemaal was het 'potentiële wereldtop'. Allemaal waren ze zo ongelooflijk goed, het was werkelijk nooit vertoond.'

Toch ziet de columnist een verschil: 'Ik moet toegeven: bij Frenkie de Jong ligt dat anders. Niet eens zozeer bezien vanuit zijn voetbaltalent, want dat was negen maanden geleden ook al evident natuurlijk, een blinde kon zien dat hij fantastisch kan voetballen. Bovendien is het nog steeds best verstandig enig voorbehoud in te bouwen. Frenkie is al 21 jaar. Een leeftijd waarop de generatie Sneijder/Robben/Van Persie al lang en breed in de Europese top speelde, met een rugzak vol A-interlands, in een tijd met veel zwaardere concurrentie.'

Maar, zo is Mossou eerlijk, het 'Frenkie-bestand' was iets teveel van het goede: 'Het was toch wat overdreven, achteraf gezien. De Jong heeft namelijk iets unieks tussen zijn oren: vrijheid. Blijheid. Totale onbevangenheid. Een ongekend talent om precies hetzelfde voetballertje te zijn als vroeger op sportpark Schoonzigt in Arkel, of op zijn eerste trainingen bij het eerste van Willem II. Frenkie de Jong is voor de duvel niet bang. Hij loopt letterlijk lachend het veld op. Terwijl de rest geconcentreerd staat te wezen, zwaait Frenkie nog even naar zijn buurmeisje van vroeger op rij 23, en daarna naar de warme bakker uit Spijk.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Marcao
De Rotterdamse Ziekte: eindeloze zure afgunst met een flinke dosis minderwaardigheidscomplex.
0 0
SnifferClarke
Doel je op Sjoerd Mossou met 'de Rotterdamse ziekte'? Die jongen is zo Bredaas als maar zijn kan.
0 0
Ajax27
haha idd. Maar een zuurpruim is het zeker. Man man man wat is die gast altijd negatief. Die zal wel het zonnetje in huis zijn thuis.
0 0
Michelinho
"Aloude Amsterdamse ziekte", want het was zeker uitsluitend de Amsterdamse pers die die spelers zo omhoog schreef? En ze bij het minste geringste weer neersabelde, maar dat terzijde.
En alsnog enig voorbehoud inbouwen 'want hij is al 21 en anderen speelden op die leeftijd al bij topclubs', quatsch. Dat hij zo lang op zijn kans moest wachten (en dat ligt toch echt aan allesbehalve zijn kwaliteiten) is juist de reden dat hij niet allang elders speelt.
0 0
Rentokill
Dat met leeftijds verschil doet er niet zoveel toe. Seedorf was idd op zn 21e al toe aan zn 2e CL cup (bij Real Madrid) net als Messi overigens, en zn 3e landskampioenschap. Maar dat wil niet zeggen dat Frenkie dus niet niet minstens net zo goed kan worden.
0 0
AFCSANCHEZ
Om dat laatste moest ik wel lachen, want ik zie het hem ook echt doen.
2 0