Spaan vreest leegloop in zomer van 2019

BVeenstra, 25-08-2018 om 08:30, 17868 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Sportjournalist Henk Spaan vreest een enorme leegloop bij Ajax in de zomer van 2019. De verslaggever schrijft in zijn column in Het Parool dat deze zomer veel spelers een transfer konden maken, maar dat directeur spelersbeleid Marc Overmars dit tegenhield.

Zo zag Spaan dat Frenkie de Jong naar FC Barcelona kon/kan, dat Hakim Ziyech op het lijstje stond bij AS Roma, Tagliafico bij Real Betis, David Neres bij Borussia Dortmund en Matthijs de Ligt kon zo'n beetje naar iedere Europese topclub. 'Het was een wonder dat al die opties er waren voor voetballers die Europees in de schaduw waren gebleven', doelt Spaan op het vorige seizoen waarin Ajax niet actief was in Europa.

Wanneer Ajax de groepsfase van de Champions League bereikt, vreest Spaan een jaar later voor een leegloop. 'Twee of drie opvallende partijen tegen topclubs in de poulefase van de grootste Europese competitie zullen in 2019 onherroepelijk leiden tot het vertrek van Ziyech en Onana, van De Ligt en Neres, van Donny van de Beek, van Frenkie de Jong en van Nicolás Tagliafico. Geschatte opbrengst: 250 miljoen euro.'

Spaan betwijfelt of men bij Ajax en dan met name Overmars al bezig is met die uittocht. 'We horen er weinig van. Ben ik een zeurpiet? Ja! Altijd maak ik me zorgen voor de dag van morgen. Ajax heeft goed geanticipeerd op het nieuwe seizoen, horen we. Ik denk dat het anticiperen met volle kracht vooruit moet worden voortgezet', zegt Spaan, die daarmee ook doelt op de positie van Overmars. 'Overmars zal intussen wel hebben gehoord wat Marcel Brands verdient bij Everton, in de wetenschap dat zijn financiële trackrecord nog beter is dan dat van Brands.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geronimo
Spaan is geen zeurpiet hij is een oudwijf
0 0
T.reckveugel
Open deur intrappen. Spaan roept dit alvast, dan kan hij er volgend jaar op terugkomen. Behalve als het goed gaat, dan is deze losse flodder niet interessant meer.
Let maar eens op, de man heeft stokpaardjes waarop hij alleen terugkomt als het goed uitpakt. Heeft het nu nog over de revolutie, die is volledig uitgewist, mocht er een detail voorbijkomen waarop hij weer los kan, dan grijpt hij dat met beide handen aan. Zie vorige week Ling. Het bureau Burston-Marsteller werd door Ajax ingehuurd om met verzonnen schandalen (racisme kaart, dat werk) de revolutie te breken, Henk werkte gratis mee en weet nog niet dat het klaar is
0 0
trodat4030
Tja, de prijs van succes.. Is dat nou echt iets om bang voor te zijn? Het heeft voor- en nadelen. Overmars heeft de laatste jaren geleerd van z'n fouten om pas te kopen als er was verkocht (en dan soms achter het net te vissen) en is de laatste jaren steeds eerder begonnen met de selectie voor het volgende sizoen. Bovenstaand verhaal zal bij de club lang en breed bekend zijn, net zoals het bij ons al lang bekend is, heeft met Doesburg een nieuwe aanwinst in de scouting die bij AZ uitstekend werk heeft geleverd door de jeugd vol te stoppen met prima talenten die de AZ inmiddels in kan zetten en nog steeds met de subtop mee kan blijven doen, dus dat moet ie hier ook kunnen. Ik vind het een beetje zwak om je nu al druk te maken over de transferperiode van volgend jaar als deze transferperiode nog niet eens is afgelopen.. Scouten is niet een bezigheid die je in de schijnwerpers doet, dat doe je op de achtergrond en het hele jaar door, dus ze zullen hier vást nu al enigzins op inspelen. Dit had een prima column geweest voor maart 2019, nu is t een beetje overtrokken.

Maar ja, een column van Spaan waar er niet wordt gezeken op de clubleiding of een jeugdspeler een berg veren in z'n aars krijgt gepropt waardoor hij amper nog kan lopen, is geen Spaan-column..
0 0
Rentokill
Tadic, Blind, Eiting, Bandé, Schone, Dolberg, Huntelaar, Mazraoui, Sierhuis, Cassierra, Siem de Jong, Labyad, Johnsen, Sinkgraven, Wober, vdBeek, etc zullen wel blijven. Aangevuld met een of 2 goeie aankopen ala Tadic die we van al die miljoenen weer kunnen doen zouden we er ook sterker op kunnen worden...
1 0
MankeNelis
Dat is altijd geweest en dat zal wel zo blijven. Het verschil met nu is dat er waarschijnlijk enorme tranfer bedragen binnen komen. Daar kan je dan wat mee.
0 0
Duif63
Voor de verandering een keer eens met Henk. Regeren is vooruitzien !
0 0
Bensco
Ik denk dat Donny langer vast te leggen is en misschien Tagliafico ook. Onana zou ik verkopen, zeker als hij wordt opgeroepen voor de Afrika Cup. Ziyech en De Ligt ga je niet meer binnenhouden. Ik denk dat Neres ook wel door zijn zakenwaarnemers naar buiten zal worden geduwd. Frenkie zal ook wel vertrekken.

Met het oog op de toekomst zou ik dan Pedrinho tekenen, Sinkgraven verlengen en nog op zoek gaan naar een sterke verdediger en een back die zowel links als rechts kan spelen.
0 -1
Lagasj
Hoog tijd voor een paar goeie scouts dus.
En doe dan meteen ook maar een professionele medische staf.
1 -1
Youri08
Leg uit over die medische staf?
0 0
Babayaka
Bij spaan is het echt nooit goed, worden spelers niet verkocht niet goed, worden ze verkocht niet goed.
Tyfus eikel is het. Misschien vergaat de wereld in februari, of kukelt de voetbalwereld in elkaar, dan gaat er niemand weg.
1 -3
MosesD
'Tyfus eikel', wat is dat voor een Tokkie talk? Spaan heeft gelijk. Ik ben blij met de huidige selectie, maar volgende zomer is er idd vermoedelijk een leegloop. Overmars heeft eerdere jaren aangetoond niet altijd op tijd te handelen, dus de vrees van Spaan is terecht en deel ik.
4 -2
funnymountain
Tyfus eikel is geen taal voor een Ajacied. Spaan heeft er kijk op.
3 -1
Babayaka
Tja prima , als we komend jaar dan gewoon top spelers. En genieten. Beter volgend jár dan nu.
0 -1
MelleAfca
Dit is gewoon een feit, gaat ons overigens wel idd meer dan 200 miljoen opleveren. Ben er ook vrij zeker van dat Overmars een groot deel weer gaat investeren, misschien wel zo’n 100 miljoen.
1 -1
EVH
Onana
Tagliafico
De Ligt
Veltman
Sinkgraven
F de Jong
Ziyech
Van den Beek
Neres
Huntelaar

Mogelijk allemaal die in zomer 2019 afscheid nemen van Ajax.
1 -3
jaripettersson
Nog een hele tijd later schijnt onze Melkweg ten prooi te gaan vallen aan een enorm zwart gat. Niks blijft.
2 -1
ETM
Hehe
0 0
Rho1980
Spaan vergeet alleen dat Overmars, in vergelijking met Brands, een dik gespekte bankrekening heeft door zijn imposante carrière als voetballer. Iets wat Brands niet of nauwelijks heeft en dus nog gewoon keihard moet werken voor een toekomst zoals die van Overmars. En nee, Brands werkt idd niet voor een hongerloontje maar “geldnood” is in huize Brands stuk hoger dan bij Overmars.
0 -3
jaripettersson
Creatieve middenvelders liggen niet voor het oprapen. Het zou mooi zijn als eigen jonge jongens die dat in de basis in zich hebben meer speeltijd krijgen in de A1 en Jong, om dat te ontwikkelen. Ik wil niet af doen aan jongens die dat minder van nature hebben en toch met hard werken ver komen. Maar dat wordt nooit Ajax 1. Zijn er nou geen trainers te vinden die hun hart puur bij het opleiden en individuele ontwikkeling hebben liggen?
1 -1
Dexy
Ervanuit gaande dat de namen die Spaan opnoemt volgend jaar allemaal vertrekken, dan heb je dit elftal (Sinkgraven reken ik even niet mee omdat die bijna alleen maar geblesseerd is):

Tadic---------Dolberg/KJH--------Cerny
Labyad-------Bijleveld/Jensen/De Wit
----------Schöne/Eiting/Blind------------
Bakker-Blind/Wöber-Schuurs-Mazraoui
Lamprou/Kotarski

De basisvoorhoede is i.m.o. prima. Wel ben je met een vertrek van Ziyech en Neres in de breedte een stuk zwakker geworden, ik zou dus toch wel de transfermarkt op gaan voor een extra buitenspeler. Ook zou je een Kühn kunnen doorschuiven uit Jong Ajax, mits die zich goed ontwikkelt. Over Johnsen en Lang heb ik sterke twijfels of die ooit het niveau gaan halen.

Het middenveld maak ik me wel zorgen over. Labyad is leuk en aardig, maar is geen topniveau waar we naar moeten streven. En Sinkgraven is zeer blessuregevoelig en heeft bovendien geen goede indruk achtergelaten in de periode dat hij onder Frank op linkshalf stond. Voor de rechtshalfpositie heb je zelfs helemaal niemand en zul je dus een jeugdspeler moeten doorschuiven. Maar ja, of een Bijleveld/Jensen/De Wit er al aan toe zijn waag ik te betwijfelen. Dus wellicht moet je voor rechtshalf ook de transfermarkt op. Op 6 daarentegen blijven Schöne en Eiting de opties en voor die plek hoef je dus juist weer niets te halen.

Achterhoede met Schuurs en Bakker vind ik gammel ogen. Een linksback en een CV lijken mij dan wel topprioriteit, zelfs wanneer Schuurs zich wel sterk ontwikkelt in Jong Ajax. Want je zit sowieso met een gat wanneer Matthijs vertrekt, dus er moet dan zeker een RCV bij om een goede bezetting op RCV te hebben.

Lamprou vind ik geen basismateriaal en van Kotarski valt het ook nog maar te bezien of hij er klaar voor is. Dus ook hiervoor weer shoppen.

Samengevat kom ik dan op het volgende "shoplijstje" voor Overmars uit:

- 1 of 2 buitenspelers;
- 1 of 2 mids (het liefst één creatieve spelmaker);
- Een linksback;
- Een RCV;
- Een nieuwe keeper voor de basis.
1 -1
MosesD
Geheel eens.
1 -1
jaripettersson
Hopelijk hoeven we een jaar daarna niet meteen in de shopmodus te schieten en hebben we wat goeie eigen jongens.
0 -1
funnymountain
Gravenberg ?
0 -1
Bocarra
Los van het feit dat Spaan weer eens een zeik stukje heeft geschreven denk ik dat Ajax alleen nog maar spelers laat gaan indien er zicht is op een vervanger. Het lijkt mij logisch dat de scouts van Ajax continue bezig zijn met een schaduw elftal.
0 -2
Schwalbino
Gaat zeker gebeuren. En dan moet er weer opgebouwd worden. Zo is het altijd geweest de laatste decennia. Het hoort er ook bij als je een club bent waar jeugdspelers een kans krijgen.
1 -2
Champy
Maar dit lijkt heel extreem te worden komende zomer.

Hopelijk zijn de vervangers meer van het niveau aankopen 2016 en 2018, ipv al dat rotzooi van de overige seizoenen onder Overmars.
0 -1
Champy
Op elke linie minstens 2 nieuwe spelers inpassen zal heel moeilijk gaan.

Ik hoop alleen niet dat we bij zo'n exodus massaal AZ spelers gaan inslaan. Dat heeft ons nooit veel goeds gedaan.

Het kan wel eens zo'n zomer zoals in 1997 worden waarbij we heel veel gaan kopen.
1 -1
gras
Als Ajax de titel pakt en met echt Ajax voetbal weer naam maakt in Europa, dan kan ik me ermee verzoenen. Dat geeft Ajax weer zoveel uitstraling, dat je een speler als Tadic kunt aantrekken, of grote jeugdtalenten. En prijzen is ook waar het om gaat.

Maar het zou eens tijd worden zeg.
2 -1
4xEC1
Nou, dan kan je ècht opnieuw beginnen hoor, als al die sterkhouders vertrekken. Wat ook wel gaat gebeuren. Je haalt heel veel geld binnen ja maar er moet bijna een heel nieuw elftal komen. Zal die dan klaar zijn voor het nieuwe seizoen?? Laten we maar eerst hopen dat dit seizoen een succes wordt..
0 -1
DS
Ach als het goed loop in Europa en die jongens verkoopt haal je zo 200 miljoen binnen.
Daar zijn toch wel wat spelers voor terug te halen gok ik zo!
1 -1
sebastiaan1900
Ja, dat zit er dik in. Gezien de opbrengsten, 250 miljoen, kunnen 'we' behoorlijk investeren. Daarbij komt wellicht ook nog eens de inkomsten van de CL, al met al gaan we dan richting de 300 miljoen. Me dunkt dat je daar wel wat kwaliteit voor kan terughalen. Tadic en Blind blijven sowieso. In Nl is alleen Bergwijn en Lozano interessant, dus het zullen jongens uit het buitenland worden.
0 -1
dwarsligger
Ik denk dat het er ook aan ligt hoe we er Europees gezien voorstaan tijdens de winterstop, bij geen Europees voetbal meer denk ik dat er ook al wat transfers gaan plaatsvinden. Bij alleen EL wordt het misschien al lastig om iedereen binnen te houden
0 -1
glob
Suarez en Vertongen konen terug. Als basis hebben we dan: vertongen, Suarez, blind, tadiz, mazraoui, veldmaarschalk,, wöber, schuurs, sinkgraven,schöne, huntelaar,, eiting, Dolberg,bande, cerny, johnsen, sierhuis, Gravenberch, nog lang, labyad,
2 -1
dwarsligger
Dit wordt niks hoor zonder keeper...
0 -2
Bjorn
Bij eventuele winst van een kampioenschap moet je realistisch zijn dat sommigen gaan vertrekken. Ziyech, De Ligt en F. de Jong zie ik als voornaamste.

Donny, Nico, Neres en Onana kun je nog wel een jaar extra behouden met een sterk opgewaardeerd contract.

Op één of andere manier moet je toch een situatie creëren waarin er maximaal 3 sterkhouders vertrekken en daardoor de volgende 3 jongens, die blijven en ook als sterkhouder kunnen worden gezien, de topverdieners worden. Zij kunnen dan het volgende jaar vertrekken en zo door..
2 -1
BRR59
Misschien gaat het allemaal ook wel meevallen. (hoop ik) Er staat na volgend seizoen ook een EK op het programma. Dus de jongens moeten spelen om mee te kunnen.
0 -1
WestlandforAjax
Ik ben al heel blij dat alleen Kluivert vertrokken is. Het team is door de goede aankopen een stuk sterker geworden.

Ziyech (2021) zal vd zomer zeker vertrekken. Ik ben al heel blij dat hij nog een jaar bij Ajax blijft.

Daarnaast zullen Onana Neres en De Ligt ook waarschijnlijk vertrekken aangezien ze dan nog een 2 jarig contract hebben waardoor we nu nog de hoofdprijs kunnen vragen.

Dan nog F de Jong en vd Beek die kunnen denk ik nog best een seizoen langer blijven. Ze liggen ook nog tot 2022 vast en hebben denk ik nog aardig wat te leren.

Net als deze zomer zijn wordt iedereen vooraf al gezegd dat er veel vertrekken maar je ziet het: er is pas 1 speler verkocht. Dus ik heb het volste vertrouwen dat er niet meer dan 3 dragende spelers vertrekken. En ik hoop dat Overmars nog een paar contracten weet te verlengen. Vooral van De Ligt Neres en Onana
I
4 0
Mazraoui
Kluivert had je gewoon goed kunnen gebruiken nu met het wegvallen van Neres hoor. Die jongen is net een paar maanden 19 en heeft bijzonder veel potentie. Het is niet voor niets dat Overmars er alles aan deed hem te houden
2 -2
apeldoorner
hij zegt ook niet dat je kluivert nu niet had kunnen gebruiken...hij zegt ook niet dat hij blij is dat die weg is.....hij zegt dat hij blij is dat dat de enige tot nu toe is ;)
5 0
Mazraoui
Ja heb je gelijk in. Las het inderdaad anders
3 0
AjaxPassion
Erg jammer inderdaad, maar Ajax kan zichzelf niks verwijten. Dan had je écht veel wapens gehad en volop de mogelijkheid om te variëren zonder echt zwakker te worden.

Maar nu komen Neres, Dolberg, Cerny, Sinkgraven, Veltman en Bandé ook allemaal tussen nu en de winterstop terug. Eigenlijk ook allemaal aanwinsten en wapens om in te zetten. En er is behalve voor Neres en Dolberg nergens echt haast bij.
0 0
AjaxPassion
Ik denk dat het allemaal wel mee gaat vallen.

Ja, er kunnen en zullen er van deze namen (Onana, de Ligt, Tagliafico, vd Beek, Frenkie, Ziyech, Dolberg, Neres) best een paar vertrekken, maar ik denk dat het meevalt. Eerst maar eens zien hoe het loopt met blessure, vorm en interesse. Kijk maar naar de generatie Bazoer en nu eigenlijk ook weer met Onana, Ziyech en Dolberg. Die zouden ook allemaal onhoudbaar zijn...
1 0
Juichtoon
Nee hoor. Maar maximaal 3 spelers laten vertrekken voor 150 mln. Prima zaken doen en Ajax kan verder. Voor dat geld kun je weer een geweldige lichting jeugdspelers binnen halen en je eerste elftal op orde brengen
2 0
marrene
Ik denk dat hij gelijk heeft. Daarom moet er pro-actief gehandeld worden en moeten ze nu al bezig zijn met evt. vervangers in kaart te brengen. En er moet ook tijdig contact moet worden gelegd. Niet wachten totdat onze spelers weg zijn. Voor elke speler van ons twee of drie haalbare vervangers in kaart hebben. Ervan uitgaan dat jongens als De Ligt, Frenkie, Ziyech en Neres langer blijven is oliedom. Vanuit de eigen gelederen weet men wel wie evt. als opvolger zou kunnen doorstoten naar het eerste. Bij Jong AJAX zie ik buiten Gravenberch niemand die kwalitatief aan zou kunnen klampen. Verschillende leuke spelers maar dat zijn geen jongens die de beste spelers van het eerste kunnen vervangen. Aan de andere kant komt er wel een enorme berg geld binnen waarmee je vervangers kunt halen en hoef je niet iedere eurocent om te draaien.
Een berg werk voor Overmars en de scouting.
1 0
NouridolbergNeres34
Daarom is het verstandig in de winterstop alvast te gaan shoppen voor volgend seizoen, als je in de winter al spelers haalt uit Zuid amerika bijv kunnen ze alvast aanpassen aan de speelstijl en het klimaat.

de Ligt, Neres, Ziyech, Frenkie, Onana, Dolberg, ze zullen waarschijnlijk allemaal weggaan.
4 -1
MickS
laat dolberg eerst maar eens een half jaar blessurevrij spelen en kijken of hij uberhaupt dit jaar nog weer echt in vorm komt. Doet hij dat, dan kan het van de zomer idd gaan gebeuren. Ik ben benieuwd.
0 0
MickS
Daar heb je geen glazen bol voor nodig dat die kans enorm is.
Ik denk inderdaad dat de volgende weg zullen zijn:
De Ligt
De Jong (F)
Ziyech
Neres
Tagliafico
Van de Beek.

Welke wmb niet zeker is, is Onana. Onana wil alleen maar gaan wanneer hij bij een goede club zeker is van een basisplaats. Wanneer wij én weten te overwinteren in de CL, én kampioen worden, kan het zomaar zijn dat hij blijft wanneer een andere grote (!) club hem die garantie niet geeft.

Wie zeker blijven zijn Tadic en Blind. De rest is een groot vraagteken wmb. Heel afhankelijk van hoe ze de rest van dit seizoen draaien, onze resultaten cq de vooruitzichten volgend seizoen en welke club er langs komt.

/2cts
1 -1
Mazraoui
Ook bij een kampioenschap zal Ajax weer een voorronde moeten overleven om in de champions league uit te komen. Dit kan spelers afschrikken. Aangezien het natuurlijk geen zekerheid is dat je die ronde doorkomt
0 0
MickS
yups, maar dat is maar een voorronde, ipv de drie van nu. En aangezien we Tadic en Blind dan nog aan boord hebben, kan dat wellicht helpen, ook in het 'werven' van nieuwe spelers. Aangezien we waarschijnlijk heel veel geld gaan vangen voor de vertrekkende spelers, kan er wellicht ook wat salariswise gedaan worden.
Het salarisplafond heeft geholpen om onze gezonde financiele status te verkrijgen, er wordt al wat gerommeld aan dit plafond. Wellicht kan het standaard wat omhoog en op een bepaalde manier met bonussen gewerkt gaan worden, waardoor het ook financieel meer aantrekkelijker wordt.
0 0
iammike
Als die nu een goed jaar draaien is die kans wel groot. Maar het worden wel absurde bedragen wat we dan voor Frenkie, Matthijs, Neres, Hakim en Onana. Ik denk in totaal misschien wel zo een 200 miljoen voor deze 5 spelers. Dit jaar goed scouten wereldwijd en goede aankopen doen (ook wat talent). Hopelijk wordt dit ons jaar!
2 0
Ruff Rhythim
Ja bla....wie er ook gaat, die clubs gaan flink moeten betalen.
2 0
Horrontelli
Dat klopt. Maar Ajax kan met die miljoenen niet voor al die spelers een vervanger halen. Dat is Ajax niet. Een deel moet doorstromen uit de jeugd en Jong Ajax. Bovendien, de spelers die je wil halen zijn of minder of ze komen niet. Ieder jaar twee Premier League-spelers halen lijkt mij niet realistisch.

Dus Henk Spaan heeft volgens mij wel een punt.
0 -1