Rijsdijk: 'Vroeger was niet alles beter'

BVeenstra, 18-08-2018 om 11:00, 14663 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Iedere maand duikt columnist Rodney Rijsdijk voor Ajax Showtime in de krochten van zijn Ajax-bestaan. Deze keer denkt hij terug aan eind jaren tachtig toen Ajax vaak mooi voetbal speelde en jonge talenten had, maar PSV veelal kampioen zag worden.

Of alles vroeger beter was? Natuurlijk niet. We romantiseren als ouwe lullen van boven de veertig natuurlijk wat af. De wereld is wel een tikje opportunistischer geworden in deze tijd. Een week geleden was Ajax nog de gedoodverfde kampioen. Wat goed dat Edje en Marc eindelijk eens voor dat het seizoen begint de boel goed geregeld hebben! Dat was de tendens. Zaterdag, na de wedstrijd tegen Heracles, rond half negen zag de wereld er ineens heel anders uit. Ajax kon er niks meer van. Ajax had belabberd ingekocht en de trainer moest oprotten.

Het is van alle tijden. Eind jaren tachtig was het lang niet altijd een feest om Ajax-supporter te zijn. PSV domineerde de eredivisie. Die werden de laatste vier jaar van de jaren tachtig kampioen. Ajax won vaak de schoonheidsprijs, maar de prijs waar het echt om ging, die schaal, die ging meestal naar Eindhoven.   

In het seizoen 1989/1990 begon Ajax hoopvol. 0-4 winnen in Den Haag en 5-2 thuis tegen Vitesse. Dat is een mooie start. Maar toen vloog de klad er gierend hard in. 1-2 verlies thuis tegen Sparta in De Meer, 2-0 verloren bij PSV, 2-1 uit verloren bij Twente, 0-0 thuis tegen RKC, 2-2 uit tegen Volendam, een lelijke 0-0 uit bij Fortuna en de 1-1 thuis tegen Feyenoord in De Meer met die spijkerbom die vanuit het uitvak in Vak P werd gegooid. Veertien gewonden. Zoveel punten had Ajax niet eens na elf wedstrijden. Dat waren er twaalf, volgens het toenmalige twee punten-systeem. Omgerekend naar het huidige systeem had Ajax na elf wedstrijden zestien punten. Meer dan de helft al verkloot dus. Doelsaldo: 22-11. Geen mens die er rekening mee hield dat Ajax wel eens kampioen kon worden. PSV marcheerde vrolijk door naar de vijfde titel op rij.  

De situatie van toen vertoont zowel opmerkelijke overeenkomsten als verschillen met deze tijd.

1. Een selectie met veel jonge spelers. De broertjes De Boer, Bryan Roy, Richard Witschge, Marciano Vink en Michel Kreek moesten bij aanvang van het seizoen allemaal nog de twintig aantikken. En Dennis Bergkamp was het net (twintig). Superveel talent dus, maar ook erg flegmatiek. Door coach ‘Don Leo’ Beenhakker met zijn kenmerkende zucht omgedoopt tot ‘de patatgeneratie’. Verschil: deze jongens bleven allemaal nog een paar jaar en wilden niet na drie leuk gespeelde eredivisiewedstrijden weg.


Bryan Roy met de schaal tijdens de huldiging op het Leidseplein. (uit: VI Jaarboek, 1990).

2. Het was een groep die ook in een rouwproces zat. De selectie van nu heeft het vorig seizoen natuurlijk erg moeilijk gehad met het drama rond Abdelhak Nouri, de selectie uit die tijd moest het verlies van hun reservekeeper Lloyd Doesburg verwerken die op 7 juni 1989 bij de vliegramp in Suriname omkwam.

3. Lege plekken in de Arena? ‘Maar’ 35.000 toeschouwers? In De Meer zaten er in die tijd hooguit 10.000 waar er 29.000 in pasten. Pas toen Ajax Europese successen begon te boeken werd Ajax hot and happening

4. Europees succes was er dat seizoen bepaald niet. Het was het seizoen van het staafincident in De Meer. De keeper van Austria Wien werd geraakt door een losgewrikte staaf uit een Ajax-vak. De straf: een jaar geen Europees voetbal en de eerstkomende drie wedstrijden daarna moesten op minstens tweehonderd kilometer van Amsterdam worden gespeeld. En zo rijk was Ajax al niet.

5. Sterker nog: Ajax was straatarm. Net de FIOD-affaire (belastingschuld) achter de rug. Vrijwilligers brachten per fiets de kerstkaarten rond door Amsterdam om postzegels uit te sparen. Het Ajax van nu is godsgruwelijk rijk.

6. Feyenoord zat ook toen in een dip (werden elfde dat seizoen) en PSV was ook toen dus een hinderlijke sta in de weg.

Maar wat toen gold, geldt ook nu. Een voetbalseizoen is lang en onvoorspelbaar als het leven zelf. Het ongenaakbare PSV stortte halverwege dat seizoen ineens als een kaartenhuis in elkaar. Het bepaald niet stabiele Ajax werd, na een bizarre 2-2 thuis tegen Roda (vijf minuten voor tijd nog 0-2 achter) en een 1-1 salonremise uit tegen NEC (Ajax had een punt nodig en NEC had aan een punt genoeg om niet te degraderen) kampioen. Omgerekend naar het 3-punten-systeem van nu werd Ajax kampioen met 68 punten uit 34 wedstrijden. 67 goals voor, 23 tegen. Heel erg magere cijfertjes voor een kampioen. Het is geen kampioenschap dat de boeken in is gegaan als de allermooiste titel ooit. Bij lange na niet.

Ik was er destijds als dertienjarige niet minder blij om en dat seizoen leerde me in elk geval reeds op jonge leeftijd de wijze les dat competities niet in augustus, september of oktober worden beslist. En de laatste drie keer dat Ajax de competitie met een gelijkspel begon (in ‘01/’02, ‘10/’11 en ‘12/’13) werden ze kampioen. Geen paniek dus nog. Het wordt nog een lang en hopelijk mooi seizoen!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Middenweg401
Maar Dennis was wel beter, maar zulke exceptionele spelers komen maar zelden voorbij (en we hebben momenteel ook niet over talent te klagen).

Wat een volslagen idioot was die staafgooier zeg. Ik meen nog eens te hebben gelezen dat het "hem overkwam". Zo slap.. Ik herinner me de woede van Wouters en de kenmerkende blik van Beenhakker goed.
0 0
FSideMaluku
Als je alles zo weer de revue ziet passeren, dan pink je toch echt een traantje weg. Pure emotie die eind jaren tachtig/begin jaren negentig. Niet meer te vergelijken met het hedendaagse Ajax. Gelukkig maar, in sommige opzichten.

Dat we er vanavond maar een mooie pot van maken!
0 0
KKoossiiee
Puntje 3, Meer toeschouwers naarmate er meer europees succes kwam klopt gedeeltelijk.
Met name de komst van de Arena maakt een groot verschil.
De Meer was sterk verouderd en je zat achter hekken en prikkeldraad.
Parkeren en OV was natuurlijk een ramp.
Met de komst van de Arena was het makkelijker om Ajax te bezoeken en het service niveau ligt nu vele maten hoger.
1 0
ajaxinho
Zulke positieve artikelen/reportages zie je nooit in de nationale media.

We hebben momenteel buitengewoon getalenteerde lichtingen.
Maar die zien we liever uit elkaar gaan dan Ajax/Nederland op de kaart te zetten.
1 0
ST
Jeetje Rodney, dat is ook rot nie?
1 0
Remark
Leuk stuk, maar Rodney Rijsdijks vroeger is de mijne niet. In 'mijn' vroeger, de jaren '60 - '70, speelde Ajax iedereen van de mat, en niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en de rest van de wereld, al moesten we ook toen al opboksen tegen veel rijkere buitenlandse clubs. Nou hoeven we als ouwe lullen niet voortdurend prat te gaan op successen uit vervlogen tijden, maar het kan ook geen kwaad es te kijken waarom het toen wél kon en nu niet meer. Ok, we hadden Johan Cruijff, de beste voetballer ter wereld in de gelederen, maar die speelde niet bij Feyenoord en die wonnen toch écht de allereerste Europa Cup voor Nederland. Neen, het was vooral onze strijdbaarheid, die 'kom maar op' instelling en de bereidheid er vanaf de eerste minuut bovenop te kletsen, of je nou tegen een zwakke of sterke tegenstander speelde. Daarbij scheelt het natuurlijk wel of een bullebak als Michels de scepter zwaait, of de immer correcte Ten Hag.
Nederland is een land van bakfietsvaders geworden en dat zie je terug in het voetbal. Wie niet begrijpt wat ik bedoel, doet er verstandig aan nog es naar het duel om de Super Cup tussen Real en Atletico te kijken, en dan met name naar slachters als Sergio Ramos en Diego Costa. Denk je nou werkelijk dat we daar een schijn van kans tegen maken? Vroeger wel, maar ja, toen reden er nog échte bakfietsen over de Amsterdamse grachten, met 200 kilo oud ijzer erop.
8 -1
Freddy Al
Ben het met het meeste eens maar; in de jaren 60 wonnen we 4 landstitels in de jaren 70 haalden we 5 landstitels, dan speel je niet iedereen van de mat.

In veel opzichten kun je zaken ook niet meer vergelijken met die tijd nog met de jaren 80.
Het is wel een stuk waar zaken terug in een perspectief geplaatst worden dat vind ik altijd goed.
0 0
AlexIbarra
Mooi geschreven. :)

Belangrijk verschil is natuurlijk wel dat als je vroeger de 6 wedstrijden won zoals wij ze nu spelen voor Kwalificatie CL, de Europa Cup 1 al bijna binnen was.

Daarnaast speelden we vroeger met 10 Nederlanders waarvan 5 Amsterdammers (ik gok deze cijfers even) tegen een ploeg met jongens uit Budapest en omstreken of misschien een Engels team met 1 of 2 buitenlandse vedettes. Nu is het AFC Ajax NV tegen Manchester United FC, Ltd.

CL deelnemers besteden honderden miljoenen aan de beste spelers en scouting rond de hele wereld. Geld is veel belangrijker geworden waardoor grote landen met een grote tv-markt en dus meer geld, altijd in het voordeel zijn. Daarnaast hebben landen als Spanje en Engeland in een internationale voetbalwereld hun taal en / of cultuur mee. Voor een Argentijn of Ghanees is het daar makkelijker aarden.

Toch komen we ook een heel eind als we goed blijven opleiden en de toppers wél tot hun 23/24e weten te behouden. Dan heb je misschien geen Ghanees nodig. ;)
0 0
Yo
Totaal niet te vergelijken met nu die tijd.
Spelers moesten tot begin jaren 70 nog gewoon werken buiten voetbal om rond te komen. Er ging nog niet zoveel geld rond in het voetbal als nu waardoor spelers langer bij 1 club bleven. Er waren nog wat andere regels dan nu bijvoorbeeld de keeper mocht nog een terugspeelbal in zijn handen pakken. Conclusie is dus dat je de jaren 60 en 70 niet kan vergelijken met nu. De jaren 90 is nog een beetje te vergelijken met nu maar zelfs die tijd is steeds minder te vergelijken met deze tijd
2 0
insectenverdelg
geef de ligt nog een paar jaar en hij laat costa huilen als een klein kind. Tuurlijk kan een cultuur wijzigen, maar of je het wel of niet haalt ligt voornamelijk aan je eigen karakter.
2 0
ST
Helemaal mee eens.
0 0
Web
Nee natuurlijk maken wij geen kans, ik durf zelfs te stellen dat je met een middenveld, Ziyech, Frenkie en Schone, kompleet word overlopen.

Ik heb niet voor niets gezegd, Ajax heeft niets te zoeken in de CL, maar dan komen ze met een stel ploegen die echt niet beter zijn dan ons en dat is ook zo, maar ik zit echt niet te wachten op nederlagen van 5-0, kijk maar eens naar vorig jaar, heel veel grote uitslagen, dan moet je echt een type als Nigel de Jong in de ploeg hebben.

Wij zien het nu toch, wij kunnen ook genieten tegen Luik, daar heb je geen CL voor nodig. Het verschil met de top is dramatisch groot.

Het grote Ajax had types als Neeskens, Krol en Suurbier, dat zijn nu de Ramos, maar die hebben wij niet
0 0
Maxwell_5
Jup, iets met een spijker en een kop.
3 0