Spaan: 'Eiting en Vd Beek veel beter dan Schöne'

BVeenstra, 09-08-2018 om 07:35, 10085 views, NOS |

Bestel jouw sjaal voor het tweeluik met Juventus!

Henk Spaan, columnist bij Het Parool, snapt niet dat Lasse Schöne nog altijd wordt opgesteld ten faveure van Carel Eiting en ook Donny van de Beek. De journalist vertelt in gesprek met de NOS dat hij het behoorlijk ziet zitten in de 'slimme' Eiting.

'In Jong Ajax speelde hij vaak met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Hij viel niet uit de toon bij deze spelers, die allebei een jaar ouder zijn. Dat zegt wel wat', vindt Spaan, die vervolgens kritiek levert op Schöne en de maker van de opstelling: Erik ten Hag. 'Ik vind Eiting en Van de Beek veel beter dan Schöne en ik begrijp ook niet waarom Schöne nog wordt opgesteld door Erik ten Hag.'

Spaan weet bovendien dat Eiting een slimme voetballer is. Eiting deed VWO en om die reden observeert Spaan hoe Eiting zich gedraagt. 'Er zijn voorbeelden van voetballers die slimmer zijn dan de trainer en dat gaat niet altijd goed. Ik zie maar één valkuil voor een spoedige en goede ontwikkeling bij Ajax en dat is als Eiting de trainer in de gaten krijgt.'

Een voorbeeld hiervan zag Spaan in het uitduel met Sturm Graz. 'Toen hij gewisseld werd tegen Sturm Graz ging hij met een lach van het veld. Het was een lach van suprematie. Zo van: "Waarom wissel jij mij? Ik speel toch goed?" Dat is wat ik zag.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
Die lach vond ik ook opvallend.
Hij had gewoon door dat het een publiekswissel was.
Op dat moment moest hij genieten en dat deed hij op die manier.

Hij moet dit seizoen een vaste waarde worden op het middenveld.
Dan zal hij inderdaad steeds meer zeggenschap hebben over de tactiek.

Wat ik van Eiting in de jeugd nooit vergeet is deze dieptepass op Dekker:
https://www.youtube.com/watch?v=inO68I6rni8
(Daarvoor had hij al een assist en goal op zijn naam staan.)
0 0
ram
Ik ben het hier wel mee eens. Lasse is één van mijn favoriete Ajacieden ooit maar ik zie liever Frenkie, Eiting of Blind op '6'.

Voor mij is Lasse de ideale invaller voor deze ploeg en dan het liefst niet op '6' (mag ook hoor) maar op de halven. Ik zie hem liever dichter bij de goal van de tegenstander zodat hij aanvallend meer kan betekenen met zijn schot en steekpass.
0 0
Cello
Zolang je met een 3-mans-middenveld speelt, waarbij 2 spelers tevaak niet mee terugverdedigen, hun mannetje net te vaak laten lopen dan maakt het niet veel uit wie verdedigende middenvelder speelt. Of je dan Donny, Carel of Lasse bent....uiteindelijk moet je capitualeren.

Het hele verhaal zit 'm in het niet nakomen van afspraken bij balverlies. Als gelijk druk op de bal zetten niet lukt, druk vooruitzetten dus bij balverlies voorin.....dan zal minimaal 1 van de aanvallende middenvelders mee terug moeten verdedigen. En als je dat niet doet, je mannetje laat lopen....dan vraag je om problemen.

Het is dus, afgelopen disndag, niet zozeer alleen Schone zijn schuld, als wel van het gehele middenveld. Dus ook Ziyech en Frenkie.
2 0
Joseph
Waar heb je het over? alle statistieken laten zien dat Frenkie gewoon te dicht op de verdediging stond. Heeft de hele wedstrijd te verdedigend gestaan.

Probleem is dat de afstand tussen de verdediging en het middenveld veel te klein was en de afstand tussen het middenveld en de aanval veel te groot was. Daarom konden ze niet onder de druk uit voetballen.

En nee, het is niet de schuld van Schone, het is de schuld van Ten Hag die hem op stelt en Frenkie misbruikt om het gebrek van Schone te compenseren. 2 spelers op 1 positie, om te janken.
0 0
Spuit11
Wat een Schöne bashing. ...

Als er 1 iemand is, die altijd in dienst speelt van het elftal zonder gemopper, is het deze gast wel. Daar wordt nooit iets over geschreven of wel?
2 0
Joseph
Schone wordt ontzettend gewaardeerd om zijn persoonlijkheid, lees je ontzettend vaak.

Maar Ajax is een topclub en supporters willen hun beste spelers zien, zeker in dit soort wedstrijden. Schone heeft met Eiting en Donny 2 betere spelers voor zich, als die niet spelen en Schone wel, dan ga je gezeik krijgen.
0 0
JesperOlsen74
Zet mij in Ajax 1 op die positie en ik speel ook in dienst van het elftal. Ook nog zonder te mokken en zelfs voor 1/4 van het salaris.

Gaat Ajax daardoor beter spelen? Echt niet
0 -1
Spuit11
En daarom staat Schöne daar, die gozer kan echt wel voetballen.

Het is niet zijn fout dat tegenstanders Ajax analyseren en de zwakheden proberen uit te buiten. Afgelopen dinsdag viel Frenkie mij ook erg op dat hij links en rechts werd voorbij gerend door Standard Luik spelers. Ziyech miste dé kans op de 3-0 vlak na rust. Als die erin was gegaan, was het helemaal anders geweest.

Maar nee, we halen het ouwe vertrouwde eruit, we pakken Schöne ten faveure van F. De Jong (met zijn hoofd bij Barca), Eiting (Net 1 goede wedstrijd gespeeld tegen Sturm), of Donny (nasleep van blessure, vind zich tegoed voor een plek op de bank)
0 -1
Ajax#1900
Jij snapt er echt helemaal niets van. Schone kan het tempo niet meer aan, dat is echt overduidelijk. Frenkie speelt voor het eerst weer eens op het middenveld en heeft het af en toe nog lastig, terwijl onze ervaren Schone rust zou moeten brengen maar dat niet kan.
1 0
Ajax333
Schone is een leuke voetballer tegen teams waar we hoog voetballen en de tegenstander geen atleten in het team heeft die snel kunnen counteren zoals Sturm Graz. Standard heeft deze wel. Wanneer Ajax tegen zulke teams speelt, zie je dat een Ziyech en in dit geval Frenky veel meer verdedigende meters moeten maken. Schöne heeft namelijk weinig intercepties en staat ook altijd voor de verdediging waardoor je heel ver terug moet omschakelen. Hij staat nou niet bepaald erom bekend dat hij heel veel counters heeft voorkomen doordat hij het vuile werk opknapt. Ik zou een Schöne tegen dit soort teams niet laten starten of veel eerder wisselen, aangezien zijn medespelers er niet frisser op worden door de extra meters die zij moeten lopen.

De reacties over dat Eiting niet goed genoeg is of nog te jong, alsjeblief man. Deze jongen wordt gewoon een vaste eerste elftal speler. Net als dat Donny dit imo ook nu al zou moeten zijn.
0 0
Redrum
Eiting en Schöne zijn allebei door de mand gezakt in Luik wat mij betreft. Dan blijft Donny over. Ik wil het middenveld wel eens zien met Donny op 6 en Ziyech en Frenkie daarvoor.
0 -2
mxmeul
Door de mand gezakt in 1 wedstrijd? Messi ook door de mand gezakt op het WK dan zeker?

De simpele kijker trekt veel te snel conclusies op basis de laatste wedstrijd of wedstrijden, soms zelfs op basis van 1 actie of vertyfd schot. Schone heeft afgelopen jaren, en ook afgelopen jaar, zeer veel toegevoegd aan Ajax. Speltechnisch en doelpuntentechnisch. Schone kan niet eens meer ‘door de mand vallen’.
0 0
Ajax27
Helemaal eens, de waan van de dag. Maar dan nog denk ik, ten Hag, denk aan de toekomst en jouw toekomst. Schone is een ontzettend goeie gast maar we hebben inmiddels kwaliteit op een leeftijd waar ze er gewoon moeten staan en ervaring moeten krijgen. Eiting of Frenkie op 6, met daarvoor Ziyech en Donny.
0 0
grannig mokum1
Ik zal Eiting op 6 zetten want hij draait nu lekkerrr op dat positie en blind op CV... Frenkie mag nu ff banken want al dat barca gedoe doet hem niet goed
0 0
Ajax27
Ja laten we Donny vooral niet in zijn kracht gebruiken. Gewoon Frenkie op 6 als spelverdeler met daarvoor Ziyech en Donny.
0 0
Ajax412
Eiting viel te laat in om wat te kunnen zeggen, al liet hij eerdere wedstrijden wel zien dat hij zich soms te makkelijk aan de kant laat zetten. Vind ik ook niet heel erg op dit punt in zijn loopbaan. Eiting moet je de makkelijkere wedstrijden in de Eredivisie laten spelen, Donny de moeilijkere wedstrijden. Schöne zou ik nu gewoon permanent op de bank zetten en samen met Labyad als 12e en 13e man zien. Op het middenveld zou ik Donny de meeste minuten geven, Eiting de makkelijkere potjes en Schöne de invalbeurten, maar alleen als de wedstrijden al uitgespeeld zijn en je niet zo onder druk staat.
0 0
Labrador
Eiting speelde maar 3 minuten ofzo
0 0
maikelklaassen
eiting viel in de 89e minuut in duffe!!
0 0
T.reckveugel
Zeefuik kwam er vorig jaar ook in, rare wissel, einde oefening. Dit was de blunder à la Keizer.
Begin met Eiting en zet Schöne er later in.
0 0
Genant
Ik zag Ten Hag superieur lachen Henkie...toen Carel Eiting in de 93e minuut heel, heel, heel dom balverlies leed op het middenveld en daarmee de 2-2 inleidde. Serieus, ik vind Carel een topper in spé maar toen ik dat balletje tussendoor zag werd ik meteen witheet.....ik dacht : 'gozer waar ben je mee bezig?'.
Schone speelt goed als de afstanden onderling goed zijn, dan is hij de beste van het team. Als hij moet lopen dan wordt het lastig. Dit gezegd hebben zou ik Donny altijd opstellen.
2 0
RaynoFischer
Precies, Eiting moet soms nog wat "slimmer" worden, zo'n moment had hij in de eigen 16 ook tegen Sturm Graz waar het gelukkig wel goed afliep
Maar omdat het Eiting is lijkt dat wel genegeerd te worden, was het ook een balletje van Schone was de wereld te klein geweest...
0 0
Sulejmanibesteaankoopooit
Schone is een geweldige gozer, alleen niet om een voorsprong te verdedigen Europees. Maar hoe vaak moet je je als speler terugknokken in de basis voordat de media accepteert dat je daar prima kan staan? Zaterdag zou ik hem lekker laten starten.
0 0
RaynoFischer
Donny heeft een hoge gunfactor, Die komt nog bij veel mensen weg met dit verwende gedrag als hij nou het afgelopen half jaar topfit was en de sterren van de hemel speelde was hij nooit gepasseerd....
Schone speelde gewoon goed tegen Sturm Graz dus snap wel dat Ten Hag hem liet staan, ja achteraf is altijd makkelijk praten er was geen garantie dat Donny het veel beter zou doen...
Ajax stelde Europees voetbal veilig en hij loopt met een chagerijnig gezicht rond en een week later terwijl hij nog geen maand geleden heeft gezegd zeker te blijven denkt hij ineens na en is de situatie veranderd...

Vecht gewoon voor je plek en laat je zien, in goeie doen speelt hij Schone er makkelijk uit.... :P
2 0
JanTa
Ik kan best begrijpen dat Ten Hag het nog 1 keer wilde proberen met Schöne op het middenveld maar ook hij zal nu wel begrijpen dat dit niet meer kan. Maar v/d Beek zal moeten leren dat een basisplek niet meer zo vanzelfsprekend is en zal moeten leren omgaan met teleurstellingen.
1 -1
Ajaxvooraltijd
Spaan heeft weer zijn dagelijkse zeikuurtje gehad. Nou mooi!
0 0
Bocarra
:-)) we gaan dus nu ook al op basis van Diploma’s spelers en trainers tegen het licht houden. Ik weet dat de opleiding van ten Hag niet onder doet aan die van Eiting. Maar hoe ziek kun je zijn als je dit soort dingen bedenkt. Wat gebeurd er met je als dit soort bedachte theorieën overtuigingen worden. Je moet toch haast wel een supernarcist zijn. Spaan kan alleen maar negatief zeiken. Eiting doet het goed. Is nog onervaren en zal misschien al dit seizoen Schone uit de basis houden. Dat ziet ten Hag ook wel. Er moeten nog zoveel wedstrijden gespeeld worden. Iedereen komt meer dan voldoende aan de bak. De komende maanden speelt Ajax 3 wedstrijden per week.
1 0
Joseph
Eiting is een goede speler, maar je zag dat hij het ook moeilijk had, toen hij er even in mocht tegen standaard.

Voor Eiting komt dit niveau nog te vroeg, daarvoor had hij meer moeten spelen vorig seizoen. Hopelijk kan hij in de eredivisie snel stappen zetten.

Dinsdag is het thuis en daar hebben ze meestal wel voordeel van, maar ik zou alsnog gewoon voor Donny ipv Schone gaan. Je wilt gewoon je beste spelers op het veld als het er om gaat!
0 0
Horrontelli
Voor Schöne lag het niveau ook te hoog. Maar die wordt niet meer beter.
0 0
atalantanio
Frank de Boer, Peter Bosz, Marcel Keizer, Erik ten Hag, Deense bondscoach.. allemaal zien of zagen ze het zitten in Schöne maar gelukkig hebben we Henk Spaan en een paar supporters, die denken dat ze er verstand van hebben, om even aan iedereen duidelijk te maken hoe het echt zit.
1 -2
Ajaxsupzuidned
Een middenveld met Schone kan in grotere wedstrijden echt niet meer
2 -1
Horrontelli
Als Eiting de fouten had gemaakt die Schöne tegen Standard maakte had iedereen geroepen dat het uit onervarenheid was. Maar de instorting in de tweede helft begon bij het kinderlijke verdedigen van Schöne en dat was Eiting niet gebeurd.
0 0
DarkChild
? De penalty in de blessuretijd komt bijna letterlijk door kinderlijk verdedigen van Eiting. De zwakke punten van Schone komen naar voren als de onderlinge afstanden niet goed zijn (bij welke voetballer niet trouwens)
0 0
BokkieBokstra
Het zijn altijd de spelers die gemakkelijk te passeren zijn die genoemd worden, Schone. Maar je kan net zo goed De Jong of Ziyech noemen om te passeren. Die waren ook niet indrukwekkend. Het is lastig voor Ten Hag om de juiste keuzes te maken maar net zo belangrijk is de speelwijze. Na afgelopen dinsdag kon je denken, meer druk naar voren en dwingender.
2 0
rexxo
Eiting, Donny of wie dan ook er voor in de plaats.
Spaan heeft 100% gelijk Lasse had allang moeten banken, voegt echt geen ene r.... toe.
Te traag, te slap en behalve zijn vrije trap is het 3 x niks, zelfs zijn penalty is tegenwoordig bagger.
Hoe vaak gaat hij niet de fout in als het temp omhoog gaat.
3 0
chrisjuhhh
Schone heeft enkel ervaring die Eiting en vd Beek missen , maar Eiting en vd Beek hebben de toekomst en zijn nu al voetbal beter dan Lasse .
Neemt niet weg dat ik Lasse de ideale 12e man blijf vinden en dat roep ik nu al ruim 2 seizoenen .
2 0
Horrontelli
Wat heb je bovendien aan ervaring als je de bal in de voeten van de diepste tegenstander speelt en je je mannetje niet dekt?
1 0
DarkChild
Waar staat het stukje dat Eiting met zijn 'speeltuin' balverlies de 2-2 inleidt afgelopen dinsdag?
2 0
gras
Je kunt beter een keer een dergelijke fout maken en voor de rest het spel positief beïnvloeden dan dat je enkel achter tegenstanders aanloopt, waardoor anderen fouten gaan maken. Die anderen dan op hun bordje krijgen. Dat is nogal makkelijk.

Schone is een echte prof, maar hij heeft geen loopvermogen genoeg voor zijn huidige rol.
0 0
DarkChild
Er komt een tegengoal uit dat balverlies. Ik weet niet hoor. Ik weet wel wat er bij precies dezelfde situatie over Schone gezegd zou worden...terecht overigens, want dit is betaald voetbal. Je moet gewoon meer bij elkaar spelen op het middenveld. Als een echt middenveld. Dan is loopvermogen veel minder belangrijk (ik zou er bijna een Cruijffiaanse uitspraak aan wijden) Verder blinkt Eiting nou ook niet echt uit in dynamiek. Die wordt net zo goed overlopen als de ruimtes groot zijn.
2 0
Rentokill
Ah, het jaarlijkse Schone-bashen is weer begonnen. Koddig!
4 -3
Joseph
Het is na elke wedstrijd van hoger niveau hetzelfde verhaal, vorig jaar kon hij vaak onder de radar blijven, nu is het weer raak.
2 0
ST
Spaan heeft vrijwel nooit gelijk, maar nu wel.
4 0
Jari_held
Het maakt niet zoveel uit wat spaan allemaal zag
3 -3
Van Reenen
Ik hoop dat jij het ook gezien hebt. Of heb je alleen de krant gelezen? Spaan heeft gewoon gelijk en ook ik entie duizenden anderen vragen zich af waarom Schone blijft staan op Eiting.
3 -1
Jari_held
Nou het stukje over schone kan ik mij ten dele in vinden. Al vind ik dat wij allemaal schone veel meer moeten waarderen; die vecht tenminste wel voor zn plek zonder te zeiken en komt elke keer (maakt niet uit bij welke trainer) weer boven drijven. Daar kunnen de riedewaldjes, bazoers etc (en laten we hopen niet ook vd beek) nog wat van leren.

Het ging mij met name om die laatste alinea wat hij daar insunueert over de lach van eiting en zn mogelijke houding tov de trainer. Eiting mag toch gewoon na een goede wedstrijd met plezier van het veld stappen? Daar maakt mr spaan direct een mogelijke rel van terwijl dat volgens mij het laatstse is waar eiting zich schuldig aan zou maken
3 -1