'Michels grondlegger van anders denken'

giobelloni, 05-08-2018 om 23:30, 9187 views, Zomergasten |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Louis van Gaal ziet Rinus Michels nog altijd als de grondlegger van het anders denken in het voetbal. Dat vertelt hij in het programma Zomergasten. Daarin spreekt hij onder meer over het coachen van spelers en het vastleggen van een visie.

Tegenwoordig is het gat tussen het Nederlandse voetbal en het voetbal in Spanje en Engeland enorm. Volgens Van Gaal is daar maar een oplossing voor: anders denken. 'Michels deed dat ook in zijn tijd. Bij mij schreven de kranten ook dat Ajax nooit meer de Champions League zou winnen, maar dat deden we toch.' De Amsterdammer zou daarom ook niet weten waarom dat in deze tijd niet meer zou kunnen. 'Natuurlijk kan een Nederlandse club nog de Champions League winnen, maar dan moet je dus anders denken.'

Voor de oefenmeester kon een fragment van 'De Generaal' uiteraard niet ontbreken in het interview. 'Hij is eigenlijk de eerste die zijn visie vast heeft gelegd, met hulp van Bert van Lingen. In het fragment zie je bijvoorbeeld dat hij veel communiceert met zijn spelers; hij legt uit waarom ze die week daarvoor hard hebben getraind bijvoorbeeld. Dat doe ik ook. Wel ben ik daarnaast ook van het uitleggen van team strategieën, terwijl Michels meer van het individueel coachen was.'

Toch is het individueel coachen misschien wel het belangrijkste volgens Van Gaal. Zo legt hij uit dat elke speler een ander type persoon is en dat zij daarom ook een andere aanpak nodig hebben. 'Dirk Kuijt bijvoorbeeld is een speler die veel meer in dienst van een team speelt, terwijl Robin van Persie iemand is die veel meer vrijheid nodig heeft.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
IMHO heeft Michels bij Ajax vooral erin gebracht: goede fysiek middels hard trainen, en professionaliteit en speldiscipline. De manier van spelen kwam toch echt meer van Johan af.
0 0
Freddy Al
Ik heb de moeite genomen om de gehele uitzending uit te zitten.
Persoonlijk ben ik zeker geen fan van van Gaal, dat stoelt bij mij op 3 dingen:

Als mens zoekt hij continu bevestiging van zijn eigen grootheid, dat staat me enorm tegen (maar doet niets af aan de prestaties die hij heeft weggezet).

Een afgeleide van bovenstaand karaktertrekje is dat hijzelf moeilijk of niet kan en wil aangeven wat de sterke(re) punten van anderen zijn (met name als hij met hen een persoonlijke historie deelt), dientengevolge kan bijvoorbeeld Cruijff op weinig waardering rekenen.

In zijn benadering van het voetbal heeft hij terecht ingezien dat een systeem bijdraagt aan de prestaties van een team, hij maakt wat mij betreft echter wel de enorme fout om het systeem als doel te beschouwen waaruit dan, in zijn visie, als automatisch een resultaat volgt.
De wereld is maakbaar ,zo niet heb je iets fout gedaan. Het met de paplepel ingegoten Katholieke denken met betrekking tot schuld en penitentie speelt hierin me

Hoewel hij zegt waarde te hechten aan de " totale mens",heeft hij naar mijn gevoel van nature weinig empathie, hij oordeelt puur op basis van feitelijkheden en laat daarmee de sociale en gevoelsmatige aspecten volledig links liggen.in teveel zaken vind ik hem erg egocentrisch overkomen.
In zijn 'oorzaak en gevolg'denken gaat hij te ver en denkt hij teveel alle facetten te kunnen controleren maar zullen met name de menselijke,emotionele zaken voor roet in het eten zorgen.

Doordat hij weinig relativerend vermogen heeft maakt hij fouten; begrijpt hij niet de waarde van vragen van journalisten,wil hij alleen steun geven aan mensen die zich in de door hem gewenste richting begeven, is hij continu verontwaardigd en voelt hij zich snel tekort gedaan.

Toen de heer Ten Have hem benaderde om bij Ajax T.C .te worden, was dat een feitelijk verzoek waar hij op basis van zijn verleden bij Ajax ,ervaring in het top voetbal aan meende te kunnen voldoen.
Hij had totaal geen oog voor de ontwikkelingen op de club en de gevoeligheden bij betrokkenen en supporters aangaande de strijd in de top van het het bestuur. Ik durf de stelling aan dat dit niet een bewuste poging was om de fluwelen revolutie te schofferen maar een bewijs van zijn zucht naar erkenning en egocentrisme.

Ik ben blij dat dat schip gestrand is.
0 0
Genant
Lachwekkend dat Johan Cruijff totaal niet wordt aangesneden in drie uur Lowietje. Zal wel vantevoren afgesproken zijn vermoed ik. Waardeloze uitzending.
1 -1
JCr14
Zoals de rest in het team al zei:
Denk je echt dat Johan naar een trainer luisterde?
Johan deed wat hij dacht dat goed was in het veld.
En nam de rest erin mee. Het totaalvoetbal is eigenlijk van zowel Cruijff als Michels.

Cruijff en Michels staan aan de basis van bijna alle Nederlandse successen, en ook vele Spaanse sucessen.

Jammer dat meneer van Gaal uit rancune geen credits aan Cruijff geeft.

LvG was de juiste man op het juiste moment. Met de juiste mensen om zich heen en de juiste basis die klaar stond. Mooi wat hij voor elkaar heeft gekregen.
Daar zijn we ook trots op.
Maar ik hoop hem niet meer bij Ajax te zien. Alleen als supporter.
6 -3
MosesD
In wat bleek dat LvG rancune had? Hij zei zelf 2x dat JC gewoon te goed was toen die nog voetbalde. Dat hij Michels als zijn voorbeeld zag dat kan toch heel goed? Hij ging als klein jongetje al bij trainingen van Michels kijken. Ik snap niet dat meteen die anti-van Gaal reacties hier weer komen. JC was veruit onze grootste voetballer ooit, van Gaal de meest succesvolle trainer ooit, samen met Michels. Dat van Gaal een behoorlijke gebruiksaanwijzing heeft, dat weten we wel, maar tegelijk heeft hij ons de grote successen gebracht. Ik snap die haat niet zo goed. Ik ben ook fan van JC. Beide hebben ook hun manco's, tja het zijn net mensen.......
0 -1
JanTa
+1
0 0
Ozymandias
Cruijff heeft zelf gezegd heel veel te hebben geleerd van verschillende trainers (waaronder Michels). Wat vervelend dat zo veel mensen hier er weer een Van Gaal vs. Cruijff gezeur van maken. Beide hebben ongelofelijk veel betekend voor Ajax. Samen met Michels zijn ze de meest belangrijke Ajacieden ooit geweest. Alle drie hebben door hun dominante persoonlijkheid ook dingen fout gedaan maar om daar nou steeds zo veel aandacht aan te besteden terwijl ze veel meer goed hebben gedaan vind ik belachelijk (dit was trouwens niet specifiek op jouw gericht JCr14).
3 -4
Genant
Verschil is dat Michels en Van Gaal Cruijff nodig hadden om groot te worden. MIchels direct met zijn team en Van Gaal later doordat Cruijff ervoor gezorgd dat Ajax een grote club was geworden. En ook bij Barca kwam hij dankzij Cruijff als Nederlander binnen. (bij een schitterende club dankzij JC).
Cruijff had zijn weg zonder Michels ook echt wel gevonden hoor.
2 -1
JCr14
Daarom zeg ik ook. Het totaalvoetbal is van Zowel Michels als Cruijff.
Cruijff zei zelf ook veel aan Michels te danken te hebben.
Maar zijn medespelers zeggen: het totaalvoetbal is eigenlijk van Cruijff.

En van Gaal doet dat zelf door zijn overduidelijke rancune jegens cruijff
4 -1
MosesD
Het gaat erom dat LvG toen hij een jong ventje was, een fan was van Michels en naar diens trainingen kwam kijken. Waarom moet JC er altijd bijgehaald worden? Wat een frustratie. LvG mag toch zeggen dat hij enorm opkeek tegen Michels. Toen Michels trainer was, was JC als voetballer nog niet eens doorgebroken. Michels, JC, LvG allemaal grote Ajacieden. Wat een hoop zuur hier zeg.
0 0
Pinpanter
Kennelijk mis je de kern van de reactie van Ozymandias. Dergelijke rancune kende JC ook voldoende. So what. "Alle drie hebben door hun dominante persoonlijkheid ook dingen fout gedaan maar om daar nou steeds zo veel aandacht aan te besteden ...". Door de nadruk te leggen op die rancune misken je de grootse bijdrages van de drie, dan wel van van Gaal. Dat van Gaal als trainer Michels als zijn leermeester ziet en Cruijff misschien als een concurrent is in alle opzichten begrijpelijk. Zoek niet altijd naar het negatieve. Daar zijn ze te groot voor.
1 0
gras
Typisch dat er weer een blik haters opengetrokken is die geen reet van de Ajax historie afweten.

Michels heeft Ajax geprofessionaliseerd. De mentaliteit was grotendeels amateur niveau, al had Ajax uitzonderlijk talent. De hele manier van trainen, de methodische aanpak, de hogere eisen aan spelers: die inhaalslag ten opzichte van het buitenland kwam grotendeels door Michels.

En ook de lessen van de verloren finale tegen Milan trok Michels. Die zag dat de linksback lekker aan het aanvallen was en Milan Ajax kapot counterde. Dat legde de basis voor totaalvoetbal, omdat Michels wilde dat wanneer een verdediger aanviel, een aanvaller zijn positie overnam en verdedigde.

Dat er voorin veel positiewisselingen plaatsvinden onder leiding van Keizer en Cruijff is iets heel anders.

Michels heeft Cruijff laten debuteren en naar Barcelona gehaald. Dat hij hem weggehouden heeft bij het WK is een vrij onvergeeflijke blunder. Maar goed, dat staat los van zijn verdiensten bij Ajax. Het is geen of Cruijff of Michels of Van Gaal.

Het is en - en - en.

Het waren allen enorm koppige, sterke persoonlijkheden. Met goede en minder goede kanten. Allen hebben Ajax geïnnoveerd en natuurlijk is de visie van Cruijff niet te evenaren. Maar de verdiensten van Michels en Van Gaal aan de succesperiodes zijn enorm. Leer ze eens te waarderen daarvoor, in plaats van als een tokkie anoniem af te geven op mensen die Ajax zijn huidige reputatie heeft gegeven.
6 -6
MosesD
Zo volledig eens. De meesten hier hebben geen enkel historisch besef. Of ze zijn te jong of te dom. Michels en LvG zijn onze grootste trainers geweest. JC by far onze grootste voetballer. Alledrie grote Ajacieden. Basta. Wie dat niet ziet, is niet goed wijs.
0 0
Babangida83
Eens. Maar Louis Van Gaal in een adem noemen met Michels. Daar ben ik het niet mee eens. Michels is nog echt wel een stapje hoger. Dat beaamt Van Gaal zelf ook door te stellen dat Michels (en Cruijff natuurlijk) de weg voor hem geplaveid heeft. Dat gaat verder dan het winnen van prijzen. Michels was trainer van de eeuw (UEFA
3 -2
Pinpanter
Het zijn ontegenzeggelijke de grootste drie. Als je er tussendoor wilt ademen, zeker blijven doen!
0 0
Knalpot
blijf ik ook gewoon doen maar dr zitten hier een paar gehersenspoelde discipelen die in alles maar de rest willen laten geloven dat ze alleen Cruyff mogen ademen....daar doe ik niet aan mee. Kijk JC heeft misschien ontegenzeggelijk de grootste invloed op onze mooie club gehad, maar het gaat er niet om wie het grootste pikkie heeft maar dat er meerdere kleuren ons mooie wit-rood-wit hebben geschilderd. Als die bovengenoemde mensen dat nu eens gaan begrijpen dan kunnen we ook een keer ophouden met deze onzinnige discussie.
0 0
Caparzo
Michels zorgde er in ‘90 hoogstpersoonlijk voor dat JC geen bondscoach werd (wilde worden). Hij vreesde dat hij wereldkampioen zou worden en hem met zijn EK88 titel zou overtreffen. Ik denk dat LvG Michels dit in dank afneemt.
5 -8
je
Louis van Gaal is een zelf kicking Johnnie me myself and i.
8 -8
MosesD
Ah kijk aan, daar hebben we 'm weer de Albert Einstein van AS met wederom een zeer inhoudelijke bijdrage. Bvo!
5 -6
PeterVKV
Michels had veel aan Crujjff te danken, maar Cruijff niet genoemd volgens mij. Gemiste kans.
4 -1
Babangida83
Ik kreeg eerder de indruk dat hij door Michels zo groot te maken en zichzelf daarna neerzette, Cruijff weer een stukje minder groot maakte. En zichzelf onterecht weer een stukje groter.
0 0
MosesD
Hij had het over de trainer Michels. Dat is zijn voorbeeld. En als trainer was Michels natuurlijk een enorme vernieuwer.
3 -3
mvdk
Ze hadden veel aan elkaar te danken. Michels en Cruijff was een geniaal duo. Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat er in de hele voetbalwereld, nooit een beter duo geweest is.
5 0
Dennisjez
Nou Viergever van der hoorn was ook wel een lekker duo hoor
1 0
Bky
Dan heb jij het duo Stam en Ulderink nog nooit aan het werk gezien. Hoe zij creativiteit uit het team konden rammen was ongeëvenaard.
2 0
T.reckveugel
Volgens vGaal zelf het is het duo Bert van Lingen met zijn vrouw net iets belangrijker
2 -3
MosesD
Ook hier verkondig je weer onzin. Van Lingen heeft de visie van Michels op papier gezet. Trainer Michels was gewoon het grote voorbeeld voor LvG. Daarnaast noemde hij specifiek even mevrouw van Lingen die verantwoordelijk is voor de start van het vrouwenvoetbal in Nederland (ze mocht van LvG wel een bloemetje krijgen, Janine noemde het een veer in haar......) Naast goed lezen is ook luisteren duidelijk een probleem voor jou.........
6 -1
Bocarra
Ademloos zitten kijken, verplichte kost op de trainerscursus lijkt mij.
2 -7
afcas
je bedoelt die trainerscursus die van gaal heeft opgezet die dit gebrek aan talent heeft opgeleverd?
11 -4
Bocarra
Normaal gesproken reageer ik niet op zo’n domme opmerking. Maar ik ga je ook niet wijzer maken dan je bent. Ik zou zeggen, doe je huiswerk en probeer het nog een keer....
0 -5