Rijsdijk: WK is 'leuk', maar 't is geen Ajax

basdew92, 24-06-2018 om 17:00, 28367 views, |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Iedere maand duikt columnist Rodney Rijsdijk voor Ajax Showtime in de krochten van zijn supporters-bestaan. Deze maand beziet hij, smachtend naar het nieuwe Ajax-seizoen, het WK in Rusland.

Het was in de zomer van 1988 dat de eerste verschijnselen zich bij mij openbaarden: ik ben een ongeneeslijke clubsupporter. Toen Ajax in mei 1988 de Europacup II-finale van KV Mechelen verloor was ik als elfjarig jongetje een paar dagen ontroostbaar. Ik vond het vreselijk en ik haatte even niemand op de wereld meer dan de Belgische keeper Michel Preud’homme.

De doelman hield in die finale namelijk op buitengewoon vakkundige wijze zijn goal schoon met miraculeuze reddingen en ik vond het gewoon niet eerlijk. Stomme Preud’homme. En wat dacht die ellendige scheidsrechter trouwens ook wel niet, dat hij Danny Blind (je weet wel, Daley-se-vader) al na een kwartier met rood van het veld stuurde? Vanwege een of andere doorgebroken speler? Belachelijk! Ik vond het vreselijk onrechtvaardig. En die spits, die Rotterdammer Piet den Boer, die de winnende maakte vond ik ook maar een vuile hangjas.

Toen het Nederlands Elftal een maand later kampioen werd vond ik dat leuk. Natuurlijk vond ik dat leuk als elfjarig kind. Iedereen was blij. Maar daar heb je het woord al: ‘’leuk.’’ Ik was niet extatisch. Ik vond het gewoon leuk. Niet te vergelijken met 1995 toen Ajax de Champions League won. De hele dag zaten m’n gabber en ik vol in de stress. Hoogspanning. De ontlading die we hadden op het Leidseplein na het puntertje van Patrick Kluivert, je weet wel, Justin-se-vader. Het orgastische gejuich na het eindsignaal. Ik was door het dolle heen.

24 mei 1995 beschouw ik nog altijd als één van de mooiste dagen van mijn leven. 15 mei 2011 is dat ook. De kampioenswedstrijd tegen FC Twente. Ik was zo zenuwachtig en ik was bepaald niet de enige. De Arena die harder trilde dan een Gronings dorp na een gasboring. De emoties die na die wedstrijd loskwamen. Volwassen mannen (waaronder ondergetekende) die stonden te huilen als kleine meisjes. Dat is iets anders dan ‘leuk’.

Een jaar eerder speelde Nederland de WK-finale tegen Spanje. Ik kan me niet herinneren dat ik daar op die dag ook maar een nanoseconde zenuwachtig over ben geweest. Ik moest die avond werken in de kroeg en we zonden de finale natuurlijk uit. We draaiden een absolute recordomzet. Daar was ik eerlijk gezegd meer mee bezig dan met de wedstrijd. Toen Robben de bal niet in de goal maar op de teen van Casillas schoot voelde ik er niets bij. Toen Iniesta uiteindelijk voor Spanje scoorde ook niet. Ik had het leuk gevonden als Nederland het WK had gewonnen, maar niet meer dan dat. Ik word nou eenmaal niet emotioneel van een oranje shirtje. Ik vind het op z’n hoogst dus ‘leuk’.

Er is maar één team op de wereld dat echte pure emoties bij mij losmaakt en dat is Ajax 1. Het oprechte gejuich in de goede tijden en het minstens zo oprechte gemopper in de slechte tijden. Ook als eenenveertigjarige man heb ik dat nog, zij het gelukkig wat meer gekanaliseerd en met wat meer relativeringsvermogen. Maar voor Ajax zeg ik, ook al weet ik dat het niet om te gluren wordt, dingen af en ik plan werk zoveel mogelijk om Ajax heen. Voor Oranje niet. Een leuk concert of een EK-wedstrijd van Nederland: het concert, zonder na te denken. In het geval dat ik een concert boven Ajax verkies moet het wel echt een concert van de buitencategorie zijn.    

Zogezegd maakt het mij dus geen drol uit dat Nederland zich niet voor dit WK heeft gekwalificeerd. Een Nederlands Elftal dat ver komt is goed voor de horeca en middenstand. Die houden dan ook ineens van voetbal. Mijn vroegere werkgever had ik nog nooit op zelfs maar de flauwste interesse voor de edele voetbalsport kunnen betrappen, hij vond het eigenlijk maar een kutsport, totdat Nederland ineens tot de finale kwam in Zuid-Afrika. Hij zag z’n kassa lekker rinkelen. Toen vond mijnheer voetbal ineens wel interessant en rond de halve finales begon onze kersverse voetbalfan zich aan de bar na twintig vaasjes bier ineens aan onnavolgbare tactische bespiegelingen te wagen tegen mensen die wel al hun hele leven naar voetbal keken. Toen Nederland in 2012 op het EK al na de groepsfase uit het toernooi vloog vond hij het gewoon weer een kutsport.

Ik ben mijn hele leven al een voetbalfan. En daarom vind ik zo’n WK of EK in de zomer altijd fijn. De TV staat de hele dag aan. Ik word bijzonder rustig van een groen TV-scherm en stadiongeluiden in mijn woonkamer. Met of zonder Nederlands Elftal. Lekker onpartijdig naar potjes voetbal kijken. En soms staat de TV ook gewoon als levend behang en kijk ik af en toe eens even of er nog iets spannends gebeurt. Voor mij gaat het nergens over. Ik vind het gewoon, daar heb je dat woord weer, leuk. Het is een leuk snoepje tussen twee lauwe Eredivisieprakken door. Hartstikke ‘’leuk’’ hoor, dat IJsland-Nigeria nu door mijn huiskamer schalt en fijn dat mijn voetbalhonger nog een week of drie wordt gestild met een paar potjes voetbal, maar eigenlijk kijk ik nu al meer uit naar Ajax-Heracles in augustus.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
waayop
Uitkijken naar Ajax-Heracles in augustus? Kijk zelf al uit naar Ajax-Sturm Graz in juli, Rodney.
0 0
AlexIbarra
Ik heb ook weinig met Oranje maar toen ik voetbal begon te kijken met een EK-titel, in de loop vd jaren '90 Ajax steeds beter zag worden en steeds meer (ex-)Ajacieden in Oranje zag verschijnen, vond ik het wel leuk. WK '98 was gewoon vet.

Na het teleurstellende ek in eigen land, geen wk 2002 en treurige uitschakeling door Portugal in 2004 én 2006 was de gouden generatie voorbij en mijn gevoel weg. Maar toen begonnen ze ineens sterke resultaten te halen met veel minder voetbal. WK-finalisten Frankrijk en Italie van de mat counteren in 2008 was toch wel aardig en vervolgens bijna wereldkampioen worden met Stijn Schaars, Matthijsen, Elia en Braafheid...
Zou historisch zijn geweest maar voor het voetbal keek ik al lang niet meer.

Kansloos EK maar dankzij Robben en vGaal toch weer 3e op het WK en Spanje vernederd.
Na vGaal begon het slechte voetbal eindelijk ook tot slechte resultaten te leiden. Tegenwoordig weinig Ajacieden (of andere mooie spelers), treurig voetbal en geen resultaten.

Oranje is leuk als je kunt kijken naar spelers die Ajax / eredivisie ontgroeid zijn, en benieuwd bent of al die topspelers samen een goed draaiend team vormen. Dominant voetbal is al lang ver te zoeken en van Guus Til, Hateboer, Vilhena of Promes word ik nou niet bepaald trots om Nederlander te zijn.
Zelfs als Donny, Frenkie, De Ligt en Kluivert allemaal het maximale uit hun carriere halen, moeten we de komende jaren nog twee topbacks en een wereldspits opleiden om weer goed voetbal in Oranje te zien. Ik bewaar m'n teleurstelling wel voor Ajax voorlopig.
0 0
Rujar
Vind een wk wel lekker tijdens de zomerstop. Ik vind die oefeninterlands tijdens het seizoen tergend.
1 0
Dennisjez
Ik werd laatst voor gek verklaard toen ik zei dat ik liever een cl titel bij Ajax zie dan een wk titel voor oranje.
3 -3
T.reckveugel
Stel je voor dat Bertje met zijn mongoloïde schoonzoon wereldkampioen was geworden, dan hadden die nu de gebraden haan gespeeld met dat kutvoetbal van ze en die ellendige vPerswee daarbij.
Goddank niet dus
1 -3
AbdelhakNouri22
Door wie? Een kakkerlak?
0 -2
marrene
Heel herkenbaar.
1 -1
T.reckveugel
Zou er ook nog maar één speler of betrokkene bij het team zijn die dit beseft, ik noem als voorbeeld een type als Kluivert, dat er onvoorwaardelijke Ajacieden op de tribune zitten die bij voor en tegenspoed zich hoe dan ook altijd drukmaken over Ajax?
1 -1
BennJii020
VdBeek en Schone...
0 0
RodneyRijsdijk
Dat denk ik niet. De echte Ajacieden dat zijn wij op de tribune of voor mijn part achter teletekst. Wij zijn de mensen die een klein ledemaat zouden opgeven om 1 minuut in Ajax 1 te mogen voetballen. De mensen die echt oprecht blij of boos of verdrietig kunnen zijn om dat roodwitte shirt. De jongens die daar echt in voetballen hebben geen idee. Zij zijn geen Ajacieden. Zij zijn passanten. De supporter op noppen, de Sjaak Swarten van deze wereld, zijn zeldzaamheden. Spelers die het logo van de club kussen moet je altijd wantrouwen. Die zijn zo nep als de pest.
2 -1
grannig mokum1
Prachtig!!
1 -1
Ajax The Best
Gelukkig ben ik niet de enige
1 -2
Ajacied33
Mooi herkenbaar stuk
1 -2
Freddy Al
Prachtig stukje!
1 -2