Pot: 'Het debat over logo JC ArenA ontroert me'

sammekors, 03-05-2018 om 13:05, 8670 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Menno Pot heeft genoten van de ophef om het nieuwe logo van de Johan Cruijff ArenA. Op 25 april, de geboorte dag van Johan Cruijff, werd het logo onthuld. Veel fans vinden het simplistische design maar niets.

'Ik telde van drie, twee, één en ging eens lekker zitten voor de lawine aan reaguursels: ­"Jezus, wat lelijk.""Hebben ze twee jaar over gedaan..." "Mijn dochter van vijf flanst zoiets binnen een halfuur in elkaar op de laptop!" "Zeker door een stagiaire laten ontwerpen?" En zo ging dat door. Onder sommige Facebookposts woedde het debat een volle week na de onthulling nog steeds, tot mijn ontroering', aldus Pot in Het Parool.

Volgens de columnist hebben we een heel verkeerd beeld van een heleboel Ajax-fans. 'Voetbalsupporters lijken vaak stoere kerels met capuchontruien en tatoeages, die halveliterblikken bier drinken, boeren laten en schuttingtaal per strekkende meter uitspugen, maar als het om een embleempje of het kraagje van een nieuw uitshirt gaat, kunnen ze ineens keutelen als meisjes van de modeacademie. Ik las het gekijf en stelde vast dat het hier liefde betrof. Er ging een merkwaardig soort troost van uit. Zo lang dit soort achterhoedegevechten bestaan, besloot ik, is Ajax nog in leven.'

Het nieuwe uitshirt van Ajax is vanaf nu officieel verkrijgbaar in de fanshop van Ajax! Ook is de nieuwe trainingslijn gelanceerd.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ben
Als je het de meeste mensen hier zou laten ontwerpen krijg je een foto van zn gezicht met het oude ajax logo en nr 14 er in verwerkt, jaartallen dat ie de cups won er in, paar uitspraken er omheen, foto van de stad erbij, 443 opstelling er onder, andreaskruizen erboven, en wordt het een heel kunstwerk dat nooit op een visitekaartje of briefpapier past. Simpel is goed. Mijn enige punt van kritiek bij dit logo is dat grijze streepje onder arena. Zie niet in waarom dat erbij moet of wat de meerwaarde er van is.
1 0
Sallons@AS
Ik denk dat streepje het dak van de 'nieuwe' ArenA moet voorstellen. Heb er anders ook geen verklaring voor. Verder vind ik het logo nostalgisch ogen. Alsof je een naam leest in een krant van vroeger. Simpel logo, maar niet lelijk. Past wel bij de tijd dat Cruijff bij Ajax floreerde. Da's logisch
1 0
Ajaxvooraltijd
Simpel is in mijn optiek juist goed als het om merk uitingen gaat. Bovendien denk ik dat de naam gewoon voor zich spreekt en daar geen rare fratsen mee hoeven worden uitgehaald om daar waardering voor te kunnen hebben.
1 0
Genant
Mij ontroeren de columns van Menno. Is geen des-Ajax Ajacied in mijn ogen. Een echte Ajacied van zijn leeftijd staat vierkant achter Johan Cruijff.
1 -2
chloorbestendig
De koning is dood, leve de koning!
0 0
Robinjo1988
Discussies voeren op facebook is sowieso te triest voor woorden. Mensen die dat doen zijn over het algemeen kinderen, oudere mannen/vrouwen of trollen. Zonde van je tijd.
2 0
chloorbestendig
Precies, op AS is dat veel volwassener.
3 0
Robinjo1988
Als het op een normaal niveau gebeurt wel. Dat is op facebook al vrijwel uitgesloten.
0 0
Middenweg401
Makkelijk scoren. Clublogo en shirt moeten gewoon mooi zijn. Het is helemaal niet gek als je een shirt een mooi design vindt of niet. Dat hoort bij de sport en de nostalgie. Waarom vinden zoveel mensen de oude oude voetbal shirtjes anders zo mooi? Het logo van een stadion heb ik persoonlijk niet zo veel mee. Ik ben blij dat het Cruijff zijn naam draagt.
2 0
insectenverdelg
T TDK uit shirt van 95 of t EN 88 shirts zijn ansicht oerlelijk. Veel slechter zijn ze niet gemaakt ( nu ja tot eren jaar of 5 a 6 geleden dan. Zeker met de fluoricerend roze hebben ze deze shirts wel verslagen) Maar de herinnering die men heeft aan de prestaties in die shirts maakt ze toch mooi. Dus ontwerp is 1, maar herinneringen eraan maken ook uit.
1 -1
Middenweg401
Qua nostalgie misschien wel. Maar veel andere retro shirts vinden veel mensen gewoon echt mooi, omdat het het basic club design is zonder fratsen. Wat Ajax betreft: de meeste Le Coq thuis shirts bijvoorbeeld. Maar ook de oude shirts van Brazilië, Argentinië, Italie, Oranje '74, en heel veel club shirts.
0 0
geDaante
Beetje vreemde observaties, iedereen weet dat hooligans en andere 'tough guys' maar een deel vormen van de hele supportersschare. Een ander, groter gedeelte wordt gevormd door echte voetballiefhebbers, en weer een ander deel door dagjesmensen met meer dan gemiddelde interesse in de club.

Oftewel mensen van alle rangen en standen.
1 0
Genant
Precies. 95% van de Ajacieden staat ook te huilen van geluk als t oude logo zou terugkeren bijvoorbeeld . Ajax is sowieso een volksclub, hoe zeer veel ‘haters’ (stom woord want wanneer ‘haat’ je daadwerkelijk iemand nou) anders willen doen geloven
0 0
Ferd
Een veel lager percentage, het overgrote deel van de supporters maakt het logo geen flikker uit. Slechts een klein deel wil het oude logo echt terug.
0 0
Jayajax
Alles staat of valt met de prestaties op het veld. Ik heb me vorig jaar niet eerder zo'n trotse Ajacied gevoeld, met de EL-finale als hoogtepunt. Heel Amsterdam kleurde weer rood met wit, nostalgische gevoelens van succes waren niet langer nostalgie, maar werkelijkheid. Spelers werden op handen gedragen. De ArenA was niet langer een sfeerloze bioscoopzaal waar de echo doorheen galmde, maar een fantastisch voetbalstadion met enorm veel sfeer. Alle stoeltjes waren bezet, ook tegen de op papier mindere tegenstanders.

Nog geen jaar later en het contrast kan eigenlijk niet groter. De helden van vorig jaar worden uitgefloten, supporters vliegen elkaar in de haren, de trots heeft zich ingeruild voor schaamte. Stoeltjes blijven leeg, de sfeer is ver te zoeken en het voetbal is Ajax onwaardig. Enige troost: zo snel als de sfeer van euforie is omgeslagen naar een grafstemming, zo snel kan het natuurlijk ook weer omdraaien. Succes is de levensader van de supporters en onze club. Ik hoop dat het bestuur er aankomend seizoen voor gaat zorgen dat het kapitaal (op tijd) op het veld zal staan en niet meer enkel op de bankrekening. Alleen op die manier kunnen we weer prijzen pakken en zorgen voor cohesie binnen de allermooiste club!
1 0
Redrum
Haha dit vind ik dan wel weer een goeie column van Menno!
1 0