Jansen: 'RvC al het hele seizoen voetballam'

sammekors, 25-04-2018 om 08:05, 6245 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Freek Jansen, Ajax-watcher van Voetbal International, denkt dat de oorzaak van de slechte resultaten van Ajax dit seizoen ligt bij het gebrek aan een persoon met voetbalkennis in de raad van commissarissen. Theo van Duivenbode stapte namelijk al in augustus op en pas afgelopen maandag werd Danny Blind aangesteld.

'Valt dit de clubleiders aan te rekenen?', vraagt Jansen zich af, doelend op het zwakke seizoen. 'Zij controleren elkaar en daarmee indirect zichzelf, aangezien ze door alle gemaakte keuzes hun lot onbewust aan elkaar verbonden. Een helikopterview is wenselijk, met in Amsterdam de RvC en de bestuursraad als bevoegde organen. De kritische blik van hogerhand is echter nauwelijks aanwezig.'

'De RvC van Ajax moet toezien op het functioneren van de directie, maar uitgerekend die RvC is al het hele seizoen voetballam', vervolgt Jansen. 'Sinds het aftreden in augustus van Theo van Duivenbode als commissaris voetbalzaken bestond het orgaan uit leden die overal verstand van hebben, behalve van voetbal. Het vormde in dit hectische seizoen een bepalend zwaktebod in het functioneren van de club.'

Precies dat is wat er nu, met het aanstellen van Blind, zou moeten veranderen. 'Dagelijks worden belangrijke technische besluiten genomen, maar van enige voetbalknowhow in het controlerend orgaan is geen sprake. Aan die tekortkoming moet vanaf deze week een einde komen', aldus Jansen.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
michaellaudrup
De meerderheid van de rvc zijn trekpoppen van Henrichs, nu inclusief scholletje. Die controleren dus de directie. Vreemd dat het daarom al jaren slecht gaat bij Ajax? De hele directie deugd van geen kant, maar die hebben zich prima ingedekt.
0 0
Ozymandias
Opvallend dat Van Duivenbode op AS nu opeens weer als held naar voren wordt geschoven terwijl een jaar geleden als villain werd afgedaan. Er wordt nu zelfs beweerd dat de RvC dure aankopen niet tegenhield. Wat een enorm kortetermijns geheugen hebben mensen toch. Het klopt dat ook toen Van Duivenbode er nog was er een aantal dure aankopen zijn gedaan. Zo kwam Ziyech (doordat de RvC na de uitschakeling in de voorrondes van de Champions League geen nee kon zeggen) en Neres maar de transfer van Richarlison is uiteindelijk niet doorgegaan doordat Overmars (door de RvC) niet snel genoeg door doorpakken en Watford toen met een bod kwam. Ook op andere momenten moest Overmars eerst verkopen voordat hij van de RvC mocht inkopen.

De RvC moet ervoor zorgen dat Ajax geen stuctureel verlies draait en dat de Ajax cultuur wordt gerespecteerd door de directie. Verder moeten ze geen inspraak hebben over de transfers die Ajax wil doen. Dat is de taak van de directie en als de directie dat slecht doet moeten ze worden vervangen. Het is absurd dat de RvC (als toezichthoudend orgaan) de transfer van Richarlison in de weg heeft gestaan. Ajax had meer dan genoeg geld in kas en als de RvC geen vertrouwen heeft in het presteren van Overmars dan moeten ze een andere technisch directeur aanstellen. Niet zelf zijn functioneren proberen te beinvloeden alsof ze het beter weten.
0 0
waayop
Tsjonge wat een lariekoek. Al met al prettig te constateren dat het niveau van Ajax toch nog hoger is dan dat van Jansen.
2 -1
marrene
Onzin. Het is juist een zege dat Van Duivenbode weg is. Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat Overmars niet daadkrachtig kon optreden met zijn kruideniersmentaliteit.
En alsof zijn aanwezigheid ertoe had geleid dat er op het veld gepresteerd was.
1 -2
gras
Mjah, dat valt wel mee want enkel Neres is boven het transferplafond gehaald. Ziyech was een ad hoc paniek aankoop na uitschakeling waartegen de RvC geen nee durfde te zeggen.

Het zijn eerder kleine aankopen geweest die altijd al mogelijk zijn geweest, die de laatste tijd - mogelijk door de scouting of doordat Overmars er nu eens naar luistert - beter zijn geworden. Zie Sanchez, Tagliafico, Younes, de huur van Traore, Viergever die een topseizoen draaide onder Bosz, Onana etc.

Het is dus een mythe dat de RvC een goed aankoopbeleid in de weg stond.
1 -2
Minsc
Zie Orejuela, Johnsen, Cassierra, Kristensen.
0 -1
chrisjuhhh
Nou dat zeker niet .
De hoogte transfer en salaris werd tegen gehouden , Neres kwam er na .

aanvulling :

di 17 november 2015 om 14:48De enige die zijn rug recht heeft gehouden tegen de 'staatsgreep' vliegt er uit, uiteraard.Jonk is de enige die nog verzet pleegt tegen deze schofterige manier van doen.De RvC met v Duivenbode voorop, die zo onwaarschijnlijk uitblinken in het wegwuiven van de kritiek op het functioneren van directie en het TH.Verslaglegging? Notuleren van vergaderingen? Taakomschrijvingen? Ben je gek geworden? Allemaal veel te lastig, om indien op papier, te omzeilen, of je 'eigen straatje schoonvegen' uitleg aan te kunnen geven. Allemaal ook helemaal niet nodig, of een normale gang van zaken bij een beursgenoteerd miljoenenbedrijf? Hebben jullie al eens bedacht dat er in Manchester iemand zich zit voor te bereiden op zijn grote terugkeer als redder van Ajax?? Denk dáár maar eens over na. De grootste billenkruipers uit '95 van de toenmalige bovenmeester, plaveien nu de weg,naar wat de 'grootse' overwinning uit diens carriere moet worden, namelijk het verslaan van de luis in zijn pels die hem al zijn hele leven achtervolgt. De frustratie van áltijd de mindere te moeten zijn, altijd in de schaduw te moeten staan van ons grootste clubicoon kan nu eindelijk in één klap afgeschut worden.In één keer afrekenen met het verleden en in triomf toeëigenen en dus afnemen van wat het meeste betekend voor de 'luis' en hij het meeste lief heeft. En de helden van ´95 verworden hiermee tot de verraders van 2015. Zie hier, de ultieme wraak voor een leven lang tweede viool te moeten spelen, en nooit deze status op een eerlijke open manier kunnen ontstijgen c.q. kunnen accepteren. Dát is wat hier werkelijk gebeurt, mark my words. Volgend jaar wordt de '2e viool' in Amsterdam tot keizer gekroond en zal in triomf naar het oude nest terug keren.De keizer zal zich opwerpen als de grote redder van Ajax, en de vermeende arrogantie van Cruijff zal verbleken bij de arrogantie en het gebral van de nieuwe keizer. Een donkere periode voor ons aller Ajax, zwarter dan zwart is aanstaande.
1 -1
DarkChild
Van Duivenbode zat nog bij Ajax toen Neres kwam. Eind augustus 2017 ging hij weg, toen was Neres er al meer dan een half jaar. Dat de RvC er voor zorgde dat Overmars ongelukkig moet aankopen is een mythe. Dat kan Marc prima zelf.
0 -1
Erik1966
raad van dit en raad van dat.... Allemaal onzin. Zelfs de raad van 11 zag dat dit niet goed ging komen.
0 -1
Bjorn
Dus het was een beter seizoen geweest als Duivenbode het hele jaar in de RvC had gezeten? Dat gaat er bij mij niet in.
3 -1
gras
Wat is dit voor kul analyse van een zogenaamde Ajax watcher zeg... Van Duivenbode had juist amper invloed, dat is de reden waarom hij opstapt. Hij was kennelijk tegen het aanstellen van Keizer, die hij te licht/onervaren vond. Misschien ook wel tegen de vele aankopen, maar dat blijft onduidelijk. Keizer werd gewoon aangesteld en dus trekt vDuijvenbode zijn conclusies.
4 -1
chrisjuhhh
Ook van Duijvenbode was tegen Jonk en was bij die beruchte ledenraad tegen Cruijff lijn alweer vergeten ?
0 -1
Bjorn
Mijn gedachten.

Het enige wat ik me wellicht nog kan voorstellen is dat Duivenbode zich wel wat harder had gemaakt om Keizer gewoon het jaar uit te laten zitten, omdat hij misschien wat meer begrip had voor de situatie Nouri en de gevolgen daarvan. Dit jaar als verloren zien en netjes uitzitten met Keizer, zoals de spelers ook wilden.

Maar stellen dat het de oorzaak is van de slechte resultaten? Wat een geneuzel. De enige oorzaak van de slechte resultaten ligt bij het wegsturen van Bosz en de verschrikkelijke situatie rondom Nouri (resultaten juli-september).
0 -1
gras
Compleet mee eens. VDuijvenbode is erg principieel, en ook al was hij volgens Van Wijk tegen de aanstelling van Keizer, hij zal ook wel tegen een voortijdig ontslag zijn geweest. Hij is toch een man van de lange lijn die niet te snel afwijkt van een voorgenomen koers.

Tja, ik denk toch dat hij het bij het rechte eind had. Maar daarmee is zijn absentie geen factor van betekenis geweest. Dat probleem zit gewoon in de directie en nergens anders.
2 -2