Jansen over aanstelling Blind: 'Verstandig'

sammekors, 24-04-2018 om 13:15, 8864 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Freek Jansen, Ajax-watcher van Voetbal International, denkt dat het aanstellen van Danny Blind in de raad van commissarissen van Ajax een goede zet is. Sinds de zomer van 2017 zat er geen man met veel voetbalkennis in de RvC en dat gat kan door Blind goed worden opgevuld.

'De zetel van de voetbalzaken in de raad van commissarissen was al lange tijd onbezet, sinds Theo van Duivenbode terugtrad', weet Jansen. 'Na een lange zoektocht zijn ze uitgekomen bij Danny Blind.' De functie van Blind kan onbeduidend lijken, maar is dat volgens Jansen zeker niet. 'De RvC is een controlerend orgaan, dus hij moet toezicht houden op hoe het allemaal gaat. Dat is wel een heel belangrijke rol die hij gaat vervullen, helemaal als je ziet wat er dit seizoen allemaal gebeurd is.'

'Alleen al rond de trainerspositie is er veel gebeurd', vervolgt de Ajax-watcher. 'Wat Overmars en Van der Sar deden rond Keizer, die kwam en weer wegging, en Ten Hag die werd aangesteld. Maar ook als je kijkt naar transfers, die vaak met horten en stoten gaan. In de raad van commissarissen zitten allerlei mensen met heel veel kennis, maar geen voetbalkennis. Binnen een voetbalclub is het natuurlijk wel cruciaal dat er iemand is die de dagelijkse leiding in de gaten kan houden. Dat daar iemand zit met ervaring in de voetballerij, is verstandig.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
waayop
Een lid van de RvC moet toezicht houden en advies geven vanuit een onafhankelijk positie. Blind heeft een heel verleden met Ajax en ook met vd Sar en Overmars, hoe kan hij die neutraal beoordelen? Juist op die plek moet je iemand hebben met afstand tot de club, die zijn verstand laat werken en niet zijn gevoel. Blind aanstellen is als trouwen met je nicht, je moet het niet willen ook al is ze nog zo mooi.
1 0
T.reckveugel
Na het verraad van vDuyvenbode is hij alsnog vertrokken, wellicht zag hij in dat ze hem gebruikt hebben. Hij had gelijk weg moeten gaan. Hoop dat hij de rest van zijn leven wroeging heeft voor wat hij gedaan heeft.
Blind heeft het nu na 1 dag al over vGaal en aankopen. Precies wat de plucheplakkers willen.
Ze gaan nu met het netwerk de erfenis van de revolutie verdelen en er doorheen jagen.
Totdat Ajax weer 75 contractspelers heeft en uitgeperst verliezen van 20 miljoen per seizoen maakt.
Briljant gedaan jongens
1 0
Good Luck
Goh, bij welke bijeenkomst was je dat je dit gehoord hebt. Want dan kunnen we hier wat mee. Het zou zonde zijn als het alleen jouw fantasie is!
0 0
MankeNelis
Als de BAVA net verkondigd heeft klaar te zijn met het kampenverhaal, komt de kersverse commissaris juist met de naam van zijn afgod. Zo kleeft er nogal wat aan de naam Blind.
Overigens zou een type Beenhakker een betere keuze zijn als commissaris voetbalzaken. Een type die boven al die kampen staat.
2 0
Ajaccus
Danny Blind lijkt mij persoonlijk best een aardige man. Maar we moeten bij dt soort dingen kijken naar argumenten mbt de kwalificaties van Blind om deze functie (en wel bij Ajax) te gaan vervullen.
Waar Jansen zegt 'verstandig', heb ik wel grote vraagtekens.

Eigenlijk diskwalificeert de raad zichzelf door deze benoeming.

1. Waarom iemand aanstellen die niet de visie van Cruijff aanhangt terwijl de algemeen en technisch directeur, naar ik moet aannemen gezien het huidige beleid( met consent van de raad van commissarissen), beweren wel volgens die visie te werken?
2.Op basis van welke criteria is Blind dan wel de man die bij uitstek geschikt is om het beleid, waar hij juist op tegen was en is, te gaan beoordelen?
3. Wat is dan de visie van Blind waarmee hij Ajax vooruit gaat helpen en heeft hij daar iets van laten zien in de functies die hij in het verleden vervulde?
4. Is het feit dat er van de shortlist die de commissarissen opstelden niemand wilde, een reden om dan maar Blind aan te stellen ? En dan; waren er verder dan geen geschikte kandidaten in het bestand van prominente ex spelers of leden die wel het Ajax beleid aanhangen?
5. Moeten we op het oordeel afgaan van de verguisde Henrichs en de voorzitter de heer van Wijk (die bijna de KLM naar de klote hielp met zijn Northwest en Alitala debacles).

Ik vind het hele verhaal nijgen naar een vijfde kolonne verhaal en zoniet erg onzorgvuldig.

De aansteling van Blind is op zijn minst gezegd te kort door de bocht en ondoordacht.
3 -1
Ar
1. Blind hangt wel degelijk de visie van Cruijff aan. De visie van Cruijff en Van Gaal verschillen overigens nauwelijks, dat heeft Cruijff zelf ook beaamt, en waar ze verschillen betreft dat details in de jeugdopleiding. Die veranderingen in de jeugdopleiding zijn allang op gang gebracht en doorgevoerd, nog toen Blind hier in zijn vorige functies rond liep.
2. Blind heeft zich nooit geroerd tegen de veranderingen in de jeugdopleiding of tegen het opzetten van een technisch hart. Ook de opzet met Van Gaal was een technisch hart. Een algemeen directeur met voetbalknowhow, een technisch directeur, de hoofd jeugdopleidingen en de trainer of de vaste assistenttrainer.
3. Als hoofd jeugdopleidingen heeft Blind het prima gedaan. Onder hem kwam de hele talentvolle mikmak van Van der Vaart, Sneijder, Heitinga, De Jong door. Als Blind zei dat een speler goed genoeg was voor het eerste, dan kreeg de trainer van het eerste die speler gewoon toegevoegd aan de selectie. Eigenlijk heeft Blind alleen echt gefaald in zijn hoedanigheid van bondscoach, maar gezien het spelersmateriaal van Oranje is dat hem niet eens zo kwalijk te nemen. Ook zwaargewicht Hiddink ging er de boot mee in.
Blind loopt als sinds 1986 bij Ajax rond, en ook in de periodes dat ie geen functie bij Ajax had was hij vaak op de Toekomst te vinden. Hij kent dus de club, het beleid en de visie van Ajax door en door.
4. Noem eens geschikte kandidaat met voetbal kennis en knowhow. Rijkaard wilde niet, Van Basten zit bij de FIFA, Hiddink is een pisv'er en te oud.
5. Bij de eerste twijfel ik, de tweede is wel een geschikte kerel en een keuze van Cruijff overigens.
2 -4
Toekomst1900
Allemaal leuk en aardig. Maar welke Cruijff adept wil nog instappen denk je? Rijkaard is de laatst overgebleven persoon die niets voor Ajax betekend heeft sinds de ‘revolutie’. Niemand stapt meer in. Een voor een valt er iemand af, gedwongen of niet. Ik ben blij dat Blind als echte Ajacied nog wilt...
1 -2
Web
Juist, je kunt overal tegen zijn. Maar wie moet het dan doen?
Eerste keus was Rijkaard. En die begint er niet aan
0 -1
gras
Oppervlakkig antwoord van een zogenaamde Ajax watcher. Ik vind hem een redelijke journalist, maar als hij de achtergrond een beetje kent van Blind - FR - TH, dan weet je dat je hiermee als Ajax een definitieve streep zet onder de FR. Anders gezegd, onder de herijking van de waarden van Ajax.

Ook weer anders gezegd: onder de toekomst van Ajax.
4 0
Web
Het eind van Ajax nu Blind in de RVC
Waarden Ajax, jij bent het wel heel erg kwijt de laatste tijd.
Totaal verandert ook.
0 -6
gras
Ajax slaat hier een doodlopende weg in, die eerder ook al doodliep.

Je kunt het wel relativeren, maar dan heb je gewoon geen kaas gegeten van de visie van Ajax. Jij denkt kennelijk dat omdat Blind een zeer succesvolle speler was, hij de juiste visie wel zal aanhangen.

Ok, en liet hij dat zien als assistent van De Boer? Of als coach van oranje? Als assistent bij het betonvoetbal van Louis - de keuze begrijp ik bij oranje - op het WK?

Blind als RvC is niet het einde van de club, maar het signaal om Blind weer aan te stellen is een streep onder de FR en de ambities van Ajax om de doelen van de FR te verwezenlijken.

Kun jij wel weer afgeven op critici, maar volgens mij hebben die het tot nu toe aardig bij het rechte eind gehad. Ik was voor Bosz, kritisch op de eerste seizoenshelft en de keuze voor Veltman, tegen Keizer's track record, maar voor zijn aanblijven toen hij eenmaal was aangesteld en zeker toen hij het hoge druk zetten erin kreeg, en tegen Ten Hag nog voor zijn komst.

Maar jij vindt alles wel best geloof ik. Zeker ook nooit enige kritische noot gekraakt voor de FR? Toen was alles zeker ook wel best? Had je uberhaupt weleens nagedacht over de cultuur op de Toekomst en de afnemende aandacht voor individuele technische ontwikkeling?
4 0
de-Ajacied
Ja ongelooflijk dat dit zomaar kan gebeuren
1 0
Michelinho
Freek Jansen, die handenwrijvend achter een boom staat als het bij Ajax bergafwaarts gaat, juicht dit toe. Let that sink in...
3 -7
Web
Iedereen word afgeserveerd, wat heeft Ajax een trieste supporters
10 -8
geDaante
Zoals jij Jonk en Cruijff afserveerde? Je serveert de verkeerde af, en houdt de verkeerden een hand boven het hoofd.
8 -6
Web
Ik serveer helemaal niemand af, ben een heel groot Cruijff fan.
En ook al heel lang, maar zie ook dat hij net als ieder ander mens fouten maakt, en dat zie jij niet, aanbid hem net als Jonk
3 -2
Michelinho
Jij leest blijkbaar niet mijn bijdragen hier, want dan zou je niet zo reageren.
Ik ben alleen geen voorstander van Blind en al helemaal niet van deze hater van VI.
3 -7
Web
Hater van VI. Omdat hij een andere mening heeft?
0 0
Michelinho
Welnee, omdat in alles wat hij schrijft en zegt doorschemert dat hij dat is. Heb je hem wel eens zien praten over de onrust bij Ajax? Glundert gewoon.
1 -1
14AFCA14
Verstandig?! Scholletje is nog geen dag aan het werk en roept nu al openlijk dat hij Van Gaal wil binnenhalen. Voor de mensen met een kort geheugen: dat is dus de man die tijdens de revolutie lijnrecht tegenover Cruijff stond in een conflict dat uiteindelijk bij de rechter in het voordeel van Cruijff is beslecht. Dat Blind het blijkbaar geen probleem vindt om hem binnen te halen, geeft aan dat hij geen enkele schaamte heeft en niets met Cruijff of diens plannen heeft. Van Gaal binnenhalen betekent dat het plan Cruijff, voor zover daar uberhaupt nog sprake van is, definitief dood en begraven wordt. We zijn dan weer helemaal terug bij af. Maar laten we vooral Danny's benoeming toejuichen omdat 'ie blijkbaar zoveel verstand van voetbal heeft.
9 -1
atalantanio
Tenminste iemand met een voetbalverleden, of wil je een grachtengordelfiguur met verleden bij Akzo Nobel ofzo?
0 -2
vincent_DV
Het is vloeken in de kerk, maar is Cruijffs manier en visie de enige die succesvol kan zijn? Er leiden meerdere wegen naar Rome hé?
Als het aan mij ligt moet er in ieder geval een visie zijn, wat er in mijn ogen op dit moment niet is. Het belangrijkste is gewoon dat er een koers komt. En van Gaal is ook niet mijn favoriet, maar hij heeft wel bewezen verstand te hebben van voetbal en heeft leiderschap in zich. Dat hij misschien niet goed is voor de jeugd zegt mij niet zo veel.

Is er qua niveau van spelers echt een groot verschil tussen 1990 en nu? Als ik kijk naar wie Ajax er de afgelopen 28 jaar zijn doorgebroken, durf ik te stellen van niet. Natuurlijk kan je accenten veranderen, de nadruk op andere zaken leggen, maar een groot talent zal ten alle tijden groeien en ontwikkelen. Ook ligt het vooral aan de trainers vind ik zelf, die ontwikkelen spelers het meeste. Ik heb zelf 3 jaar bij Vitesse gevoetbald onder 2 verschillende Hoofd Jeugdopleidingen en ik heb nooit verschil gemerkt.
0 0
Juichtoon
Waarom komen er bij Fnoord en PSV dan zo weinig talenten door denk je? Zouden alle talenten alleen bij Ajax spelen? Het verschil in aantal doorgestroomde spelers van talent naar topspeler is enorm. Hier heb je geen naslagwerk voor nodig. Natuurlijk hebben deze clubs ook grote talenten maar die komen lang niet zo vaak door. Dus de manier van opleiden maakt wel degelijk uit.
En jouw opmerking over Vitesse past hierin. Alleen de goede manier van opleiden maakt verschil en Ajax zit als ze niet uitkijken ook heel snel weer op het nivo van opleiden als Vitesse. Dus idd de meeste trainers maken ook geen verschil maar dat willen wij juist wel. Dat begint met ambitie.
0 0
vincent_DV
Wat ik vooral probeer te zeggen is: Ondanks alle verschillende stromingen die aan de macht zijn geweest, alle Hoofd Jeugdopleidingen die er zijn geweest etc. etc. brengt Ajax altijd grote talenten voort. Dus maakt het dan allemaal zo veel uit wie er aan de macht is? Het gaat erom wat er daaronder gebeurd. En dat veranderd niet zo snel denk ik.
0 0
Juichtoon
Hmm nou ja in de periode 1998 t.m 2010 kwamen er bijna geen talenten meer door, de Arno Splinters en Rody Turpijns waren schering en inslag. Er was bijna sprake van een doorstroomdroogte van de echte toppers. Eigenlijk waren er maar 2, vd Vaart en Sneijder. En dat in 12 seizoenen nadat het TIPS verhaal van Co en Louis verder werd uitgerold.
Jouw idee dat Ajax altijd wel talenten voortbrengt is wel heel erg dun en erger doet net alsof je er geen invloed op hebt, zelfs een beetje laisser faire achtig. Zo van wat komt dat komt en anders komt het niet.
En (op fluistertoon) stel dat jij gelijk hebt (wat niet zo is haha) dan nog dient Ajax uit te stralen dat wij de beste opleiding hebben en dat talenten dus voor ons kiezen.
1 0
14AFCA14
Dat valt best wel mee hoor. Welke grote talenten zijn er sinds de generatie Sneijder/vd Vaart/Heitinga nou echt opgestaan? Vrijwel alle Ajax-spelers sindsdien die de absolute top hebben gehaald waren ofwel aankopen (Suarez, Huntelaar) of rond hun 16e in het buitenland opgepikt (Vertonghen, Alderweireld, Eriksen). Dat heeft meer met goede scouting dan met goede opleiding te maken. Vrijwel alle spelers die sindsdien zijn doorgebroken en die ook echt de hele Ajax opleiding hebben doorlopen hebben in het buitenland totaal geen potten kunnen breken - Van Rhijn, Denswil, Van der Wiel en zelfs Klaassen. Daley Blind is volgens mij de enige uitzondering, terwijl hij eigenlijk nooit echt bekend stond als groot talent. De huidige generatie kent eigenlijk voor het eerst weer echt grote talenten (De Ligt, Donnie, Kluivert), en dan is het grootste talent van allemaal ons helaas afgelopen zomer ontvallen. Laat dat nou net de generatie zijn die een groot deel van hun opleiding na de Cruijff-revolutie heeft gevolgd en dus in lijn met zijn filosofie is opgeleid. Kortom: wat je zegt is niet waar. De jeugdopleiding heeft jarenlang niet fatsoenlijk gefunctioneerd en weinig tot geen echte toppers voortgebracht. Daar is nu pas verandering in aan het komen, op het moment dat de gevolgen van de Cruijff-revolutie zichtbaar worden. Niet geheel toevallig is onze jeugdopleiding afgelopen jaar voor het eerst sinds 2006(!) tot de beste van Nederland verkozen. Als Van Gaal en consorten aan de macht komt sluit ik niet uit dat we weer 11 jaar moeten wachten.
3 0
vincent_DV
Ik persoonlijk vind Kluivert hetzelfde niveau als bijvoorbeeld van der Wiel(Buiten de verschillende posities), van de Beek is iets beter dan Klaassen in potentie denk ik en de Ligt was zelfs als hij de opleiding van Excelsior had doorlopen een geweldenaar geweest. Als ik nu naar Jong Ajax en de A1 kijk(Die zijn ook jaren door de lijn Cruijff opgeleid) zie ik alleen maar pure middelmaat eigenlijk. Komt dat dan ook door Cruijff? Ik zeg niet dat Cruijff niets gebracht heeft, maar ik vind jouw punten een beetje makkelijk scoren eerlijk gezegd.

De basis van de jeugdopleiding van Ajax staat als een huis en binnen dat huis kan je allemaal kleine veranderingen aanbrengen om de spelers net die paar procenten beter te maken, maar that's it. Barcelona, Sporting Lissabon, Partizan Belgrado, Dinamo Zagreb hebben in hun landen allemaal geweldige opleidingen, al jaren lang, maar denk je dat daar nooit iemand anders aan de macht komt met andere ideeën? Die voorzitters van Zagreb en Sporting zijn hartstikke debiel, maar daar lijdt de jeugdopleiding tot nu toe ook niet onder.
0 -1
Bocarra
Zowaar eens wat positiefs. Hoera !
2 -4
Web
Probeer voor je zelf positief te blijven.
0 0