Kutste seizoen dat ik ooit heb meegemaakt

JipVR, 16-04-2018 om 20:10, 42608 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Na ruim zeven jaar trouwe dienst bij Ajax Showtime zwaai ik eind deze maand af. Ik had gehoopt dat mijn afsluitende column een feestelijk tintje zou hebben, maar helaas is niets minder waar. Nu het seizoen definitief naar de klote is, wordt het tijd om de balans op te maken en eens terug te kijken op de malaise. Omdat ik eigenlijk niet weet waar ik moet beginnen, probeer ik mijn ei maar in chronologische volgorde kwijt te raken.

Bosz vertrekt
Al een paar maanden nadat heel Amsterdam in extase verkeerde na het bereiken van de Europa League-finale, was daar het eerste teken aan de wand. Peter Bosz, die Ajax na jaren weer aantrekkelijk liet voetballen, vertrok naar Borussia Dortmund. Dennis Bergkamp, toenmalige ‘cultuurbewaker’ van Ajax zou een hoofdrol hebben gespeeld in het vertrek van Bosz, die zijn eigen assistenten niet mocht kiezen. Algemeen directeur Edwin van der Sar weigerde voor Bosz en Hendrie Krüzen te kiezen, en voila: Bosz vertrok naar Dortmund.

Het seizoen was nog niet begonnen, of de slechte soap binnen het bestuur van Ajax was alweer van start. Gek word ik er van: is er eindelijk iemand die de vreugde weer terug heeft gebracht, wordt hij er binnen een jaar alweer uitgewerkt, omdat men weer niet met elkaar overweg kan binnen de club.

Nouri valt neer
Dan gebeurt er in de seizoensvoorbereiding iets ondenkbaars. Ik werkte voor Ajax Showtime terwijl het gebeurde: clubjongen Abdelhak Nouri zakt naar de grond met hartritmestoornissen en heeft blijvende en ernstige hersenschade. Trillend en duimend voor een goede afloop van het verhaal, zat ik berichten te schrijven voor de site. Maar een aantal dagen later kwam het zwartste scenario uit.  

En alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, kwam er begin dit kalenderjaar naar buiten dat Ajax en de KNVB van de hartproblemen van Nouri wisten. Wie en óf er überhaupt iemand schuld heeft; het gaat de situatie allemaal niet veranderen. Het blijft onverteerbaar dat zo’n lieve jongen nooit meer dezelfde zal zijn. Ik hoop dat ik als Ajax-supporter nooit meer zoiets hoef te zien.

Europese uitschakeling
Met het verdriet en ongeloof nog vers in het hoofd, moest Ajax alweer beginnen aan de derde kwalificatieronde van de Champions League. De Amsterdammers, met toen nog Davinson Sanchez in de verdediging, speelden uit met 1-1 gelijk tegen Nice en thuis leek Ajax te gaan winnen. Tot men bij Nice tien minuten voor tijd een doelpunt wist te maken: 2-2. Kortom, het rouwende Ajax, dat zelfs nog wat van het frivole voetbal van vorige seizoen had, werd tien minuten voor tijd uitgeschakeld in de Champions League. Ik weet nog dat ik in het stadion niet begreep waarom dit ons niet even gegund werd na die hele klotezooi tijdens de voorbereiding.

In de Europa League werd het allemaal nog erger. Van het frisse voetbal van seizoen 2016/17 was toen al helemaal niets meer over. Ajax verloor twee keer van het Noorse Rosenborg BK (0-1 en 3-2) en speelde voor het eerst sinds 1966 (!) geen Europees voetbal. Na al die herinneringen aan de mooie trips van vorig seizoen, bleek al snel dat die geen vervolg zouden krijgen. Eigenlijk voelde het toen al alsof het hele seizoen verkloot was, maar de malaise rondom Nouri mocht natuurlijk niet vergeten worden. De gedachte die toen heerste was dan ook: alle pijlen richten op het 34e kampioenschap voor Appie…

Dramatische Eredivisiewedstrijden
Maar al vroeg in het seizoen werd duidelijk dat het kampioenschap wel eens vergooid zou kunnen worden. Ajax speelde zoals zo vaak achterlijk slecht tegen de standaard Eredivisie-angstgegners: Vitesse, FC Utrecht en ADO Den Haag. De 0-0 tegen ADO was weer zo tekenend voor het seizoen. We hadden namelijk op twee punten van PSV kunnen komen. Kokend zat ik daar in de negentigste minuut in de ArenA mijzelf af te vragen wat er dan voor nodig zou zijn om de ploeg te motiveren. Of kon men simpelweg niet beter? Het erge is: ik weet het tot op de dag van vandaag nog steeds niet.

Buiten deze wedstrijden om was trouwens er ook weinig te genieten. Twee Klassiekers tegen het kwakkelende Feyenoord werden gewonnen en een dramatisch PSV werd thuis verslagen, maar daarvoor stonden de Eindhovenaren al tien punten voor op Ajax. Die paar zeges tegen de topploegen verbloemden dat het spel er al het hele seizoen niet uitzag. Sommige vrienden en collega’s zeggen tegen mij dat er met Keizer wel een stijgende lijn in zat, maar ik geloof niet dat we met hem wel kampioen waren geworden.

Uitschakeling beker en de trainerswissel
Men moet niet vergeten dat we onder diezelfde Keizer uitgeschakeld werden in de KNVB beker, door een ploeg die nu naar alle waarschijnlijkheid gaat degraderen. We speelden op 20 december 2017 allang niet meer Europees, dus er was geen excuus om die beker te laten varen. Na die zoveelste zeperd werd Keizer de volgende ochtend de laan uitgestuurd, wat mijns inziens nog steeds terecht is. 

Ik was overigens niet 'blij' met het ontslag van Keizer, maar er moest iets gebeuren. De beste man had volgens mij een prima relatie met de spelers en heeft goed gehandeld bij de situatie omtrent Nouri, maar toch bekroop mij het gevoel dat hij niet 'zwaar' genoeg was om Ajax naar de titel te leiden. 

Aanvoerder naar de bank
Of het terecht is of niet laat ik even in het midden, maar het zegt wel iets over het amateurisme van de club. Aanvoerder Joël Veltman wordt door Ten Hag naar de reservebank verwezen en presteert in de wedstrijden die hij speelt ook veel te vaak ondermaats. Vervanger Rasmus Kristensen, waarvoor meer van vijf miljoen euro is betaald, doet het alleen nóg slechter en dus wordt Veltman toch maar weer opgesteld.

Affaire Younes
Intussen voelt één van de spelers voor wie ik ooit een zwak had, zich ook nog eens te goed om in te vallen tegen SC Heerenveen. Als je al jaren ondermaats presteert en inmiddels een contract hebt getekend bij een andere club, dan sta je verdomme maar gewoon klaar als je moet invallen. Het is dan ook terecht dat Amin Younes de rest van het seizoen verbannen is naar de beloften.

Uitfluiten Ziyech
En ook rondom Hakim Ziyech is het al het hele seizoen onrustig. De speler wordt door een groepje supporters regelmatig uitgefloten en hij laat op zijn beurt zijn ongenoegen blijken door gebaartjes te maken. Allemaal shit waar je als supporter gewoon niet op zit te wachten. Enerzijds vind ik dat je als supporter je eigen spelers niet moet uitfluiten, anderzijds moet Ziyech zich ook niet zo opstellen. Je bent een professionele voetballer, denk ik dan. Maak je borst maar nat als je de kritiek in het buitenland wil trotseren. Ook jij hebt genoeg kutwedstrijden gespeeld, dus sta je mannetje als er wordt gefloten vanaf de tribune.

Naamswijziging ArenA
De kogel is dan eindelijk door de kerk, maar het heeft zo ontiegelijk lang geduurd. Zelfs zo lang dat de familie van Johan Cruijff liet doorschemeren dat men de hoop langzaam aan het opgeven was. Men dacht er zelfs aan om helemaal de stekker uit het project te trekken, aangezien het al ruim twee jaar duurde. ‘We hopen natuurlijk dat het niet zover zal komen. Wij, en met wij bedoel ik dan ook de familie, wij wachten erop. We staan aan de zijlijn’, aldus een woordvoerder.

Het is toch ongelooflijk dat het allemaal zo lang heeft moeten duren, terwijl Ajax zonder de beste man niet eens een schim zou zijn, van wat het nu is? Het is zo ontzettend treurig dat wanneer de club eindelijk iets moois van plan is, het alsnog uit lijkt te draaien op een fiasco. In de tussentijd is er alweer zoveel over geschreven, dat de glans van de naamswijziging er alweer een beetje af is. 

PSV-uit
En dan als klap op de vuurpijl: ik was er zondag bij tegen PSV en voelde gewoon de vernedering binnen en buiten het veld. In het uitvak zag ik hoe uit frustratie vuurwerk naar beneden werd gegooid en na de wedstrijd werd de spelersbus ook nog eens opgewacht. Er zijn zelfs geluiden dat het er fysiek aan toe is gegaan, wat natuurlijk niet goed te praten is. Het is in ieder geval duidelijk dat de frustratie bij de supporters (inclusief mezelf) een hoogtepunt heeft bereikt. 

Tijdens de verschrikkelijke wedstrijd in Eindhoven had ik in ieder geval genoeg tijd om het hele seizoen te overpeinzen en ik kan toch niet anders denken dan dat we erg diep gezonken zijn. Van een Europese finale naar kansloos met 3-0 afgaan in het Philips Stadion met twee rode kaarten, daar waar je sowieso al geen kans meer had op de titel. Die titel, die 34e voor Nouri, was de enige prijs waar we voor speelden en zelfs dat is bij lange na niet gelukt. En het ergste is nog dat ik geen één reden kan bedenken, waarom het volgend seizoen anders zal zijn.

Jip van Raalte

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
witchmaster11
Kom op zeg , ben nu 56 jaar Ajacied heb de mooiste wedstrijden mee gemaakt de jaren 70 daar ligt het handelsmerk van Ajax de neergang van onze club de jaren 80 het staaf - incident het bijna failliet van de club het bestaan hing toen letterlijk en figuurlijk aan een zijde draad , de op komst de jaren 90 .de gang naar de beurs ..jongens ik begrijp jullie helemaal maar dit is niks vergeleken met de jaren 80 ,ik zie wel de club ook hier weer uit klimmen maar nogmaals dit is niks helemaal niks
0 0
GregNeck
Ik ben bang dat we een hele zwarte periode in zijn geslagen na de Europese finale. En dat gevoel wordt uitstekend verwoord in deze column. Het is hopen op verbetering, maar ik denk tegen beter weten in.
0 0
Marcao
Een van de zwartste jaren uit de clubgeschiedenis. Met weinig reële hoop op verbetering. De club is een politiek wespennest. Trainers komen en gaan in moordend tempo. Geen vernieuwing op voetballend vlak. Een rare, hybride constructie tussen een voetbalclub en een beursgenoteerd bedrijf.

De club waar ik ooit - opgroeiend onder de rook van Rotterdam - fan van ben geworden (en blijf!) is onherkenbaar. En dat doet allejezusveel pijn.
1 0
rotynl
Goeie column, maar niet zo pessimistisch over de toekomst. Twee "winnaars" erbij, achterin en vooral op het middenveld a la Klaassen en Sanchez, en je bent een heel eind. Hakim, goeie voetballer, maar is geen leider of winnaar. Zo'n middenveld als gisteren kan niet. Je mist een Anita of Poulsen.
0 0
ETM
Het smeden van een bovengemiddeld Ajax is geen kwestie van Pietje in, Jantje uit.
Zelden werd het belang van een bijzondere trainer zo goed uitgedrukt als in vorig seizoen.
Of neem een Pochettino bij Spurs.
Precies hetzelfde middenveld als dit seizoen kon vorig seizoen prima in het gros van de wedstrijden. Tuurlijk helpt een schot in de roos op de transfermarkt, maar daar ben je er nog lang niet mee. Ik zie het ook somber in. En bij lange na niet alleen door Ten Hag.

Poulsen vind ik trouwens echt een verheerlijkte speler onder veel Ajax-fans. Speelde net een paar wedstrijden waardoor je kon spreken van 'nuttig' zijn, maar kon voetballend nauwelijks mee, en was ook echt verdedigend niet een rots in de branding. Hij had een goed karakter en hij schoof Van Bommel eens heerlijk onder het gras..
0 0
kleinedraaicirkel
Lekker gewerkt pik.
1 0
DeKenner
Als spelers in interviews roepen dat er zo hard getraind wordt onder Ten Hag, of dat ze zo lang op de club aanwezig moeten zijn. Sorry hoor, maar we zijn toch een topclub, en we willen toch ieder jaar kampioen worden!? Volgens mij trainen ze dan nog niet hard genoeg.

Al die brullers die klagen over het harde trainen moeten liever vandaag dan morgen verkocht worden. Ook al daar 'zo'n topper' tussen loopt als Kluivert, die zichzelf al bij Barcelona ziet spelen zonder echt iets gepresteerd te hebben in NL... weg ermee met al dat gepamperd volk. Dan zie ik liever spelers als De Ligt, Sierhuis, Schuurs, jongen met een goede kop erop, en de wil om individueel en als team te groeien. Als Ajax op deze manier doorselecteert, dan komt het wel goed.
1 0
ajaxinho
Bosz vertrekt
-> Keizer met een echte ervaren assistent

Nouri valt neer
-> Sneijder

Europese uitschakeling
-> Dijks nooit meer opstellen (dramatische Eredivisiewedstrijden)

Dramatische Eredivisiewedstrijden
-> Keizer zocht naar de beste (aanvallende) systemen en de beste posities voor elke speler
Niet geheel ontoevallig kwam daar het systeem zonder backs uit.

Uitschakeling beker en trainerswissel
-> Niet zomaar van trainer wisselen op basis van verloren punten of uitschakeling in de beker.
Doe eens een evaluatie ofzo...

Aanvoerder naar de bank
-> Niet nodig... zeker niet als je daarmee Kristensen als basisspeler beschouwt.

Affaire Younes
-> Op deze manier beloon je geen speler.

Uitfluiten Ziyech
-> Diep triest... toch laat hij het daarna wel meteen zien.
(Kluivert was duidelijk de zwakste schakel na de winterstop)

Naamswijziging ArenA
-> ArenA is niet van Ajax; een vloek vanaf dag 1.

PSV-uit
-> Niet de spelers moeten het boetekleed dragen, het bestuur van Ajax!
1 -1
Ajacied33
Zijn laatste zin ben ik ook bang voor. Dat het volgend seizoen niet beter zal zijn...
2 0
ETM
Goede samenvatting in vogelvlucht.
Herken in het bijzonder het stukje over de thuis overwinning op PSV. Later viel toen steeds vaker het begrip 'stijgende lijn' , maar ik vond t veel te vroeg om van een stijgende lijn te spreken.

Qua supporters vs Ziyech ben ik wat harder in de veroordeling van de supporters dan jij.

Nu wakkert de telegraaf het aan a la telegraaf, maar ik vraag me wel af in hoeverre loyaliteit aan Keizer (emotionele band) TH het trainerschap zuur heeft gemaakt.
Maar los daarvan is ook TH een en al teleurstellend. En alles bij elkaar opgeteld denk ik nu ook dat dit het rotste seizoen is dat ik ooit heb mee gemaakt, deels ook door het enorme contrast met t seizoen ervoor. T is gewoon onwerkelijk haast.
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Dat weet je nooit of het volgend jaar niet beter gaat worden, klinkt cliche, maar veel hangt af van '' leuke'' aanvallers. Gasten die lef hebben en kwaliteit, zulke jongens maken een elftal want dan kunnen er een paar slechte bij zitten, de kansen en goals vallen toch wel. Dit jaar heb je Kluivert die een beetje wat liet zien, verder toch helemaal niks?! Kan niet als Ajax zijnde, in de winter Dolberg een blessure dus je weet dat je het met Huntelaar moet doen om de titel te pakken. Met Klaas jan ( en cassierra) als enige spits en dan ook nog een rechtspoot op links en rechts een linkspoot zodat Huntelaar weinig voorzetten krijgt. Alsnog had hij er 25 kunnen maken.
Als je gewoon scorend vermogen hebt dan was je alsnog kampioen geworden want dan had je die punten niet laten liggen.
Hoe kan je als topclub zo weinig concurrentie hebben. Neres en Kluivert kunnen wekelijks slecht spelen, niemand hijgt in hun nek.
Ajax wilde doorgaan met het europese succes van de finale maar nam een trainer die nooit iets met europees voetbal van doen had in zijn loopbaan, dus lag je eruit na nice en rosenborg. Ook de schuld van Ajax want wanneer kwam Huntelaar? Pas na de voorronde CL, haal dan jongens met wie je voor de dag kan komen in Europa, 80 aan inkomsten afgelopen zomer en 15 uitgeven waaronder 2 reservekeepers en Wober voor 7,5. Deze selectie was dus blijkbaar niet eens EL niveau waardig.
Je wist dat je een prijs moest pakken en je wilde europees verder. Waarom dan zo'n grote gok met Keizer? Als je dat doet haal dan mensen met CL ervaring. Mensen lachen erom maar ik had Sneijder wel willen zien in die groep met jonge gasten. Heb je een CL winnaar en wk finalist.
Weet je wie nu europese ervaring heeft bij Ajax? Huntelaar en Schone, en Nico was aanvoerder van een grote club. Verder helemaal niks.
En dan te bedenken dat Schone nooit in een grote comp. speelde. Dus je hebt Huntelaar als enige die Internationaal van de hoed en de rand weet.
Ben je gewoon heel naief, en roepen dat zulke jongens niet naar Ajax komen? Guardado speelde +200 weds, in la liga toen hij naar psv kwam, nu bijna wekelijks basis bij betis ofzo.
Dus als ik Ajax was zou ik eindelijk investeren in een paar echte mannen met europese ervaring, dat je ze niet met winst door kan verkopen doet er niet toe, je wint er wedstrijden mee.
Wedden dat het al een slok op een borrel zou schelen als je het hele seizoen een rechtsback had die zo degelijk was als Tagliafico ipv iemand die onnodige overtredingen maakt en zomaar ballen inlevert. Heb het over iemand met 200 weds. Ajax 1 en aanvoerder. Zeg genoeg over je elftal. Ned-Fra kon Mensah debuteren, super belangrijke wedstrijd maar de aanvoerder van Ajax 1 Veltman moest gewoon banken en een 18 jarige mocht debuteren, en nogmaals geen oefenpotje.
Sta je echt voor lul, ergste is dat de aanvoerder de spiegel van je elftal is. Zelfs bij Ijsselmeervogels 8 hebben ze een aanvoerder die of een 10 is en wat kan, of een verdediger met wie niet te spotten valt, zelfs in veteranen 5, maar bij Ajax 1 is het een jochie die op instagram met zijn vrouw en hondje fotos plaatst. Mag allemaal, maar je ziet zo dat hij thuis de bas niet is, zijn hond heeft nog meer te zeggen, dus hoe wil je dan een baas op het veld zijn. Ter zijde dat het een goede gozer is verder.
Mensen die denken: Ga lekker ergens anders helemaal los! Check maar wat er onzin van is.
0 0
ajaxinho
Sneijder moest er meteen bij na het incident van Nouri.
Als ik Sneijder was had ik mezelf aangeboden.
0 0
Truth
Ik ga heel ver met je mee. Ben het grotendeels met je eens. Maar het privéleven van Veltman erbij halen vind ik niet sterk, en dan druk ik me politiek correct uit
0 0
afcajawa
Helemaal mee eens
0 0
HarryHarHar
Begrijpen doe ik je helemaal!.. met je meevoelen ook, hier is het gevoel voor Ajax zo sterk dat bij puntverlies er gewoon twee dagen een grafstemming hangt laat staan bij verlies!.
Voetbal programma's als studio sport of Vi worden dan niet gekeken!...
Bijna alles word opzij gezet als Ajax moet spelen, alles wat Ajax aangaat word gelezen of gezien, en dan krijg je zo'n seizoen voor je klep als het afgelopen seizoen, als we over een ondergrens spreken dan zijn we die in het kwadraat nu gepasseerd.
Bij al de dingen die je opnoemt komt ook nog bij de giga leegloop die gegarandeerd er aan gaat komen, zeker als een trainer als Ten Hag voor de groep blijft staan.
Hoe is het nou toch mogelijk dat een paar gasten met van der Sar voorop ons alles Ajax zo in een jaar tijd helemaal naar de gallemiezen kunnen brengen, met Bosz waren we echt weer op het goede pad we hadden ons Ajax weer terug dat zag je aan alles en iedereen ook op het veld en dan laten ze hem gaan!..... Tjéé wat waren we weer trots op Ajax!...... dit is niet te vatten als je nu na pak hem beet 8 á 9 maanden na het wegsturen van Bosz en een paar maanden erna ook nog Keizer we nu opgescheept zitten met een trainer die nog steeds denkt dat hij met Cambuur of Utrecht te maken heeft en waar de boys van de selectie totaal geen respect hebben.
Nou mede daardoor zijn we (Ajax en zijn supporters) het lachertje van Nederland en waarschijnlijk ook tot ver over de grens.
Hoe moeten wij (de supporters) ons nu met deze wetenschap weer opladen voor een seizoen met een veredeld jong Ajax wat weer niet in balans is met een trainer die....................
Pfffffffffffffffffffffffffffffff sorry hoor
0 0
Genant
Goeie teksten.
2 0
Noxin
Na het gala-voetbal van vorig seizoen dacht ik dat we dit jaar met gemak kampioen zouden worden. Maar op de een of ander manier voelt het net zo als in 1998-1999, toen we 6e werden.
2 0
3*stars*3
Hoe dan ook blijft Ajax mijn clubbie en donderdag ga ik er toch weer voor zitten.
Leuk is anders maar Ajax negeren is makkelijk.

Maar had gister met mijn broertje over al het drama in 17/18 en dat was voor de wedstrijd.
Het is zo'n bende en gister kwamen er weer 2 hoofdstukken bij...

Ik heb het al eerder gezegd maar niets verbaasd mij meer, dit seizoen.
Plek 2 kwijtraken aan Az, zou mij niet verbazen...
3 0
rodnet
Het volgende seizoen is altijd beter dan dit seizoen dat op 8 juli al van een dikke zwarte rand werd voorzien. Overigens vind ik je verhaal fraai emotioneel en herken ik mijn eigen gevoel er bijna volledig in.
1 0
Ar
Die laatste zin zegt het eigenlijk helemaal.
Ook ik kan op dit moment geen enkele reden bedenken dat het volgend seizoen beter zal gaan, al zou het opstappen van deze trainer me er in ieder geval ééntje geven.
Al snel weer voorrondes Europees voetbal en een grote kans dat we de voorrondes CL niet overleven. Dan is deze trainer, wiens geloofwaardigheid nu al zwaar in aangetast, aangeschoten wild (zo ver als die dat nu al niet is) en wat daar de gevolgen van zullen zijn voor bepaalde individuele spelers zoals De Ligt moeten we dan maar afwachten.
1 0
Erik1966
prima samengevat.
2 0
afcas
geen enkel negatief woord direct op ten hag gericht, maar wel in je hele stuk benadrukken dat keizer niet goed genoeg was... erg apart.
3 -1
Mike4wheelz
Hij was ook niet goed genoeg, net als Ten Hag. Ik snap niet waarom er zoveel “positieve” geluiden zijn over Keizer. Is het niet en gaat het ook nooit worden, sympathieke vent maar niet geschikt voor de top. Exact zoals het er wordt geschreven, de uitschakeling tegen Nice ging nog met bij vlagen van schimmen zoals er het seizoen ervoor werd gespeeld. Daarna was het klaar en hebben we nooit meer Amsterdams voetbal gezien. En nou opzouten over dat ophemelen van Keizer, die wilde zelf ook niet eens hoofdtrainer worden maar was liever eerst assistent geworden. Zoals zo vaak was het kwaad al geschied bij Ajax nog voordat hij überhaupt z’n eerste dag achter de rug had. Had nooit hoofdtrainer mogen worden bij Ajax in dit stadium. Keuze voor Bergkamp ws gewoon een oerstomme fout en daar zitten we de komende jaren nog mee! Verdomme nog aan toe, kut trainers, kut seizoen!!!!
1 -1
Dit is mijn club
Die laatste zin komt nog het hardste binnen.
3 0
NR9
Prima Column 100% mee eens.
1 0
AFCAPolarBear
Grotendeels mee eens! Alleen denk ik dat we met Keizer toch nog een iets beter seizoen gehad. Het begon te lopen en er werd enigszins aantrekkelijk gespeeld, dat heb ik maar met vlagen gezien tijdens wedstrijden van Ten Hag. Ik denk dat als je met voorbehoud een wedstrijd ingaat (zoals lijkt te zijn bij Ten Hag), je de pech op jezelf afroept. Want als maar de helft van de ballen die op paal-lat kwamen en maar een kwart van de niet te missen kansen erin waren gegaan. Hadden we nu hoogstwaarschijnlijk op gelijke hoogte gestaan als PSV. De gifbeker moet helaas helemaal leeg dit seizoen. En dan heb je ook nog de trieste gebeurtenissen bij het opwachten van de bus. Laten we hopen dat er snel rust komt bij Ajax, zodat we weer kunnen bouwen naar een sterk en oppermachtig Ajax!
1 0
LesleyAjaciedZVL
Het wordt groot tijd dat Ajax de supporters weer een gerust en geliefd gevoel kan geven..
0 0
Nijmegenaar
Goede column Jip! Ook ik zie geen enkel aanknopingspunt waarom het volgende seizoen anders zou verlopen dan de afgelopen vier. Dragende spelers als Ziyech, De Ligt, Onana, Frenkie (?) en Kluivert zullen naar alle waarschijnlijkheid vertrekken, daar wordt vervolgens middenmoot à la Wöber en Siem voor teruggehaald en we zullen weer vroegtijdig Europees uitgeschakeld zijn. Maar hé, Ten Hag blijft zitten en we zaten wel hoog in de concentratie!
2 -3
Ajaxfan16
Waarom is Wöber nou weer middenmoot? voor de winterstop was iedereen nog lovend over hem, daarna kreeg hij een blessure en lijkt hij gewoon iets voorzichtiger te zijn geworden. Volgend seizoen staat die er gewoon weer, daar heb ik vertrouwen in.
2 -2
Nijmegenaar
Ik ben nog niet helemaal overtuigd. Wöber heeft zeker potentie, maar op zijn huidige niveau gaat hij nog soms klungelig in de fout als tegen PSV. Misschien is 'middenmoot' niet het juiste woord voor Wöber, maar ik bedoel 'middenmoot' in de zin dat Overmars beter een ervaren rot had kunnen halen, in plaats van weer een talentje als Wöber. Wees realistisch: zodra Wöber een seizoen echt lekker speelt, is hij toch weer weg.
2 -1
Suarez16_
Je had beter Viergever, Orejuela, Lamprou, Kristensen, Dijks of Younes kunnen zeggen. Wöber is gewoon een prima speler.
0 -1
Bjorn
Hoogtepunt van het jaar is de naamswijziging naar de Johan Cruijff Arena.

Dit seizoen was een nachtmerrie, net als Graafschap uit. Al was dat nóg een stapje erger qua dag.
1 0
433metdepuntnaarlinks
Tja het is een combinatie van alles wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt + het ergste scenario ooit: Nouri.

En wat misschien nog wel het ergste is; de start komend jaar. Streek maar alvast wat spelers door, Ziyech Onana Veltman De Ligt Neres ... Kunnen allemaal vertrekken en ik zou er niet van opkijken. Ten Hag zal wel blijven, naja dat is ook nog maar afwachten maar de zoveelste trainer in korte tijd is ook niet ideaal. Geen ingespeelde basis aan het begin van het jaar, stroeve start en dan begint het liedje weer opnieuw ... Je wordt er zo waar pessimistisch van gvd!

De titel dekt volledig de lading idd.
3 0
Suarez16_
Jep en dat jaar er op willen Frenkie, Donny, Nico en Kasper weg. Leuk idee een verzameling grote talenten, maar het levert Ajax helemaal niks op behalve wat geld.
2 0
smokum
RIP JIP, all the best
2 0
JipVR
Thanks ;)
0 0