'FC Basel als lichtend voorbeeld voor Ajax'

BVeenstra, 05-03-2018 om 14:55, 8994 views, Business Insider |

Koop nu jouw wedstrijdsjaal voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham!

Volgens Arend van den Berg, journalist van Business Insider, is het gezien zijn rijkdom onvoorstelbaar dat Ajax straks voor het vierde achtereenvolgende seizoen geen kampioen wordt. De verslaggever is van mening dat dit het gevolg is van mismanagement. 'Goede clubs kopen de beste spelers en de beste trainers. Zo niet Ajax.'

Van den Berg wijst erop dat Ajax in de afgelopen jaren veelal onervaren trainers heeft aangesteld. 'Een bewezen topcoach smeedt een team en maakt individuele spelers beter. Bovendien kan-ie beter omgaan met de complexe clubcultuur van Ajax, met zijn eeuwige intriges. Een reputatie dwingt respect af', schrijft hij. 'Maar wie zoals Ajax beginnende coaches koppelt aan jonkies, vraagt om moeilijkheden. Jonge spelers zijn gewoon nog wisselvallig. En ze missen ervaring die soms het verschil maakt tussen winst en verlies. Als dan de resultaten tegenvallen en oud-spelers zich roeren, neemt de onrust toe bij Ajax steevast toe.'

Ook op het gebied van spelersbeleid haalt Ajax het liefst jonge talenten. 'Slimmere clubs zorgen voor een mix van ervaring en leeftijd: naast enkele talenten een grote harde kern van ervaren basisspelers van pakweg 23 à 25 jaar, plus enkele routiniers van rond de dertig', aldus Van den Berg, die het Zwitserse FC Basel noemt als perfect voorbeeld. 'FC Basel heeft in de afgelopen zeven seizoen zes keer overwinterd in Europa, waarvan drie keer in de Champions League. En de Zwitsers kroonden zich in de afgelopen veertien seizoen elf keer tot kampioen van Zwitserland.'

Hoe het komt dat de Zwitsers keer op keer weten te presteren in eigen land én in Europa? Hogere salarissen. 'Ajax daarentegen heeft een salarisplafond, dat naar verluidt ligt op 1 miljoen euro bruto per jaar, waardoor het lastig is om topspelers aan te trekken. Zo liepen de Amsterdammers vorige zomer de Braziliaan Richarlison mis, die een flitsende start in de Premier League kende', aldus Van den Berg, die denkt dat Ajax misschien toch het licht heeft gezien. 'Vorige maand kocht de club zowaar een 25-jarige verdediger, Nicolás Tagliafico, die meteen een aanwinst bleek. En met de keuze voor Ten Hag en diens assistent Schreuder hebben ze coaches in huis gehaald die moderne kennis uit Duitsland meebrengen. Mogelijk worden het topcoaches. Voor hen is het te hopen dat de clubleiding niet opnieuw in paniek raakt, nu Ajax wederom een seizoen afsluit zonder ook maar één prijs gewonnen te hebben.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Suarez16_
De oplossing is dus bij Basel 3 goede ervaren spelers halen en de rest aangevuld met onze talenten?
1 0
geendagsvlieg
Alles is relatief. Basel zat vorig seizoen in een poule met PSG, Arsenal en het Bulgaarse Ludogoretz. Basel werd kansloos laatste met twee punten.

Basel heeft zich nog nooit geplaatst voor de CL via de voorronde, die ze vaker hebben gespeeld dan de poulefase.
0 0
Bocarra
Ik heb het hier al zo vaak geschreven. Ajax is slachtoffer van zijn eigen succesvolle jeugdopleiding. Te lang worden jeugdspelers geforceerd op veel te jonge leeftijd tot basisspeler gebombardeerd. De uitzondering daar gelaten. Te vaak worden volwassen spelers niet aangetrokken omdat ze mogelijk binnen 2 seizoenen een jeugdspeler in de weg zitten. Ajax moet naar een basisteam toe groeien waarvan zeker 6 spelers volwassen zijn en liefst in elke linie 2.
6 0
geDaante
Niet mee eens, dat is veel teveel. Ervaring gaat bij Ajax vrijwel altijd gepaard met gebrek aan kwaliteit, omdat ervaring kwaliteit niet te betalen is of niet wil komen.

Potentie en kwaliteit moet de basis zijn. Ervaren spelers moeten dus minimaal zo goed zijn als een jeugdspeler, waarbij ervaring dan doorslaggevend is, en die jeugdspeler achter deze ervaren man kan rijpen.

1 per linie is zat, en is niet eens altijd nodig. Bosz speelde met het jongste elftal ooit.

Het heeft ook weinig met de spelers te maken, maar met beleid, het laten gaan van Bosz, het voorval met Nouri. Had je Bosz behouden en dat drama was niet voorgevallen, was je met twee vingers in de neus kampioen geworden, en het jaar daarop ook, en het jaar daarop ook.

Men gaat het nu ineens bij de spelers leggen, omdat deze niet fanatiek ogen onder Ten Hag. Dat komt door Ten Hag. Veel teveel opdrachten (keurslijf) waardoor teveel denken, en minder spel vanuit intuïtie. De nul moet gehouden worden, controle is het toverwoord, 'veilig' aanvallen, etc. Het zijn De Boer trekjes, wat spel tot gevolg heeft waarin geen tempo en beleving valt te leggen. Het is ook niet lekker aanvallen, maar hinken op twee gedachten, twijfel slaat dan toe, etc. Buiten dat zijn de spelers duidelijk niet blij met het vertrek van Keizer, en de komst van Ten Hag. Met Keizer heeft men ook het drama meegemaakt en deels verwerkt. Heel dom deze man dan halverwege het seizoen te ontslaan.

Ajax kan beter meteen weer afscheid nemen van Ten Hag, mist de juiste Ajax-mindset.
0 0
DarkChild
Spijker. Kop. Ajax wil het beste jonge Europese team worden, maar weet niet hoe. Het is niet voor niets dat Bosz snel Viergever en Schone belangrijk maakte. Die mochten weg door beleid, maar bleven door passant. Aan de andere kant, wat verwacht je van beleid dat voor 10 miljoen nog steeds geen rechtsback kan vinden en een beperkte schaver belangrijk maakt en zonder met de ogen te knipperen als Ajax DNA omschrijft. Dan weet je het wel, van het beleid ga je het niet moeten hebben. Maar als je Buyo in de korte hoek kan verslaan ben je automatisch een goede TD. Das logisch.
1 0
trooop
Het gaat erom wat je wil bereiken. Waar je gezien je eeuwig beperkte middelen ten opzichte van de grote competities genoegen mee neemt.

Wil je zoals basel 6 van de 7x overwinteren in europa, zonder ook maar 1x enig uitzicht te hebben gehad op winst van een europacup? De wat grijze muis zijn die er altijd weer bij zit, knap, goed gedaan, maar ook saai en voorspelbaar? Dan moet je je team volstoppen met middelmatige ervaring, en dat aanvullen met talentvolle jonkies.

Of wil je zoals Ajax maar 3 of 4 van de 7x overwinteren in europa, maar dan met teams die uitpuilen van het talent, teams waarbij het vanwege de jeugdigheid weliswaar onwaarschijnlijk is dat ze heel ver komen, maar die áls het dan eens in de zoveel tijd een keer 'klikt', en allemaal meezit, iedereen van de mat kunnen spelen? En dat ook doen?

Hou je van avontuur, hoop, hoge pieken en diepe dalen? Of is het leven een kwestie van je tijd uitzitten en dat op een zo verstandig mogelijke manier doen?
Wij zijn Ajax, het antwoord lijkt me duidelijk.
0 0
Ruff Rhythim
"Of wil je zoals Ajax maar 3 of 4 van de 7x overwinteren in europa, maar dan met teams die uitpuilen van het talent, teams waarbij het vanwege de jeugdigheid weliswaar onwaarschijnlijk is dat ze heel ver komen, maar die áls het dan eens in de zoveel tijd een keer 'klikt', en allemaal meezit, iedereen van de mat kunnen spelen? En dat ook doen?"

---
Doen we dat dan? Fris mn geheugen even op.
1 0
trooop
Was vorig jaar niet zo'n jaar dan? Maar het gaat vooral om het idee. We vlogen er de laatste jaren dan wel elke keer voor de winter uit, maar regelmatig overwinteren met vooral talenten is gewoon reëel. Een team vol oudere spelers die naast hun ervaring ook nog eens heel goed kunnen voetballen, is in de eredivisie een utopie. Gaat nooit meer gebeuren.
0 0
skinny hein
NL top-coaches heb je niet ( Koeman bezet).
Buitenlandse top-coaches willen niet of te duur.
Ervaren oudere spelers willen niet of te duur.
Jarenlange zware loting in CL werkte niet echt mee.
0 0
Ruff Rhythim
Je had Bosz...
2 -1
skinny hein
wat heeft ie dan gepresteerd buiten Ajax om?
0 0
J0ris
Bosz was toch ook geen bewezen “top” coach?
1 -2
Ruff Rhythim
Nee...maar voor Ajax was het de juiste coach, dat is dus gebleken.
1 0
Boer Gijs
Deed bij fietstas en in Israël ook prima werk en daarvoor bij Heracles. Met aantrekkelijk voetbal werd bovengemiddeld gepresteerd.
0 0
Sampaoli
Toch niet geheel eens. Basel heeft zo nu en dan grote talenten, zoals nu Oberlin en Riveros, maar koopt ook heel veel ervaring. Basiselftal is gemiddeld 27 jaar oud, daar komen wij bij lange na niet aan. Bovendien staat Basel gewoon 14 punten achter in de competitie, terwijl ze toch de grootste begroting hebben. Wij moeten kijken naar de Red Bull ploegen, die goed scouten en goed voetbal spelen en zo winst maken. Basel en Celtic zoals hieronder benoemd zijn voor ons niet interessant omdat ze én ander beleid voeren én in een andere financiële situatie zitten t.o.v. hun nationale concurrenten.
2 -1
Ruff Rhythim
Je moet niet alleen kijken naar dit jaar van Basel, zoals ook in dit artikel staat.

11x kampioen in 14 jaar tijd. Lijkt mij duidelijk.
1 0
X-RaY
Ajax is het perfecte voorbeeld hoe het niet moet.

#kleuterklas
3 0
Puurvoetbal
Zeer interessante analyse en conclusie. Zou dit artikel ook doordringen tot de directies van onze traditionele top 3 ? Lijkt mij van levensbelang voor het voetbal in Nederland.
1 0
ARUCAMBA
welke topcoach wilt er nog naar nederland komen?
0 0
Horrontelli
Het allerpijnlijkste aan dit bericht is dat Ajax dus niet meer als voorbeeld wordt gezien maar een voorbeeld moet nemen aan andere clubs. Dat mogen de beleidsmakers zich aantrekken.
5 0
Amster
Het is ook wel 20x makkelijker meer geld te bieden met het belasting stelsel in zwitserland. Slap gelul dit.
0 -6
Labrador
Is vd sar al opgerot?
2 -2
Dexy
Ben het met hem eens dat Ajax het afgelopen decennium tekort heeft geschoten in het aankoopbeleid en de samenstelling/balans in de selecties. Maar daarvoor is een goed scoutingsapparaat van essentieel belang. En juist dat scoutingsapparaat is tijden lang een zooitje geweest. Er zijn tal van spelers gehaald die qua speelstijl totaal niet in het combinatievoetbal passen. Neem nou Gudelj, een fysieke machine maar geen enkel vernuft aan de bal. Of Theo Janssen, een man met een goede traptechniek maar verder zat er kraak noch smaak aan.

Ajax zou meer moeten scouten op spelers met specifieke kwaliteiten die nodig zijn om goed positiespel op de mat te kunnen leggen. Spelers die vaardig zijn tussen de linies. Types als Frenkie dus. Dit type spelers heeft Ajax keer op keer nagelaten om te halen, terwijl er zelfs op de binnenlandse markt genoeg van dat soort spelers te vinden waren enkele jaren geleden (Pröpper, Jahanbaksh). Maar Ajax koos keer op keer voor fysieke draafpaarden (Gudelj/Janssen) of opportunistische lange-halen-gauw-thuis spelers (Ziyech). Hopelijk gaat Ajax dit vanaf nu niet meer doen.

War betreft de trainers: ik vind de kwaliteit van een trainer veel doorslaggevender dan de ervaring die hij meebrengt. Als het Nederlands Elftal me iets heeft bijgebracht de afgelopen jaren, is het wel dat juist de meest ervaren coaches (Hiddink en Advocaat) er niets van bakten.
1 0
PeterVKV
Salarisplafond bestaat niet meer of is in ieder geval niet heilig meer heeft Overmars aangegeven. Dus een ervaren verdediger en een ervaren centrale middenvelder erbij. Veltman en Schone zijn routiniers zonder de absolute winnaarsmentaliteit.
3 0
Pierre Heno
Ten Hag is geen Ajax coach. Dat is geen goed huwelijk. Zie Neres en Kluivert : komen geen man meer voorbij omdat ze vol opdrachten zitten: robovoetbal.
3 -3
AntiCatenaccio
Ajax heeft vorig jaar de Europa League finale gehaald. FC Basel strandt telkens in de achtste finale CL.

EDIT - Dom volk op AS. Al die dislikes lol. Snappen jullie het wel?
2 -7
Mikes
Zijn stuk klopt aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet. Mensen verkijken zich vaak op het geld van Ajax. Jaa ze hebben zoveel geld en kunnen dat investeren. Alleen de vergelijking met RB Salzburg en Basel is erg krom, aangezien dit twee clubs zijn die een veel hoger budget hebben dan alle concurrenten in hun competitie. Dit is met PSV en Feyenoord in Nederland niet van toepassing. Op basis van je begroting maak je je salarissen. Aangezien Ajax zonder Europees voetbal verlies draait kunnen ze geen hogere salarissen betalen, dat zou namelijk mismanagement Zijn (FC Twente praktijken).
1 0
ElPistolero9
Er wordt ook nergens in het stuk gesuggereerd dat Ajax 11 uit de laatste 14 keer kampioen had moeten worden. Maar wat vaker dan 4 uit 14 mag wel toch?

En de vergelijking met Basel gaat natuurlijk wel op wat betreft met een relatief laag budget alsnog structureel presteren in Europa.
2 0
Mikes
Jaa 1ste klopt. Dat tweede is dus een gevolg van de hoge salarissen (die Ajax niet kan betalen mits ze goed beleid willen voeren). Is iets wat meer journalisten roepen, maar het kan niet mits je qua operationele resultaten winst wil maken en dus goed beleid voert.
0 0
3sterren
Gelul, Frank de Boer was onervaren maar bracht Ajax vier nationale titels op rij.
Peter Bosz was onervaren, maar bracht Ajax weer eens na een hele lange tijd Europees aanzien en bovendien de finale EL.
Marcel keizer is onervaren, maar zou Ajax de 34ste titel hebben bezorgd.
En Ten Hag is onervaren en brengt ...?
Misère ...!!!
Bovenstaande als reactie op het eerste gedeelte van het artikel.
Tweede gedeelte van het artikel snijdt hout ...
2 -8
amthree
We werden kampioen door het falen van de concurrentie.
2 -3
Knalpot
En hoe wordt psv nu kampioen?
0 0
skinny hein
meestal toch?
0 0
Dexy
Frank de Boer kon 4x op rij kampioen worden doordat de concurrentie totaal op apegapen lag. Niet omdat wij nou zulke geweldige en kampioenswaardige puntentotalen behaalden. Qua punten deden we het in meer dan de helft van de De Boer-seizoenen niet beter dan nu.
4 -4
ElPistolero9
Goed stuk en roerend mee eens.
4 -4