Verbeek: 'Ajax heeft problemen met druk zetten'

sammekors, 11-02-2018 om 22:39, 9588 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Gertjan Verbeek en Kees Jansma zien dat Ajax nog niet in alle aspecten even sterk is. Vooral in verdedigend opzicht laat de ploeg zo nu en dan nog wat steken vallen. Toch is de eerstgenoemde allerminst negatief over hoe de Amsterdammers spelen

Verbeek beschrijft het spel van Ajax, in tegenstelling tot dat van PSV, als frivool. 'Ze brengen heel veel aanvallende mensen en willen alles voetballend oplossen. Ze hebben wel problemen met het druk zetten en de tegenstander onder druk houden. Daarvoor moet je keuzes maken en die beheersen ze nog niet helemaal goed.'

'Of ze nu met drie man voorin druk zetten of met vier man doordat Ziyech uitstapt, Ajax komt in hele grote ruimtes terecht als je door die eerste pressing heen kunt spelen', legt de trainer van de opponent van zondag verder uit aan tafel bij Studio Voetbal. 'Een aantal spelers zoals Lasse Schöne en Frenkie de Jong, die zijn daar niet erg sterk in. Ook Veltman heeft daar moeite mee, je ziet het aan de goal die valt.'

Ook Jansma blijft een bepaalde kwetsbaarheid zien bij Ajax. 'Je ziet bij Ajax het patroon dat de tegenstander altijd kansen krijgt door te voetballen tussen de linies. Als je de bagage hebt om dat te doen, krijg je bij Ajax toch echt wel wat mogelijkheden. Dat vind ik typerend voor dit Ajax.'

Verbeek ging verder nog in op de wissel van David Neres voor Rasmus Kristensen. De Deen zou op rechtsachter gaan spelen, Joël Veltman centraal achterin en Ziyech hangend op rechtsbuiten. Frenkie de Jong kon doorschuiven naar het middenveld. Verbeek: 'Het was een defensieve wissel, ondanks dat Ten Hag ontkende. Hij vertrouwde De Jong niet meer in de een tegen een tegen Boere, maar Veltman deed het niet veel beter.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
4xEC1
De spelers hebben deze manier van spelen en drukzetten nog helemaal niet onder de knie, dat is wel duidelijk, de vraag is wanneer dat wèl gaat gebeuren. Dit is gewoon een verloren jaar, als Ajax alsnog kampioen wordt is het toch een wonder. De signalen zijn gelukkig goed voor de toekomst met het tijdig aantrekken van spelers zonder tegenwerking, en natuurlijk de stoorzenders in de staf die weg zijn. Ik ga me nu toch sterk afvragen hoe Ajax er nu aan toe zou zijn als Keizer er nog was. Want als Ajax écht gaat draaien onder ten Hag, de garantie daarop is er nog steeds niet, al heb ik wel vertrouwen erin, dan is dat voor dit seizoen vrees ik gewoon te laat. Daarom is bij een club als Ajax een trainerswissel midden in het seizoen nooit goed. Kijk waar verdeeldheid onder de staf toe leidt met de aanstelling van Keizer. Hopelijk staan de gezichten nu wél dezelfde kant op!
1 0
Joseph
Ik vind het toch wel erg zorgwekkend dat dit team zo slecht druk zet, terwijl er nog 8 basisspelers van vorig jaar in de selectie zitten van vorig seizoen. Hoe kan het dat het contrast zo groot is met Bosz? Dan moet het gewoon aan de trainers liggen..
Natuurlijk mis je wel een speler als Klaassen die er vol voor gaat op het middenveld, maar Ziyech moet dit ook kunnen, maar is alleen maar slechter geworden, heeft er ook gewoon schijt aan, dat was onder Bosz echt niet gebeurt.
3 -1
marco1972mb
Bosz in!!!!
0 0
afcas
zit natuurlijk een groot verschil tussen drukzetten op de man of in de zone druk zetten. dat is het voornaamste verschil tussen bosz en ten hag. maar onder keizer zag je ook al dat schone wist dat hij het niet kon belopen dus maar tever achteruit liep. hierdoor ontstond er vaak een gat tussen de voorste 5 en de achterste 5. onder bosz zag je dit overigens ook al in de wat zwaardere wedstrijden waar ploegen fel speelden. alleen het is natuurlijk wel een verschil of je daarachter sanchez hebt staan of frenkie de jong. niks ten nadele van de jong, maar sanchez was natuurlijk een geweldige verdediger waar de jong een middenvelder is die daar uit nood stond. en ook viergever kan natuurlijk niet aan sanchez tippen(al is hij wel fel in het drukzetten), maar die was natuurlijk wel beter dan dijks als linksback.
2 0
PeterVKV
Je lost veel op door Frenkie op 6 te zetten (want veel sneller dan Schone) en Wober naast de Ligt. Maar dat drukzetten in de zone lijkt sowieso niet te werken en ik begrijp het ook niet. Druk zet je toch op een speler en dan de volgende speler etc. tot je de bal hebt. Waar is hij bang voor? Ja, dat teveel spelers daardoor uit positie gaan lopen en er geen controle meer is.
0 0
vdvaart23
z'n föhn heeft problemen met drukzetten.
1 0
Ajaxsupzuidned
Schone is een geweldige voetballer met een goede techniek en een fantastische trap maar komt simpelweg snelheid tekort en kan het niet meer belopen.
Buiten standaardsiituaties voegt Schone niets toe integendeel is hij de zwakke schakel en vertraagd hij alleen het spel.
4 0
Bjorn
Dit Ajax is verschrikkelijk kwetsbaar door deze manier van drukzetten. Lijkt helemaal nergens op. Zoals terecht wordt gezegd vallen er enorme gaten op het middenveld die niet te belopen zijn.
14 0
Boer Gijs
Elke tegenstander loopt daar heel makkelijk doorheen valt mij ook op. De meeste vergeten dat en blijven achterover leunen tegen Ajax, zeker bij gelijke stand, maar als ploegen als Nac, Teente er zo simpel door heen komen is er iets mis in hoe het elftal staat lijkt me.
2 0
Suarez16_
Ik heb meer het idee dat dit Ajax winnaars mist helaas. Bij Studio Voetbal lieten ze een moment van Huntelaar zien waar hij 40 meter naar achter sprint om een voorzet onschadelijk te maken om 15 seconden later een kans te krijgen na een sprint van 60 meter. Daarnaast lieten ze ook mooi zien hoe Ziyech (niet haatdragend bedoeld naar hem) sjokte bij de counter van twente en onze tegen aanval daar uit. Huntelaar heeft misschien niet het pure talent van Dolberg, maar maakt zich door veel meters te maken heel nuttig. Als elke Ajacied dat kan opbrengen dan win je vandaag gewoon met 4-0 en heeft het publiek een leuke zondag. Ik zie die winnaarsmentaliteit (deels) ook wel bij Van de Beek, Veltman, De Ligt, Tagliafico, Neres en Onana, maar bij Ziyech en Schone mag er soms best wel wat meer pit in. Als je ziet hoeveel tegengoals/kansen er ontstaan doordat Ziyech of Schone te simpel een bal verspeeld en in de omschakeling niks doen is echt schrikbarend en dat is onze as en als je as zo kwetsbaar is in de omschakeling en zo weinig motiverend coached tja dan krijg je zo'n slap Ajax als vandaag. Tegen Lyon, de toppers en Schalke gingen deze 2 wel voorop in de strijd en dan zie je dat Ajax zoveel beter is.
12 0
Barra
En toch blijf ik vinden dat een 6 hier cruciaal in is, want waar Schone positioneel en tactisch goed is, kan hij het allemaal maar moeilijk bijbenen. Vooral het felle drukzetten en afstanden overbruggen laat hij heel veel steken vallen. Erg zonde maar voor hoge pressie heb je ook een aantal spelers op cruciale posities nodig die heel snel en fel vooruit kunnen verdedigen. Tagliafico laat zien hoe het moet, net zoals Anita destijds als 6 dit ook heel goed onder de knie had
3 0
ETM
Als Ajax veelal op helft tegenstander speelt en dit ook afdwingt door volle druk vooruit met een doordekkende laaste linie erachter DAN kan Schone het prima op basis van positioneel inzicht af. Maar dit spel zien we helaas eigenlijk nooit meer. In balbezit moet het middenveld bovendien compact blijven, Schone hielp Ziyech voetballen en andersom, ook dat is verdwenen. Ik zeg niet dat Schone nu de ideale 6 is en van mij mag er iemand anders de kans krijgen temeer ook omdat hij ook grossiert is slordigheid momenteel, maar bovenal vind ik het middenveld momemteel 1 en al los zand. En zeker niet alleen tegen Twente.
0 0
Bensco
Iedere trainer was allang gefileerd door de pers met zulke wanprestaties maar Gert Jan Verbeek wordt een hand boven het hoofd gehouden door zijn journalisten buddies. Er zal wel flink wat moeten veranderen daar want zoals het er nu naar uitziet zal Twente zicht klaar kunnen maken voor na competitie.
1 -2
koppendicht
Verbeek faalt bij iedere club, dramatische prestaties, wordt overal ontslagen, kan met niemand door een deur, spelers haten hem, en dan durft hij zichzelf nog een trainer te noemen. Verschrikkelijk arrogante kwal zonder enige zelfreflectie. Heeft op alles en iedereen aanmerkingen, presteert zelf waardeloos. 17de plek van twente is een schande met dat materiaal.
0 0
KlasseLasse
boeiend? wat er bij twente gebeurd intereseerd me egt helemaal niks
2 0
ajaxtukker89
verbeek heeft ook een probleem punten halen met fc twente
5 -5
AJAXTHELEGEND
Het belangrijkste zijn de drie punten , drie belangrijke punten ,zal later dit seizoen nog blijken.
1 0
Horrontelli
Je moet toch wel een heel dikke plaat voor je kop hebben als je zo weinig presteert als trainer en je gaat over andere clubs zitten oordelen.
5 -11
niquedegraaff
Gek eigenlijk, want vorig jaar ging dat uitstekend.
3 0
Ozymandias
Ten Hag probeert de manier waarop Guardiola druk laat zetten te introduceren maar dat is totaal anders dan onder Bosz en Keizer en het zal een tijdje duren voordat de spelers dit onder de knie hebben. Daardoor worden er nog veel fouten gemaakt en kost het de spelers meer energie (waardoor ze het niet een hele wedstrijd kunnen volhouden). Het koste Bosz ook een half seizoen voordat Ajax zijn manier van drukzetten had aangeleerd en goed kon uitvoeren.
3 -2
AlexIbarra
Ik hoop zo erg dat we inderdaad in een leerproces zitten dat ons veel verder gaat brengen, waarbij het geweldig is dat we nu zonder goed te voetballen toch 10 punten uit 4 wedstrijden halen.

Maar voorlopig zie ik nog weinig aanknopingspunten om te denken dat het spel over nog 5 of 10 wedstrijden opeens wél geweldig loopt.
0 0
DavidFerr
Het zijn zelfs 13 punten uit 5 wedstrijden.
0 0
Onpartijdig
Wat bedoel je met de Guardiola druk? en wat verschilt het met de Bosz methode? Pure nieuwsgierigheid. Ik weet wel dat Guardiola heel erg is van het druk zetten en de counter eruit halen door vooral in de zone goed te dekken en minder met mandekking (al is er in het huidige voetbal altijd een combinatie van die twee dingen in het veld). En ik heb wel gelezen dat Ten Hag ook meer de zone wil dekken.. maar voor de rest zie ik nog niet wat zijn plan is.
2 -1
Dexy
Dat klopt inderdaad best wel goed.

Guardiola tracht met zijn manier van drukzetten inderdaad alle passlijnen van de tegenstander af te snijden, waardoor een tegenstander niets anders kan dan een lange bal hanteren. Daarbij wil Guardiola tevens dat de spelers die het dichtste bij de bal staan, actief en in een hoog tempo druk geven op de speler van de tegenpartij die de bal heeft. Op die manier win je als ploeg de bal vaak snel terug.

In feite lijkt het sterk op de manier van drukzetten onder Bosz. Het enige verschil: daar waar Bosz (vooral in de voorhoede) mandekking prefereerde boven zonedekking in zijn pressingsmethode, eisen Guardiola en Ten Hag volledige zonedekking over het gehele speelveld. Kortweg: overal op het veld moeten spelers hun zone verdedigen en zich niet laten uitlokken om met hun directe man mee te lopen.
3 -1
Lagasj
Saai... het omschakelen van volledige zonedekking naar aanval kost daardoor te veel (denk) tijd. Dat moet je al in de jeugd inslijpen, dus kost het veel teveel tijd. Daarvoor heeft Ajax nog teveel zwakke schakels waardoor het op twee gedachten gaat hinken.
Dat kan je voorkomen als je als collectief aanvalt en verdedigd.
Met een denkbeeldig elastiek tussen de spelers. Dan wordt elkaar corrigeren ook logischer dus sneller/ feller.
Dat soort spel kost maar geeft ook veel energie aan het elftal.
Er ontstaat een stress situatie waarin snel handelen en omschakelen centraal staat.
Techniek hebben ze genoeg.
0 0
afcas
ik denk eigenlijk dat het best simpel op te lossen is. schone eruit en wober erin. schone weet dat hij het niet kan belopen waardoor hij in de verdedigende omschakeling te hard achteruit loopt. hierdoor ontstaat het gat tussen aanval + ziyech en donny en een eventueel mee opgekomen back. frenkie heeft in jong laten zien dit beter te beheersen. hij moet hier ook nog stappen in zetten, maar dat moet wel op het middenveld gebeuren. hij heeft de intelligentie ervoor. op de lcv positie is het echter nog veel te onwennig voor hem en staat hij vaak tegenover een grotere sterkere spits. zet wober daar neer en je hebt met wober en de ligt 2 grote sterke jongens die zich goed positioneren in de rugdekking. kunnen beide ook een pass geven en frenkie loopt als cvm altijd vrij in de aanvallende omschakeling. daar komt hij aanvallend naar mijn mening ook het best tot zijn recht. hij is geweldig in het aanvoelen wanneer hij de rust moet bewaren of juist het tempo moet versnellen. als cvm heeft hij het veld dan meer voor zich dan als cam. dan is hij op zijn best omdat hij 2/3 stappen vooruit kan denken. en hij heeft natuurlijk zoveel meer snelheid dan schone wat ook niet onbelangrijk is in de omschakeling.
1 0
Ajax412
Ik ben het hier echt volledig mee eens. Enig detail wat hierbij mee genomen moet worden is dat Wöber nog niet volledig fit is geweest onder Ten Hag en deze optie dus misschien ook al een tijdje in zijn hoofd speelt.
1 0