'Keuze voor trainer zonder Cruijff-stijl opvallend'

giobelloni, 19-01-2018 om 07:30, 8032 views, NOS | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Martin Jol vindt het apart dat Ajax met Erik ten Hag weer eens voor een trainer heeft gekozen die niet in de Cruijff-stijl van voetbal denkt. Dat vertelt de oud-trainer in gesprek met de NOS. Jol was zelf tussen 2009 en 2010 anderhalf seizoen trainer van Ajax.

Ook de Hagenaar was een trainer die niet volgens het plan van Cruijff dacht in zijn tijd bij Ajax. 'Het is zeer opvallend dat Ajax nu is teruggekeerd naar een situatie met een trainer die niet in de Cruijff-stijl speelt. Ten Hag is bijvoorbeeld iemand die zijn elftal vaak 4-4-2 met een ruit op het middenveld laat spelen, of met drie of vijf man achterin.'

Jol denkt dan ook te weten welke boodschap de Tukker mee heeft gekregen bij zijn aanstelling in Amsterdam. 'Waarschijnlijk hebben mensen gezegd dat ze bij Ajax wel vier of vijf goede spelers op de flanken hebben lopen. En dat Ten Hag het niet in zijn hoofd moet halen om op dezelfde wijze te spelen als dat hij bij FC Utrecht deed. Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rentokill
Als je met een Suarez en een Huntelaar in de top van z’n carrière in de eredivisie net geen kampioen wordt dan kun je beter niets zeggen over andere trainers.
0 0
ETM
Jol...
Ja Jol op de bank tijdens de aftraffing tegen Madrid met zn armen over elkaar. En naderhand heel diep zuchtend: 'Tsja wat hadden jullie dan gedacht?..'. (ofzoiets) Dat beeld zal me altijd bijblijven. Dat was voor mij de druppel. Zijn houding. Dan pas je per definitie niet bij Ajax. Maar dat was al wel bekend. Spurs-fans herinneren zich Jol trouwens als een naief aanvallende coach die er altijd maar weer spitsen bij gooit ook als het middenveld niet loopt. Wel is hij aardig populair daar geweest, ook door een aantal spelers die onder hem kwamen en ook vanwege zn verschijning.
Alle ballen op Suarez wordt vaak gezegd over zijn tactiek. En dat klopt ook wel, maarja Ajax scoorde als een tierelier dat ene seizoen en Suarez was zoooo goed, die moest ook beslist maar heel veel de bal krijgen..
Ik ben niet zo anti-Jol als velen hier lijken te zijn. Wel paste hij absoluut niet bij Ajax. Een combi van een pragmaat en een opportunist, maar absoluut geen idealist en een Ajax-trainer moet een idealist imo.
Wat een verademing was Frank toch in het begin! Voetbal over de grond! Vertrouwen in de jeugd! En het geloof dat Ajax weldegelijk voor niemand onder hoefde te doen.. Het duurde best lang (2.5 seizoen ofzo) voordat ik van de Frank-wolk afkwam en toe moest geven dat er heel veel haken en ogen zaten, ook aan Frank.
Bosz eigenlijk wat te kort om echt te beoordelen want hoe was het verder gegaan? Maar vanaf dag 1 tot het bittere einde was ik blij met Bosz. Niet perfect ofzo maar heel goed. Bosz paste heel erg bij Ajax. Een freak, idealist, de broodnodige arrogantie en vertrouwend op techniek aanvallen tot je erbij neervalt etc. Je moet die jonge jongens toch wijs maken dat ze alles en iedereen de baas kunnen zijn..
Keizer was me veel te nuchter en bescheiden en kwam op mij over als een piekerende man. Vanaf dag 1 had ik er geen goed gevoel bij. Al was ook de contekst bepalend.
Nu heb ik bij Ten Hag niet zo'n uitgesproken gevoel als bij Bosz of keizer, maar Ten Hag beschikt zeker over enige hoopgevende kenmerken; een freak (bezeten), idealist (denkt te kunnen vernieuwen) de nodige arrogantie (tussen de regels door echt een hele grote mond), alleen is me al met al niet echt duidelijk wat nu echt Ten Hag-voetbal is. Kernwoord bij Frank was 'controle'. Bij Bosz 'drukzetten'. Bij Ten Hag voorlopig 'dynamisch'?
0 0
geronimo
Het zit Jol nog steeds niet lekker dat hij bij Ajax ontslagen werd
0 -1
31xAjax
Het interesseert me geen ruk of Ten Hag een zg Cruijffiaan is of niet, zolang hij Ajax maar lekker laat voetballen.....

Dat er mensen zijn die denken dat hij Cruijffiaan is om dat zijn moeder vroeger in de klas heeft gezeten bij de buurvrouw van Cruijffs broer, so be it.....
0 0
grannig mokum1
Precies D het gaat ook tenslotte om prijzen en prijzen is geld
0 0
wt4ajax
Uit zijn uitspraken blijkt iig zeker dat hij niet Cruijffiaans dacht. Het kon Cruijff niks schelen of je het 4-4-2 3-4-3 of 4-3-3 noemt. Het gaat om de spelprincipes en dynamiek ofwel: totaalvoetbal.
1 0
gras
Mwah, is niet helemaal waar. Cruijff had wel echt een voorliefde voor 4-3-3 met de punt naar achteren, door wie die punt ook werd gemaakt (de 6, of de linksback of een inschuivende 4).

Bergkamp was degene bij Ajax die systeemdenken losliet en Jonk heb ik vooral in onderlinge afstanden en principes horen praten. Zou geweldig zijn als Jonk een technische functie bij de KNVB krijgt, geheel off topic.

Verder heeft Jol de schijn tegen, zeker door het horror voetbal bij Ajax in zijn tweede jaar, maar hij weet wel wat van voetbal en heeft hier gewoon gelijk.

We zullen zien.
0 0
wt4ajax
Als je vernieuwend wil zijn dan kan je je niet eeuwig vast blijven houden aan één systeem. En als iemand dat door had dan was Cruijff dat wel.
0 0
Michelinho
Laat ten Hag het nou ook telkens over dynamiek hebben... maar dat is Jol vast en zeker ontgaan.
0 0
joodje!
Het is binnen de Nederlandse "journalistiek" zo'n misvatting dat Cruijff per se 4-3-3 speelde. Het gaat niet om een vast systeem, het gaat om vaste spelprincipes. Guardiola speelt ook wel eens met 3 verdedigers.
Bovendien zegt een systeem lang niet alles, het gaat om de invulling ervan. Een 4-4-2 kan met opkomende backs en een uitzakkende 6 zo weer een 3-5-2 zijn etc.
0 0
Joseph
Zonder cruijff stijl? Misschien minder dan Bosz, maar hij heeft bij Bayern toch aardig wat meegekregen van de Cruijff stijl met Pep..
0 0
michaellaudrup
Wat een slap gelul, bij kutrecht speel je naar vermogen, bij Ajax kan je domineren dus dat slappe gezwets met 4-4-2, snijd ook geen hout.
0 0
ajaxinho
Jol, de reden van de Cruijff revolutie.
0 0
OKP-AFCA
Nee..

De druppel die de emmer deed overlopen.

Maar ik weet wel dat ik heel erg genoot in die periode, die thuiswedstrijden... enigste vraag was wordt het 4-0 of 5-1.
1 0
gras
Klopt. De reden was de verrotte sfeer bij jeugdtrainers op de Toekomst, die enkel wilden presteren, de matige basiskwaliteiten en eenheidsworsten in de opleiding, verkeerde selectiecriteria en het gebrek aan echte toptalenten.

Het veldspel van het eerste trekt echter meer de aandacht van het publiek en dus van de media. Als de grote Cruijff dan losgaat op de vertoning van AJax bij real, dan pikt de media dat op. Dat was namelijk sexy.

Maar de strijd die Jonk en Bergkamp toen voerden tegen JOR om meer ruimte voor ontwikkeling van techniek en van het individu te krijgen was veel minder interessant nog.
0 0
Pauw
Haha Jol. Kruip terug in je hol.
0 0
10Sneijder10
Jol is een beetje geobsedeerd denk ik.
Niet de eerste keer dat hij dit soort uitspraken doet op het moment dat er een nieuwe trainer is aangesteld.
Hij insinueert dat er gelijkenissen zijn tussen hem en Ten Hag en daar gaat hij de fout in. Ten Hag is een hele andere trainer, tactisch sterker, die laat zijn elftal niet om één speler draaien, die maakt een team. Jol heeft toendertijd toch wel een goed eerste seizoen gedraait met 100+ doelpunten. Daarna zat die alleen maar te ouwehoeren over aankopen. El Hamdaoui kwam en daarna waren het weer vleugelspelers die hij nodig had. Gebed zonder eind.
0 0
4xEC1
Jol vind het opvallend. Net alsof er GOEDE trainers, die ook nog eens in de 'Cruijff-stijl' opereren, voor het oprapen zijn. Je moet er niet blind op varen en als ze niet beschikbaar zijn moet je verder kijken. Een beetje realisme kan tegenwoordig ook geen kwaad. Maar ten Hag zit bij de meest kritische club (gelukkig) van Nederland, dat weet hij dondersgoed..
0 0
Bjorn
De tijd zal het leren Martin. Zelf speelde je alleen maar FC Suarez voetbal, dat zie ik Ten Hag niet doen. Die kiest echt voor een speelstijl en een geheel team, laat niet alles afhangen van 1 persoon.
1 0
kaashaas
Wat had deze gast spelers in zijn selectie zitten..
Jammer dat we toen geen Cruijff stijl hadden.
1 0
Genant
Het voetbal onder Jol was in zijn laatste half jaar niet om aan te zien. Dat was echt weerzinwekkend. Maar eerlijk is eerlijk: de tweede seizoenshelft van het jaar daarvoor was werkelijk verbluffend goed. Ik meen dat we 15 wedstrijden achter elkaar met minimaal drie goals verschil wonnen. Ongekend. Alsnog werd Twente kampioen omdat toen ineens iedereen het Twente 'gunde', zoals vorig jaar dat arme Feyenoord.
2 0
MosesD
Eerste seizoen van Jol was echt top. Zeer aantrekkelijk voetbal, alleen had Twente toen Ruiz die zeker in 7 wedstrijden in de slotfase de beslissende maakte. Kan me dat gevoel nog herinneren als ik even op teletekst keek........ GVD wéér die k** Ruiz........
0 0
Ruff Rhythim
Oke, ik weet dat we in een land van vrije meningsuiting leven, maar moet echt èlke snijboon er iets over zeggen...?
1 -1
fanforeffer
op As wel ,maar dan ook elke rare snijboom.en over elk onderwerp.krijgt steeds meer de prive en story koppen en inhoud.
0 -2
chrisjuhhh
Beste Martin kijk de video's van Cruijff even terug en let eens goed op wat Cruijff zegt !

Zeker over een ruit spelen !
1 0
gebruikersnaam
3-4-3 met een ruit ja. 4-4-2 met een ruit serveert Cruijff volledig af.

Wat Jol betreft. Volgens mij kijkt Jol, zoals velen, alleen naar zijn Utrecht periode. Daar geeft gewoon het beste systeem gezocht bij het materiaal en de kwaliteit dat hij had. Bij GAE en Bayern was het een heel ander verhaal.
0 0
chrisjuhhh
https://www.youtube.com/watch?v=620nI07DHDw
dit zegt alles
0 0
Pheadrus
Ja, ik snap de redenering. Maar het is nu toch een hele andere situatie. Cruijff liet Ajax weer geloven dat het veel beter kon. Hij zei letterlijk; "Ajax moet weer Europese finales gaan spelen". Misschien is dat wel de grootste verdienste van de fluwelen revolutie.

Tijdens het trainerschap van Jol was Ajax "ingezakt" en niet meer dan een van de clubs in de Eredivisie met een iets hogere begroting en een groot stadion. De leiding was in handen van een man uit het bedrijfsleven. Er zit nu veel meer voetbal in de hele club. De jeugd opleiding is veel beter en trekt nu de top jeugd uit de hele wereld aan. Ajax "produceert" weer toppers.

Jol is een provinciaal (zonder buitenlandse ervaring) *zie correctie hieronder* en zonder ambitie. Ten Hag heeft bij Bayern Munchen onder Pep Guardiola gewerkt. Hij denkt groots, internationaal en zit vol ambitie.
1 0
BaddahBing
"Jol is een provinciaal zonder buitenlandse ervaring"

Grappig hoe sommige posters hun eigen post met een zin volledig onderuit kunnen halen.

Quit while you're ahead.
1 0
Pheadrus
OK. Dit is inderdaad gênant. Ik zit er volledig naast. Had even Jol moeten google- len.

Dus hierbij; CORRECTIE! Jol heeft zowel Tottenham als HSV getraind voordat hij bij Ajax kwam. Heeft dus wel internationale ervaring. Toch kon hij destijds Ajax niet uit het slop trekken.

Ik laat het gewoon staan als monument aan onzorgvuldige uitspraken.
2 0
VoorMokum
Sportieve comment!
0 0
BaddahBing
Respect !
0 0
fanforeffer
AS/PRIVE heeft weer een spreekpop gevonden.
1 -1
trodat4030
Ff goed lezen jochie, dit is gewoon een interview met de NOS, niet met AS..
0 0
AlexIbarra
Als we uit bij City met 5-3-2 weer een gelijkspelletje halen, hoor je me niet klagen..

Maar als je de beste spelers in NL hebt en de kracht vooral voor op het middenveld ligt, waarom zou een flexibel ingestelde trainer dan voor countervoetbal kiezen?

Of lange ballen spelen? Of alles door de trechter in het midden, zonder buitenspelers?

Italiaans verdedigen leert deze groep toch nooit, al speel je in een 6-3-1 opstelling.
0 0
masterrr
Martin Jol.....die kun je toch ook niet serieus nemen.
2 0
Sallons@AS
Wat een onzin. Ten Hag liet Utrecht voetballen in een stijl dat bij hen pastte. Hij haalde als het ware het onderste uit de kan. Aangezien Pep een voorstander is van Cruijff en de speelwijze die hij hanteerde bij Bayern ook in de jeugd terug wilde zien, heeft Ten Hag wel het 1 en ander over de visie van Cruijff meegekregen. Anders was Ajax wel voor een andere trainer gegaan.
4 0
Bocarra
Wat een onzin.
1 0
aietos
Pep heeft het van Cruijff geleerd en Ten Hag weer van Pep. We gaan het zien.
1 0
Ajaxvooraltijd
Ja heel erg Martin want de stijlen van Pep en die van Cruijff liggen mijlen ver uit elkaar toch? Meneer alle ballen op Suarez.
1 0