Jansen: 'Eenheid moet Ajax kracht geven'

JesseTH, 12-01-2018 om 21:45, 7934 views, Voetbal International | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Freek Jansen, journalist bij Voetbal International, ziet enkele interessante details terugkomen in de training van Ajax in Portugal. Zo onderscheidt de verslaggever de aspecten 'goed is niet goed genoeg', 'effectief trainen' en 'eenheid'.

'De nadruk ligt op de Gegenpressing, een populaire hedendaagse ontwikkeling in de voetballerij', beschrijft Jansen de training van vrijdag. 'Het is een tactiek waarbij een ploeg de omschakelmomenten tussen balbezit en balverlies optimaal benut om tot kansen te komen. Als een speler na verloop van tijd toch de bal direct speelt, krijgt hij het direct te horen. "Nadenken! Heb ik vier keer uitgelegd, verdomme", galmt het uit de mond van Schreuder. Al in de eerste dagen komt het motto van het nieuwe technische duo tot uiting in hun werkwijze op het veld. "Goed is niet goed genoeg, elke dag moet een speler en een ploeg beter worden."'

De manier van werken van Ten Hag is voor de Ajaxselectie wennen. 'Dat begint al aan het begin van de week, als drie groepjes los van elkaar een rondo doen', begint Jansen te beschrijven. 'Normaliter een moment om ook wat te dollen, maar dat is door een duidelijke regel al niet langer aan de orde. Een hakbal achter het standbeen wordt niet geaccepteerd, dan moet de speler in het midden staan. "Als een hakbal functioneel is, ben ik er een voorstander van. Alleen spelers geven vaak een hakbal door luiheid, omdat ze niet goed en snel genoeg over komen. Dan staan ze niet open, maar gesloten. Gevolg is dat ze in plaats van naar voren spelen, terug moeten spelen, en dan ben je spelvertragend"', zo legt de nieuwe trainer van Ajax uit.

Een ander accent waar aandacht aan wordt besteed, is de eenheid. Op de woensdagtraining van Ajax in Portugal kwam dit goed naar voren. 'Een doelpunt is pas echt een doelpunt als de gehele partij op de helft van de tegenstander is. Samen aanvallen, samen verdedigen. Het levert een apart beeld op, als Amin Younes raak schiet, maar vervolgens van Schreuder hoort dat het doelpunt niet telt. De Duitse dribbelaar, toch al niet een veelscorende aanvaller, steekt zijn armen van frustraties in de lucht. De eenheid moet Ajax kracht geven in de jacht op PSV. Processen en ontwikkeling zijn mooie begrippen, maar het resultaat is leidend.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FissaDeGekste
Volgens mij zag iedereen die het stukje over Younes las echt een minifilmpje over zn netvlies gaan waarin een iets gebruinde Younes met glimmend hoofd bozig zn armen naar boven gooit.

Maar oke, misschien gaan we uiteindelijk dan toch iets hebben aan deze nieuwe staf.
0 0
Web
Ik heb er echt zin in. Deze trainers weten waar ze mee bezig zijn. Zit een goed plan achter.

Het elftal moet spelen als een harmonica, sneller bij sluiten en sneller omschakelen en de ruimtes zijn klein, waardoor je de counter er sneller uit haalt.
1 0
mvdk
Die Younes
0 0
Flarkow
Arme Younes hij scoort al niet zoveel wordt t nog afgekeurd ok haha
2 0
AFCAMM
Klinkt goed. Uiteindelijk wil je toch een geoliede machine met ruimte voor individuele kwaliteiten.
4 0
Champy
Interessante trainingsmethodes.
4 0
arigold
Als we alle wedstrijden in de ED vol passie spelen zijn we niet te stoppen. Verreweg de beste ploeg. Te vaak hebben we gepiekt in de toppers en de weken erna punten tegen mindere tegenstanders verspeelt.
5 0
Josajacied87
Ik heb vertrouwen in de Pep methode!
4 0