'Voor de lange termijn is nu resultaat nodig'

BVeenstra, 11-01-2018 om 14:25, 9150 views, Het Parool | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Volgens journalist Dick Sintenie van Het Parool zijn de korte en de lange termijn bij Ajax meer dan ooit met elkaar verweven. De verslaggever is van mening dat om het beleid op de lange termijn te laten slagen nu resultaat nodig is.

De Amsterdamse club haalde recentelijk enkele jonge spelers (Perr Schuurs, Hassane Bandé, red.) en bovendien werden van andere jonge spelers (Donny van de Beek, Frenkie de Jong en wellicht straks ook Justin Kluivert, red.) hun contracten verlengd. In dat opzicht denkt Ajax aan de lange termijn. Overmars wilde tijdens het persmoment praten over het selectiebeleid, maar ging niet in op vragen over het ontslag van Marcel Keizer en Dennis Bergkamp en ook niet op de aanstelling van Erik ten Hag.

Duidelijk is wel dat de keuze om te breken met Bergkamp en Keizer gezorgd heeft voor een spanningsveld binnen en rond de club, zo schrijft Sintenie. 'Alleen snelle resultaten onder de nieuwe trainer kunnen (een deel van) de scepsis wegnemen', aldus de journalist, die weet dat Ajax met Feyenoord (thuis) en FC Utrecht (uit) geen makkelijke competitiehervatting kent. 

De vraag is ook hoe Ten Hag gaat spelen. Speelt hij direct met Nicolás Tagliafico? En kiest hij ook voor Frenkie de Jong als inschuivende verdediger? 'De komende weken krijgen we antwoord op al die vragen. Maar één ding is zeker: Ten Hag zal op korte termijn een paar flinke hobbels moeten nemen ten einde zijn beleid op lange termijn, maar vooral dat van de directeuren Overmars en Edwin van de Sar, verder uit te kunnen rollen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
chrisjuhhh
Dick Sentenie wie kent hem niet . hahahaha who next .

Zo open deur intrappen dit je kan er werkelijk waar alle kanten mee op , wat hij schrijft zo kan ik het ook zelfs .

Iedereen ken enkel Overmars en vd Sar de rest van Ajax ken iedereen niet eens , want dat komt door de journalisten waar het schapen vee achter aan hobbel ..

Als Ajax gewoon win en dat doen ze van Feijenoord en Utrecht lopen al die journalisten weer de polonaise van zie je wel .

Sinds Overmars de vrijbrief kreeg loop het veel beter en dat heeft niets met Bergkamp te maken helemaal niets .
0 -1
Pheadrus
PSV heeft van de eerste 18 wedstrijden er 15 gewonnen; 46 punten. Nog nooit heeft een team na zo'n goede start het kampioenschap verloren. Het zou nu de eerste keer kunnen zijn maar het lijkt niet waarschijnlijk.

En dan nog; stel dat Ajax boven de 80 punten eindigt op de 2e plaats voor het 3e jaar op rij; is dat geen resultaat voor de lange termijn? Stel dat Ajax gelijk eindigt met PSV en op doelsaldo kampioen wordt; is dat ineens wel resultaat? Je heb er een schaal bij en een feestje, maar je bent niet verzekerd van CL want de kampioen moet dit jaar ook voorronde spelen.

Kampioenschap is een feestje maar niet resultaat. Het behalen van CL is resultaat. Sanchez ging pas weg toen we geen CL hadden behaald. Anders was hij wellicht nog een half jaar gebleven om die 6 top wedstrijden te spelen. Als we dit jaar CL halen is de kans groter dat Ziyech en andere toppers nog een jaar blijven.

Wat ook absoluut resultaat is; het winnen van de Youth League. Dat geeft een enorme boost aan het Ajax merk en steunt het aantrekken van top talenten op jonge leeftijd. Ik heb al eerder gepleit om de Ligt en Kluivert mee te laten doen in de finale omdat die samen valt met de Beker finale. Dan heb ik wat afleiding dat weekend en een goed gevoel als ze die cup winnen.
0 0
Ozymandias
Kluivert en De Ligt met de A1/o19 de finale van de Future Cup laten spelen vind ik te ver gaan. Dat zijn onbetwiste basisspelers in het eerste en dan lopen ze de ontwikkeling van andere spelers in de weg. Wel kan je bijvoorbeeld Eiting, Zeefuik en Sierhuis als dispensatiespelers mee laten doen. Met El Maach; Zeefuik, Bakboord, Kemper, Bakker; Pasquali, Eiting, Jensen; Nunnely, Sierhuis en Ylatupa heeft de A1/o19 de kwaliteit om van iedere o19 ploeg winnen.
0 0
PeterVKV
Bij Ajax is altijd "nu resultaat nodig". Het is namelijk Ajax.
2 0
Sterretje73
Scepsis ? Die vind je alleen bij de sensatiebeluste krantenjongens.
0 -1
baahb
Waarvoor is korte termijn belangrijk voor de lange termijn? Verdampt ons geld als we geen kampioen worden? Doekt de KNVB onze jeugdopleiding op? Zijn alle toptalenten, die ons toch alleen maar als springplank zien, dan opeens de EL finale vergeten en de goede reputatie van Ajax?

Een ding heeft Ajax, wat niemand anders in NL heeft, namelijk een garantie op voortbestaan op dit niveau. Dankzij Cruijff, die de jeugdopleiding weer laat floreren. Daardoor maken we dik winst op talenten. En een beetje dankzij Overmars en zijn oog voor koopjes (Milik en Sanchez = 70 mio). Door dit strakke lange termijnbeleid, zijn kortstondige resultaten NOOIT van levensbelang.

Slap gelul zeg.
2 -1
Ozymandias
Mocht het Ajax lukken om dit seizoen toch kampioen te worden dan zal het een stuk makkelijker zijn om spelers als Ziyech langer bij de club te houden. Dat zou het niveau van de spelersgroep van volgend seizoen verhogen waardoor de kans groter is dat Ajax dan ook dat seizoen kampioen zal worden. Uiteindelijk kan dat een groot knock-on effect hebben waardoor het makkelijker zal zijn om de lange termijn doelen te halen door middel van korte termijn prestaties. Dat neemt neemt niet weg dat het natuurlijk geen noodzaak is om dit seizoen kampioen te worden. Het zou de baan van Vd Sar, Overmars en Ten Hag de komende jaren wel een stuk makkelijker maken. Mocht Ajax dit seizoen kampioen worden dan verwacht ik dat Ajax ook de jaren daarna de Eredivisie zal domineren.
2 0
Barra
Ben wel heel benieuwd hoe de invulling en uitwerking van de jeugdopleiding nu verder in zijn werk gaat. Daar moet ook een sterke man komen, want Ouiali alleen lijkt me ook niet wenselijk, het hart van de club. De laatste jaren zijn er eindelijk weer eens echt grote talenten doorgebroken en dit kan ik niet los zien van het feit dat Cruijff en co zich met onze club bezig hielden. Het heeft dan achteraf niet zo uitgepakt als gepland, maar het heeft ons ook geen windeieren gelegd.
3 -1
ajaxinho
Nu je het zegt.

Die staat er nu als het ware alleen voor.
0 0
Joseph
Wat een stemmingmakerij. Volgens mij is niemand rouwig om het vertrek van Keizer wat een uitstekende keuze is op de korte termijn, en de beetje ingelichte mensen weten wat de negatieve invloed van Bergkamp was, dus dit is weer een goede keuze voor de lange termijn.

Als Overmars Kluivert een contract weet aan te smeren, kan hij na een aantal dubieuze aantrekkingen in het begin, niet meer stuk bij mij. In plan Cruijff was dit heel belangrijk, talenten langer vast kunnen houden, misschien dat dit dan nu eindelijk gaat lukken. Ben in ieder geval al heel blij met Frenkie die verlengt heeft en de Ligt na een EL-finale.
2 -3
atalantanio
Gelukkig laat Ajax zich niet gekmaken door sensatiezucht in de media. Je kunt pas echt wat verwachten van Ten Hag als je hem de tijd gunt om zijn ideeën over te brengen. Hem afrekenen op twee wedstrijden vlak na zijn aanstelling zou absurd zijn.
2 -1
Ajaxvooraltijd
Ik vind dat die Sintenie altijd maar slap loopt te ouwehoeren en weinig positiefs te melden heeft tussen al dat slappe geouwehoer door.
2 -1
ajaxinho
Als hij verder durft te gaan met dezelfde basiself (ook tegen Feyenoord en Utrecht),
ga ik voor Ten Hag door het vuur.
1 0
Tiemen_S
Hmm, ik zie het toch anders. Er worden nu eindelijk spijkers met koppen geslagen, dus als het aan mij lag, dan moeten de échte resultaten in het komend seizoen worden behaald. De eredivisie moet je wel gewoon winnen of des noods plek 2 met goede reden (bijv bizar weinig puntverlies PSV, ga ik niet vanuit). Laat dat koppen rollen nou even zitten, anders kunnen we de zoveelste leer/gewenningscurve in. Maargoed, het ligt niet aan mij :').

Goed resultaat is natuurlijk altijd goed en goed is beter dan slecht. Topanalyse.
1 -1
Ozymandias
We mogen niet verwachten dat Ajax onder Ten Hag dit seizoen kampioen wordt. Vijf punten achterstand op een PSV wat een aantal spelers heeft die makkelijk scoren is een grote achterstand. Het is zeker niet onmogelijk dat Ajax kampioen wordt maar het zou oneerlijk zijn om dat van Ajax en Ten Hag te verwachten.

Ik zie dit komende halve seizoen vooral als de perfecte kans voor Ten Hag om Ajax naar zijn hand te zetten. Ze spelen weinig wedstrijden en Ten Hag kan dus langer en vaker met ze trainen. Het zou ideaal zijn als Ajax komende zomer geen enkele basisspeler verliest. Dan kunnen ze volgend seizoen ook Europees gezien weer hoge ogen gooien.

Met Ten Hag en Schreuder erbij heeft Ajax nu namelijk een goede technische staf. Ik vertrouw er wel op dat die twee met Onana; Veltman, De Ligt, Wober, Tagliafico; Ziyech, De Jong, Vd Beek; Neres, Dolberg en Kluivert als basiselftal een heel goed team kunnen vormen. Dit elftal is individueel nog beter dan het basiselftal van Bosz.
3 -4
Ar
Wil je nu echt weer met vier echte verdedigers gaan spelen?
Vergelijk het eens voor de lol.
Van der Weerden, Valckx, Wouters, Numan; de achterhoede van PSV in 1994. Alleen Valckx was een echte verdediger. Wouters was een middenvelder en de beide backs omgeturnde middenvelders.
Ajax die periode: Reiziger, Blind, Rijkaard, De Boer; alleen De Boer was een echte verdediger. Rijkaard was een middenvelder, Reiziger een (heel rap) omgeturnde middenvelder, en Blind was een tegen een als verdediger en als mandekker niets waard maar een pure libero zoals je die nog maar zelden tot nooit meer ziet.

Zonder te zeggen dat we terug moeten naar vroeger, maar daar zat wel altijd de kracht van het Nederlandse voetbal. Een achterste linie met voetballende, inschuivende, en voor de man komende kwaliteiten. Daar haalden we onze prijzen mee. Daar veroverden we Europa mee. De vier verdedigers die jij noemt zijn allemaal echte verdedigers, waarvan alleen De Ligt echt al die genoemde kwaliteiten bezit, al kunnen we over onze nieuwe aanwinst nog niet oordelen en lijkt Wober zich ook voetballend goed te ontwikkelen. Maar 4 echte verdedigers? Kom op man. We zijn Ajax. Tot 16 jaar geleden was het bijna ondenkbaar om überhaupt zo te spelen.

Frenkie heeft alles om een prima inschuivende verdediger te zijn. Zijn timing en positionering zijn goed, in duels houdt hij zich prima, hij kan en durft voor de man te komen en over zijn kwaliteiten aan de bal hoef ik het denk ik niet te hebben.
Lekker mee door gaan!
0 -1
Ozymandias
Tagliafico is een back die (zonder de bal) de gehele flank bespeelt en Wober en De Ligt zijn beide centrale verdedigers die kunnen inschuiven (al doet De Ligt dat in het eerste nog veel te weinig). Ik denk dat Veltman onder Ten Hag ook wel zal leren dat hij (zonder de bal) de gehele flank moet bespelen. Net zoals hij van Bosz heeft geleerd dat hij als back de gehele wedstrijd zijn directe tegenstander kort moet dekken (wanneer Ajax niet de bal heeft) waardoor hij van groot belang in het drukzetten is. Na dit seizoen (of maximaal medio 2019) kan Veltman dan worden vervangen door een wingback die van nature meer drive heeft om de gehele flank te bespelen. Misschien Orejuela als die zich het komende (ander)halve seizoen goed ontwikkeld.
0 0
Ar
Wat een vooruitgang zeg.
Bosvelt, Stam, De Boer, Numan, daar haalden we ten onrechte de finale van het EK2000 niet mee.
En het Nl. elftal nu: Veltman, Van Dijk, De Ligt, Aké, met nog Nlind ervoor en we halen er niet eens de toernooien mee.
En toch maar voorkeur blijven willen geven aan vier echte verdedigers.

Btw: Dijks is ook een back die de hele flank bestrijdt, alleen weet hij niet wanneer hij wel en niet moet gaan. Dat is waarom Sinkgraven en zelfs Frenkie betere backs zijn. Hun timing en positionering, net als die van Van Bronckhorst, is duizend malen beter. Blinde renpaarden van achteruit daar hebben we niets aan. Zie Boilesen, Dijks.
0 0
mistermiyagi
Yep allemaal dom gezwets van de media.

Als Ajax echt draait veegt het PSV, AZ en Feyenoord van het veld.
Alleen hoe doe je dat met welke elf en daarbij de grilligheid van de jeugdige spelers.
Daarom is de nieuwe Linksback ook een gewenste versterking en waar eerder meer Schone verantwoordelijk voor was.
Die kan nu gerust op de bank plaats nemen..
4 -2
geDaante
Tsja, dat krijg je na zo'n paniekreactie. Als het misgaat, is Overmars ook weg, dan komt er een opvolger die in zijn ééntje ook alle technische macht heeft, en dat kan zo maar een visieloos, onbekwaam figuur zijn. Die voelt ook meteen druk omdat alle macht en verantwoordelijkheid bij hem ligt, en dus weer meer kans op paniekaankopen. Kan dan ook in zijn ééntje bepalen welke trainer er komt, en dat kan dan ook weer een onbekwame zijn. Die willen zich dan weer bewijzen en druk van buitenaf voorkomen, dus korte termijn resultaatdenken = jeugd negeren, resultaatvoetbal, etc.

Die kans zit er in, het hoeft niet zo te gaan, maar het is een flinke gok, eigenlijk onverantwoord, met mogelijk grote negatieve gevolgen voor de lange termijn.

Of het gaat goed, en dat gaat het denk ik wel voldoende, waardoor Overmars en Ten Hag het redden. Misschien niet het kampioenschap, maar voldoende resultaat en wellicht voldoende aanknopingspunten qua ontwikkeling van het spel. En dan kunnen Overmars en Ten Hag doorpakken, en verwacht ik wel heersend Ajax in de eredivisie. Of dat met Ajaxwaardig spel is, op basis van de Ajaxprincipes, is nog de vraag.

Echter, ooit vertrekt Overmars sowieso, en kan er alsnog die onbekwame, visieloze opvolger komen die alle touwtjes in handen heeft. Die kans dat hij onbekwaam of visieloos is, of niet bij Ajax past, is vrij groot door een RvC zonder enige voetbalkennis. Dat kan en mag niet zo zijn, die structuur moet aangepakt en aangepast worden. De HJO zou bijvoobeeld een Directeur Jeugdopleiding kunnen worden.
3 -4