Column: Zuid-Amerikaanse passie in A'dam

JesseTH, 16-01-2018 om 10:00, 13692 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Vanaf de eerste dag dat er over David Neres gesproken werd in Amsterdam was hij groot nieuws. Zijn weg van het vliegveld naar de Johan Cruijff ArenA werd uitgebreid in de gaten gehouden en beschreven door de media en toen stond hij daar dan. De jonge Braziliaan die ons van nieuw elan moest gaan voorzien op de vleugels. Een jaar later blijkt Neres het toonbeeld van hetgeen het nieuwe scoutingsbeleid van de club ons heeft gebracht.

Neres heeft maling aan wat een ieder van hem denkt, doet niet overdreven blij als hij dat niet is en met die mindset lijkt hij de hele wereld aan te kunnen. Het Zuid-Amerikaanse temperament heeft iets weg van de Amsterdamse bluf waar iedereen zo mee wegloopt en daarom is het nieuwe scoutingsbeleid dan ook een zege voor de club. Met de Latijnse passie die Neres op zijn eigen manier toont, Luis Suárez en Davinson Sánchez toonden en hopelijk ook Nicolás Tagliafico zal tonen, keert er een factor terug die ik langere tijd heb gemist.

De mentaliteit van de voetballer is heden ten dage een belangrijk aspect. Wat dat betreft heeft Neres de schijn misschien wel een beetje tegen, gezien zijn gelaten overkomen. Toch is niets minder waar. Als de dribbelaar de afgelopen seizoenshelft het veld opkwam, ging hij ervoor met een zekere passie. Zijn ‘kom maar op-mentaliteit’ heb ik lang gemist. Als ik me probeer te heugen op welk moment ik het eerder zag, kom ik uit bij Suárez. Beide aanvallers laten geen moment met zich sollen. Sterker nog, mochten tegenstanders die drang toch voelen, krijgen zij daar al snel spijt van. Ik herinner me een glaszuivere hattrick van de Uruguayaan tegen RKC Waalwijk. Uiteraard is het niet de grootst mogelijke tegenstander om tegen aan te treden, maar de manier waarop hij Ajax over het dode punt en daar nog ver overheen hielp, was indrukwekkend. De vastberadenheid waarmee hij zijn lichaam tussen de bal en de tegenstander plaatste, wegdraaide, de bal tegen de touwen joeg en daarmee de zege veilig stelde, getuigde van een bepaalde doortastendheid. Het is een van de doelpunten van hem die mij het meest bijbleven.

Datzelfde gevoel omschreef Tagliafico een beetje toen hij zichzelf middels een video voorstelde bij Ajax. 'Ik denk dat ik een agressieve speler ben met respect voor de aanvaller', waren de eerste, veelbelovende woorden van de Argentijnse linksback. Toen ik wat glimpen van hem opving in het oefenduel tegen Lyngby, zag ik dat meteen terug. Natuurlijk lette ik wat meer op hem als nieuweling, maar de manier waarop hij er met een gefocuste blik bovenop zat, maakte indruk. Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat hij diezelfde passie in de tweede seizoenshelft weet in te brengen in de defensie van Ajax en daarmee laat zien dat Ajax er goed aan heeft gedaan om hun scoutingsapparaat veelal in Zuid-Amerika aan het werk te laten. Want de mentaliteit die men daar toont, waar jongens zijn opgegroeid met een bal als hun beste vriend, is precies wat Ajax - en misschien wel Nederland - verder kan helpen.

Wij als Ajax-publiek staan erom bekend gemakkelijk verliefd te raken op voetballers die uitstralen dat zij van het spelletje houden. De 'tikkie breed, tikkie terug' voetballers die in Amsterdam aankloppen, zijn we inmiddels al snel zat. Neres is bijvoorbeeld allesbehalve zo'n type. Hij straalt spelvreugde uit in de grootst mogelijke vorm. 'Ik word meer moe van interviews geven dan van voetbal. Ik ben geen prater. Het liefst voetbal ik alleen maar', sprak hij eerder dit jaar verstandige teksten. Niet alleen dat siert hem. Ook het feit dat hij er beter in is komen te zitten na het bezoek van zijn moeder aan Nederland, is typisch voor zijn persoonlijkheid. De Zuid-Amerikaan heeft passie en liefde voor hetgeen waar wij allemaal zo graag naar kijken.

De eerdere vergelijking met Suárez gaat ook hier op. De Uruguayaan werd verliefd op Ajax en Ajax werd dat op de Uruguayaan. Langzaam maar zeker denk ik dat ook te ontdekken bij Neres. De vleugelflitser laat steeds meer emotie toe in zijn doen en laten op het veld, met als hoogtepunt zijn broederlijke band met Justin Kluivert. Hij krijgt gevoel voor de club, scoort voor de club, juicht voor de club en danst voor de club. De Zuid-Amerikaanse passie die het nieuwe scoutingsbeleid toevoegt, is zo van grote waarde voor onze club.

Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: jitihi22@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax412
Heerlijk hoe hij een jaar geleden in de klassieker het aan de stok kreeg met Berghuis toen die pannenkoek de bal het publiek in schoot bij de corner vlag. Meteen borsten tegen elkaar, maar zichzelf niet uit de tent laten lokken. Laat ze maar happen! Dat is hoe een Ajaccied hoort te denken!
3 0
ajaxinho
Neres is absoluut de beste speler op dit moment.
Ik wil niet zeggen veruit, want ik vind Ziyech ook heerlijk om naar te kijken.

Hij is bijzonder effectief en doet alleen trucjes als die nodig zijn.
Zoals die tegen AZ... wow!

Mijn complimenten aan het scoutingsbeleid in Zuid-Amerika.
1 0
Ajax4life16
Zuid Amerikanen hebben vaak een goede mentaliteit inderdaad, maar we moeten niet vergeten dat ook Nederlandse jongens(de Ligt, Kluivert, vd Beek) die mentaliteit hebben. Zonder zo'n mentaliteit word je tegenwoordig namelijk geen basisspeler meer bij ons(op misschien Veltman na). In ieder geval een goede ontwikkeling dit scoutingsbeleid.
2 0
ajaxinho
De een kan niet zonder de ander in het veld.
Daarom houd ik zo van voetbal.

De Nederlandse jongens gaan niet snel buiten het boekje. (Zeg ik dat goed?)
Maar juist daarom vormen ze een stevige basis voor het elftal.
1 0
Ajax68
Als je al die gegevens naast die van bv Veldman legt, kan je zien wat er in Nederland allemaal aan mankeert, stelletje eitjes en slappelingen zijn het hier dan, niet gewend om te hoeven knokken, te overleven.
Passie, de Drive, de Wil om te Winnen, de Focus, de Concentratie, de Tegenstander opvreten, en noem maar op, Karakter en Vechtlust kennen ze hier niet, die verwende jongetjes, en daar is die Veldman een schoolvoorbeeld van.
Er ontbreekt Lef, Durf, Bluf, Overtuiging bij die slappe mooiprater.
2 0
WeerDinges
Nederlandse media geven ook een verkeerde stimulans helaas. Even gekeken met een NL (elftal) bril. Spelers als Bommel, Strootman, de Jong werden vaak met de grond gelijk gemaakt. Domme en te harde acties, vervelend gedrag enzovoorts. Denk dat de jochies die in de puberteit zaten toen niet heel snel dachten, zo ga ik ook voetballen later. Allemaal willen ze een Ozil of Ronaldo zijn wat per definitie geen strijders zijn.
0 0
Mokumnorth
Leuk stuk!
2 0
DonShining
Hoe vaak ik de afgelopen jaren wel niet een, zo niet onbekende, Argentijn/Braziliaan bij een club zag spelen uit het Oostblok waar Ajax weer onnodig van verloor in de Europa League, hoop ik dat wij eindelijk nu ook eens 'zo'n club' kunnen zijn die in Europa verrast. En wellicht op langere termijn elk jaar overwintert in de Europa League en er dan NIET uitligt tegen een, op papier, mindere club die WEL scout in Zuid-Amerika en een Argentijnse slager achterin en Braziliaanse koorddanser op 10 of op de flanken heeft spelen die een wedstrijd kan beslissen.
15 0