'Nu is Ajax steenrijk en goed bezig in China'

BVeenstra, 07-12-2017 om 14:35, 8558 views, Het Parool | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Columnist Menno Pot van Het Parool ziet meerdere parallelen met het Ajax uit 1988 en het huidige Ajax. Toentertijd was Ajax eveneens meerdere jaren op rij geen kampioen geworden, maar kende het in het voorgaande seizoen wel een uitstekend jaar in Europa met de winst van de Europa Cup II.

Net als nu kende Ajax ook toen een minder jaar erna. Dragende spelers als Frank Rijkaard en Marco van Basten vertrokken en ook toen vertrok de trainer, Johan Cruijff, wegens heibel met de clubleiding. 'Het seizoen ná de finale werd een ramp. Ajax startte belabberd, PSV juist uitzonderlijk goed, zodat Ajax-PSV voor Ajax de spreekwoordelijke laatste strohalm was. Verlies? Dan was het einde oefening. Het werd 0-1. Doelpunt: Lerby.'

Toch ziet Pot ook verschillen met toen en nu. 'Tóen kon ik mijn tranen amper bedwingen, zo onrechtvaardig en gemeen vond ik het van dat rot-PSV. Zo diep zal het me zondag niet raken, ­helaas', legt de journalist uit. 'Nog een verschil: in ­februari 1988 waren PSV en Ajax allebei op weg naar een Europese finale en wachtte Nederland een zomer van ongekende Oranjegekte. Maar goed, nú is Ajax dan weer steenrijk en hartstikke goed bezig in China. Ook mooi.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanTa
Wat heb je eraan als de sportieve prestaties op een zeer bedenkelijke niveau is gekomen? Ajax is in de kleine landen veruit de rijkste club maar dat is niet meer te zien in het voetbal wat ze laten zien.
0 0
witchmaster11
Jongens als je verder wilt en meer en meer grotere sponsoren wilt gaan aantrekken dan is china echt wel momenteel het antwoord ,het geld kan je daar opscheppen meer dan die luizige paar miljoen van ziggo ik zeg in de naaste toekomst komt de sponsor de hele grote uit china
0 0
Labrador
Dat filmpje van Ajax in China is tenekrommend. Ze willen in China de Ajax filosofie introduceren . Dat is blijkbaar niet voortborduren op een succes in Europa maar een onervaren trainer aanstellen
0 0
Ruff Rhythim
Ja...de "Ajaxfilosofie"

Bijna een irritanter woord dan de winnaar van het irritantste woord van 2017: genderneutraal
0 -1
4xEC1
Wat wil hij nou eigenlijk zeggen met dit stuk? Heel leuk die paralellen met toen, de realiteit is dat Ajax nu nergens is en niemand weet wat de toekomst gaat brengen met deze beleidsbepalers... Goed dat ze nu al bezig zijn met aankopen voor volgend seizoen, ze kunnen natuurlijk niet voor het derde jaar achtereen dezelfde fout maken. Maar zolang het TH in deze samenstelling blijft zitten zie ik het best somber in.
0 0
Cello
Misschien gaat het wel om hetgeen hij niet specifiek benoemd. De altijd en eeuwig aanwezige golfbewegingen mbt successen. Ik dacht een jaar later het staafincident, waardoor we het jaar daarop geen Europacup mochten spelen (uitsluiting) en weer een jaar later, dat Leo Beenhakker riep dat achter de groep van het succesvolle EK88 een patatgeneratie zat aan te komen (was denigrerend bedoeld destijds).
Ach ja....en daarna werd de stijgende lijn weer ingezet en bleek de kenner Beenhakker het toch niet helemaal juist te hebben gezien, zeker niet wbt Ajax, dat gaande weg de jaren 90 weer succesvol werd in Europa met 3 finales, 2 keer winst en tussen 1992 en 1998 elk jaar minimaal kwartfinale in een Europees toernooi.

En ja. Net als begin 90-er jaren roept men nu ook dat de aanwas kwa talent niet goed is. En zonder te zeggen dat ze het mis hebben houd ik toch maar een slag om de arm.
We konden nog wel eens prettig verrast worden.

En in een algehele negativiteit te gaan hangen....zoals velen doen. Dat helpt zeker niet.
2 -1
JCr14
Steenrijk en goed bezig in China?!?!

Ik wil dat ze goed bezig zijn in Nederland en Europa.
Ik wil een herkenbare visie. Creativiteit, aanvallend met lef (Amsterdamse bluf) en technisch vernuft.
Jeugd die doorbreekt tot wereldtoppers. Goede scouting.

Waar plezier en vermaak voorop staat. En niet hoe we zoveel mogelijk geld binnen harken. Waar de klant koning is. En jeugd graag komt.
En geen onpersoonlijke talentendagen. Of seizoenskaarthouders die een verhoging van 46% voorgeschoteld krijgen. Of die in het verleden zelfs extra kaarten voor de ontknoping moesten kopen.
Of nog erger hun plaats af moesten staan aan sponsoren. Etc.

Koester de jeugd geef ze een warm gevoel. Laat hun helden benaderbaar zijn. Geef ze een aandenken en aandacht tijdens de talentendagen bijvoorbeeld.
Al redden ze het niet als speler. Dan laat ze het supportersgevoel krijgen.
8 0
erikdou
Ooit gehoord van cynisme? (Na de eerste zin ben ik het overigens totaal met je eens)
2 0