'Succes Ajax argument om alles bij het oude te laten'

BVeenstra, 07-12-2017 om 07:50, 5800 views, Algemeen Dagblad | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Sjoerd Mossou heeft in zijn column in het Algemeen Dagblad op cynische wijze zijn mening gegeven over de staat van het Nederlandse voetbal. Na de winterstop zal er geen enkele Nederlandse club meer te bewonderen zijn in Europa en bovendien waren Feyenoord en Vitesse in de groepsfases van respectievelijk de Champions League en Europa League kansloos.

Mossou zag Ajax afgelopen mei nog de Europa League-finale halen. 'Het bewijs was geleverd: het kan nog. Er is nog hoop. Met een helder speelplan, een eigenwijze trainer, een paar mooie puzzelstukjes en een dosis geluk is er veel mogelijk. Het blijft voetbal', schrijft hij, waarna Mossou uitlegt wat er zo tegenstrijdig is. 'Die finale van Ajax leidde er mede toe dat alles in Nederland bij het oude bleef. De besprekingen over een nieuwe competitie-opzet strandden hopeloos, want individuele clubs vonden verandering maar eng. Het succes van Ajax werd – echt waar – als argument gebruikt om alles lekker bij het oude te laten. Het ging toch prima zo? Niks aan de hand, jongens.'

Vervolgens kruipt de auteur zich in het lijf van een KNVB-man en legt uit dat we, als Nederland-zijnde, terug gaan komen. 'We snappen best dat de rest van Europa het even niet gelooft, zelfs wijzelf hebben moeite het in te zien, maar Nederland is nog steeds een uniek voetballand. Onze diepgewortelde, rijke, prachtige voetbalcultuur is onverwoestbaar', klinkt het cynisch, waarna Mossou uitlegt dat het grote geld bij andere landen een grote rol speelt. 'Maar onze oud-Hollandse ondergrond van voetbal, voetbal en nog eens voetbal: daar kan haast geen enkel land aan tippen. Geloof ons nou maar, over een tijdje zijn we weer een landje om trots op te zijn. Dan gaan we niet meer weerloos ten onder zoals dit seizoen, nooit meer.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ambtenaar
Heeft natuurlijk wel een beetje gelijk maar heb Moussou nog nooit op een positief verhaal kunnen betrappen. Alles afzeiken kan iedereen.
0 0
wladimir
Ik zie graag dat de eredivisie uit 10 teams gaat bestaan. Dan zien we 4 * 9 = 36 goede wedstrijden. Dat zijn er twee meer dan nu en dat zorgt sowieso voor extra inkomsten. De clubs uit het huidige rechterrijtje hebben niet voldoende inkomsten om serieus tegenstand te bieden. Sowieso moeten alle eredivisieclubs op echt gras gaan spelen en een Jong team op de been brengen.
0 -1
Koenniiee
Bosz wilde verandering, Ajax gaf niet toe. Dat vinden ze eng. Jonk wilde verandering. Bergkamp vond dat eng. Liever weer het oude vertrouwde Ajax-kliekje van vroeger. In de kern heeft Mossou wel een punt, dat innovaties in het voetbal hier snel stranden. Denk bijvoorbeeld ook aan die KNVB dino's.

Overigens had Mossou gister een prima stuk over Verheijen. Niet mijn persoon, wel een sterke opvatting over periodisering en voetbalconditie. Daar lag ook een deel van de Bosz-kritiek, zou niet hard genoeg trainen volgens Bergkamp. De Ajax trainingswijze versus Verheijen. Nou heeft elke blessure een eigen verhaal, maar hebben we dit seizoen al meer blessures gehad dan afgelopen seizoen. Lekker hard trainen, Dennis.
3 0
gras
Jonk wilde verandering, dat klopt. Maar Bosz niet. Bos wilde terug naar een oude filosofie en daar werd hij ook om gehaald hè. Niet vergeten. Bergkamp pleitte voor Bosz, vanwege zijn denkwijze. Dat het persoonlijk dus niet leek te klikken, of dat de staf zich genegeerd voelde door Bosz en Kruzen is iets anders.

Dat harde trainen zal wel. Volgens mij was het puur een klik. Het ging over wisselbeleid tegen PSV, trainen of wat dan ook. Over details en niets belangrijks. Probleem is dat het TH is ingesteld om daar een mening over te hebben en beleid te maken.

Daar zit het probleem. Dan wordt Bergkamp meer dan een assistent. Net zoals Jonk zich meer dan HO voelde. Hij meende dat hij beleidsmaker was ook op andere vlakken zoals aankoopbeleid. Dat was immers het uitgangspunt van Cruijff; geen TD maar een TH. Totale misvatting en Keizer waarschuwde daar ook terecht voor.

Zaken liggen complexer dan een column van Mossou kan verklaren, al is dat geen misselijke vent. Alleen niet goed genoeg op de hoogte.

Dus weg met een TH. Cultuurbewakers zijn prima, maar gewoon rond en in de organisatie in normale rollen. Dus als ereleden als Swart, als jeugdtrainers zoals Tahamata etc. Als TH lid zit je gewoon in een onmogelijke spagaat. Je bent zogenaamd beslissend, maar als een trainer niet naar je luistert, wat dan. En die luistert terecht niet wat mij betreft, want die heeft vrijheid nodig te werken zoals hij denkt dat hij moet werken. Binnen grenzen.
2 0
Lagasj
Volledig mee eens.
0 0
Koenniiee
Sterker. Het was een opeenstapeling van te weinig roulatie, maar ook de aanvallende tactiek (te roekeloos), de trainingswijze en uiteindelijk het punt waarop het geknapt is: de klik. Inderdaad. Maar bewijst wel dat je Dennis te vriend moet houden.

Maar klopt, Bosz wilde wat persoonswijzigingen. Maar vergeet niet dat Ajax het totaal niet eens is met de methodes van Verheijen. Ze walgen daar van die man en zijn trainingswijze. Het blijft onderdeel van de kritiek die ze op Bosz hadden. Er werd niet hard genoeg getraind, maar kijk eens hoe fit ze waren tegen Schalke en Lyon. Heerlijk.

Eens met je laatste alinea. En als je telkens wordt 'weggestemd', idd. Dan valt er geen eer voor je te behalen in zo'n systeem.
1 0
Rentokill
Alleen een complete herindeling in Europa kan Europees voetbal redden. Net als in Amerika met hun indelingen van districts bij verschillende profsporten. Alleen op die manier creëer je eerlijke concurrentie omdat iedereen dan evenveel zou kunnen verdienen. Geld is nu eenmaal de belangrijkste factor voor (structureel) succes geworden. De eredivisie genereert te weinig inkomsten (TV, merchandise, recette, etc).
0 0
Redrum
Ik ga dit niet eens lezen, maar die Mossou is wel erg veel met ons bezig de laatste tijd. Die 0-8 heeft toch wel een beetje pijn gedaan bij hem blijkbaar.
1 -6
Mr-MZ
Dan kun je beter ook je reactie achterwege laten. Vind dat hij het zeer goed verwoord allemaal.
2 0
Duif63
Inderdaad, Mossou is één van de beste columnisten/analisten van Nederland. speelt niet op de man, maar beperkt zich tot de inhoud en daar signaleert hij op. Soms humoristisch, soms een tikje cynisch. Prima toch.
1 -1
gras
Eens. Beoordeel een man eens op zijn inhoud en niet de stad waaruit hij komt. We zijn geen kakkies ;)

Mossou is een redelijke gast met een objectieve mening. Niet per se pro of contra.
2 0
Jayq
Het scheelt dat het stuk niet over Ajax gaat, maar over 'het Nederlandse voetbal'.

En eigenlijk heeft hij wel een beetje gelijk. Door het incidentiele succes van Ajax vorig seizoen, wordt er nu de conclusie getrokken dat er niets hoeft te veranderen in Nederland, want 'het kan gewoon nog', dat heeft Ajax bewezen.
2 0
Lazell
Lees het dan toch maar even.
0 0
ajaxajaxajax
Als je werkelijk helemaal niks anders kunt dan wordt je maar journalist. Sommigen zijn zelfs daar niet geschikt voor......zie hier Sjourd Mossou.
0 -1
Bijgoochem
wow wat bril-fucking-jant inzicht heeft die man toch
0 0
Ruff Rhythim
Mijn God wat slecht dit...
0 -1
Luie
dan had hij dat na vorig seizoen moeten zeggen en niet nu makkelijk scoren als het slecht gaat.
0 0
Barra
Gaat nu elke columnist cynisch in de huid van een ander kruipen en een beetje leuk doen?
3 0